2017. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 311 Ft   : 263 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Kiknek, miben segítenek a „segítőkutyák”? – Érzékenyítő foglalkozások az Eperföldiben

Illés György Cinó  |  2016. 06. 16., 11:08

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület szakmai érzékenyítő programsorozatára az együttműködő óvodák és iskolák pályázati rendszerben jelentkezhettek. Az országszerte kiválasztott öt intézmény közt az Eperföldi Általános Iskola is szerepelt, ahol hétfőn tartották meg a program keretében megvalósuló két foglalkozást.

Hétfőn a fogyatékkal élők elfogadását elősegítő, az együttélést megkönnyítő tudatformálást szolgáló érzékenyítő foglalkozásokat tartott az Eperföldi Általános Iskolában a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület három képviselője, köztük Loványi Eszterrel, akinek a segítőkutyák és velük élő gazdáik életét játékosan, meseszerűen bemutatott, de valós eseményeken alapuló történetein keresztül bemutató könyvét a gyerekek már előzőleg tanulmányozták, és abból a bemutató résztvevői is ismerősek voltak már számukra.

A kalocsai iskola mellett országszerte további négy helyen megtartott program egyik célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadók a közös ismeretterjesztő foglalkozással hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségük biztosításához, a gyerekeknek tartott tréningen saját élményeken keresztül, emberközelien mutatva be a sérüléssel élők mindennapjait.

A fogyatékossággal élők társadalmi integrációjának elősegítése mellett további cél az ép gyermekek szociális készségeinek, például az elfogadásra való képességüknek, segítőkészségüknek, empátiájuknak a fejlesztése és a közösségfejlesztés is. A foglalkozások módszerei között interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések is szerepelnek, köztük közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel”, és a különböző segédeszközöket is kipróbálhatták a gyermekek.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Szórakoztató tudatformálás 2x45 percben

A segítőkutyás csapat két, egyenként 45 perces foglalkozást tartott az Eperföldi Általános Iskola tanulói számára. Fotóink az első foglalkozáson készültek, amelynek gerincét a segítőkutya bemutató adta, de a kutyák produkáltatása mellett jutott idő a gyerekek játékkal, interaktív feladatokkal való bevonására is.

Később egy szűkebb közönség számára, 20-30 fős aktív közönség részvételével egy szintén 45 perces érzékenyítő tréninget tartottak, amelynek keretében kiscsoportos foglalkozáson közelebbről is megismerkedhettek a gyerekek a kutyák képességeivel, személyiségével, gazdájukkal való mély kapcsolatukkal, testközelből megértve, milyen nélkülözhetetlenek, milyen fölbecsülhetetlen értéket képviselnek számukra ezek az egyébként is tüneményes ebek.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rendezvény végén a gyerekek is meglepték vendégeiket, saját kezűleg készített ajándékokat adtak át a bemutató közreműködőinek, pontosabban azok gazdáinak.

Csak derűsen!

A segítőkutyák képességein túlmenően a diákok jó példát kaptak akaraterőből és életvidámságból is, hiszen a bemutató résztvevői nem csak életük nehézségeit, az előttük álló mindennapos, bár mások számára esetleg könnyen vehető, ám számukra nehéz akadályait mutatták meg, hanem azt is, hogy mindezt milyen derűvel is meg lehet élni, és jelentős hátrányból indulva is milyen eredményeket lehet elérni.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Megható volt látni, vagy inkább hallani, ahogyan a lényegében teljesen süketen született Loványi Eszter kissé nehezen artikulálva, de a saját hangján tart érdekes és vidám előadást ép gyerekeknek, a saját mesekönyvéről (!),

AMIT A GYEREKEK TISZTÁN HALLANAK, DE Ő NEM.

Holott, ha belegondolunk a helyzetébe, neki már a beszéd puszta megtanulása is nagy teljesítmény, ami nekünk, hallóknak „csak úgy” az ölünkbe hullott, nemhogy a mesekönyvírás és a szónoklás sok ember előtt!

SZÓVAL, ELISMERÉS A PROGRAMOT ÉLETREHÍVÓ CSAPATNAK, AKINEK PEDIG KEZE, LÁBA, SZEME, FÜLE, NYELVE MEGVAN, ÉS ÉP, AZ MÉG HA NEHEZEBB NAPOK JÖNNEK IS RÁ, NE NYAFOGJON!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-22 10:11:54
Tegnap nem sokkal dél után Solt belterületén a Kecskeméti út és a Toldi utca kereszteződésében halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt. A rendőrség tegnapi szűkszavú közleménye után a helyszíni szemle alapján megállapítottakat is ismertette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 26., 14:00

Gyerekek hétvégéje ♥

Kézműves foglalkozások, bábelőadás szombaton, vasárnap pedig az imádnivaló Mazsolával és Tádéval tölthetjük a délelőttöt! Még >>>
2017. 09. 26., 10:08
Kicsik mutattak példát nagyoknak! Még ha csak most tanulják is, mit jelent pontosan a fenntartható városi közlekedés, nagycsoportos óvodások pattantak két kerékre szeptember 22-én, pénteken, az autómentes napon, hogy a rendszeresen kocsival járók körében más közlekedési módokat népszerűsítsenek. Még >>>
2017. 09. 25., 19:02
Farkas Éva kezdeményezte a gyűjtést, a Korona Rádió pedig mellé állt. Segíts Te is legalább egy fagyi árával, hogy mihamarabb újra lehessen egy rendes artroszkópja a kalocsai kórháznak és gyorsabb legyen az ízületi problémákkal küzdők és a térdprotézisre várok gyógyulása. Még >>>
2017. 09. 24., 23:59
Aki erre allergiás, ablak, ajtó! Vagy, irány a tengerpart, mert az bizonyos, hogy nekik nagyon rosszat jelent a Köpönyeg.hu mai pollentérképén ez az egysíkú mérgeszöld szín, meg a sok „extrém" felirat! A közeljövőre nézve enyhülés nem várható, a különféle gombák városban is sok helyen előbukkannak – itt a gombaszezon! Még >>>
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Saab cég keresi a lehetőségét a Gripen Aggressor amerikai követelményeknek történő megfeleltetésének.
Oroszország 2018 elejére szállítja le azon Szu-30K-kat, melyeket még Angola korábban vásárolt meg. A repülőgépek jelenleg még mindig Fehéroroszországban, a baranovicsi 558-as számú légijármű-felújító üzemben vannak, ahol modernizáláson esnek át.
2017. szeptember 24-én, vasárnap egy airshow keretein belül, Terracina partjainál repülte dinamikus programját Gabriele Orlandi százados Eurofighter Typhoon-jával, de az egyik manőver kivitelezése nem sikerült, tengerbe csapódott és életét vesztette.
Szlovákia egyelőre elhalasztja a nyugati fejlesztésű vadászgépek beszerzését, mivel jelenleg prioritást élvez a szlovák szárazföldi erők modernizációja – nyilatkozta az ország védelmi minisztere, Peter Gajdos.