2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Vince-napi bortúrára, vesszőrügyeztetésre készülnek a hajósi borászok – Január 22-én megtelhet a Pincefalu

Vince-napi bortúrára, vesszőrügyeztetésre készülnek a hajósi borászok – Január 22-én megtelhet a Pincefalu
Illés György Cinó  |  2022. 01. 21., 08:02

Helyzetkép a hajósi pincék háza tájáról: milyen a tavalyi évjárat? Hol, mikor lehet vele megismerkedni? Milyen rendezvények várhatóak a pincefaluban? Lesz-e Orbán-nap? Hogyan telelnek a szőlők? – ezekről kérdeztük a Vintegro Pinceszövetség tagjait. Mint megtudtuk, mind a fehér-, mind a vörösborok tekintetében ígéretes évjárat a 2021-es, amelynek egyes tételeit megkóstolhatják azok, akik január 22-én, szombaton ott lesznek a hét pince részvételével tartandó hajósi Vince-napi bortúrán.

A tavalyi szezon szeptembertől novemberig tartó időszaka jól alakult, nálunk nagyjából be is hozta azt a kiesést, amit a járvány okozott, amely sajnos a pincefalu életére is rányomta a bélyegét. A mi pincénk például hat hónapon át zárva volt, de amikor nyitva voltunk, akkor is azt éreztük, hogy félnek az emberek a vírustól, nehezebben mozdulnak ki otthonaikból. Ennek ellenére a körülményekhez képest elfogadható évet zártunk, de reméljük, az idei esztendő még jobban alakulhat

– kezdte értékelését Umenhoffer Márta, borász, a Vintegro Pinceszövetséghez tartozó pince borásza, aki a bor minőségéről kifejezetten örömteli hírekkel szolgált.


A bor szempontjából ellenben nagyon-nagyon jó évjáratot tudhatunk magunk mögött. Gyönyörűen sikerültek a fehérborok, és bár a vörösek java még a fahordókban pihen, ezeknél is jónak ígérkezik a tavalyi évjárat. Nagyon szép borok érlelődnek a pincékben, bizonyára másoknál is" – mondta a szakember, hozzátéve:

Régen volt már ilyen évjárat, hogy minden ennyire jól, tip-top módon sikerüljön a szőlő és a bor tekintetében."Tíz boros rendezvényre várják a bor szerelmeseit

A mostani időszak amolyan holtidőnek számít a borospincékben és a pincefaluban, nem igazán van mozgás a pincék körül, különösen hétköznapokon."– tudtuk meg. Ám ez várhatóan már a hétvégén megváltozik.

Szombaton Vince napja alkalmából megtartjuk az első idei rendezvényünket. Vince-vesszőt szedünk, és hagyományos vesszőszentelést is tartunk. A télutóra készülünk még a farsangi pincenyitogatóval, amely rendszeresen nagy érdeklődés mellett zajlik. Utána, áprilisban következik a „Tavaszi pincenyitogató”, amely szintén népszerű rendezvénye szervezetünknek. Ezzel együtt tíz rendezvényt tervezünk az idei évre, amelyhez nagy reményeket fűzünk. Abban bízunk, hogy a járvány is csitul egy kicsit, ezzel is megkönnyítve az idei évünket."


A borversenyt illetően még vannak bizonytalanságok

Azt még nem tudjuk, hogy a hagyományos hegyközségi borversenyt milyen keretek közt lehet megtartani, nyílt, vagy zártkörű lesz-e, és hogyan bonyolódhat a minősítés, hiszen a járvány miatt már tavaly is a korábbi években megszokottól eltérően zajlott a „lekóstolás”

– mondta Umenhoffer Márta.

Az elnöktől arra is rákérdeztünk: mi a helyzet a szőlőskertekben, szőlőültetvényeken, mit ígérnek a tőkék erre az évre, bár erről talán még korai volna végleges ítéletet mondani.

Az ültetvények még javában telelnek. Néhány nagyobb termelő már metszi a szőlőt, de egyelőre nem kezdte meg minden pince a metszést, ahogyan egyelőre mi is kivárunk. Nem vagyunk elkésve, így a hagyományoknak megfelelően Vincével indíthatjuk a metszést.

A hajósi bor iránt érdeklődők szemében a legfontosabb kérdésünk az Orbán-napra vonatkozott.

AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS A PINCESZÖVETSÉG IS NAGYON SZERETNÉ, HOGY KÉT KIMARADT ÉV UTÁN IDÉN VÉGRE MEGTARTHASSUK AZ ORBÁN-NAPOT, HA NEM IS OLYAN NAGY VOLUMENŰT, MINT KORÁBBAN.

Miután már két éve nem tudtuk megtartani ezt az egész város életében nagyon fontos, emblematikus rendezvényt, nagyon hiányzik mindenkinek.Nemcsak a vendéglátóknak, hanem a visszajáró vendégeknek, a nagyobb közösségnek is, és a város lakói is nagyon várják. Ez volna a 43. Orbán-napunk, és nagyon örülnénk, ha végre újra a régi Orbán-napokra jellemző nagy élet lenne a pincefaluban!"– nyilatkozta Umenhoffer Márta.

„Ha csorog a Vince, tele lesz a pince”

Szent Vince napja régtől fogva termésjósló ünnep a bortermő vidékeken. Az időjárásból is a termésre lehet következtetni a hagyomány szerint: ha január 22-én csapadékos az idő, akkor bőséges termésre lehet számítani, ha viszont száraz időt hoz Vince, akkor szűkös esztendő vár a borászokra – tartja a népi bölcsesség.

A ’csízió’ ilyesfajta jóslatai nem alaptalanok, hiszen hosszú évek megfigyelésén, tapasztalatain nyugszanak, de a pontos okok nem ismertek.
Tudományosan ennél mégis megalapozottabb módszer a Vince-vessző begyűjtése.

HAGYOMÁNYOSAN E NAPON JÁRTÁK BE ELŐSZÖR A SZŐLŐKET, ÉS EKKOR METSZETTÉK LE A TŐKÉKRŐL AZ ELSŐ VESSZŐKET.

Ezeket aztán vízbe állították, és megvárták, amíg kihajtanak. A rügyek fakadási erélyéből, valamint a fakadó rügyeken látható virágzatkezdemények mennyiségéből, minőségéből és állapotából aztán már tényleg következtetni lehetett arra, hogy mit várhatunk a tőkéktől, hogyan vészelték át a tél legkeményebb időszakait, mennyire rakodtak be a rügyek terméssel – a rügyek differenciálódása ugyanis már az előző tenyészidőszak derekán megkezdődik, és mire a tőkék visszahúzódnak telelésre, le is zárul.


EZÉRT A VINCE-NAPI HAGYOMÁNYOKAT MA IS SOK BORVIDÉKEN ÁPOLJÁK.
ÍGY VAN EZ HAJÓSON IS: A HÉTVÉGÉN VINCE-VESSZŐT SZENTELNEK, ÉS VINCE-NAPI BORTÚRÁT SZERVEZNEK.

A hétvégére tervezett Vince-napi rendezvényről a szintén a Vintegro Pinceszövetséghez tartozó, Kner pincét vezető, a 2016-os Kalocsai Borbarátok Találkozójának borversenyén zsűritagként tevékenykedő Knehr István, a Vintegro Pinceszövetség elnöke részletesebben is beszélt portálunknak.

Elmondta:

Szombaton, január 22-én lesz Vince napja. Ennek kapcsán egy régi hagyományt szeretnénk újjáéleszteni, vesszővágást és vesszőszentelést fogunk tartani. Ez lesz az idei első rendezvényünk a pincefaluban. A hagyomány szerint az ilyenkor begyűjtött első vesszőkből lehet megjósolni azt, hogy milyen termés várható."
Emellett szokás a vesszők megáldása is, a jobb termés reményében.

A VESSZŐKET SZOMBAT REGGEL KILENC ÓRAKOR FOGJUK MEGSZENTELNI, UTÁNA PEDIG BORTÚRA INDUL, HÉT PINCE RÉSZVÉTELÉVEL.

Ennek keretében irányítottan, csoportvezető kalauzolása mellett kereshetik föl a benevezett pincéket az érdeklődők, ahol borkóstoláson vehetnek majd részt.

Bár a járvány nem kedvezett, ennek ellenére tavaly is sokan ellátogattak a pincefaluba. Mi, hajósi borászok azt érezzük, hogy egyre nagyobb az érdeklődés, egyre többen látogatnak el rendezvényeinkre, és reméljük, idén is folytatódni fog ez a tendencia!"– zárta nyilatkozatát Knehr István.Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>