2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Felkészülés a télre, az esetleges rendkívüli időjárásra

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 17., 11:44

Bács-Kiskun valamennyi járásában, így a kalocsai járásban is a közelmúltban tartották meg a Helyi Védelmi Bizottság (HVB) ülését, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők tájékoztatókat hallgattak meg a télre való felkészülésről. A tanácskozáson az esetleges rendkívüli időjárás következtében végrehajtandó feladatokról, az igénybe vehető erőkről és eszközökről is előadások hangzottak el.

A Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya tanácskozótermében megtartott ülésen a polgármesterek és a HVB tagjai részére a katasztrófavédelem, rendőrség, vízügy, a víziközmű, gáz-, és elektromos áram szolgáltató cégek, a kalocsai mentőállomás vezetői és munkatársai tartottak előadást. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Solti Kirendeltség vezetője, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője szintén a szakterületüket érintő téli veszélyekről, az azok megelőzésével kapcsolatos munkáról adtak tájékoztatást.

A szakemberek részletesen is ismertették, milyen megelőző munkát végeztek a járás téli biztonságának megteremtéséért. A havazás és hófúvás, esetleg ónos eső következtében kialakuló helyzet kezeléséről, a károk elkerülésének és felszámolásának módjairól éppúgy szó esett, mint az élet és vagyonbiztonság érdekében tett intézkedésekről.


Forrás: Katasztrófavédelem

Csóka Zoltán, az ADUVIZIG szakaszmérnökség vezetője a működési területüket érintő ár- és belvízvédelmi felkészültség helyzetéről, a védművek őszi felülvizsgálatáról, illetve a vízkár-elhárítási tervek állapotáról, Szigeti Attila, a Víziközmű-szolgáltató Kft. műszaki igazgatója az ivóvíz ellátás, szenny és csapadék-víz elvezetés biztonságáról beszélt.

A többi szakterület képviselőjének prezentációiból kiviláglott: az erős téli lehűlés, intenzív havazás általában idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással készülni lehet arra, hogy a közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése. A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon. Rendkívüli helyzetben a gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás is leállhat ideiglenesen. Az elektromos áram felhasználásának növekedése, a vezetékekre ráfagyott jég miatt az áramszolgáltatásban is átmeneti zavarok keletkezhetnek.

Mint Istella Zsolt, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka elmondta: valamennyi szervezet gépszemléket tartott, feltöltötték a téli készleteket, gondoskodtak azok utánpótlásáról.

Dr. Bedics Andrea, a járási hivatal vezetője, a HVB elnöke a tapasztalatokat összegezve megállapította: a beszámolók alapján valamennyi szerv felkészült a téli időjárással összefüggésbe hozható eseményekre, az esetleges rendkívüli időjárásra. A kulcsszó természetesen az emberi élet biztonsága és megmentése, minden ennek érdekében történik és minden más csak ezt követheti.

A HVB vezetése a szokásos tájékoztatók mellett erre figyelemmel tartotta fontosnak a katasztrófavédelem szakemberének, Kardosné Magony Máriának a lakosság önvédelmi képességének alakulásáról, az önkéntes mentőcsoportok és az önkéntes tűzoltó egyesületek helyzetéről szóló előadását.

Természetesen a hivatalos szervek felkészülése és munkája nem helyettesíti a személyes felelősséget, például azt, hogy rendkívüli időjárási körülmények között ne induljunk útnak. Még a havazás előtt gondoskodjunk hólapátról, homokról, feltöltött mobiltelefonról és minden olyan eszközről, amelyet magunk és családunk biztonsága érdekében javasolnak vagy fontosnak tartunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés