2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Őrült Hajók Versenye – Szökevény hajó, megúsztatott kocsik: tiszta őrület

Illés György Cinó  |  2017. 08. 16., 22:23

Kitettek magukért a versenyzők, ami az őrültséget illeti, a szervezők viszont nagyon komolyan gondolták, hogy a három éve szárba szökkent rendezvényt folyamatos építkezéssel a nyár egyik messze földön híres, várva várt fesztiváljává fejlesztik. Idén először kétnapos volt a hartaiak Duna-parti észvesztése. A versenyt szombaton tartották, de a legőrültebb hajó legénysége már pénteken biztosította elismerő címét, amihez egy kisebb, szerencsés kimenetelű, de tetemes anyagi kárral járó baleset is hozzásegítette az előfutam során borulás miatt a versenyt föladni kényszerülő csapatot.

A pénteki napra a korábban önálló rendezvényként megtartott hartai vállalkozók és egyesületek ünnepének hagyományos programsorát integrálva bővítették kétnapossá a szervezők az első három alkalommal is nagy sikerrel, de mindössze egy napon megtartott Őrült Hajók Versenyét. Az első napi programokról és az ahhoz kapcsolódó főzőversenyről már külön cikkben beszámoltunk. Most a szombati főnap eseményeit tekintjük át.

Idén először kétnapos rendezvény kertében tartották meg a negyedik alkalommal megrendezett, hartai Őrült Hajók Versenyét, és főzőversennyel is kiegészült a program. Az első napon egyúttal a hartai vállalkozók és egyesületek hagyományos napját is megünnepelték, a főzőcske mellé koncertekkel, kapcsolódó programokkal, baráti, családias légkörben.
bővebben ...

A programok a korábbi években jól bevált tematikát követték – a színpadon koncertek, a vízen észveszejtő őrült hajó verseny, a parton hajózástörténeti kiállítás, vásározók és kifőzdék, hartai festett bútorral, sültkolbásszal és rétessel, a gyerekeknek a forgalmas, zajos helyszínektől jól elkülönített „játszóbirodalom”, kézműves sarokkal, ugrálóvárral, lovagoltatással, arcfestéssel.

Képgaléria megtekintése (141 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A nagy, közösségi rendezvényekhez méltóan az Őrült Hajók Versenye is országosan ismert sztárokkal erősítette a kínálatot.

Igaz, Takács Vilkó délutánra hirdetett, „egy szál gitáros” előadása közlekedéstechnikai okokból órákat késett, az mégsem okozott programtorlódást, ugyanis a Los Hartaos Banditos együttes este fél hétre tervezett koncertjét két nappal a rendezvény előtt betegség miatt kénytelenek voltak lemondani a zenészek.

Képgaléria megtekintése (141 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A fő műsoridőben, este nyolc órától Péterfy Bori és zenekara, a Love Band szórakoztatta a közönséget, akiket a tőle megszokott módon szépen le is guggoltatott. A dívának egy emberként engedelmeskedett a közönség, hiszen ki a fene akarna egy évig rossz szexet?! Ez volt ugyanis a tét…
Péterfy Bori az ismert szerzemények mellett néhány vadonatúj nótával is kedveskedett a nézőteret megtöltő publikumnak.

Este tíztől a Szupernem zenélt, akik gyors, ugrálós, punkos nótáikkal tovább srófolták a hangulatot. Ebben a videóban arról énekelnek, hogy „van valaki a szekrényben”:

Az eddig minden évben gondok nélkül megtartott gigatábortűz-gyújtás ezúttal – a szervezők bölcs belátása, önmérséklete és felelős döntése nyomán az erős szél miatt elmaradt.

IV. Őrült Hajók Versenye, Harta, 2017.

A verseny menete a következőképpen alakult:
Az ebéd utáni előfutamok során a hajókat őrültség szerint pontozta a háromtagú, dr. Füzesi Viktor bv. ezredes, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Halasi László, a hajókat a verseny előtt meg is szentelő evangélikus lelkész, valamint Kovács Sándor, természetvédelmi felügyelő, vagy ahogyan itt mindenki ismeri,„a madarász” alkotta zsűri. A bírák elsősorban az ötletességet, látványosságot, a hozzá kapcsolódó show-t, vagyis az őrültséget vették figyelembe, ugyanakkor gátat kellett szabni az észvesztésnek, legalább annyira, hogy a hajó ne süllyedjen el, ne boruljon föl, és célba érjen.
Ez, bizony, nem minden csapatnak sikerült.

A döntőbe a pontszámok alapján az öt legtöbb pontot elért hajó juthatott, a tervek szerint ők egy egyszerre indított, ötcsapatos flúgos futammal döntöttek volna a végső sorrendről, a célba érkezés figyelembe vételével.

Azonban az ötödik helyen holtverseny alakult ki, így hatan jutottak tovább a döntőbe, ezért a rendezőség úgy döntött, hogy inkább két háromcsapatos mezőnyben versengjenek, és a döntőben futott időeredmény szerint alakuljon ki a végső sorrend.
Mindkét döntő futamot videóra vettük.

Az őrültség és gyorsaság egyesített szempontrendszere szerint, a döntőben futott időeredmények alapján rangsorolva állhattak dobogóra a csapatok.

ELSŐ HELYEZETT LETT A „RENDŐRSEGG” HAJÓ ALAKULATA, MÁSODIK HELYEN VÉGZETT A FICZEK-ÁRIZS CORPORATION, HARMADIK HELYEZÉST PEDIG A BV. TRAVEL LEGÉNYSÉGE, A HELYI BÖRTÖNŐRÖKBŐL VERBUVÁLÓDOTT CSAPATA VÍVTA KI.

Utóbbi csapat azonban még a verseny lezárása után is érdemeket szerzett magának, ezúttal őrültségi szempontból. Az éjszaka folyamán ugyanis mintegy 30 cm-t emelkedett a Duna vízszintje, így elkötötte a nem megfelelően rögzített hajójukat, és vitte a víz egészen Ordasig. Onnan hozták vissza a vízirendőrök, akik ezúttal – nyilván az elmeállapot, és remélhetőleg nem a fegyveres testületi kollegialitás figyelembevételével – eltekintettek a szabálytalan parkírozásért járó bírságolástól.

Képgaléria megtekintése (141 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A verseny eredményhirdetésén mégsem három, hanem öt díj került kiosztásra.
A három őrültgyors döntőgyőztes mellett az előfutamok időeredményei alapján díjat kapott a leggyorsabb hajó is, valamint egy különdíjat is kiosztottak, őrültségi vigaszdíjként – ám ez utóbbi trófeát már pénteken bebiztosította magának a legtöbbet fotózott vízi alkalmatlanság legénysége.

A LEGGYORSABB HAJÓNAK JÁRÓ DÍJAT SZALKSZENTMÁRTONRÓL ÉRKEZETT „SZEXMACHINE” HAJÓ KÜLÖNÍTMÉNYE NYERTE EL.

A versenyszabályzat logikája szerint ők éppenséggel a döntőbe is bejuthattak volna, és ott a mezőnyt újra maguk mögé utasítva meg is nyerhették volna a fődíjat is, ám a hatékonyság ritkán jár együtt az őrültséggel. Ez pedig itt a továbbjutás első számú záloga volt.

Képgaléria megtekintése (141 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

E versenyen a fájdalomdíjért is komoly, talán épp a legnemesebb versengés folyik – ezért a trófeáért azok a csapatok indulnak eséllyel, akik őrültségük alapján méltán küzdhettek volna a dobogós helyezésekért, azonban valamely oknál fogva – többnyire épp túlzott őrültségük, borulás, elsüllyedés, hajószétesés, ad absurdum hajóelázás miatt – a versenyt föladni kényszerülnek.

PÉLDÁUL SZÉP REMÉNYEKKEL INDULHATOTT VOLNA A FÁJDALOMDÍJÉRT AZ A KARTONPAPÍRBÓL KÉSZÜLT HAJÓ, AMELY ÁTÁZOTT ÉS SZÉTMÁLLOTT. ÁM EZT AZ ESÉLYT NEM MINDENNAPI TELJESÍTMÉNYÉVEL MÁR A PÉNTEKI PÁLYAEDZÉS ELŐTTI VÍZRE SZÁLLÁS PILLANATÁBAN KICSAVARTA A KEZÜKBŐL A HALASI BT. „BUGYIVADÁSZOK” NÉVRE KERESZTELT CSAPATA.

Ők egyébként alighanem a legeszementebb dizájnnal készültek, mint a korábbi versenyekre is mindig, és a hajó körül fotózgató, szelfizgető nézelődők száma alapján könnyedén megítélhetően a közönség kedvencei is voltak. Idén teljesen hasznavehetetlen, de nagyon látványos tangavitorlával bővítették már korábban is totál őrült, minden évben továbbfejlesztett hajójukat, amely voltaképpen egy kiszuperált Trabant.

Képgaléria megtekintése (141 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A VIGASZDÍJAT AZONBAN MÁR A VÍZRE SZÁLLÁSUKKAL ELVITTÉK, MOST UGYANIS NEM CSAK A TRABANTJUK ÚSZOTT, HANEM KÉT TOVÁBBI KOCSIJUK IS VÍZRE, PONTOSABBAN VÍZ ALÁ SZÁLLT.

A csapatkapitány beszámolója szerint a hajót vontató járművet vontatókötéllel egy furgon mögé kötve próbálták biztosítani a vízre szállást, mert a mintegy 400 kilós utánfutót túl nehéznek vélték a kocsihoz képest a meredek rámpán. Azonban a platós kocsi kézifékének rögzítője kiugrott a helyéről – más elbeszélések szerint nem húzták be a kéziféket. Így az hátragurult, és ahelyett, hogy biztosította volna a vízre szállást, az utánfutót vontató kocsi orrát is összetörve, a vontatmánnyal és a hajóval együtt betolta azt a Dunába, majd maga is utána gurult. Mindkét járművet traktorral tudták csak kihúzni a vízből.
Az anyagi kár tetemes, közel félmilliósra becsülte a hajó kapitánya, ám a vele járó dicsőség fölbecsülhetetlen.

Képgaléria megtekintése (141 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A siker nem vetette vissza a csapat versengési kedvét, jövőre folytatják a küzdelmet, bár a bugyivitorlás Trabant után nem tudjuk, hogy az őrültséget hova tudják még fokozni.

Képgaléria megtekintése (141 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Értesüléseink szerint a szervezők is még jobban rámennek az őrültségre, és előtérbe helyezik a közönség szórakoztatását, azzal, hogy rövidebb, de esetleg ügyességi elemekkel, akadályokkal kialakított versenypályát kijelölve látványosabb futamokat tárnak a nézők elé. Jelenleg ugyanis a több száz méter hosszú pályának csak az utolsó szakaszán követhetik jól a versenyküzdelmeket.

Tehát egy még látványosabb versenyen, még színesebb programokon, még nagyobb őrülettel

„JÖVŐRE, VELETEK, UGYANITT!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK