2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Vízi alkalmatlanságok szédületes viadala – Zárójelentés a VIII. Hartai Őrült Hajók Versenyéről

Vízi alkalmatlanságok szédületes viadala – Zárójelentés a VIII. Hartai Őrült Hajók Versenyéről
Illés György Cinó  |  2022. 08. 16., 10:15

Már első este, pénteken is teltház, fergeteges koncertek, fesztiválhangulat jellemezte, másnap kísérőprogramok sora, újabb zenei csemegék és maga a már messze földön híres dunai „flúgos futam”, az idén 15 nevező csapattal megtartott Őrült Hajók Versenyének látványos próbatétele tette izgalmasabbá Harta most nyolcaik alkalommal megtartott rendezvényét, amelyre már az országos média is fölfigyelt.

A két évvel ezelőtti kényszerszünet után nagy lendülettel vették föl újra a fonalat az Őrült Hajók Versenyének szervezői. Nem hiába: a program mára kétségkívül térségünk egyik legnagyobb hírű és legeredetibb fesztiváljává nőtte ki magát.

A helyszín változatlan: a szigetre érkezőket már a hídon a hartai hajózás történetének fontos pillanatait, különböző korszakait fölidéző fotókiállítás fogadja, ami önmagában nem újdonság, hiszen ez a kezdetektől így van, de a fotóanyag frissül, így mindig újabb érdekes képekkel találkozatunk.

Beljebb, a Hartai-sziget festői környezete az évszázados fák alatt kiváló fesztiválhelyszín, a hozzá tartozó partszakasz pedig tökéletesen alkalmas a verseny megrendezésére.
Az elrendezés alig változott, a kapcsolódó programok is a korábbiakhoz hasonlóan alakultak.

DE TÉNY: A VERSENY TÖRTÉNETE SORÁN MÉG SOHASEM MENTEK „ILYEN MÉLYRE”.

Már, ami a vízszintet illeti. A Duna vízállása ugyanis a mindenkori legkisebbtől alig fél méterrel volt magasabb (és apad…) – ami elég szomorú, főleg hozzászámolva a több tíz méteresre szélesedett, száraz kavicsfövenyen elpusztult vagy haldokló kagylók, vízi csigák tömegét, halcsontvázakat…

ANNÁL VIDÁMABB VOLT MAGA A HÓBORTOS VÍZI VERSENGÉS ÉS A FESZTIVÁL KÉT NAPJÁT KÍSÉRŐ MÁS PROGRAMOK!

Képgaléria megtekintése (49 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Pénteken délután két órától Leitheizer Robi muzsikált, fél hattól a S’Harp Elite, este hét órai kezdettel a Kalus Trió fellépése következett.
Kilenctől a Road együttes lépett színpadra, adott fergeteges koncertet – ekkorra már hatalmasra duzzadt a közönség. Késő éjjel a Pedrofon zenekar zárta a nyitónap zenei kínálatát.
Az este hangulatból talán elcsíphetünk egy morzsát ezzel a videóval:


Másnap már a gyereksarok is várta a kisebbeket, hajómodellt fabrikálhattak, ugrálóvárban játszhattak a lurkók, akiket arcfestés, csillámtetoválás és különféle kézműves lehetőségek is vártak.
Közben vásárosok kínálták portékáikat, a büféknél pedig folyamatos volt a jövés-menés – fő sláger, persze, a hartai sült kolbász volt –, a vállalkozó szelleműek airsoft lövészeten, vagy sörös rekesz mászásban is próbára tehették magukat.

Délután fél ötkor a Kolompos együttes adott gyermekkoncertet, fél héttől Ganxta Zolee és Takács Vilkó alkotta Dos Diavolos, fél kilenctől az Abaházi Rt. adott koncertet, majd immár hagyományosan a helybéli New Generation fellépése zárta az idei zenei kínálatot.

Az őrültséget díjazták

Az idei évben a rendezők módosított versenyszabályzattal álltak elő, amelynek értelmében

A KORÁBBI ÉVEKTŐL ELTÉRŐEN A GYORSASÁG CSAK KISEBB RÉSZBEN SZÁMÍTOTT BELE A VÉGEREDMÉNYBE.

Az összpontszám az idősorrend mellett a pályán kialakított ügyességi szakaszokon elérhető pontokból, valamint a zsűri által adható, a látványt, a show-t, a kreativitást, a hajók elmés megoldásait és egyediségét értékelő pontokból állt össze.
Magyarán:

AZ ŐRÜLTSÉGET DÍJAZTÁK.

Az ügyességi feladatok közt bójakerülés kívülről és belülről, egy bója teljes megkerülése – ez némelyik még kevésbé irányítható, esetleg hajtásában is jobbára a Duna sodrására hagyatkozó hajók és csapatok számára, bizony leküzdhetetlen kihívásnak tűnhetett.
Igaz, volt is olyan csapat, amelyiknek tagjai a futam előtt úgy nyilatkoznak, hogy ha egyáltalán beérnek, már azt is sikernek könyvelik el, ha egynél többen fönnmaradnak a pillepalackokból, bontott OSB-lapból és más szedett-vedett hulladékokból épített „hajón”, az volna a bónusz, azt pedig, ha nem ők lennének az utolsók, már-már győzelemként tartanák számon.
Ám erre csak úgy láttak esélyt, ha valaki még ő előttük beborul, elsüllyed… Kicsinyhitűségüket kitartó küzdeni tudással jóvátéve célba értek!
Íme, egy sokat mondó részlet hosszú és viszontagságos utazásukból:


A csapatokat leginkább próbára tevő feladat valamivel féltávon túl az volt, ahol egy a vízre kihelyezett vödörbe, szintén bójákkal kijelölt távolságon kívülről bedobott – illetve bedobni próbált – teniszlabdákkal lehetett találatonként két-két pontot gyűjteni.
Nem véletlenül helyesbítettünk: az egész verseny alatt alig ért célba labda, pedig csapatonként öt-öt állt rendelkezésre.

A PÁROS FUTAMOK VÉGÉN A CÉLBA ÉRKEZŐKET ÚJABB MEGPRÓBÁLTATÁS VÁRTA:

Négyes tandem párhuzam-léccel kellett versenyezniük a pluszpontokért, esve kelésükkel remekül szórakoztatva a nagyérdemű közönséget.
Egy párharcot kamerával is végigkövettünk, íme, a videó:

 


Noha a hajómustrát már péntekre meghirdették, ekkor még nagyon kevés hajó állt versenyre készen. Még másnap 11 óra körül, sőt a koradélutáni hajószentelés előtti utolsó pillanatig lázas készülődésnek, szerelésnek, díszítésnek lehettünk tanúi a rajtállomásnál lévő partszakaszon.


Nem bántuk meg, hogy a hivatalos hajómustra helyett csak a hajószentelés előtt jártuk körbe a „lélekvesztőket”, mivel a rajtnál csak ekkorra gyűltek össze az egységek, és érték el „teljes pompájukat”.


Sőt, olyan csapat is volt, aki nem a rajtnál, hanem a célban építette föl a hajót, majd talán a szentelésről is lemaradva, a hajót vállon cipelve kutyagoltak föl vele az indítópontra.
De ez itt teljesen normális. Még plusz pont sem jár érte…


A több mint félszáz versenyző és az ezres létszámot alighanem meghaladó – a két nap alatt több ezres – közönség számára is emlékezetes marad az idei Őrült Hajók Versenye is.

Pláne azoknak, akik diadalmaskodtak!

A VIII. Őrült Hajók Versenyének összesített eredményei:

 • 1.Vízirájder
 • 2.Fröccsterasz
 • 3.Pesti Gyál


Három különdíjat is kiosztottak:

 • Leggyorsabb hajó: Vízirájder
 • Legfiatalabb csapat: Zsivány SSSS
 • Legidősebb csapat: Kecske utcai “Nyuggerek”

 

További résztvevő hajók, amelyek már csak a szellemes elnevezésük miatt is megérdemlik az említést:

 • Irány Adria
 • Vízi hippik
 • Jägermeister
 • Hátra megyünk nem előre
 • Ismeri vagányok
 • LÉKhajósok
 • Akasztói Béjvacs
 • Locsoló-Csövesek
 • Szán-Alom

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK