2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Amikor mindenki nyer – Rabok fásítottak Hartánál

2017. 05. 03., 09:43

Múlt szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai vonultak terepre, hogy facsemete-ültetéssel segítsék Hartán, a Kékesi utcában, a CBA-val szemben az egykori szeméttelep rekultivációját.

Bár a hulladéklerakást már felszámolták a területen, annak fásítása-ligetesítése hagyott kívánnivalót maga után, egészen mostanáig, mígnem a kéthektáros földszeleten 8500 facsemete ereszthet gyökeret – többek között a BV-intézet közreműködésével.

Az erdősítési mozgalom kapcsán dr. Füzesi Viktor ezredes, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka felidézte, hogy több, a környékén lévő településtől érkezett már felkérés hozzájuk, hogy segítsenek egyes munkafolyamatok elvégzésében. Ezúttal Dollenstein László, hartai polgármestertől jött a megkeresés – ez előzte meg a terepmunkát.

– A cél az volt, hogy a kéthektáros erdőültetvény kialakításában segédkezzenek a fogvatartottak a fák helyeinek a kiásásával és a csemeték elhelyezésével. Az ilyen megmozdulásokban alacsony kockázati besorolású fogvatartottak vehetnek részt. Ők önkéntesen jelentkezhetnek, és azáltal, hogy akár csak egy rövid időre is elhagyhatják az intézet zárt területét, jutalomként is élik meg, hogy részt vehetnek ezekben az alkalmakban – ismerteti a program küldetését és a „kiválasztottak” közé kerülés feltételeit az intézetparancsnok.

Nem meglepő, hogy például a jó magaviselet is a részvételi esély egyik tényezője, hiszen talán felesleges taglalni, hogy miért, de egy-egy ilyen megmozdulásra többszörös a túljelentkezés a rabok részéről. Meg kell tehát találni azokat a fogódzókat, illetve megfogalmazni egy szempontrendszert, ami alapján kimondható, hogy kik lesznek azok a szerencsések, akik jóvátételi szolgálat keretében nem csak arról tehetnek tanúbizonyságot, hogy börtönbe kerülésük botlátás igyekeznek a társadalom felé kompenzálni, de néhány órára kiléphetnek az intézet falain és kerítésein túlra.

– Korábban már voltunk Hartán, illetve Solton is, ahol a köztemető elhagyatottabb sírjainak gondozását kérték a fogvatartottaktól, míg Dunapataj kérésére a Szelidi-tó környezetében segédkeztek különféle területrendezési, takarítási, karbantartási munkálatokban – idézte fel hasonló megmozdulásaik apropóját dr. Füzesi Viktor, zárszóként hangsúlyozva, hogy a továbbiakban is készek a településvezetésekkel folytatott együttműködésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK