2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ingyenes szakmai képzés indul Bács-Kiskunban a NYITOK keretében – Jelentkezni 16-64 éves korig lehet

Ingyenes szakmai képzés indul Bács-Kiskunban a NYITOK keretében – Jelentkezni 16-64 éves korig lehet
Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 22., 09:06

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Balázs Ákos, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért elnöke február 19-én, szerdán délelőtt a megyeházán írt alá együttműködési megállapodást a Nyitott Tanulási Központok Hálózata (NYITOK) projektje megyei megvalósításáról. A NYITOK célja, hogy rugalmas képzési struktúrában, a munkavállalók és munkaadók igényeihez igazítva, a 16-64 éves korúakat ingyenesen, immár az egész megyére kiterjedően juttassa korszerű tudáshoz.

Az díszes okirat aláírása előtt Balázs Ákos elmondta: a program Magyarország 50 településén, köztük Kecskeméten is jelen van és jelenleg is tart. Ezt a lehetőséget most az egész megyére kiterjesztik. Az oktatást három "tanulási térben" biztosítják: valamelyik szakképző intézményben, a kis, közepes és nagyvállalkozások telephelyén, valamint távoktatásban.

A képzések között alapvető az informatikai, az idegen nyelvek oktatása, valamint kifejezetten a kkv-k számára az úgynevezett kiválósági programok indítása. A programban résztvevő munkavállalók szakmaspecifikus képzéseket vehetnek igénybe jellemzően az autóipar, a gépipar, az építőipar, a kereskedelem és a vendéglátás területén – hangsúlyozta Balázs Ákos.


Hozzátette: a „NYITOK hálózat a munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztéséért" című program keretében az érdeklődők tanulhatnak angolul, németül vagy oroszul, emellett képezhetik magukat az informatika területén. Részt vehetnek kiskereskedelmi, logisztikai, gépipari, turisztikai, építőipari és irodai munkát érintő kompetenciafejlesztő képzéseken. Ezen felül lehetőség nyílik a mindennapokban használható, innovatív ismeretekre is szert tenni a pénzügyek, a vállalkozásindítás, az önmenedzsment vagy az állampolgári ismeretek terén.


Rideg László mondanivalójában aláhúzta: a sajtónyilvános megállapodással az élethosszig tartó tanulásra, mint lehetőségre szeretnék felhívni a figyelmet. Erre egyre inkább szükség van, mert napjainkban a korábban megszerzett tudás gyorsan elavul, megújításra szorul.

A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a megállapodással az ország több részén már elindított, sikeres programhoz csatlakozik most Bács-Kiskun, hogy a megye lakossága 16-64 éves korig ingyenesen juthasson korszerű ismeretekhez. A lehetőség a megye minden kis-, közepes-, és nagyvállalkozásának adott.

Több mint egy év időtartamban a megyéből várjuk a vállalkozások vezetőinek együttműködését ahhoz, hogy akár munkaidőben is megvalósulhassanak a tanfolyamok - mondta Rideg László.

Dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kifejezett törekvése a fiatalok "helybentartása". Ezt a célt szolgálja többek között a megyei ösztöndíjrendszer, továbbá ezt segíti, támogatja a most induló ingyenes tanulási program is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK