2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Amikor mindenki nyer – Rabok fásítottak Hartánál

2017. 05. 03., 09:43

Múlt szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai vonultak terepre, hogy facsemete-ültetéssel segítsék Hartán, a Kékesi utcában, a CBA-val szemben az egykori szeméttelep rekultivációját.

Bár a hulladéklerakást már felszámolták a területen, annak fásítása-ligetesítése hagyott kívánnivalót maga után, egészen mostanáig, mígnem a kéthektáros földszeleten 8500 facsemete ereszthet gyökeret – többek között a BV-intézet közreműködésével.

Az erdősítési mozgalom kapcsán dr. Füzesi Viktor ezredes, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka felidézte, hogy több, a környékén lévő településtől érkezett már felkérés hozzájuk, hogy segítsenek egyes munkafolyamatok elvégzésében. Ezúttal Dollenstein László, hartai polgármestertől jött a megkeresés – ez előzte meg a terepmunkát.

– A cél az volt, hogy a kéthektáros erdőültetvény kialakításában segédkezzenek a fogvatartottak a fák helyeinek a kiásásával és a csemeték elhelyezésével. Az ilyen megmozdulásokban alacsony kockázati besorolású fogvatartottak vehetnek részt. Ők önkéntesen jelentkezhetnek, és azáltal, hogy akár csak egy rövid időre is elhagyhatják az intézet zárt területét, jutalomként is élik meg, hogy részt vehetnek ezekben az alkalmakban – ismerteti a program küldetését és a „kiválasztottak” közé kerülés feltételeit az intézetparancsnok.

Nem meglepő, hogy például a jó magaviselet is a részvételi esély egyik tényezője, hiszen talán felesleges taglalni, hogy miért, de egy-egy ilyen megmozdulásra többszörös a túljelentkezés a rabok részéről. Meg kell tehát találni azokat a fogódzókat, illetve megfogalmazni egy szempontrendszert, ami alapján kimondható, hogy kik lesznek azok a szerencsések, akik jóvátételi szolgálat keretében nem csak arról tehetnek tanúbizonyságot, hogy börtönbe kerülésük botlátás igyekeznek a társadalom felé kompenzálni, de néhány órára kiléphetnek az intézet falain és kerítésein túlra.

– Korábban már voltunk Hartán, illetve Solton is, ahol a köztemető elhagyatottabb sírjainak gondozását kérték a fogvatartottaktól, míg Dunapataj kérésére a Szelidi-tó környezetében segédkeztek különféle területrendezési, takarítási, karbantartási munkálatokban – idézte fel hasonló megmozdulásaik apropóját dr. Füzesi Viktor, zárszóként hangsúlyozva, hogy a továbbiakban is készek a településvezetésekkel folytatott együttműködésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK