2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Felkészülés a télre – Tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság

Zsiga Ferenc  |  2015. 12. 10., 17:45

A Kalocsai Járás illetékességi területén működő Helyi Védelmi Bizottság december 9-én, a kalocsai hivatásos tűzoltóság épületében a települések polgármestereivel az egyes szakterületek vezetőivel tanácskozott a téli időjárásra való felkészülésről, az eddig elvégzett feladatokról. A katasztrófavédelem, a vízügy, a közútkezelő, az áram- és gázszolgáltató vezető munkatársai a szakterületüket érintő feladatokon túl a rendkívüli helyzetekre érvényes együttműködés módozatait is áttekintették.

A tanácskozás résztvevőit dr. Bedics Andrea járási hivatalvezető, a Helyi Védelmi Bizottság vezetője köszöntötte, majd Istella Zsolt, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka a két éve, március közepén bekövetkezett, nem várt rendkívüli időjárásban szerzett tapasztalatokat összegezte.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az alezredes beszámolt azokról az intézkedésekről, amelyek keretében a tűzoltóság járműveit még novemberben felkészítették a rendkívüli helyzetekre, valamint szükség esetére élelmet, takarókat, hóláncokat, melegíthető italokat készleteztek. A szakember szólt arról is, hogy a közútkezelőnél elvégezték a bevethető gépek ellenőrzését. Az Országos Meteorológiai Szolgálattal kialakított szoros együttműködés eredményeként precíz rövid- és középtávú időjárás-előrejelzési adatokkal rendelkeznek. 

Istella Zsolt a polgármestereket emlékeztette arra, hogy valamennyi település rendelkezésére áll az úgynevezett veszély-elhárítási terv. Ennek áttekintése, aktualizálása a rendkívüli téli időjárásra való felkészülés része.

Csóka Zoltán, az ADUVIZIG Kalocsai Szakaszmérnökség vezetője jó hírekkel érkezett. Mint mondta, az idén már elvégzett és folyamatban lévő munkálatoknak köszönhetően a különböző ár- és belvízvédelmi rendszerek Kalocsa térségében jó állapotban vannak. Jelenleg folyik a Duna-völgyi Főcsatorna (DVCS) mederkotrása. Folyóméterenként átlagosan 7 köbméter iszapot emelnek ki, hogy ezzel is növeljék a csatorna vízelvezető kapacitását. A nyári kaszálások, a belterületi csatornák tisztítása eredményeként Kalocsán idén nem kellett belvízvédelmi készültséget elrendelni. A dunai védgát állapota is kielégítő, hiszen a töltés magassága Kalocsánál 1,5-2,0 méterrel haladja meg a jeges áradásoknál tapasztalt eddigi legnagyobb vízmagasságot. Az igazgatóság szakemberei felkészültségének javítására nemrégiben III. fokú árvízvédelmi gyakorlatot tartottak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Liszkai Pál, a Magyar Közútkezelő Zrt. Kiskőrösi Üzemmérnökség vezetője a Kiskőrös és Kalocsa térségében rendelkezésre álló technikai eszközökről szólva elmondta: összesen öt, ebből Kalocsán és környékén kettő hókotró és sókiszóró gép áll rendelkezésre. A napi 24 órás ügyelettel megerősített téli időszak november 10-től március 16-ig tart, de ez szükség esetén meghosszabbítható. Kalocsán két hóekét tartanak készenlétben. Az egyik Dunapataj, a másik Baja irányába tisztítja, csúszásmentesíti az utat. Már megkötötték azokat a szerződéseket, melyek révén, ha szükséges, Kalocsáról kettő, Öregcsertőről és Homokmégyről egy-egy vállalkozó segíti majd a munkát.

Mint elhangzott, téli időszakban 6-8 fővel emelik a létszámot, elsősorban sofőröket, rakodógép – kezelőket vesznek fel. Az Üzemmérnökség napi 24 órában, 158 kilométeren végez őrjáratos megfigyelést, de az utak állapotát telepített kamerákkal és az úttestbe épített érzékelőkkel is figyelemmel kísérik. Kalocsáról egy kamera és egy érzékelő szolgáltatja az adatokat, ez utóbbi a MOL-kút közelében van elhelyezve. Elsőként az 51-es főút, azt követően a Kiskőrös-Kalocsa közötti út tisztítása a feladatuk. Az úgynevezett fehér utas tisztítás – itt csak hóeltakarítást végeznek, sózást nem – csupán 29 kilométert tesz ki. Ezek az utak Alsómégyre, Hilyére, Felsőerekre, Gombolyagra vezetnek. A teljes illetékességi területükön 367 kilométer útszakasz megtisztításáról kell gondoskodniuk.

Frick Krisztián, az áramszolgáltató területi képviselője a rendkívüli helyzetekre kidolgozott szakmai protokollokat ismertette, és mint mondta, az ilyen helyzetek kezelésére a megfelelő humán erőforrás is rendelkezésre áll. Ám csak az igazi télbe forduló időjárás teszteli majd, hogy a felkészülés mennyire volt eredményes.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mészáros Zoltán, a Megyei Védelmi Bizottság titkára arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a rendkívüli téli időjárási viszonyok esetén elsődlegesen a közút kezelője jogosult a közút lezárására, vagy forgalmának korlátozására, elterelésére. Ha a rendőrség észleli a közlekedésre veszélyes helyzetet, akkor ideiglenes közlekedés-rendészeti intézkedéseket vezet be az adott útvonal forgalmának korlátozására. A rendőrség a helyszínt mindaddig biztosítja, amíg a közútkezelő megérkezik. Amennyiben a rendkívüli téli időjárás nagyobb térséget érint, akkor a megyei védelmi bizottság, kihirdetett veszélyhelyzet esetén annak elnöke hoz korlátozó határozatot.

A munkaértekezleten valamennyi szervezet telefonon és elektronikus úton történő elérhetőségét ismertették, de a tájékozódás segítő weboldalakról is szó esett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK