2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

XXXVI. Orbán-napi Borünnep – Más lesz mint a többi!

Helyszín: Hajós-Pincefalu
Dátum: 2016. május 28., szombat 14:00

A régóta megszokott programokkal, protokolleseményekkel, koncertekkel, bortúrával, kiállítással, gyerekprogramokkal – és előző nap, pénteken – szakmai előadással, de teljesen újragondolt térkihasználással és eseménynaptárral várja az Orbán-napi Borünnep a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat május utolsó hétvégéjén. A borfesztivál műsora már csaknem teljesen összeállt.

Főképp takarékossági okok állhattak annak a döntésnek a hátterében, amellyel a több éven át háromnapos ünnepléssel megtartott borünnep kétnaposra kurtításáról döntöttek. Az is hozzátartozik, hogy a pénteki napon mindig is kisebb volt az érdeklődés, hiszen aznap még mindenki iskolában, munkahelyen tölti idejét és égeti el kalóriái nagy részét.
Ennek ellenére nem maradunk program nélkül pénteken sem, folytatva a régről indult hagyományt, az Orbán-naphoz kapcsolódó szakmai előadással várják az érdeklődőket.

Bor, bor, bor

A pénteki szakmai napon a Szent Orbánhoz kötődő, magyarországi hagyományokról Mód Ferenc tart előadást, amelyre a hallgatóság „borbaráti beszélgetés” keretében reagálhat. Ezt a rendezvényt, akárcsak az Orbán-nap többi, borral kapcsolatos programját, így az új helyszínen fölbukkanó bor utcát, a már lezajlott hegyközségi borversenyt és annak eredményhirdetését és a bortúrákat is a Vintegro Pinceszövetség szervezi.


Forrás: Vén Anita / KALOhírek archív

A bortúrák a szokásos rendben zajlanak majd, mintegy 10-15 pince lesz látogatható. Túrajegyet, térképet, kóstolópoharat idén is a Borutcában kell majd beszerezni. Ezt nem a megszokott helyen, de annak közelében könnyen megtaláljuk majd.

Újszerű menetrend

Az Orbán-szobor hagyományos meglocsolására, a locsolóborok kiválasztásának is alapját jelentő borverseny eredményhirdetésére, valamint a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend szokásos, éves seregszemléjére és az újoncaik beavatására a többi hivatalos, protokolláris eseménnyel egyetemben szombaton kerül sor. Ez az egyik újdonság az időrendben, e programokra eddig vasárnapig kellett várni.

A hivatalos programok fényét a Hajósi Fúvószenekar koncertje is emeli majd, ünnepi köszöntő beszédet pedig Bányai Gábor mond majd.


Forrás: Vén Anita / KALOhírek archív

Minden másképp lesz

Más lesz tehát a programok időzítése is, de a térbeli elrendezés még jobban megváltozik, a nagyszínpad kivételével szinte mindent máshol találunk majd. Ennek fő oka, hogy a Katasztrófavédelem korábbi tapasztalatok alapján tett észrevétele szerint túl sok minden volt összezsúfolva a pincefalu főterén, a nagyszínpad előtt. Ez egy esetleges veszélyhelyzet esetén megnehezítette volna a beavatkozást.


Forrás: Vén Anita / KALOhírek archív

A Katasztrófavédelem idén fokozottan ellenőrzi a szabadtéri rendezvényeket – tudtuk meg -, de itt most már a remények szerint elégedettek lehetnek majd.
Ahogyan a fesztiválozók is fellélegezhetnek, a szó szoros értelmében, ugyanis a leglátogatottabb rendezvények idején a sátrak, fabódék közt jövő-menő, hömpölygő embertömegben sokszor nemcsak előrejutni, de szinte levegőt venni sem lehetett.

Most azonban a vásározók, étkező és italmérő sátrak, kínálatukkal kitelepülő borászatok nem a főtéren kapnak helyet, ahogyan a Borutca is kikötözik a térről. A Hirrlingen-téren gasztro-teret alakítanak majd ki, ott lesz föllelhető minden, ami enni-innivaló. A Borutcát valamivel följebb találhatjuk majd meg.
Így a színpad előtt több ember fér majd el, mégis kényelmesebben lehet majd akár közlekedni, akár nézni, hallgatni a műsorszámokat.

Sztárvendégek

A szervezők erősíteni szeretnék a rendezvény családi jellegét, ezért nem csak este, hanem nap közben is több produkciót láthatunk mindkét színpadon. Így első nap többek közt a Hollóének Hungarica Régizene Rend, másnap a Cimbaliband koncertje is színesíti a zenei felhozatalt. Kalocsaiak körében már mindkét zenekar szerzett ismertséget, a Paprikafesztivál fellépőiként.
A zenei kínálatból kiemeljük a szombati és a vasárnapi fő műsorszámokat: szombaton a Belga, vasárnap a Balkán Fanatik fűti majd a hangulatot esti koncertjük során.
A tejesség igénye nélkül annyit tennénk hozzá, hogy A nagymama beszáll, este pedig Tornádó lesz. [A meteorológusok száraz, meleg, napos időt jósolnak az egész hétvégére! – A szerk.]

Hurrá! Gyereknap!

A családi jelleghez hozzáteszi majd a magáét a gyermeknap is, amelynek tiszteletére idén a szokásosnál is gazdagabb gyermekprogramokkal készülnek a szervezők.
A Cabernet fogadó udvarán komplett gyerekbirodalom lesz berendezve, benne légvár, gyerekjátszótér, póniló, a tartalmas időtöltésről pedig kézműves foglalkozások gondoskodnak.

Várhatóan mindkét napra jut gyerekműsor is. Szombaton a Fortissimo együttes mutatja be Jégvarázs-Hangszervarázs című gyermekeknek szán show-ját, a vasárnapi pedig meglepetés! Ami biztos: ez a produkció délelőtt fél 11-kor a nagyszínpadon várja a gyerekeket.


Forrás: Vén Anita / KALOhírek archív

Nem (csak) a gyerekek érdeklődésére tart számot ugyanakkor az a kiállítás, amelyet a pincefalu legöregebb présházában rendeznek majd be, és amelyen a Szt. Imre Általános Iskola hirdette Orbán-napi plakátpályázatra érkezett pályaműveket lehet majd megtekinteni.

Kicsiknek-nagyoknak

Szintén nem csak a gyerekeket szállítja majd az Orbán-napozók előtt már jól ismert kisvonat, amely a koncertlátogató, bálozó közönség kedvéért szombaton éjfélig, vasárnap este nyolcig szállítja majd az utasokat. Az elmaradhatatlan kézműves bemutatók is sokak érdeklődésére számot tarthatnak, akárcsak és a vásár, ahol a kézműves mestereké mellett különféle portékákat áruló kereskedők standjairól is választhatunk majd vásárfiát.


Forrás: Vén Anita / KALOhírek archív

Nyereményjáték!

Akik az Orbán-napi borospoharakból, vagy a „Készüljé’ fel” feliratú pólókból vásárolnak, azok az emlék mellé egy esélyt is kapnak: a vásárlóknak járó sorsjeggyel értékes nyeremények nyerhetőek. Fődíj: egy görögországi szálláshelyen egy éven belül igénybe vehető szálláslehetőség!

Egyszóval, idén is megéri kilátogatni a hajósiak legnagyobb ünnepének festői helyszínére, a hajósi pincefaluba!
Találkozzunk ott!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei