2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Öntözésfejlesztési mintaprojektet adott át az agrárminiszter Hartán – Az ország első ilyen jellegű beruházása

Öntözésfejlesztési mintaprojektet adott át az agrárminiszter Hartán – Az ország első ilyen jellegű beruházása
Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 15., 15:55

Magyarország első, állami beruházásban megvalósuló öntözésfejlesztési mintaprojektjét adta át Nagy István agrárminiszter május 15-én, pénteken Hartán, az Agro-Harta Zrt. kiskékesi vízkivételi művénél rendezett ünnepségen. Szikszai Tamás vezérigazgató a minisztert, két államtitkárát, Font Sándor országgyűlési képviselőt, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnökét, az agárszervezetek vezetőit köszöntő beszédében kifejtette: A közösség öntözési területe melletti csatorna megvásárlását követően a régi elhanyagolt, jelentősen feliszapolódott szakasz teljes hosszában, több mint 4 kilométeren megújult. A távcsatorna azonban nemcsak az öntözővíz szivattyúházhoz történő zavartalan eljutásához, hanem a víz visszatartásához, megőrzéséhez, a megnövekedett öntözési igények ellátásához, akár a belvíz elvezetéséhez is hozzájárul. A miniszter a projektátadón az öntözés fejlesztésével összefüggő fontos, országos jelentőségű bejelentéseket tett.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Szikszai Tamás
, az Agro-Harta Zrt. vezérigazgatója beszédében rámutatott: Hartán is reagálni kell az időjárási szélsőségek, az aszály kihívásaira. Ezt tényadatokkal is szemléltette: Hartán márciusban 21, áprilisban 12, májusban eddig 7 milliméter csapadék esett. Az időjárás nem lesz kedvezőbb a mezőgazdaság számára, ezért olyan növényeket kell termeszteni, amelyek termesztése öntözéssel jövedelmezőbbé tehető – mondta a vezérigazgató.

Hozzátette, az országban első Hartai Öntözési Közösségnek a tagjai társas vállalkozások, családi gazdaságok és termelői csoportok, amelyeket az Agro-Harta Zrt., mint a közösség egyik fő gazdálkodója, integrátora, egyben a vízkivételi mű tulajdonosa lát el öntözővízzel. Az öntöző távcsatorna állami tulajdonba került, a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földügyi Központ gyakorolja.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy a közösség öntözési területe melletti csatorna megvásárlását követően a régi elhanyagolt, jelentősen feliszapolódott szakasz teljes hosszában, több mint 4 kilométeren megújult.

A közösség 500-600 hektáron öntöz hat, korszerű körforgó öntözőberendezéssel, intenzív termesztésű növényeket, főként zöldborsót, fő- és másodvetésű csemegekukoricát. A vezérigazgató ezzel kapcsolatban emlékeztetett, az USA-ban ekkora üzemi területen 90 ilyen körforgó öntözőberendezés működik, tehát a cél adott.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint elhangzott, a föld alatt még a régi öntözőfürthöz tartozó, összesen 36 kilométer csővezeték fut. A Hartai Öntözési Közösségnek az üzemeltetési engedélye 1000 hektárra szól, és 1 millió köbméter víz kivételére ad lehetőséget. A távcsatorna felújítása, első ütemben 200 hektár, majd második lépcsőben további 500 hektár öntözhetővé tételét teszi lehetővé– fejtette ki Szikszai Tamás, aki az idén a jogelődöt is ide értve 70 éves cég70 év 7 percben című kisfilmjét ajánlotta megtekintésre a jelenlévőknek.

Nagy István agrárminiszter beszédébe hangsúlyozta: a jelenleginél sokkal kiterjedtebb és sokkal magasabb szintű öntözési és vízgazdálkodási kultúrára van szükség Magyarországon. Szavai szerint kormányzati cél a hatékony mezőgazdaság öntözés feltételeinek javítása, és az öntözött területek arányának növelése.

ENNEK ÉRDEKÉBEN A KORMÁNY 10 ÉVEN KERESZTÜL 17 MILLIÁRD FORINT PLUSZFORRÁST BIZTOSÍT AZ ÖNTÖZÉSES GAZDÁLKODÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ VÍZKERESLETI ÉS VÍZKÍNÁLATI OLDAL FEJLESZTÉSEIHEZ.

Ez a keret ugyanakkor önmagában, tartalom nélkül nem jelentene megoldást, ezért az Agrárminisztérium egy átfogó intézkedéscsomagot alkotott a vízkeresleti oldal fejlesztéseinek érdekében – hangsúlyozta.

A miniszter összesítette, az országban 87,5 ezer hektáron folyik öntözéses gazdálkodás, a szántóföldi területek alig 2 százalékán. Ezt két év alatt 200 ezer hektárra, majd 2030-ra legalább 400 ezer hektárra szeretnék növelni.

Az agrárminiszter kiemelte: a Vidékfejlesztési programon belül az öntözéses beruházásokhoz kapcsolódó pályázati feltételeket úgy módosítják, hogy minél többen és könnyebben élhessenek a lehetőségekkel.

BEJELENTETTE, A KORMÁNY SZERDÁN ÚGY DÖNTÖTT, ENGEDÉLYEZI, HOGY A PÁLYÁZHATÓ ÖSSZEG FELSŐ HATÁRA AZ EDDIGI 500 MILLIÓ FORINTRÓL 2 MILLIÁRD FORINTRA NÖVEKEDJEN,

hogy ez az összeg már jobban igazodjon a beruházások költségigényének lefedéséhez. Ezzel lehetővé válik, hogy a változatlan 50 százalékos támogatási intenzitás mellett a gazdák életszerű pályázati feltételekkel, megfelelő öntözési beruházási támogatáshoz jussanak – mondta a miniszter.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Bejelentette: létrejött a Nemzeti Földügyi Központban az Öntözésfejlesztési Főosztály. Az új öntözéses gazdálkodási törvény pedig lehetővé teszi, hogy minél egyszerűebben és gyorsabban hozzá lehessen férni az öntözés megvalósításához szükséges engedélyekhez. Ezt odáig kívánják vinni, hogy a gazda megjelenik az ügyfélfogadáson, bejelenti, hogy mely helyrajzi számokon szeretne öntözni, és a hivatal biztosítja számára, kezébe adja meglévő talajvédelmi, környezetvédelmi, természetvédelmi engedélyeket.

Azon dolgozunk, hogy azokat a műszaki paramétereket, műszaki megoldásokat is oda tudjuk adni, amelyek az öntözés feltételeket tudják biztosítani- mondta a miniszter, majd hozzátette: jelenleg 52, a hartaihoz hasonló öntözési közösség szerveződése van az Agrárminisztérium látókörében, melyek megalakulását támogatják.A tárcavezető rámutatott:

A TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN A GAZDÁK ÖNTÖZÉSI KÖZÖSSÉGEKBE SZERVEZŐDVE KAPHATNAK PLUSZ LEHETŐSÉGEKET.

Az is elhangzott: a szarvasi öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központot azzal a céllal hozták létre, hogy a termelők a gyakorlatban is megismerhessék a legkorszerűbb öntözési technológiákat.

Az egyszerű árutermelő kukorica termésünk ingadozása a száraz és a megfelelő nedvességgel ellátott évek között bevételben több mint 100 milliárd forintos ingadozást jelent évről-évre. Ebből is látszik, az öntözésnek mekkora tétje és a jelentősége. Sokkal kiterjedtebb és magasabb öntözési, vízgazdálkodási kultúrára van szükség Magyarországon, mint ahol most tartunk. Erre int bennünket a hartai gazdák szorgalma, múlja, dolgos kétkezi mindennapjai, és erre intenek bennünket azok a gazdasági számok, amelyeket látva az öntözés fejlesztése kiemelt cél kell, hogy legyen. A mai hartai esemény mérföldkőnek számít a hazai öntözésfejlesztés és az egész magyar agrárium történetében. Bízom benne, hogy példájukból minél előbb, minél többen erőt merítenek” - zárta beszédét a miniszter.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei