2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsán nem ad iskolakezdési támogatást az önkormányzat – valamennyi településen érdemes érdeklődni

Zsiga Ferenc  |  2017. 10. 13., 07:25

Az Iskolakezdésért rohamozzák az önkormányzatokat című cikkünk megjelenését követően számos ügyfél kereste fel a városi önkormányzat Lakossági Ügyfélszolgálatát, ahol a kérelmezőkkel azt közölték, Kalocsán nincs lehetőség iskolakezdési támogatásra, ugyanis a helyhatóságok maguk dönthettek arról, biztosítják ezt a támogatást vagy sem. A forráshiánnyal küszködő Kalocsa mellett más önkormányzatok sem éltek a lehetőséggel, ezért az arra jogosultaknak településenként érdemes érdeklődni. A járásban Harta mellett számos község önkormányzata döntött úgy, hogy a családoknak biztosítja a gyermekenként nyújtható 5-10-15 ezer forint támogatást.

Mint korábban beszámoltunk róla, ahol adható, a helyi polgármesteri hivatalok ügyintézői a kérelmezők ugrásszerű emelkedésére számítanak, ugyanis idén először a főiskolára, egyetemre járók is igényelhetik az esetükben hallgatói jogviszony igazolásához kötött összeget.

Azt is megírtuk, hogy több település önkormányzatának jegyzője arról számolt be: a kérelmeket legkésőbb október 31-ig lehet benyújtani, amelyhez a 16 éven felüli gyermek esetében iskolalátogatási (hallgatói jogviszony) igazolást kell csatolni.

A korhatárnak azért van jelentősége, mert a köznevelési törvény értelmében az iskolalátogatás 16 éves korig kötelező. Ugyan a határidő október 31-én jár le, nagyon sokan már a szeptemberi iskolakezdés előtt megigényelték az elszámoláshoz nem kötött összeget.

Mint megtudtuk, külön igazolások nélkül igényelhet iskolakezdési támogatást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő szülő, vagy törvényes képviselő, ha a család már lakásfenntartási támogatásban vagy más önkormányzati rendszeres támogatásban részesül.

A támogatottak köre tovább bővül azokkal, akiknek a családjában az egy főre jutó igazolt jövedelem nem haladja meg a kézhez kapott 85 500 forintot. A támogatás összege óvodások esetében gyermekenként 5000, általános iskolásoknál gyermekenként 10 000, középiskolások és egyetemisták, főiskolások esetében 15 000 forint. A kérelmet az egyetemisták és főiskolások az állandó lakóhelyük szerinti önkormányzatnál önállóan is előterjeszthetik.

Mindemellett a legfontosabb azonban az, hogy a helyi önkormányzat biztosítja-e az iskolakezdési támogatást. Ha erről nem született pozitív döntés – ez jó esetben az adott település honlapján is nyomon követhető – nincs értelme a kérelmet előterjeszteni.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK