2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Színes műsorfolyam, borlovag avatás a 42. Orbán-napi Borünnepen – Kovács Róbert a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnöke lett

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 27., 07:32

A Hajósi Pincefalu központjában évtizedek óta őrséget álló, a borászok védőszentjeként tisztelt Szent Orbán szobor május 25-én, szombaton, a 42. Orbán-napi borünnepen is bokáig állt a rázúdított jobbnál-jobb nedűkben. A hagyományoknak megfelelően a borlovagrendek felvonulásával, a helyi borok versenyének eredményhirdetésével, borlovagok avatásával színesített esemény azonban csak egy része volt a pénteken szakmai nappal kezdődő, szombaton az Orbán-nap szokásos koreográfiája szerint zajló borünnepnek.

A már reggel gyönyörű idő kifejezetten kedvezett a szombati programoknak, amelyekre a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar hívogatta az érdeklődőket. Érkeztek is szép számmal, még a bortúrákon résztvevők is előbújtak a pincék mélyéről, hogy el ne szalasszák a 14 órakor 21 borlovagrend látványos felvonulásával kezdődő ünnepélyes megnyitót. 

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az egybegyűlteket elsőként Estók Mihályné polgármester köszöntötte. A polgármester felidézte, hogy 1980-ban volt az első Orbán-nap, de a Covid-járvány közbeszólt, ezért tartják idén a 42. borünnepet. A polgármester arra kérte a jelenlévőket, hogy egy gondolattal hajtsanak fejet az idén elhunyt Alföldi Albert előtt, akinek az ötlete nyomán indult el a hajósi bor megünneplése elsősorban azért, hogy a hajósiak és barátaik az év egy napját a Pincefaluban együtt, egymás társaságát, a jó borokat élvezve töltsék el. A polgármester felhívta a figyelmet arra az érdekes egybeesésre, hogy az idei Orbán-napi borünnep fő attrakciója éppen a szombati Orbán névnapa esik. 

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Bányai Gábor országgyűlési képviselő a borszeretőket külön köszöntve rámutatott: a bor egy életre szóló kulturális túrának, gasztronómiai túrának és egy életformának a megtestesítője. A bornak, a kulturált borfogyasztásnak a magyar kultúrában hagyománya és fontos helye van. A képviselő bizakodását fejezte ki, hogy Szent Orbán püspök jó néven veszi a róla történő megemlékezést, és hálából megvédi a szőlőket a fagyoktól és a kártevőktől. Bányai Gábor végezetül egy doboz csokoládéval köszönte meg Estók Mihálynénak a városért végzett munkáját, ugyanis a polgármesterasszony a június 9-i önkormányzati választáson már nem indul a városvezetői tisztségért, nyugdíjba vonul.

A folytatásban Estók Mihályné virágcsokorral köszöntötte a 2024. évi borkirálynőt, Mayer Kingát, a helyi általános iskola 8/A osztályos tanulóját, aki a tanulmányi és a közösségi munkában elért kimagasló eredménye alapján érdemelte ki a címet. 

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Hajósi Hegyközség nevében Knehr István hegybíró hirdette ki a 2024. március 19-én megtartott hegyközségi borverseny eredményeit.
Mint elhangzott, a versenybe 7 termelő 219 bormintával nevezett be. Összesen 102 fehér, 33 rosé, 8 siller és 76 vörösbor érkezett. Ezeket 30 borbíráló 6 bizottságra osztva értékelte. Ennek nyomán 3 nagy arany érem, 66 arany, 104 ezüst,33 bronz érem és 13 oklevél elismerés született. 
A hosszas felsorolásból az is kiderült, hogy Hajós város bora Wicker Ádám 2021 évjáratú, egyébiránt arany minősítést kapott kékfrankos vörös bora, a Kalocsai Rendőrkapitányság bora a Kovács Borház Cserszegi fűszeres prémium fehérbora lett.
A kistermelői vörös locsolóbort a Bagó pince, a kistermelői rosé locsolóbort Nebl József, az adóraktáros vörös locsolóbort a Schön pince, az adóraktáros fehér locsolóbort a Trautwein Hungaria Kft., az adóraktáros rosé locsolóbort, egyben a vármegye borát az Umenhoffer pince készítette. A legeredményesebb termelő címet a Szemerey Pince érdemelte ki.

Az eredményhirdetés után a locsolóbor címet elnyerő pincészetek képviselői az Orbán-szobrot a nyertes borokkal locsolták meg, bőségesen. 

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A teátrális esemény után a borlovagrendek a hajósi Fúvószenekar felvezetése mellett vonultak át a nagyszínpadhoz, ahol Kovács Róbert, a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend nagymestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Koch Csabának, a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend Egyesület- és a Magyar Borakadémia elnökének. Koch Csaba a vendég borlovagrendek köszöntésekor bejelentette, hogy a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége 2024-ben új elnököt választott, az új elnök a hajósi Kovács Róbert lett.

A bejelentés követő taps elülése után a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend avatóceremóniája következett. Ennek keretében Bárth Bencét és Babos Attilát bemutatkozásuk, majd a próbatétel és az eskütétel után borlovagnak avatták fel.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A nap hátralévő részében a nagyszínpadon Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar, Ricsi Bohóc adott műsort. A szombati program a 20 órakor induló Unique, majd a 21 órakor kezdődő Naposabb Oldal koncerttel ért véget. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK