2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Őrült Hajók Versenye – Két rendezvény frigye: főzőversennyel bővült és kétnapos lett az őrület

Illés György Cinó  |  2017. 08. 16., 07:05

Egy hartai vállalkozó kezdeményezésére már tizedik éve megrendezték az Őrült Hajók Versenyétől teljesen függetlenül, a hagyomány szerint július utolsó hétvégéjén. A program: főzőverseny, koncertek, táncmulatság. Most először összekapcsolták a két rendezvényt a szervezők, hatalmas szinergiával befejezetté téve a tényt, hogy a hartai Őrült Hajók Fesztiválja a nyárvég egyik legnagyobb bulija lett, vásárral, koncertekkel, gyereksarokkal és immár két rangos versennyel.

Hála a vállalkozók és egyesületek bejáratott programjának, és az arra csapatorstól érkező érintetteknek, a pénteki programok során – bár a másnapi nézőcsúcstól elmaradt a látogatók száma – nyoma sem volt a „nulladik napi pangásnak”. A főzőversenyre a szervezők becslése szerint mintegy 380 fővel jelentek meg a cégek és civil szervezetek, a civileknél is civilebb baráti társaságokkal kiegészülve, hogy főzőcskézéssel, közös ebéddel erősítsék a közösségek tagjai közti kapcsolatokat és együttműködést, és közben jól szórakozzanak.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rendezvény idején kajakozni, kenuzni is lehetett – saját felelősségre – ingyenesen, bár e programelemek még nem érték el a kritikus népszerűséget, egy percet sem kellett sorban állni.
Egyébként úgy tudjuk, a kajak-kenu ágazatot jövőre szervesebben kívánják integrálni a szervezők a verseny menetébe. Ez az említett hajónemek népszerűsítéséhez is hozzájárulhat, mivel sokan talán csak azért nem szállnak vízre ezeken a járműveken az Őrült Hajók Versenye alkalmából, mert attól tartanak, hogy így túl normálisnak tűnnének.

Ezen a napon azonban a vízi közlekedési eszközök csak mellékszerepet töltöttek be, most a bográcsok vitték a prímet és a söröspoharak – csónakok helyett az ivócsónakok.
A főzőcskéző társaságok közül 11 csapat nevezett be a megmérettetésbe hivatalosan is.
Személyes benyomásunk szerint nem lehetett könnyű dolga a Dollenstein László, Harta polgármestere, Adorján László, a hartai Duna-kör elnöke, valamint Hus László paksi blokkvezető alkotta zsűrinek, amikor a sok-sok ínycsiklandó étel közül kellett választania. Odaérkezvén, még be sem léptünk a Hartai-sziget kiváló fesztiválhelyszínt nyújtó területére, már olyan illatorgia fogadott, hogy összecsordult a szánkban a nyál, közelebb lépve pedig az ételek még ígéretesebbek voltak. Az ítészek végül valahogy csak-csak megbirkóztak a feladattal, döntésük nyomán az eredmények a következőképpen alakultak:

ELSŐ HELYEZÉST ÉRT AZ AGRO-HARTA KFT. SZARVAS PÖRKÖLTJE


A MÁSODIK HELYRE A „SÖRDÖGÖK” CSAPATA ÁLTAL GAZDAGON KÉSZÍTETT, HARTAI PAPRIKÁS KRUMPLIT RANGSOROLTA A ZSŰRI,

HARMADIK HELYEN PEDIG A VADDISZNÓPÖRKÖLTET FŐZŐ VAJDA-FERR KFT. CSAPATA ZÁRT.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Érdekesség, hogy az ezüstérmes papirkás krumpli készítői már három alkalommal ugyanezzel az étellel neveztek be a versenybe – amint büszkén elújságolták munkatársunknak –, és ételük kevésbé nobilis jellege dacára eddig minden alkalommal sikerült a díjazottak közt végezniük.

Ugyanakkor eddig az első helyet nem sikerült megszerezniük, ami továbbra is várat magára.

Mindenesetre, derék, hogy egy paprikás krumplival ilyen kiegyenlítetten jó eredményt tudtak elérni ebben a szimatunk alapján kifejezetten erős mezőnyben.
Igaz, megadják a módját annak a paprikás krumplinak:

EGY EGÉSZ FÜSTÖLT CSÜLKÖT FÖLAPRÍTVA, A CSÜLÖKCSONTOT IS BELEFŐZVE KÉSZÍTIK, ÉS SONKADARABOKKAL IS KILÓSZÁM DÚSÍTJÁK A SZALONNÁVAL, JÓ FÉLE HARTAI KOLBÁSSZAL IS JÓCSKÁN MEGBOLONDÍTOTT BOGRÁCSOST, AMELYET SZIGORÚAN FA TÜZE FÖLÖTT FŐZNEK MEG.

Időközben már javában készülődtek a csapatok a másnapi hajóversenyre, a szorgalmasabbak pályaedzést tartottak, gyakorolták a vízre szállást, mások még ekkor végezték az utolsó simításokat a hajójukon.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Estefelé mécsesgyújtással emlékeztek meg az egykori hartai hajósokról, kiemelten a hajózás áldozatairól. A délutáni programokhoz DJ Leitheizer Róbert szolgáltatott hangulatos zenét, majd nyolc órától indult a show a színpadon.

Ezen az estén a hard rock hazai és nemzetközi klasszikusainak slágereit játszva a közönséget a ’70-80-as évekbe repítő, hartai New Generation, majd az ország jelenleg legtöbbet foglalkoztatott rock and roll formációja, a Pedrofon együttes adott koncertet, majd éjféltől kimerülésig retro buli szórakoztatta a közönséget.

Mondhatni, „benne volt a bugi a lábukban”, hiszen vérpezsdítő muzsikájával már a Pedrofon koncertje is táncparketté változtatta a Duna-parti nézőteret.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK