2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

III. Örült Hajók Versenye Hartán – Jövőre még jobban rámennek az őrültségre

Illés György Cinó  |  2016. 08. 17., 19:11

A magas vízállás miatt kevésbé ideális pályán zajlott hartai Őrült Hajók Versenyén a tavalyinál szűkebb mezőny állt rajthoz, ám ettől semmivel sem lett kisebb maga a fesztiválszámba menő rendezvény. A tavalyihoz hasonlóan sokrétű programokkal, gyereksarokkal, koncertekkel, vásárral kiegészült, most harmadéves „flúgos futam” ennek megfelelően most is nagy érdeklődés mellett zajlott. A fesztiválhelyszín mellett szlovák vízitúrázók táboroztak. A rendezvény meglepetés volt számukra, eddig nem hallottak róla, de tetszett nekik.

Délben indult a gyereksarok, ahol arcfestés és kézműves foglalkozások, mindenekelőtt hajómodell építés várta a porontyokat. Újdonság volt, hogy idén a lovas kocsikázáson kívül a gyereksarok melletti tisztáson lovaglásra is volt lehetőség.
A tavalyi rendezvényhez képest újítás volt az is, hogy ezúttal a gyerekkoncertet nem a nagyszínpadon, hanem a gyereksarok sátorkomplexuma mellett fölállított kis rendezvénysátorban tartották meg. A műsort ezúttal a kalocsai Country Road együttes adta, akik széles repertoárjukból most a gyermekeknek szóló dalokat adták elő.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Délután négykor Takács Vilkó „egyszálgitárral” – no, meg perui cajón kísérettel – állt közönség elé, immár a nagyszínpadon. Őt és kísérőjét Döglégy Zoli háttérzenésziként is ismerheti a közönség. Körülbelül hat órától a Los Hartaos Banditos néven a hartai zeneiskola adott „nem hagyományos” koncertet. Este héttől Ripoff Raskolnikov állt színpadra kísérőzenekarával. Ő egy indián arcú, osztrák születésű, de hazánkban is ismert énekes gitáros, aki igazi fekete blues muzsikával örvendeztette meg a közönséget. Kilenc órától a Roy & Ádám Trió adott koncertet. A koncertek sorának végére a Pedrofon együttes este 11 órakor kezdődött, késő éjszakába nyúló föllépése tette a pontot.

Eközben már föllobbant a „gigatábortűz” is, amely azonban számottevően kisebb volt a tavalyinál, hiszen a magas dunai vízállás miatt most egyáltalán nem állt rendelkezésre a tavaly szélesen nyújtózó, homokos föveny. A tábortüzet így egy acélhordók és raklapok fölhasználásával készült tutajon gyújtották meg, néhány méterre a vízparttól. Azért ez is elég jól bevilágította a partot, így mellette jelentéktelen fénypontocskáknak tűntek a Duna közepén úszó mécsesek, amelyeket így sokan észre sem vettek.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A színes forgatag programját egész napos vásár gazdagította. Emellett a kifőzde hatalmas sátrában folyamatosan remek hartai kolbászt, mellé hideg sört, üdítőitalokat árultak, a Hartai-sziget bejáratát jelentő hídon pedig a hartai hajózás történetét fölvonultató kiállítást is megtekinthették az érkezők, köztük Niedermüller Péter EP képviselővel.

A szigeten összefutottunk egy több hajóval érkezet vízitúrázó csapattal is, akik épp ott vertek tábort arra a napra. A pozsonyi, illetve Bécsben élő túrázók az osztrák fővárosból indultak Duna-túrára, a célállomásuk pedig Belgrád – tudtuk meg angolul folytatott, rövid beszélgetésünkből. Amint elmondták, az őrült hajók versenyéről korábban nem hallottak. Az itteni időpont és helyszínválasztásuk teljesen véletlen volt, mondták munkatársunknak, hozzátéve, hogy nagyon tetszett nekik a buli.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Harmadszor csaptak össze az őrült hajók őrült hajósai Hartán

A 13 órai hajószentelés után, koradélután tartották az előfutamokat, amelynek során kilenc párviadalban megfeleződött a tizennyolc hajóból álló, a tavalyinál valamivel szűkebb mezőny. Így kilenc csapat került a délután öt órakor kezdődött, idő ellen vívott döntő futamokba, míg a tízedik döntős hajót a közönségszavazatok és a zsűri pontozása alapján juttatták tovább.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A döntő futamokban a mentális fölkészültség, kitartás, állóképesség és koncentráció volt a meghatározó, hiszen ellenfél nélkül, csak a stopper ellen lapátoltak a versenyzők. Ez a Harci Méneknek sikerült a legjobban, akik 2’50”-es idejükkel maguk mögé utasították a többi hajót. Nem sokkal lemaradva, 3’05”-tel ért célba a második legjobb időt teljesítő alakulat, míg a harmadik legjobb eredményt a Gépállatok csapata nyerte el, ők 3’11” alatt hajózták le a távot.
A „Legőrültebb Hajó” megtisztelő címért folyó, nemes versengés a zsűri és az internetes közönségszavazatok pontszámai alapján dőlt el, mégpedig a Pokolgép nevet viselő hajó legénysége javára.

Általánosságban elmondható a versenynap tapasztalataival kapcsolatban, hogy a csapatok a korábbinál nagyobb figyelmet fordítottak járművük hajózhatóságára, így nem csoda, hogy minden egység célba ért, nem volt borulás sem, és nem is süllyedt el egyik vízi alkalmatosság sem. Ez a technikai szemlélet némileg a látványosság rovására is ment, hiszen kevesebb volt az „akció”, és viszonylag kevés új, eredeti ötlettel találkozhattunk, ami az őrültséget illeti. Úgy tudjuk, a verseny rendezősége is hasonlóképpen látta ezt, így terveik szerint a jövőben módosulhat a versenykiírás, vagy a pontozás rendszere.

Képgaléria megtekintése (163 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az új értékelési rend szerint nagyobb hangsúlyt kaphatnának a merész megoldások, és a rekordok hajszolása helyett a hajók megformáltsága és a látványosság, a megfelelő versenyzési stílus kerülne előtérbe, tehát az örültség kritériumának való megfelelés az eddiginél nagyobb súllyal nyomna a latban.
Jövőre meglátjuk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023-09-22 11:35:37
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21

  NÉPSZERŰ HÍREK