2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Elsejétől a katasztrófavédelem végzi a kéményseprést – harmadik sikertelen időpont után fizetünk

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 04., 11:05

November elsejétől Bács-Kiskun megye 96, közte a kalocsai járás 21 települése a katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szervezetének ellátási körzetébe tartozik. Ettől az időponttól a katasztrófavédelmi szervezet alkalmazásában álló szakemberek ingyenesen végzik a lakossági tulajdonban lévő ingatlanok kéményeinek rendszeres tisztítását, valamint a biztonságos működést is ellenőrzik. Ám ha a harmadik egyeztetett időpont után sem leszünk otthon, a kiszállási díjat ki kell fizetnünk.

A változás következtében elsejétől a katasztrófavédelemtől kapjuk a sormunkában, azaz a házról házra végzett kémény-ellenőrzések időpontjáról szóló értesítőt. Mint portálunk megtudta: a gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőberendezésekhez kapcsolódó kémények esetén kétévente, minden más fűtőberendezés esetében évente jelentkezik a kéményseprő.

A szakember a munkát ingyenesen végzi, a sormunka előtt 15 nappal hagy értesítőt a postaládánkba. Ha a megadott időpontban nem talál otthon bennünket, újabb értesítő érkezik, de ha akkor sem valósul meg az ellenőrzés, 30 napon belül nekünk kell egyeztetni az új, immár közösen elfogadott időpontról.

A harmadik, közösen elfogadott időpontban már ki kell fizetni az 500 forint kiszállási díjat, amit csekken kell befizetni, vagy átutalással kell teljesíteni.

Az ingyenes lakossági sormunka magában foglalja az ingatlanhoz tartozó kémény – füstelvezető-rendszer – és a hozzá tartozó összekötőelemek műszaki és biztonsági állapotának, tömörségének, átjárhatóságának ellenőrzését és tisztítását. A munka egyik legfontosabb része, hogy az otthonunkban megjelenő szakember ellenőrzi, nem áramlik-e vissza a szén-monoxid, valamint felméri a helyiségek légáramlási viszonyait módosító tényezőket.

Egy új pára- vagy szagelszívó, ventillátor beépítése, a régi nyílászárók újakra cserélése, a szoba átrendezése miatt a szellőzők esetleges eltakarása mind-mind befolyásolják a helyiségek légellátását. Amennyiben nincs meg a biztonságos égéshez szükséges levegőmennyiség, a tökéletlen égés következtében akár másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid-koncentráció alakulhat ki.

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szervezetét országosan a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon lehet megtalálni, konkrét kérdések esetén érdemes az online ügyintézést választani. Ingyenesen a 1818 szám is hívható, ebben az ügyben a 9-es, vagy az 1-es menüpontot kell választani.

Mint megtudtuk,

arra is van lehetőség, hogy a szokásos sormunkán kívül is elvégezzék a szolgáltatást,

de ezért az ügyfélnek fizetnie kell.

A megyei ellátási csoportoknál személyes ügyintézésre is lehetőség van. Az ügyfélszolgálatok országosan hétfőnként 8-20 óráig, keddtől péntekig pedig 8-14 óra között tartanak nyitva. A Bács-Kiskun Megyei Ellátási Csoport Kiskunfélegyháza, Kossuth L. u. 1. szám alatt, a városháza épületében működik.

Az ellenőrzés valamennyi kéménytulajdonos érdeke, ezért biztosítsuk a szakember bejutását a házba, lakásba, a feltárt hibát pedig mielőbb javíttassuk ki!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK