2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyagokat - Nem lesz többé műanyag pohár, műanyag evőeszköz

Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 20., 15:21

Július elsejétől hazánkban is életbe lép az uniós szabály, melynek értelmében betiltják az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazását és használatát. Így ha a koronavírus-járvány engedi, a nyári szezontól nem lesznek megvásárolhatók mások mellett a műanyag evőeszközök, fültisztítók, lufipálcák és italkeverők sem. A cél a környezetszennyezés minél hatékonyabb visszaszorítása, még akkor is, ha ez egyesek szerint a higiénia rovására mehet. A betiltás okáról és annak előnyeiről Greksa Lászlóné Szilvia, lelkes homokmégyi környezetvédő aktivista tájékoztatta portálunkat.

Bár olcsó és praktikus megoldás a műanyag, vitathatatlan, hogy jelentősen károsítja a környezetet. Ennek ellenére a második világháború óta tart hódító útja, a tömegesen gyártott műanyagok jelen vannak a háztartásokban, a járművekben, az egészségügyben, az elektronikában, a hadiiparban, az űrkutatásban, életünk szinte minden fontos területén.

Mégis, július elsejétől új időszámítás kezdődik a műanyagok elleni harcban, ugyanis megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, és hazánkban is életbe lép az ezzel kapcsolatos új kormányrendelet.
Ennek értelmében kivonják a forgalomból a műanyag fültisztítókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket, még a léggömbpálcikákat is, hogy csak egy szuszra felsoroljuk a leginkább ismert „egyszerhasználatosokat.”

A rendelet célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése.

Greksa Lászlóné Szilvia, homokmégyi lelkes környezetvédelmi aktivista elmondása szerint a felsoroltak a legrosszabb fajta műanyagok.

5-10 percig használjuk, majd sajnos általában a természetben kötnek ki ezek a tárgyak. Jobb esetben a kukába dobják az emberek, de gyakran még onnan is a természetbe kerül. Akár egy zacskóról, akár egy pohárról legyen szó, mind-mind ki lehet váltani környezetkímélő, alternatív anyagokkal.”- hangsúlyozta az aktivista.


A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed az egyéb műanyagokra, például italtartó poharakra és a műanyag zacskók használatának korlátozására is.
A rendelet értelmében a tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni és forgalmazni.

A négy hónap múlva bekövetkező változás lekövetésénél némi könnyebbséget jelent, hogy számos műanyag árucikknek létezik természetes anyagból készült megfelelője.

Greksa Lászlóné Szilvia ezeket felsorolta:

Papírral, többször használatos műanyaggal, fémmel, porcelánnal, üveggel, bármivel ki lehet váltani az egyszer használatos környezetszennyező műanyagot”


Mint elhangzott, július 1-től a rendelet hatálya kiterjed

A HUNGAROCELLBŐL KÉSZÜLT ÉTELTÁROLÓ EDÉNYEKRE, PÉLDÁUL DOBOZOKRA ÉS AZOK FEDELÉRE, AZ ITALTÁROLÓKRA, BELEÉRTVE AZOK KUPAKJÁT, VAGY FEDELÉT, ILLETVE AZ EGYSZER HASZNÁLATOS MŰANYAG POHARAKRA. 

Azoknál a termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használatuk korlátozásán lesz – tudtuk meg Greksa Lászlóné Szilvia környezetvédelmi aktivistától.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés