2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hartán Civil Nappal ünnepelték a Pünkösdöt – Egyesületek seregszemléje a Duna-parton

Hartán Civil Nappal ünnepelték a Pünkösdöt – Egyesületek seregszemléje a Duna-parton
Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 09., 20:16

Hartán legalább egy tucat egyesület és alapítvány működik, tagságuk, közösségformáló erejük a nagyközség életének olyan szövetét alkotja, amely nélkül jóval szegényebbek lennénk. A „civilek” településünkön is értékek és érdeklődés mentén szerveződnek. Elhivatottak, célkitűzéseik megvalósítása mellett kitartóak, az önkormányzat támogatásával hatékonyan képviselik saját és az egész település érdekeit. A hartai mindennapok sport és kulturális életének, hagyományőrzésének, nem utolsó sorban az egy nemzetiséghez tartozás érzésének megéléséhez nagyban hozzájárulnak. Megérdemlik, hogy egy napot nekik, és Harta valamennyi polgárának, közösségünknek szenteljünk. - mondta portálunknak Dollenstein László, Harta nagyközség polgármestere, mielőtt a 2019. évi hartai pünkösdi Civil Napot Font Sándor országgyűlési képviselővel közösen hivatalosan is megnyitotta.

A megnyitó természetesen szimbolikus volt, hiszen 12:30-kor már javában tartott a kora reggel a főzőcsapatok munkájával kezdődő rendezvény.

A településvezető a meghívott vendégek között elsőként Font Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét köszöntötte, és mint tréfásan mondta: hajnali öt órakor Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere ébresztett, mert a pacal főzésére természetesen az ebben a műfajban országos hírnevet szerzett patajiakat kérték fel. Ám mint köztudomású, a pacalnak nagyon hosszú, legalább 4 óra a főzési ideje, de a két település barátságára tekintettel a pataji főzőmesterek kedvét ez nem vette el.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Font Sándor ünnepi beszéde bevezetőjében kitért a pünkösdi ünnepkör jelentésére. Mint elhangzott, 50 nappal vagyunk húsvét után, a keresztények ezt a napot tartják a Szentlélek kiáradásának, amely Jézus húsvéti feltámadása után az egyik legjelentősebb egyházi ünnep, egyben a kereszténység születésnapja. 

Hozzátette: „Születésnap ez Hartának is, mert öt éve, hogy Dollenstein László polgármester és a képviselő-testület úgy gondolta, újra kellene éleszteni azokat a baráti köröket, egyesületeket, a közösség életében jelentős rendezvényeket, amelyek valamikor voltak, de kicsit a feledés homályába vesztek. Ezek közé tartozik a pünkösdi Civil Nap is, amely a település összefogását reprezentálja. Hála Istennek, hogy ez az érzés kialakult, mert azok, akik ezen dolgoztak, megérezték, hogy a hartaiaknak erre is szükségük van.

Meg másra, például olyan fejlesztésekre, hogy élhetővé lehessen tenni ezt a néhány ezer lakosú Duna-parti települést.

Hogy ne az elvágyódás, hanem a visszavágyódás legyen az a motiváló erő, és hogy aki Hartáról hall, azt mondja: Az egy jó hely!

Ezt a környezetet próbáljuk polgármester úrral közösen elérni, és visszatekintve elmondható, nagyon sikeres volt azoknak a pályázatoknak a száma és jelentősége, amelyek révén jobb az életminőség a nagyközségben.”- mondta Font Sándor.

Majd azzal folytatta:„Ez az első olyan nagy rendezvény, ahol a hartai lakosoknak meg tudom köszönni, hogy támogattak a tavalyi országgyűlési képviselő választáson, lehetőséget adtak, hogy újabb négy évre képviseljem önöket. Én már túl a választáson, teszem a dolgom, de most a polgármesterek vannak kihívás előtt, közeledik az őszi önkormányzati választás.
És hogy értsék, érezzék, mit gondolok Harta jelenlegi polgármesteréről, vezetéséről elmondom: azt kívánom, hogy a jövő évi hartai pünkösdi rendezvényt is ugyan így, személyében Dollenstein Lászlóval nyithassam majd meg, melyhez természetesen az önök támogató szavazataira lesz szüksége.” – zárta gondolatait Font Sándor.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A hivatalos megnyitót követően Mészáros József Elek előadásában „Jó ebédhez szólt a nóta”
Hogy az ebéd jó volt, ahhoz kétség nem fért, ugyanis a patajiak ezúttal is kitűnő pacalán túl valamennyi helyi egyesület legjobb főzőmestere készítette a marha és a vadpörköltet, amelyhez a réteseket, házi sütemények szintén ebből a körből készítették.

A színpadon 13.30-tól történt műfajváltás, Fuch József és énekkara a Ráday Pál Kamarakórus közreműködésével lépett fel.
A nyáriasan meleg idő kitűnő volt a híres Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezte habparty megtartásához, amelyen a gyereksereg apraja-nagyja részt vett.
A Grimm-busz-színház előadása még mindig a legfiatalabb korosztálynak szólt, hogy aztán a Hagyományőrző Kulturális Egyesület tánccsoportjai nagy érdeklődés mellett, talpig autentikus népviseletben adják elő produkciójukat.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A Hartai öregfiúk - Dunaújvárosi Kohász öregfiúk összecsapás elsősorban az idősebb generációkban keltett nosztalgikus érzéseket, de a T-dance hip-hop tánciskola már újra, életkortól függetlenül egyesítette a több száz főnyi közönséget.

A Civil Nap harmadik negyedének végéhez közeledve a Nemezlány@Lilg, a Stolen Beat zárta a sort, hogy aztán az úgynevezett lakodalmas rock határon túli emblematikus zenekara, a 3+2 együttes szórakoztassa az akkor már úgy 500 főnyi közönséget

A műsorfolyamot a New Generation és a Disco Tóbiás Károllyal zárta, igaz, akkor már a hartai toronyóra igen csak vasárnap két óránál járhatott.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés