2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kiknek, miben segítenek a „segítőkutyák”? – Érzékenyítő foglalkozások az Eperföldiben

Illés György Cinó  |  2016. 06. 16., 11:08

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület szakmai érzékenyítő programsorozatára az együttműködő óvodák és iskolák pályázati rendszerben jelentkezhettek. Az országszerte kiválasztott öt intézmény közt az Eperföldi Általános Iskola is szerepelt, ahol hétfőn tartották meg a program keretében megvalósuló két foglalkozást.

Hétfőn a fogyatékkal élők elfogadását elősegítő, az együttélést megkönnyítő tudatformálást szolgáló érzékenyítő foglalkozásokat tartott az Eperföldi Általános Iskolában a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület három képviselője, köztük Loványi Eszterrel, akinek a segítőkutyák és velük élő gazdáik életét játékosan, meseszerűen bemutatott, de valós eseményeken alapuló történetein keresztül bemutató könyvét a gyerekek már előzőleg tanulmányozták, és abból a bemutató résztvevői is ismerősek voltak már számukra.

A kalocsai iskola mellett országszerte további négy helyen megtartott program egyik célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadók a közös ismeretterjesztő foglalkozással hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségük biztosításához, a gyerekeknek tartott tréningen saját élményeken keresztül, emberközelien mutatva be a sérüléssel élők mindennapjait.

A fogyatékossággal élők társadalmi integrációjának elősegítése mellett további cél az ép gyermekek szociális készségeinek, például az elfogadásra való képességüknek, segítőkészségüknek, empátiájuknak a fejlesztése és a közösségfejlesztés is. A foglalkozások módszerei között interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések is szerepelnek, köztük közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel”, és a különböző segédeszközöket is kipróbálhatták a gyermekek.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Szórakoztató tudatformálás 2x45 percben

A segítőkutyás csapat két, egyenként 45 perces foglalkozást tartott az Eperföldi Általános Iskola tanulói számára. Fotóink az első foglalkozáson készültek, amelynek gerincét a segítőkutya bemutató adta, de a kutyák produkáltatása mellett jutott idő a gyerekek játékkal, interaktív feladatokkal való bevonására is.

Később egy szűkebb közönség számára, 20-30 fős aktív közönség részvételével egy szintén 45 perces érzékenyítő tréninget tartottak, amelynek keretében kiscsoportos foglalkozáson közelebbről is megismerkedhettek a gyerekek a kutyák képességeivel, személyiségével, gazdájukkal való mély kapcsolatukkal, testközelből megértve, milyen nélkülözhetetlenek, milyen fölbecsülhetetlen értéket képviselnek számukra ezek az egyébként is tüneményes ebek.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rendezvény végén a gyerekek is meglepték vendégeiket, saját kezűleg készített ajándékokat adtak át a bemutató közreműködőinek, pontosabban azok gazdáinak.

Csak derűsen!

A segítőkutyák képességein túlmenően a diákok jó példát kaptak akaraterőből és életvidámságból is, hiszen a bemutató résztvevői nem csak életük nehézségeit, az előttük álló mindennapos, bár mások számára esetleg könnyen vehető, ám számukra nehéz akadályait mutatták meg, hanem azt is, hogy mindezt milyen derűvel is meg lehet élni, és jelentős hátrányból indulva is milyen eredményeket lehet elérni.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Megható volt látni, vagy inkább hallani, ahogyan a lényegében teljesen süketen született Loványi Eszter kissé nehezen artikulálva, de a saját hangján tart érdekes és vidám előadást ép gyerekeknek, a saját mesekönyvéről (!),

AMIT A GYEREKEK TISZTÁN HALLANAK, DE Ő NEM.

Holott, ha belegondolunk a helyzetébe, neki már a beszéd puszta megtanulása is nagy teljesítmény, ami nekünk, hallóknak „csak úgy” az ölünkbe hullott, nemhogy a mesekönyvírás és a szónoklás sok ember előtt!

SZÓVAL, ELISMERÉS A PROGRAMOT ÉLETREHÍVÓ CSAPATNAK, AKINEK PEDIG KEZE, LÁBA, SZEME, FÜLE, NYELVE MEGVAN, ÉS ÉP, AZ MÉG HA NEHEZEBB NAPOK JÖNNEK IS RÁ, NE NYAFOGJON!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 04., 09:39
A rendőrök kihallgatták a sértettet, aki úgy nyilatkozott, hogy az utcán bántalmazta egy idegen. Még >>>
2023. 10. 04., 09:32
A következő fordulókban a bajai lány mentora Trokán Nóra színművész lesz. Még >>>
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK