2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Felkészülés a télre, az esetleges rendkívüli időjárásra

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 17., 11:44

Bács-Kiskun valamennyi járásában, így a kalocsai járásban is a közelmúltban tartották meg a Helyi Védelmi Bizottság (HVB) ülését, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők tájékoztatókat hallgattak meg a télre való felkészülésről. A tanácskozáson az esetleges rendkívüli időjárás következtében végrehajtandó feladatokról, az igénybe vehető erőkről és eszközökről is előadások hangzottak el.

A Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya tanácskozótermében megtartott ülésen a polgármesterek és a HVB tagjai részére a katasztrófavédelem, rendőrség, vízügy, a víziközmű, gáz-, és elektromos áram szolgáltató cégek, a kalocsai mentőállomás vezetői és munkatársai tartottak előadást. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Solti Kirendeltség vezetője, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője szintén a szakterületüket érintő téli veszélyekről, az azok megelőzésével kapcsolatos munkáról adtak tájékoztatást.

A szakemberek részletesen is ismertették, milyen megelőző munkát végeztek a járás téli biztonságának megteremtéséért. A havazás és hófúvás, esetleg ónos eső következtében kialakuló helyzet kezeléséről, a károk elkerülésének és felszámolásának módjairól éppúgy szó esett, mint az élet és vagyonbiztonság érdekében tett intézkedésekről.


Forrás: Katasztrófavédelem

Csóka Zoltán, az ADUVIZIG szakaszmérnökség vezetője a működési területüket érintő ár- és belvízvédelmi felkészültség helyzetéről, a védművek őszi felülvizsgálatáról, illetve a vízkár-elhárítási tervek állapotáról, Szigeti Attila, a Víziközmű-szolgáltató Kft. műszaki igazgatója az ivóvíz ellátás, szenny és csapadék-víz elvezetés biztonságáról beszélt.

A többi szakterület képviselőjének prezentációiból kiviláglott: az erős téli lehűlés, intenzív havazás általában idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással készülni lehet arra, hogy a közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése. A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon. Rendkívüli helyzetben a gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás is leállhat ideiglenesen. Az elektromos áram felhasználásának növekedése, a vezetékekre ráfagyott jég miatt az áramszolgáltatásban is átmeneti zavarok keletkezhetnek.

Mint Istella Zsolt, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka elmondta: valamennyi szervezet gépszemléket tartott, feltöltötték a téli készleteket, gondoskodtak azok utánpótlásáról.

Dr. Bedics Andrea, a járási hivatal vezetője, a HVB elnöke a tapasztalatokat összegezve megállapította: a beszámolók alapján valamennyi szerv felkészült a téli időjárással összefüggésbe hozható eseményekre, az esetleges rendkívüli időjárásra. A kulcsszó természetesen az emberi élet biztonsága és megmentése, minden ennek érdekében történik és minden más csak ezt követheti.

A HVB vezetése a szokásos tájékoztatók mellett erre figyelemmel tartotta fontosnak a katasztrófavédelem szakemberének, Kardosné Magony Máriának a lakosság önvédelmi képességének alakulásáról, az önkéntes mentőcsoportok és az önkéntes tűzoltó egyesületek helyzetéről szóló előadását.

Természetesen a hivatalos szervek felkészülése és munkája nem helyettesíti a személyes felelősséget, például azt, hogy rendkívüli időjárási körülmények között ne induljunk útnak. Még a havazás előtt gondoskodjunk hólapátról, homokról, feltöltött mobiltelefonról és minden olyan eszközről, amelyet magunk és családunk biztonsága érdekében javasolnak vagy fontosnak tartunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK