2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

III. Örült Hajók Versenye Hartán – Jövőre még jobban rámennek az őrültségre

Illés György Cinó  |  2016. 08. 17., 19:11

A magas vízállás miatt kevésbé ideális pályán zajlott hartai Őrült Hajók Versenyén a tavalyinál szűkebb mezőny állt rajthoz, ám ettől semmivel sem lett kisebb maga a fesztiválszámba menő rendezvény. A tavalyihoz hasonlóan sokrétű programokkal, gyereksarokkal, koncertekkel, vásárral kiegészült, most harmadéves „flúgos futam” ennek megfelelően most is nagy érdeklődés mellett zajlott. A fesztiválhelyszín mellett szlovák vízitúrázók táboroztak. A rendezvény meglepetés volt számukra, eddig nem hallottak róla, de tetszett nekik.

Délben indult a gyereksarok, ahol arcfestés és kézműves foglalkozások, mindenekelőtt hajómodell építés várta a porontyokat. Újdonság volt, hogy idén a lovas kocsikázáson kívül a gyereksarok melletti tisztáson lovaglásra is volt lehetőség.
A tavalyi rendezvényhez képest újítás volt az is, hogy ezúttal a gyerekkoncertet nem a nagyszínpadon, hanem a gyereksarok sátorkomplexuma mellett fölállított kis rendezvénysátorban tartották meg. A műsort ezúttal a kalocsai Country Road együttes adta, akik széles repertoárjukból most a gyermekeknek szóló dalokat adták elő.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Délután négykor Takács Vilkó „egyszálgitárral” – no, meg perui cajón kísérettel – állt közönség elé, immár a nagyszínpadon. Őt és kísérőjét Döglégy Zoli háttérzenésziként is ismerheti a közönség. Körülbelül hat órától a Los Hartaos Banditos néven a hartai zeneiskola adott „nem hagyományos” koncertet. Este héttől Ripoff Raskolnikov állt színpadra kísérőzenekarával. Ő egy indián arcú, osztrák születésű, de hazánkban is ismert énekes gitáros, aki igazi fekete blues muzsikával örvendeztette meg a közönséget. Kilenc órától a Roy & Ádám Trió adott koncertet. A koncertek sorának végére a Pedrofon együttes este 11 órakor kezdődött, késő éjszakába nyúló föllépése tette a pontot.

Eközben már föllobbant a „gigatábortűz” is, amely azonban számottevően kisebb volt a tavalyinál, hiszen a magas dunai vízállás miatt most egyáltalán nem állt rendelkezésre a tavaly szélesen nyújtózó, homokos föveny. A tábortüzet így egy acélhordók és raklapok fölhasználásával készült tutajon gyújtották meg, néhány méterre a vízparttól. Azért ez is elég jól bevilágította a partot, így mellette jelentéktelen fénypontocskáknak tűntek a Duna közepén úszó mécsesek, amelyeket így sokan észre sem vettek.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A színes forgatag programját egész napos vásár gazdagította. Emellett a kifőzde hatalmas sátrában folyamatosan remek hartai kolbászt, mellé hideg sört, üdítőitalokat árultak, a Hartai-sziget bejáratát jelentő hídon pedig a hartai hajózás történetét fölvonultató kiállítást is megtekinthették az érkezők, köztük Niedermüller Péter EP képviselővel.

A szigeten összefutottunk egy több hajóval érkezet vízitúrázó csapattal is, akik épp ott vertek tábort arra a napra. A pozsonyi, illetve Bécsben élő túrázók az osztrák fővárosból indultak Duna-túrára, a célállomásuk pedig Belgrád – tudtuk meg angolul folytatott, rövid beszélgetésünkből. Amint elmondták, az őrült hajók versenyéről korábban nem hallottak. Az itteni időpont és helyszínválasztásuk teljesen véletlen volt, mondták munkatársunknak, hozzátéve, hogy nagyon tetszett nekik a buli.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Harmadszor csaptak össze az őrült hajók őrült hajósai Hartán

A 13 órai hajószentelés után, koradélután tartották az előfutamokat, amelynek során kilenc párviadalban megfeleződött a tizennyolc hajóból álló, a tavalyinál valamivel szűkebb mezőny. Így kilenc csapat került a délután öt órakor kezdődött, idő ellen vívott döntő futamokba, míg a tízedik döntős hajót a közönségszavazatok és a zsűri pontozása alapján juttatták tovább.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A döntő futamokban a mentális fölkészültség, kitartás, állóképesség és koncentráció volt a meghatározó, hiszen ellenfél nélkül, csak a stopper ellen lapátoltak a versenyzők. Ez a Harci Méneknek sikerült a legjobban, akik 2’50”-es idejükkel maguk mögé utasították a többi hajót. Nem sokkal lemaradva, 3’05”-tel ért célba a második legjobb időt teljesítő alakulat, míg a harmadik legjobb eredményt a Gépállatok csapata nyerte el, ők 3’11” alatt hajózták le a távot.
A „Legőrültebb Hajó” megtisztelő címért folyó, nemes versengés a zsűri és az internetes közönségszavazatok pontszámai alapján dőlt el, mégpedig a Pokolgép nevet viselő hajó legénysége javára.

Általánosságban elmondható a versenynap tapasztalataival kapcsolatban, hogy a csapatok a korábbinál nagyobb figyelmet fordítottak járművük hajózhatóságára, így nem csoda, hogy minden egység célba ért, nem volt borulás sem, és nem is süllyedt el egyik vízi alkalmatosság sem. Ez a technikai szemlélet némileg a látványosság rovására is ment, hiszen kevesebb volt az „akció”, és viszonylag kevés új, eredeti ötlettel találkozhattunk, ami az őrültséget illeti. Úgy tudjuk, a verseny rendezősége is hasonlóképpen látta ezt, így terveik szerint a jövőben módosulhat a versenykiírás, vagy a pontozás rendszere.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az új értékelési rend szerint nagyobb hangsúlyt kaphatnának a merész megoldások, és a rekordok hajszolása helyett a hajók megformáltsága és a látványosság, a megfelelő versenyzési stílus kerülne előtérbe, tehát az örültség kritériumának való megfelelés az eddiginél nagyobb súllyal nyomna a latban.
Jövőre meglátjuk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK