2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

III. Örült Hajók Versenye Hartán – Jövőre még jobban rámennek az őrültségre

Illés György Cinó  |  2016. 08. 17., 19:11

A magas vízállás miatt kevésbé ideális pályán zajlott hartai Őrült Hajók Versenyén a tavalyinál szűkebb mezőny állt rajthoz, ám ettől semmivel sem lett kisebb maga a fesztiválszámba menő rendezvény. A tavalyihoz hasonlóan sokrétű programokkal, gyereksarokkal, koncertekkel, vásárral kiegészült, most harmadéves „flúgos futam” ennek megfelelően most is nagy érdeklődés mellett zajlott. A fesztiválhelyszín mellett szlovák vízitúrázók táboroztak. A rendezvény meglepetés volt számukra, eddig nem hallottak róla, de tetszett nekik.

Délben indult a gyereksarok, ahol arcfestés és kézműves foglalkozások, mindenekelőtt hajómodell építés várta a porontyokat. Újdonság volt, hogy idén a lovas kocsikázáson kívül a gyereksarok melletti tisztáson lovaglásra is volt lehetőség.
A tavalyi rendezvényhez képest újítás volt az is, hogy ezúttal a gyerekkoncertet nem a nagyszínpadon, hanem a gyereksarok sátorkomplexuma mellett fölállított kis rendezvénysátorban tartották meg. A műsort ezúttal a kalocsai Country Road együttes adta, akik széles repertoárjukból most a gyermekeknek szóló dalokat adták elő.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Délután négykor Takács Vilkó „egyszálgitárral” – no, meg perui cajón kísérettel – állt közönség elé, immár a nagyszínpadon. Őt és kísérőjét Döglégy Zoli háttérzenésziként is ismerheti a közönség. Körülbelül hat órától a Los Hartaos Banditos néven a hartai zeneiskola adott „nem hagyományos” koncertet. Este héttől Ripoff Raskolnikov állt színpadra kísérőzenekarával. Ő egy indián arcú, osztrák születésű, de hazánkban is ismert énekes gitáros, aki igazi fekete blues muzsikával örvendeztette meg a közönséget. Kilenc órától a Roy & Ádám Trió adott koncertet. A koncertek sorának végére a Pedrofon együttes este 11 órakor kezdődött, késő éjszakába nyúló föllépése tette a pontot.

Eközben már föllobbant a „gigatábortűz” is, amely azonban számottevően kisebb volt a tavalyinál, hiszen a magas dunai vízállás miatt most egyáltalán nem állt rendelkezésre a tavaly szélesen nyújtózó, homokos föveny. A tábortüzet így egy acélhordók és raklapok fölhasználásával készült tutajon gyújtották meg, néhány méterre a vízparttól. Azért ez is elég jól bevilágította a partot, így mellette jelentéktelen fénypontocskáknak tűntek a Duna közepén úszó mécsesek, amelyeket így sokan észre sem vettek.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A színes forgatag programját egész napos vásár gazdagította. Emellett a kifőzde hatalmas sátrában folyamatosan remek hartai kolbászt, mellé hideg sört, üdítőitalokat árultak, a Hartai-sziget bejáratát jelentő hídon pedig a hartai hajózás történetét fölvonultató kiállítást is megtekinthették az érkezők, köztük Niedermüller Péter EP képviselővel.

A szigeten összefutottunk egy több hajóval érkezet vízitúrázó csapattal is, akik épp ott vertek tábort arra a napra. A pozsonyi, illetve Bécsben élő túrázók az osztrák fővárosból indultak Duna-túrára, a célállomásuk pedig Belgrád – tudtuk meg angolul folytatott, rövid beszélgetésünkből. Amint elmondták, az őrült hajók versenyéről korábban nem hallottak. Az itteni időpont és helyszínválasztásuk teljesen véletlen volt, mondták munkatársunknak, hozzátéve, hogy nagyon tetszett nekik a buli.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Harmadszor csaptak össze az őrült hajók őrült hajósai Hartán

A 13 órai hajószentelés után, koradélután tartották az előfutamokat, amelynek során kilenc párviadalban megfeleződött a tizennyolc hajóból álló, a tavalyinál valamivel szűkebb mezőny. Így kilenc csapat került a délután öt órakor kezdődött, idő ellen vívott döntő futamokba, míg a tízedik döntős hajót a közönségszavazatok és a zsűri pontozása alapján juttatták tovább.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A döntő futamokban a mentális fölkészültség, kitartás, állóképesség és koncentráció volt a meghatározó, hiszen ellenfél nélkül, csak a stopper ellen lapátoltak a versenyzők. Ez a Harci Méneknek sikerült a legjobban, akik 2’50”-es idejükkel maguk mögé utasították a többi hajót. Nem sokkal lemaradva, 3’05”-tel ért célba a második legjobb időt teljesítő alakulat, míg a harmadik legjobb eredményt a Gépállatok csapata nyerte el, ők 3’11” alatt hajózták le a távot.
A „Legőrültebb Hajó” megtisztelő címért folyó, nemes versengés a zsűri és az internetes közönségszavazatok pontszámai alapján dőlt el, mégpedig a Pokolgép nevet viselő hajó legénysége javára.

Általánosságban elmondható a versenynap tapasztalataival kapcsolatban, hogy a csapatok a korábbinál nagyobb figyelmet fordítottak járművük hajózhatóságára, így nem csoda, hogy minden egység célba ért, nem volt borulás sem, és nem is süllyedt el egyik vízi alkalmatosság sem. Ez a technikai szemlélet némileg a látványosság rovására is ment, hiszen kevesebb volt az „akció”, és viszonylag kevés új, eredeti ötlettel találkozhattunk, ami az őrültséget illeti. Úgy tudjuk, a verseny rendezősége is hasonlóképpen látta ezt, így terveik szerint a jövőben módosulhat a versenykiírás, vagy a pontozás rendszere.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az új értékelési rend szerint nagyobb hangsúlyt kaphatnának a merész megoldások, és a rekordok hajszolása helyett a hajók megformáltsága és a látványosság, a megfelelő versenyzési stílus kerülne előtérbe, tehát az örültség kritériumának való megfelelés az eddiginél nagyobb súllyal nyomna a latban.
Jövőre meglátjuk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés