2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kitűzték az óvodai beíratás májusi időpontját – egyre több gyerek külföldön lesz óvodás

Zsiga Ferenc  |  2017. 04. 24., 08:18

Mind a kislányok, kisfiúk, mind a családok életében emlékezetes, amikor a felcseperedett, legalább két és fél éves gyermek először lépi át az óvoda küszöbét. Ilyenkor a „beszoktatás” tortúrájától és traumájától való félelem még akkor is utoléri a szülőt, ha a gyermek nyitott az újdonságokra. Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje a 2017/2018. nevelési évre történő óvodai beíratást május 2-től május 5-ig tűzte ki, helyszíne az intézmény Szent István király út 19. szám alatti irodája. A Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény Óvodájába május 2-3-ig, 8-10 óráig van a beíratás. Nincs mit titkolni, szülei külföldi munkavállalása, letelepedése miatt egyre több, eredetileg kalocsai lakcímmel rendelkező kisgyermek jellemzően Németországban, Angliában vagy éppen Ausztriában, és ki tudja még hol éri el a kötelező óvodai beíratásként meghatározott 3 éves kort. A külföldön élő vagy tartózkodó szülőket bejelentési kötelezettség terheli.

A fő szabály szerint az óvodai beíratás kötelezettsége azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2014. szeptember 1. előtt születtek és még nem járnak óvodába. Az óvoda jogszabályi lehetőség alapján felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül tölti be. Ennek azonban az a feltétele, hogy a beíratásra kötelezett hároméves, és annál idősebb gyermekek kötelező óvodai felvételi kérelme maradéktalanul teljesíthető, azaz van még szabad hely.

A jegyző a szülő kérelmére, az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, akár az ötödik év betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete ezt indokolja.

Ilyen eset lehet például, ha a gyermek valamilyen tartós betegségben szenved és vele otthon szülő, óvónő, vagy pedagógus van. Aki ilyen kérelmet terjeszt elő, annak a felmentésről szóló beadványt a beíratás kezdőnapjáig kell eljuttatni a jegyzőhöz, annak másolatát pedig a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjéhez.

Csokonai óvoda
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Amennyiben a szülő nem a helyi önkormányzat fenntartásában lévő óvodába akarja beíratni a gyermekét, – Kalocsán a Katolikus Óvodába – akkor a szülő a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentési kérelmét az óvoda fenntartójához nyújtja be, a kérelem másolatát pedig megküldi a gyermek lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőnek.

Fontos tudnivaló, hogy az óvodai beíratáshoz szükség van a gyermek születési anyakönyvi kivonatára, oltási könyvére, TAJ kártyájára, lakcím kártyájára, ha rendelkezik ilyennel, adókártyájára, személy-azonosító igazolványára. A szülő a beíratáshoz a saját személyi igazolványát és lakcímkártyáját is vigye magával.

Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A külföldön élő, óvodaköteles gyermek szülője vagy törvényes képviselője köteles a beiratkozás utolsó határnapját, tehát május 6-át követő 15 napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, tartózkodási helye szerinti jegyzőt.

A beíratás, vagy az értesítés elmulasztása komoly szankcióval, 5.000-150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal jár. Akinek külföldön élő, óvodás korba lépő gyermeket nevelő fia, lánya, rokona van, annak érdemes felhívni a figyelmet az értesítési kötelezettségre.

A Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Alapító okirata szerint az intézmény az úgynevezett integráltan nevelhető, sajátos nevelési igényű gyermekeket is jogosult fogadni. Amint az közismert, a Csokonai utcai óvoda egy csoportjában kétnyelvű német nemzetiségű nevelés folyik. Az óvodai körzetek határairól az érintettek ide kattintva tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK