2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Vízi alkalmatlanságok szédületes viadala – Zárójelentés a VIII. Hartai Őrült Hajók Versenyéről

Vízi alkalmatlanságok szédületes viadala – Zárójelentés a VIII. Hartai Őrült Hajók Versenyéről
Illés György Cinó  |  2022. 08. 16., 10:15

Már első este, pénteken is teltház, fergeteges koncertek, fesztiválhangulat jellemezte, másnap kísérőprogramok sora, újabb zenei csemegék és maga a már messze földön híres dunai „flúgos futam”, az idén 15 nevező csapattal megtartott Őrült Hajók Versenyének látványos próbatétele tette izgalmasabbá Harta most nyolcaik alkalommal megtartott rendezvényét, amelyre már az országos média is fölfigyelt.

A két évvel ezelőtti kényszerszünet után nagy lendülettel vették föl újra a fonalat az Őrült Hajók Versenyének szervezői. Nem hiába: a program mára kétségkívül térségünk egyik legnagyobb hírű és legeredetibb fesztiváljává nőtte ki magát.

A helyszín változatlan: a szigetre érkezőket már a hídon a hartai hajózás történetének fontos pillanatait, különböző korszakait fölidéző fotókiállítás fogadja, ami önmagában nem újdonság, hiszen ez a kezdetektől így van, de a fotóanyag frissül, így mindig újabb érdekes képekkel találkozatunk.

Beljebb, a Hartai-sziget festői környezete az évszázados fák alatt kiváló fesztiválhelyszín, a hozzá tartozó partszakasz pedig tökéletesen alkalmas a verseny megrendezésére.
Az elrendezés alig változott, a kapcsolódó programok is a korábbiakhoz hasonlóan alakultak.

DE TÉNY: A VERSENY TÖRTÉNETE SORÁN MÉG SOHASEM MENTEK „ILYEN MÉLYRE”.

Már, ami a vízszintet illeti. A Duna vízállása ugyanis a mindenkori legkisebbtől alig fél méterrel volt magasabb (és apad…) – ami elég szomorú, főleg hozzászámolva a több tíz méteresre szélesedett, száraz kavicsfövenyen elpusztult vagy haldokló kagylók, vízi csigák tömegét, halcsontvázakat…

ANNÁL VIDÁMABB VOLT MAGA A HÓBORTOS VÍZI VERSENGÉS ÉS A FESZTIVÁL KÉT NAPJÁT KÍSÉRŐ MÁS PROGRAMOK!

Képgaléria megtekintése (49 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Pénteken délután két órától Leitheizer Robi muzsikált, fél hattól a S’Harp Elite, este hét órai kezdettel a Kalus Trió fellépése következett.
Kilenctől a Road együttes lépett színpadra, adott fergeteges koncertet – ekkorra már hatalmasra duzzadt a közönség. Késő éjjel a Pedrofon zenekar zárta a nyitónap zenei kínálatát.
Az este hangulatból talán elcsíphetünk egy morzsát ezzel a videóval:


Másnap már a gyereksarok is várta a kisebbeket, hajómodellt fabrikálhattak, ugrálóvárban játszhattak a lurkók, akiket arcfestés, csillámtetoválás és különféle kézműves lehetőségek is vártak.
Közben vásárosok kínálták portékáikat, a büféknél pedig folyamatos volt a jövés-menés – fő sláger, persze, a hartai sült kolbász volt –, a vállalkozó szelleműek airsoft lövészeten, vagy sörös rekesz mászásban is próbára tehették magukat.

Délután fél ötkor a Kolompos együttes adott gyermekkoncertet, fél héttől Ganxta Zolee és Takács Vilkó alkotta Dos Diavolos, fél kilenctől az Abaházi Rt. adott koncertet, majd immár hagyományosan a helybéli New Generation fellépése zárta az idei zenei kínálatot.

Az őrültséget díjazták

Az idei évben a rendezők módosított versenyszabályzattal álltak elő, amelynek értelmében

A KORÁBBI ÉVEKTŐL ELTÉRŐEN A GYORSASÁG CSAK KISEBB RÉSZBEN SZÁMÍTOTT BELE A VÉGEREDMÉNYBE.

Az összpontszám az idősorrend mellett a pályán kialakított ügyességi szakaszokon elérhető pontokból, valamint a zsűri által adható, a látványt, a show-t, a kreativitást, a hajók elmés megoldásait és egyediségét értékelő pontokból állt össze.
Magyarán:

AZ ŐRÜLTSÉGET DÍJAZTÁK.

Az ügyességi feladatok közt bójakerülés kívülről és belülről, egy bója teljes megkerülése – ez némelyik még kevésbé irányítható, esetleg hajtásában is jobbára a Duna sodrására hagyatkozó hajók és csapatok számára, bizony leküzdhetetlen kihívásnak tűnhetett.
Igaz, volt is olyan csapat, amelyiknek tagjai a futam előtt úgy nyilatkoznak, hogy ha egyáltalán beérnek, már azt is sikernek könyvelik el, ha egynél többen fönnmaradnak a pillepalackokból, bontott OSB-lapból és más szedett-vedett hulladékokból épített „hajón”, az volna a bónusz, azt pedig, ha nem ők lennének az utolsók, már-már győzelemként tartanák számon.
Ám erre csak úgy láttak esélyt, ha valaki még ő előttük beborul, elsüllyed… Kicsinyhitűségüket kitartó küzdeni tudással jóvátéve célba értek!
Íme, egy sokat mondó részlet hosszú és viszontagságos utazásukból:


A csapatokat leginkább próbára tevő feladat valamivel féltávon túl az volt, ahol egy a vízre kihelyezett vödörbe, szintén bójákkal kijelölt távolságon kívülről bedobott – illetve bedobni próbált – teniszlabdákkal lehetett találatonként két-két pontot gyűjteni.
Nem véletlenül helyesbítettünk: az egész verseny alatt alig ért célba labda, pedig csapatonként öt-öt állt rendelkezésre.

A PÁROS FUTAMOK VÉGÉN A CÉLBA ÉRKEZŐKET ÚJABB MEGPRÓBÁLTATÁS VÁRTA:

Négyes tandem párhuzam-léccel kellett versenyezniük a pluszpontokért, esve kelésükkel remekül szórakoztatva a nagyérdemű közönséget.
Egy párharcot kamerával is végigkövettünk, íme, a videó:

 


Noha a hajómustrát már péntekre meghirdették, ekkor még nagyon kevés hajó állt versenyre készen. Még másnap 11 óra körül, sőt a koradélutáni hajószentelés előtti utolsó pillanatig lázas készülődésnek, szerelésnek, díszítésnek lehettünk tanúi a rajtállomásnál lévő partszakaszon.


Nem bántuk meg, hogy a hivatalos hajómustra helyett csak a hajószentelés előtt jártuk körbe a „lélekvesztőket”, mivel a rajtnál csak ekkorra gyűltek össze az egységek, és érték el „teljes pompájukat”.


Sőt, olyan csapat is volt, aki nem a rajtnál, hanem a célban építette föl a hajót, majd talán a szentelésről is lemaradva, a hajót vállon cipelve kutyagoltak föl vele az indítópontra.
De ez itt teljesen normális. Még plusz pont sem jár érte…


A több mint félszáz versenyző és az ezres létszámot alighanem meghaladó – a két nap alatt több ezres – közönség számára is emlékezetes marad az idei Őrült Hajók Versenye is.

Pláne azoknak, akik diadalmaskodtak!

A VIII. Őrült Hajók Versenyének összesített eredményei:

 • 1.Vízirájder
 • 2.Fröccsterasz
 • 3.Pesti Gyál


Három különdíjat is kiosztottak:

 • Leggyorsabb hajó: Vízirájder
 • Legfiatalabb csapat: Zsivány SSSS
 • Legidősebb csapat: Kecske utcai “Nyuggerek”

 

További résztvevő hajók, amelyek már csak a szellemes elnevezésük miatt is megérdemlik az említést:

 • Irány Adria
 • Vízi hippik
 • Jägermeister
 • Hátra megyünk nem előre
 • Ismeri vagányok
 • LÉKhajósok
 • Akasztói Béjvacs
 • Locsoló-Csövesek
 • Szán-Alom

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 24., 10:01
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!
2023-11-22 14:54:00
Kalocsa Város Önkormányzata idén szakít azzal a több évtizedes hagyománnyal, hogy a Sétálóutcában állítja föl a város fenyőfáját és a köré szervezi az Advent időszakára eső programokat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>
2023. 11. 22., 09:12
Gyermekkórházak osztályain gyógyuló gyermekek részére, illetve nehéz sorsú családok kisgyermekeinek szervez karácsony előtt örömöt a bohócdoktor csapat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK