2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Amikor mindenki nyer – Rabok fásítottak Hartánál

2017. 05. 03., 09:43

Múlt szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai vonultak terepre, hogy facsemete-ültetéssel segítsék Hartán, a Kékesi utcában, a CBA-val szemben az egykori szeméttelep rekultivációját.

Bár a hulladéklerakást már felszámolták a területen, annak fásítása-ligetesítése hagyott kívánnivalót maga után, egészen mostanáig, mígnem a kéthektáros földszeleten 8500 facsemete ereszthet gyökeret – többek között a BV-intézet közreműködésével.

Az erdősítési mozgalom kapcsán dr. Füzesi Viktor ezredes, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka felidézte, hogy több, a környékén lévő településtől érkezett már felkérés hozzájuk, hogy segítsenek egyes munkafolyamatok elvégzésében. Ezúttal Dollenstein László, hartai polgármestertől jött a megkeresés – ez előzte meg a terepmunkát.

– A cél az volt, hogy a kéthektáros erdőültetvény kialakításában segédkezzenek a fogvatartottak a fák helyeinek a kiásásával és a csemeték elhelyezésével. Az ilyen megmozdulásokban alacsony kockázati besorolású fogvatartottak vehetnek részt. Ők önkéntesen jelentkezhetnek, és azáltal, hogy akár csak egy rövid időre is elhagyhatják az intézet zárt területét, jutalomként is élik meg, hogy részt vehetnek ezekben az alkalmakban – ismerteti a program küldetését és a „kiválasztottak” közé kerülés feltételeit az intézetparancsnok.

Nem meglepő, hogy például a jó magaviselet is a részvételi esély egyik tényezője, hiszen talán felesleges taglalni, hogy miért, de egy-egy ilyen megmozdulásra többszörös a túljelentkezés a rabok részéről. Meg kell tehát találni azokat a fogódzókat, illetve megfogalmazni egy szempontrendszert, ami alapján kimondható, hogy kik lesznek azok a szerencsések, akik jóvátételi szolgálat keretében nem csak arról tehetnek tanúbizonyságot, hogy börtönbe kerülésük botlátás igyekeznek a társadalom felé kompenzálni, de néhány órára kiléphetnek az intézet falain és kerítésein túlra.

– Korábban már voltunk Hartán, illetve Solton is, ahol a köztemető elhagyatottabb sírjainak gondozását kérték a fogvatartottaktól, míg Dunapataj kérésére a Szelidi-tó környezetében segédkeztek különféle területrendezési, takarítási, karbantartási munkálatokban – idézte fel hasonló megmozdulásaik apropóját dr. Füzesi Viktor, zárszóként hangsúlyozva, hogy a továbbiakban is készek a településvezetésekkel folytatott együttműködésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.
2017-09-20 22:45:31
A Paks II. beruházásnál minden szerződéses munka előkészítése és lefolytatása a nyilvánosság előtt fog zajlani, teljes összhangban az európai uniós követelményekkel – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerdán a leendő ötös és hatos blokk helyszínén, Pakson.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.