2018. 03. 22. csütörtök
Beáta, Izolda
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Kiknek, miben segítenek a „segítőkutyák”? – Érzékenyítő foglalkozások az Eperföldiben

Illés György Cinó  |  2016. 06. 16., 11:08

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület szakmai érzékenyítő programsorozatára az együttműködő óvodák és iskolák pályázati rendszerben jelentkezhettek. Az országszerte kiválasztott öt intézmény közt az Eperföldi Általános Iskola is szerepelt, ahol hétfőn tartották meg a program keretében megvalósuló két foglalkozást.

Hétfőn a fogyatékkal élők elfogadását elősegítő, az együttélést megkönnyítő tudatformálást szolgáló érzékenyítő foglalkozásokat tartott az Eperföldi Általános Iskolában a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület három képviselője, köztük Loványi Eszterrel, akinek a segítőkutyák és velük élő gazdáik életét játékosan, meseszerűen bemutatott, de valós eseményeken alapuló történetein keresztül bemutató könyvét a gyerekek már előzőleg tanulmányozták, és abból a bemutató résztvevői is ismerősek voltak már számukra.

A kalocsai iskola mellett országszerte további négy helyen megtartott program egyik célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadók a közös ismeretterjesztő foglalkozással hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségük biztosításához, a gyerekeknek tartott tréningen saját élményeken keresztül, emberközelien mutatva be a sérüléssel élők mindennapjait.

A fogyatékossággal élők társadalmi integrációjának elősegítése mellett további cél az ép gyermekek szociális készségeinek, például az elfogadásra való képességüknek, segítőkészségüknek, empátiájuknak a fejlesztése és a közösségfejlesztés is. A foglalkozások módszerei között interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések is szerepelnek, köztük közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel”, és a különböző segédeszközöket is kipróbálhatták a gyermekek.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Szórakoztató tudatformálás 2x45 percben

A segítőkutyás csapat két, egyenként 45 perces foglalkozást tartott az Eperföldi Általános Iskola tanulói számára. Fotóink az első foglalkozáson készültek, amelynek gerincét a segítőkutya bemutató adta, de a kutyák produkáltatása mellett jutott idő a gyerekek játékkal, interaktív feladatokkal való bevonására is.

Később egy szűkebb közönség számára, 20-30 fős aktív közönség részvételével egy szintén 45 perces érzékenyítő tréninget tartottak, amelynek keretében kiscsoportos foglalkozáson közelebbről is megismerkedhettek a gyerekek a kutyák képességeivel, személyiségével, gazdájukkal való mély kapcsolatukkal, testközelből megértve, milyen nélkülözhetetlenek, milyen fölbecsülhetetlen értéket képviselnek számukra ezek az egyébként is tüneményes ebek.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rendezvény végén a gyerekek is meglepték vendégeiket, saját kezűleg készített ajándékokat adtak át a bemutató közreműködőinek, pontosabban azok gazdáinak.

Csak derűsen!

A segítőkutyák képességein túlmenően a diákok jó példát kaptak akaraterőből és életvidámságból is, hiszen a bemutató résztvevői nem csak életük nehézségeit, az előttük álló mindennapos, bár mások számára esetleg könnyen vehető, ám számukra nehéz akadályait mutatták meg, hanem azt is, hogy mindezt milyen derűvel is meg lehet élni, és jelentős hátrányból indulva is milyen eredményeket lehet elérni.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Megható volt látni, vagy inkább hallani, ahogyan a lényegében teljesen süketen született Loványi Eszter kissé nehezen artikulálva, de a saját hangján tart érdekes és vidám előadást ép gyerekeknek, a saját mesekönyvéről (!),

AMIT A GYEREKEK TISZTÁN HALLANAK, DE Ő NEM.

Holott, ha belegondolunk a helyzetébe, neki már a beszéd puszta megtanulása is nagy teljesítmény, ami nekünk, hallóknak „csak úgy” az ölünkbe hullott, nemhogy a mesekönyvírás és a szónoklás sok ember előtt!

SZÓVAL, ELISMERÉS A PROGRAMOT ÉLETREHÍVÓ CSAPATNAK, AKINEK PEDIG KEZE, LÁBA, SZEME, FÜLE, NYELVE MEGVAN, ÉS ÉP, AZ MÉG HA NEHEZEBB NAPOK JÖNNEK IS RÁ, NE NYAFOGJON!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 21., 10:01
Az ezredfordulón már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vatai László országos serdülő kötöttfogású egyéni birkózóversenyt Kalocsán, a hajdani kiváló birkózó, edző, az FTC örökös bajnoka emlékének adózva, aki a római olimpiáról egy sajnálatos „buli-focimeccs” során szerzett sérülése miatt maradt le, pedig már a formaruháját is átvette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>
2018. 03. 21., 17:13
Szekeres Erzsébet „Gyümölcsoltó Boldogasszony” című kiállítását Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg Virágvasárnap 15:00 órai kezdettel Még >>>
2018. 03. 21., 10:57
Sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki egy solti kampányrendezvényen Szájer József, aki prófétához méltó szakállával okozott meglepetést az Európa parlamenti munkáját naprakészen nem követő hallgatóságnak. Még >>>
2018. 03. 21., 10:15
A Te hímes tojásodtól lesz szebb a húsvéti tojásfa az Érsekkertben! :) Érdemes előtte regisztrálnod az általad hozott díszt, hiszen megnyerheted akár a 2 fő részére szóló wellness hétvégét is. Még >>>
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.