2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Már az emelt fizetést kapják a kormányhivatali dolgozók is

2017. 02. 14., 16:54

A kormányhivatalokban is az átlagosan 30 százalékkal emelt fizetéseket kapják a dolgozók január 1-jétől – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a járási hivatalokban dolgozók már tavaly július 1-jével részesültek az átlagosan 30 százalékos béremelésben, amelyet most a területi közigazgatás többi dolgozója is megkapott.

Az államtitkár emlékeztetett: a területi közigazgatásban mintegy 36 ezren dolgoznak.

Tavaly 11,5 milliárd forint, idén pedig 44 milliárd forint a bértöbblet az ágazatban, amelybe beépült a cafeteria is – jegyezte meg.

Kovács Zoltán hozzátette: a béremelésre a gazdaság erősödése ad lehetőséget, valamint az, hogy január 1-jétől átalakult a területi közigazgatásban a hatásköri rendszer a háttérintézmények átalakításával és a hatáskörök átstrukturálásával.

Elmondta, megyei szintről 1100 hatáskörből 900 átkerült a járásokhoz, a központi háttérintézmények, költségvetési szervek 535 határköréből pedig 66 a járásokhoz, 260 pedig megyei szintre került. Megjegyezte: a hatásköri rendszer átalakításával mintegy 2500 új munkatárs került a kormány- és járási hivatalokba, a béremelés rájuk is vonatkozik.

Az államtitkár példaként említette, hogy a béremelés eredményeként egy kezdő gyámügyes dolgozó 155 ezer forintos fizetése 220 ezer forintra nőtt, egy 18 éve a pályán lévő kormányablak-ügyintéző 230-240 ezer forintos fizetése pedig 310 ezer forintra.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: teljesítményen alapuló, differenciált béremelésről van szó, ami – a korábbi, végzettségen és szolgálati időn alapuló rendszerrel szemben – jobban közelít a versenyszféra rendszeréhez.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: az önkormányzatok jelentős részében történt béremelés, sőt egyes jobb helyzetben lévő önkormányzatok az illetményalapot is megemelték. Megjegyezte: amennyiben készül javaslat az önkormányzati dolgozók béremelésére, úgy azt a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon megtárgyalják.

A háttérintézmények további bevonására vonatkozó kérésre elmondta, már csak a „turbó államkincstár” létrehozatala van háta, vagyis a nyugdíjfolyósító és az egészségbiztosítási pénztár egyesülése az államkincstárral.

A közigazgatási bürokráciacsökkentésről szólva elmondta: a 2,5 milliárd forintos programot – amiben elsősorban illetékek és igazgatási szolgáltatási díjak csökkentéséről van szó – szerdán tárgyalja a parlamenti szakbizottság. Jelezte: készül az autós társadalmat érintő csomag is, amiben szintén az illetékek és szolgáltatási igazgatási díjak csökkentéséről lesz szó. Emlékeztetett: a 2016-ban hatályba lépett állami rezsicsökkentés mintegy 10 milliárd forint megtakarítást jelentett az állampolgároknak és 2,5 milliárd forintnyit a vállalkozásoknak.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK