2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ingyenes szakmai képzés indul Bács-Kiskunban a NYITOK keretében – Jelentkezni 16-64 éves korig lehet

Ingyenes szakmai képzés indul Bács-Kiskunban a NYITOK keretében – Jelentkezni 16-64 éves korig lehet
Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 22., 09:06

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Balázs Ákos, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért elnöke február 19-én, szerdán délelőtt a megyeházán írt alá együttműködési megállapodást a Nyitott Tanulási Központok Hálózata (NYITOK) projektje megyei megvalósításáról. A NYITOK célja, hogy rugalmas képzési struktúrában, a munkavállalók és munkaadók igényeihez igazítva, a 16-64 éves korúakat ingyenesen, immár az egész megyére kiterjedően juttassa korszerű tudáshoz.

Az díszes okirat aláírása előtt Balázs Ákos elmondta: a program Magyarország 50 településén, köztük Kecskeméten is jelen van és jelenleg is tart. Ezt a lehetőséget most az egész megyére kiterjesztik. Az oktatást három "tanulási térben" biztosítják: valamelyik szakképző intézményben, a kis, közepes és nagyvállalkozások telephelyén, valamint távoktatásban.

A képzések között alapvető az informatikai, az idegen nyelvek oktatása, valamint kifejezetten a kkv-k számára az úgynevezett kiválósági programok indítása. A programban résztvevő munkavállalók szakmaspecifikus képzéseket vehetnek igénybe jellemzően az autóipar, a gépipar, az építőipar, a kereskedelem és a vendéglátás területén – hangsúlyozta Balázs Ákos.


Hozzátette: a „NYITOK hálózat a munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztéséért" című program keretében az érdeklődők tanulhatnak angolul, németül vagy oroszul, emellett képezhetik magukat az informatika területén. Részt vehetnek kiskereskedelmi, logisztikai, gépipari, turisztikai, építőipari és irodai munkát érintő kompetenciafejlesztő képzéseken. Ezen felül lehetőség nyílik a mindennapokban használható, innovatív ismeretekre is szert tenni a pénzügyek, a vállalkozásindítás, az önmenedzsment vagy az állampolgári ismeretek terén.


Rideg László mondanivalójában aláhúzta: a sajtónyilvános megállapodással az élethosszig tartó tanulásra, mint lehetőségre szeretnék felhívni a figyelmet. Erre egyre inkább szükség van, mert napjainkban a korábban megszerzett tudás gyorsan elavul, megújításra szorul.

A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a megállapodással az ország több részén már elindított, sikeres programhoz csatlakozik most Bács-Kiskun, hogy a megye lakossága 16-64 éves korig ingyenesen juthasson korszerű ismeretekhez. A lehetőség a megye minden kis-, közepes-, és nagyvállalkozásának adott.

Több mint egy év időtartamban a megyéből várjuk a vállalkozások vezetőinek együttműködését ahhoz, hogy akár munkaidőben is megvalósulhassanak a tanfolyamok - mondta Rideg László.

Dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kifejezett törekvése a fiatalok "helybentartása". Ezt a célt szolgálja többek között a megyei ösztöndíjrendszer, továbbá ezt segíti, támogatja a most induló ingyenes tanulási program is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés