2022. 09. 25.
Eufrozina, Kende
: 406 Ft   : 417 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Kiknek, miben segítenek a „segítőkutyák”? – Érzékenyítő foglalkozások az Eperföldiben

Illés György Cinó  |  2016. 06. 16., 11:08

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület szakmai érzékenyítő programsorozatára az együttműködő óvodák és iskolák pályázati rendszerben jelentkezhettek. Az országszerte kiválasztott öt intézmény közt az Eperföldi Általános Iskola is szerepelt, ahol hétfőn tartották meg a program keretében megvalósuló két foglalkozást.

Hétfőn a fogyatékkal élők elfogadását elősegítő, az együttélést megkönnyítő tudatformálást szolgáló érzékenyítő foglalkozásokat tartott az Eperföldi Általános Iskolában a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület három képviselője, köztük Loványi Eszterrel, akinek a segítőkutyák és velük élő gazdáik életét játékosan, meseszerűen bemutatott, de valós eseményeken alapuló történetein keresztül bemutató könyvét a gyerekek már előzőleg tanulmányozták, és abból a bemutató résztvevői is ismerősek voltak már számukra.

A kalocsai iskola mellett országszerte további négy helyen megtartott program egyik célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadók a közös ismeretterjesztő foglalkozással hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségük biztosításához, a gyerekeknek tartott tréningen saját élményeken keresztül, emberközelien mutatva be a sérüléssel élők mindennapjait.

A fogyatékossággal élők társadalmi integrációjának elősegítése mellett további cél az ép gyermekek szociális készségeinek, például az elfogadásra való képességüknek, segítőkészségüknek, empátiájuknak a fejlesztése és a közösségfejlesztés is. A foglalkozások módszerei között interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések is szerepelnek, köztük közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel”, és a különböző segédeszközöket is kipróbálhatták a gyermekek.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Szórakoztató tudatformálás 2x45 percben

A segítőkutyás csapat két, egyenként 45 perces foglalkozást tartott az Eperföldi Általános Iskola tanulói számára. Fotóink az első foglalkozáson készültek, amelynek gerincét a segítőkutya bemutató adta, de a kutyák produkáltatása mellett jutott idő a gyerekek játékkal, interaktív feladatokkal való bevonására is.

Később egy szűkebb közönség számára, 20-30 fős aktív közönség részvételével egy szintén 45 perces érzékenyítő tréninget tartottak, amelynek keretében kiscsoportos foglalkozáson közelebbről is megismerkedhettek a gyerekek a kutyák képességeivel, személyiségével, gazdájukkal való mély kapcsolatukkal, testközelből megértve, milyen nélkülözhetetlenek, milyen fölbecsülhetetlen értéket képviselnek számukra ezek az egyébként is tüneményes ebek.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rendezvény végén a gyerekek is meglepték vendégeiket, saját kezűleg készített ajándékokat adtak át a bemutató közreműködőinek, pontosabban azok gazdáinak.

Csak derűsen!

A segítőkutyák képességein túlmenően a diákok jó példát kaptak akaraterőből és életvidámságból is, hiszen a bemutató résztvevői nem csak életük nehézségeit, az előttük álló mindennapos, bár mások számára esetleg könnyen vehető, ám számukra nehéz akadályait mutatták meg, hanem azt is, hogy mindezt milyen derűvel is meg lehet élni, és jelentős hátrányból indulva is milyen eredményeket lehet elérni.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Megható volt látni, vagy inkább hallani, ahogyan a lényegében teljesen süketen született Loványi Eszter kissé nehezen artikulálva, de a saját hangján tart érdekes és vidám előadást ép gyerekeknek, a saját mesekönyvéről (!),

AMIT A GYEREKEK TISZTÁN HALLANAK, DE Ő NEM.

Holott, ha belegondolunk a helyzetébe, neki már a beszéd puszta megtanulása is nagy teljesítmény, ami nekünk, hallóknak „csak úgy” az ölünkbe hullott, nemhogy a mesekönyvírás és a szónoklás sok ember előtt!

SZÓVAL, ELISMERÉS A PROGRAMOT ÉLETREHÍVÓ CSAPATNAK, AKINEK PEDIG KEZE, LÁBA, SZEME, FÜLE, NYELVE MEGVAN, ÉS ÉP, AZ MÉG HA NEHEZEBB NAPOK JÖNNEK IS RÁ, NE NYAFOGJON!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 23., 09:23
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>
2022. 09. 25., 09:22
Kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. Még >>>
2022. 09. 24., 09:10
Szombaton délután 16-22 fok várható, de utána rosszabbra fordul az időjárás. Még >>>
2022. 09. 23., 12:06
Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni az erdőgazdaságoknál. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés