2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kitűzték az óvodai beíratás májusi időpontját – egyre több gyerek külföldön lesz óvodás

Zsiga Ferenc  |  2017. 04. 24., 08:18

Mind a kislányok, kisfiúk, mind a családok életében emlékezetes, amikor a felcseperedett, legalább két és fél éves gyermek először lépi át az óvoda küszöbét. Ilyenkor a „beszoktatás” tortúrájától és traumájától való félelem még akkor is utoléri a szülőt, ha a gyermek nyitott az újdonságokra. Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje a 2017/2018. nevelési évre történő óvodai beíratást május 2-től május 5-ig tűzte ki, helyszíne az intézmény Szent István király út 19. szám alatti irodája. A Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény Óvodájába május 2-3-ig, 8-10 óráig van a beíratás. Nincs mit titkolni, szülei külföldi munkavállalása, letelepedése miatt egyre több, eredetileg kalocsai lakcímmel rendelkező kisgyermek jellemzően Németországban, Angliában vagy éppen Ausztriában, és ki tudja még hol éri el a kötelező óvodai beíratásként meghatározott 3 éves kort. A külföldön élő vagy tartózkodó szülőket bejelentési kötelezettség terheli.

A fő szabály szerint az óvodai beíratás kötelezettsége azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2014. szeptember 1. előtt születtek és még nem járnak óvodába. Az óvoda jogszabályi lehetőség alapján felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül tölti be. Ennek azonban az a feltétele, hogy a beíratásra kötelezett hároméves, és annál idősebb gyermekek kötelező óvodai felvételi kérelme maradéktalanul teljesíthető, azaz van még szabad hely.

A jegyző a szülő kérelmére, az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, akár az ötödik év betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete ezt indokolja.

Ilyen eset lehet például, ha a gyermek valamilyen tartós betegségben szenved és vele otthon szülő, óvónő, vagy pedagógus van. Aki ilyen kérelmet terjeszt elő, annak a felmentésről szóló beadványt a beíratás kezdőnapjáig kell eljuttatni a jegyzőhöz, annak másolatát pedig a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjéhez.

Csokonai óvoda
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Amennyiben a szülő nem a helyi önkormányzat fenntartásában lévő óvodába akarja beíratni a gyermekét, – Kalocsán a Katolikus Óvodába – akkor a szülő a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentési kérelmét az óvoda fenntartójához nyújtja be, a kérelem másolatát pedig megküldi a gyermek lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőnek.

Fontos tudnivaló, hogy az óvodai beíratáshoz szükség van a gyermek születési anyakönyvi kivonatára, oltási könyvére, TAJ kártyájára, lakcím kártyájára, ha rendelkezik ilyennel, adókártyájára, személy-azonosító igazolványára. A szülő a beíratáshoz a saját személyi igazolványát és lakcímkártyáját is vigye magával.

Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A külföldön élő, óvodaköteles gyermek szülője vagy törvényes képviselője köteles a beiratkozás utolsó határnapját, tehát május 6-át követő 15 napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, tartózkodási helye szerinti jegyzőt.

A beíratás, vagy az értesítés elmulasztása komoly szankcióval, 5.000-150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal jár. Akinek külföldön élő, óvodás korba lépő gyermeket nevelő fia, lánya, rokona van, annak érdemes felhívni a figyelmet az értesítési kötelezettségre.

A Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Alapító okirata szerint az intézmény az úgynevezett integráltan nevelhető, sajátos nevelési igényű gyermekeket is jogosult fogadni. Amint az közismert, a Csokonai utcai óvoda egy csoportjában kétnyelvű német nemzetiségű nevelés folyik. Az óvodai körzetek határairól az érintettek ide kattintva tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK