2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Felkészülés a télre, az esetleges rendkívüli időjárásra

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 17., 11:44

Bács-Kiskun valamennyi járásában, így a kalocsai járásban is a közelmúltban tartották meg a Helyi Védelmi Bizottság (HVB) ülését, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők tájékoztatókat hallgattak meg a télre való felkészülésről. A tanácskozáson az esetleges rendkívüli időjárás következtében végrehajtandó feladatokról, az igénybe vehető erőkről és eszközökről is előadások hangzottak el.

A Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya tanácskozótermében megtartott ülésen a polgármesterek és a HVB tagjai részére a katasztrófavédelem, rendőrség, vízügy, a víziközmű, gáz-, és elektromos áram szolgáltató cégek, a kalocsai mentőállomás vezetői és munkatársai tartottak előadást. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Solti Kirendeltség vezetője, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője szintén a szakterületüket érintő téli veszélyekről, az azok megelőzésével kapcsolatos munkáról adtak tájékoztatást.

A szakemberek részletesen is ismertették, milyen megelőző munkát végeztek a járás téli biztonságának megteremtéséért. A havazás és hófúvás, esetleg ónos eső következtében kialakuló helyzet kezeléséről, a károk elkerülésének és felszámolásának módjairól éppúgy szó esett, mint az élet és vagyonbiztonság érdekében tett intézkedésekről.


Forrás: Katasztrófavédelem

Csóka Zoltán, az ADUVIZIG szakaszmérnökség vezetője a működési területüket érintő ár- és belvízvédelmi felkészültség helyzetéről, a védművek őszi felülvizsgálatáról, illetve a vízkár-elhárítási tervek állapotáról, Szigeti Attila, a Víziközmű-szolgáltató Kft. műszaki igazgatója az ivóvíz ellátás, szenny és csapadék-víz elvezetés biztonságáról beszélt.

A többi szakterület képviselőjének prezentációiból kiviláglott: az erős téli lehűlés, intenzív havazás általában idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással készülni lehet arra, hogy a közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése. A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon. Rendkívüli helyzetben a gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás is leállhat ideiglenesen. Az elektromos áram felhasználásának növekedése, a vezetékekre ráfagyott jég miatt az áramszolgáltatásban is átmeneti zavarok keletkezhetnek.

Mint Istella Zsolt, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka elmondta: valamennyi szervezet gépszemléket tartott, feltöltötték a téli készleteket, gondoskodtak azok utánpótlásáról.

Dr. Bedics Andrea, a járási hivatal vezetője, a HVB elnöke a tapasztalatokat összegezve megállapította: a beszámolók alapján valamennyi szerv felkészült a téli időjárással összefüggésbe hozható eseményekre, az esetleges rendkívüli időjárásra. A kulcsszó természetesen az emberi élet biztonsága és megmentése, minden ennek érdekében történik és minden más csak ezt követheti.

A HVB vezetése a szokásos tájékoztatók mellett erre figyelemmel tartotta fontosnak a katasztrófavédelem szakemberének, Kardosné Magony Máriának a lakosság önvédelmi képességének alakulásáról, az önkéntes mentőcsoportok és az önkéntes tűzoltó egyesületek helyzetéről szóló előadását.

Természetesen a hivatalos szervek felkészülése és munkája nem helyettesíti a személyes felelősséget, például azt, hogy rendkívüli időjárási körülmények között ne induljunk útnak. Még a havazás előtt gondoskodjunk hólapátról, homokról, feltöltött mobiltelefonról és minden olyan eszközről, amelyet magunk és családunk biztonsága érdekében javasolnak vagy fontosnak tartunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK