2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ingyenes szakmai képzés indul Bács-Kiskunban a NYITOK keretében – Jelentkezni 16-64 éves korig lehet

Ingyenes szakmai képzés indul Bács-Kiskunban a NYITOK keretében – Jelentkezni 16-64 éves korig lehet
Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 22., 09:06

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Balázs Ákos, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért elnöke február 19-én, szerdán délelőtt a megyeházán írt alá együttműködési megállapodást a Nyitott Tanulási Központok Hálózata (NYITOK) projektje megyei megvalósításáról. A NYITOK célja, hogy rugalmas képzési struktúrában, a munkavállalók és munkaadók igényeihez igazítva, a 16-64 éves korúakat ingyenesen, immár az egész megyére kiterjedően juttassa korszerű tudáshoz.

Az díszes okirat aláírása előtt Balázs Ákos elmondta: a program Magyarország 50 településén, köztük Kecskeméten is jelen van és jelenleg is tart. Ezt a lehetőséget most az egész megyére kiterjesztik. Az oktatást három "tanulási térben" biztosítják: valamelyik szakképző intézményben, a kis, közepes és nagyvállalkozások telephelyén, valamint távoktatásban.

A képzések között alapvető az informatikai, az idegen nyelvek oktatása, valamint kifejezetten a kkv-k számára az úgynevezett kiválósági programok indítása. A programban résztvevő munkavállalók szakmaspecifikus képzéseket vehetnek igénybe jellemzően az autóipar, a gépipar, az építőipar, a kereskedelem és a vendéglátás területén – hangsúlyozta Balázs Ákos.


Hozzátette: a „NYITOK hálózat a munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztéséért" című program keretében az érdeklődők tanulhatnak angolul, németül vagy oroszul, emellett képezhetik magukat az informatika területén. Részt vehetnek kiskereskedelmi, logisztikai, gépipari, turisztikai, építőipari és irodai munkát érintő kompetenciafejlesztő képzéseken. Ezen felül lehetőség nyílik a mindennapokban használható, innovatív ismeretekre is szert tenni a pénzügyek, a vállalkozásindítás, az önmenedzsment vagy az állampolgári ismeretek terén.


Rideg László mondanivalójában aláhúzta: a sajtónyilvános megállapodással az élethosszig tartó tanulásra, mint lehetőségre szeretnék felhívni a figyelmet. Erre egyre inkább szükség van, mert napjainkban a korábban megszerzett tudás gyorsan elavul, megújításra szorul.

A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a megállapodással az ország több részén már elindított, sikeres programhoz csatlakozik most Bács-Kiskun, hogy a megye lakossága 16-64 éves korig ingyenesen juthasson korszerű ismeretekhez. A lehetőség a megye minden kis-, közepes-, és nagyvállalkozásának adott.

Több mint egy év időtartamban a megyéből várjuk a vállalkozások vezetőinek együttműködését ahhoz, hogy akár munkaidőben is megvalósulhassanak a tanfolyamok - mondta Rideg László.

Dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kifejezett törekvése a fiatalok "helybentartása". Ezt a célt szolgálja többek között a megyei ösztöndíjrendszer, továbbá ezt segíti, támogatja a most induló ingyenes tanulási program is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK