2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Vince-napi bortúrára, vesszőrügyeztetésre készülnek a hajósi borászok – Január 22-én megtelhet a Pincefalu

Vince-napi bortúrára, vesszőrügyeztetésre készülnek a hajósi borászok – Január 22-én megtelhet a Pincefalu
Illés György Cinó  |  2022. 01. 21., 08:02

Helyzetkép a hajósi pincék háza tájáról: milyen a tavalyi évjárat? Hol, mikor lehet vele megismerkedni? Milyen rendezvények várhatóak a pincefaluban? Lesz-e Orbán-nap? Hogyan telelnek a szőlők? – ezekről kérdeztük a Vintegro Pinceszövetség tagjait. Mint megtudtuk, mind a fehér-, mind a vörösborok tekintetében ígéretes évjárat a 2021-es, amelynek egyes tételeit megkóstolhatják azok, akik január 22-én, szombaton ott lesznek a hét pince részvételével tartandó hajósi Vince-napi bortúrán.

A tavalyi szezon szeptembertől novemberig tartó időszaka jól alakult, nálunk nagyjából be is hozta azt a kiesést, amit a járvány okozott, amely sajnos a pincefalu életére is rányomta a bélyegét. A mi pincénk például hat hónapon át zárva volt, de amikor nyitva voltunk, akkor is azt éreztük, hogy félnek az emberek a vírustól, nehezebben mozdulnak ki otthonaikból. Ennek ellenére a körülményekhez képest elfogadható évet zártunk, de reméljük, az idei esztendő még jobban alakulhat

– kezdte értékelését Umenhoffer Márta, borász, a Vintegro Pinceszövetséghez tartozó pince borásza, aki a bor minőségéről kifejezetten örömteli hírekkel szolgált.


A bor szempontjából ellenben nagyon-nagyon jó évjáratot tudhatunk magunk mögött. Gyönyörűen sikerültek a fehérborok, és bár a vörösek java még a fahordókban pihen, ezeknél is jónak ígérkezik a tavalyi évjárat. Nagyon szép borok érlelődnek a pincékben, bizonyára másoknál is" – mondta a szakember, hozzátéve:

Régen volt már ilyen évjárat, hogy minden ennyire jól, tip-top módon sikerüljön a szőlő és a bor tekintetében."Tíz boros rendezvényre várják a bor szerelmeseit

A mostani időszak amolyan holtidőnek számít a borospincékben és a pincefaluban, nem igazán van mozgás a pincék körül, különösen hétköznapokon."– tudtuk meg. Ám ez várhatóan már a hétvégén megváltozik.

Szombaton Vince napja alkalmából megtartjuk az első idei rendezvényünket. Vince-vesszőt szedünk, és hagyományos vesszőszentelést is tartunk. A télutóra készülünk még a farsangi pincenyitogatóval, amely rendszeresen nagy érdeklődés mellett zajlik. Utána, áprilisban következik a „Tavaszi pincenyitogató”, amely szintén népszerű rendezvénye szervezetünknek. Ezzel együtt tíz rendezvényt tervezünk az idei évre, amelyhez nagy reményeket fűzünk. Abban bízunk, hogy a járvány is csitul egy kicsit, ezzel is megkönnyítve az idei évünket."


A borversenyt illetően még vannak bizonytalanságok

Azt még nem tudjuk, hogy a hagyományos hegyközségi borversenyt milyen keretek közt lehet megtartani, nyílt, vagy zártkörű lesz-e, és hogyan bonyolódhat a minősítés, hiszen a járvány miatt már tavaly is a korábbi években megszokottól eltérően zajlott a „lekóstolás”

– mondta Umenhoffer Márta.

Az elnöktől arra is rákérdeztünk: mi a helyzet a szőlőskertekben, szőlőültetvényeken, mit ígérnek a tőkék erre az évre, bár erről talán még korai volna végleges ítéletet mondani.

Az ültetvények még javában telelnek. Néhány nagyobb termelő már metszi a szőlőt, de egyelőre nem kezdte meg minden pince a metszést, ahogyan egyelőre mi is kivárunk. Nem vagyunk elkésve, így a hagyományoknak megfelelően Vincével indíthatjuk a metszést.

A hajósi bor iránt érdeklődők szemében a legfontosabb kérdésünk az Orbán-napra vonatkozott.

AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS A PINCESZÖVETSÉG IS NAGYON SZERETNÉ, HOGY KÉT KIMARADT ÉV UTÁN IDÉN VÉGRE MEGTARTHASSUK AZ ORBÁN-NAPOT, HA NEM IS OLYAN NAGY VOLUMENŰT, MINT KORÁBBAN.

Miután már két éve nem tudtuk megtartani ezt az egész város életében nagyon fontos, emblematikus rendezvényt, nagyon hiányzik mindenkinek.Nemcsak a vendéglátóknak, hanem a visszajáró vendégeknek, a nagyobb közösségnek is, és a város lakói is nagyon várják. Ez volna a 43. Orbán-napunk, és nagyon örülnénk, ha végre újra a régi Orbán-napokra jellemző nagy élet lenne a pincefaluban!"– nyilatkozta Umenhoffer Márta.

„Ha csorog a Vince, tele lesz a pince”

Szent Vince napja régtől fogva termésjósló ünnep a bortermő vidékeken. Az időjárásból is a termésre lehet következtetni a hagyomány szerint: ha január 22-én csapadékos az idő, akkor bőséges termésre lehet számítani, ha viszont száraz időt hoz Vince, akkor szűkös esztendő vár a borászokra – tartja a népi bölcsesség.

A ’csízió’ ilyesfajta jóslatai nem alaptalanok, hiszen hosszú évek megfigyelésén, tapasztalatain nyugszanak, de a pontos okok nem ismertek.
Tudományosan ennél mégis megalapozottabb módszer a Vince-vessző begyűjtése.

HAGYOMÁNYOSAN E NAPON JÁRTÁK BE ELŐSZÖR A SZŐLŐKET, ÉS EKKOR METSZETTÉK LE A TŐKÉKRŐL AZ ELSŐ VESSZŐKET.

Ezeket aztán vízbe állították, és megvárták, amíg kihajtanak. A rügyek fakadási erélyéből, valamint a fakadó rügyeken látható virágzatkezdemények mennyiségéből, minőségéből és állapotából aztán már tényleg következtetni lehetett arra, hogy mit várhatunk a tőkéktől, hogyan vészelték át a tél legkeményebb időszakait, mennyire rakodtak be a rügyek terméssel – a rügyek differenciálódása ugyanis már az előző tenyészidőszak derekán megkezdődik, és mire a tőkék visszahúzódnak telelésre, le is zárul.


EZÉRT A VINCE-NAPI HAGYOMÁNYOKAT MA IS SOK BORVIDÉKEN ÁPOLJÁK.
ÍGY VAN EZ HAJÓSON IS: A HÉTVÉGÉN VINCE-VESSZŐT SZENTELNEK, ÉS VINCE-NAPI BORTÚRÁT SZERVEZNEK.

A hétvégére tervezett Vince-napi rendezvényről a szintén a Vintegro Pinceszövetséghez tartozó, Kner pincét vezető, a 2016-os Kalocsai Borbarátok Találkozójának borversenyén zsűritagként tevékenykedő Knehr István, a Vintegro Pinceszövetség elnöke részletesebben is beszélt portálunknak.

Elmondta:

Szombaton, január 22-én lesz Vince napja. Ennek kapcsán egy régi hagyományt szeretnénk újjáéleszteni, vesszővágást és vesszőszentelést fogunk tartani. Ez lesz az idei első rendezvényünk a pincefaluban. A hagyomány szerint az ilyenkor begyűjtött első vesszőkből lehet megjósolni azt, hogy milyen termés várható."
Emellett szokás a vesszők megáldása is, a jobb termés reményében.

A VESSZŐKET SZOMBAT REGGEL KILENC ÓRAKOR FOGJUK MEGSZENTELNI, UTÁNA PEDIG BORTÚRA INDUL, HÉT PINCE RÉSZVÉTELÉVEL.

Ennek keretében irányítottan, csoportvezető kalauzolása mellett kereshetik föl a benevezett pincéket az érdeklődők, ahol borkóstoláson vehetnek majd részt.

Bár a járvány nem kedvezett, ennek ellenére tavaly is sokan ellátogattak a pincefaluba. Mi, hajósi borászok azt érezzük, hogy egyre nagyobb az érdeklődés, egyre többen látogatnak el rendezvényeinkre, és reméljük, idén is folytatódni fog ez a tendencia!"– zárta nyilatkozatát Knehr István.Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK