2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megelőző-segítő jellegű közlekedési akciót tartottak Kalocsa belvárosában – Fókuszban a gyalogos és a kerékpáros közlekedés

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 27., 13:57

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság motoros járőreinek bevonásával megelőző-segítő jelleggel ezúttal elsősorban a kerékpárosokra és a gyalogátkelőhelyeken, azok közelében közlekedőkre fókuszáló közúti közlekedési akciót tartott a Kalocsai Rendőrkapitányság Kalocsán, július 27-én, szerdán. A piaci napra, annak is a legforgalmasabb időszakára időzített, 7:30 órától 9 óráig tartó akció során a rendőrök láthatósági mellényt, biciklicsengőt és prizmát osztották a járókelőknek, de a rend őreihez többen tanácsért, vagy a számukra nem egyértelmű, zömében a kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabály tisztázása érdekében is fordultak.

Talán soha ennyi előzékeny, már a zebrát is óvatosan megközelítő autóst, motorost, kerékpárost nem láttunk Kalocsa belvárosában, mint szerdán reggel, amikor is a piac előtti két gyalogátkelőnél egy-egy közlekedési rendőr, a volt Duna Áruházzal szembeni nagy parkolóban pedig két rendőrségi BMW motorkerékpár demonstrálta a rendőri jelenlétet. „Van ám rend egyszeriben!” – kommentálta a látottakat az egyik kerékpáros, aki mielőtt átment a túloldalra, a szabályt követve leszállt a bicikliről és áttolta azt.


Forrás: KALOhírek


Hogy szükség van az ilyen akciókra, azt a 2022. évi országos közlekedési statisztika is bizonyítja: a gyalogosbalesetek közel harmadát a szabálytalanul közlekedő gyalogosok okozzák, tíz gyalogos közül négyet a zebrán gázolnak el! Ráadásul száz gyalogosbalesetből három a gyalogos halálával végződik.

Az akció végén a helyszínen sajtótájékoztatót tartó Kocsis Zsolt Viktor rendőr zászlós, balesetvizsgáló azt ígérte: az ilyen, jelen esetben megelőző- segítő jelleggel tartott közlekedési akciók folytatódnak a városban.
A jövőben nemcsak az autósok, motorosok, hanem a gyalogosok, kerékpárosok esetleges szabályszegései sem maradnak következmények nélkül. Ám betartják a fokozatosság elvét, ahol az elegendőnek tűnik, figyelmeztetik a szabálytalankodókat, de indokolt esetekben a gyalogosokat is megbírságolhatják.


Forrás: KALOhírek


Azt az utóbbi hetekben már megtapasztaltuk, hogy kalocsai rendőrök is minden rendelkezésére álló eszközt bevetnek annak érdekében, hogy gyalogátkelőhelyeken a gyalogosok és az autósok is betartsák a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat, és akár drónnal is figyelik a nagyobb forgalmi csomópontok, a zebrák és környékének forgalmát.

Minden jel, köztük a mai kalocsai közlekedési akció is arra utal, hogy a rendőrség megelégelte az autósok és a gyalogosok egymásra mutogatását, ki közlekedik szabálytalanabbul, figyelmetlenebbül, ezért, és természetesen valamennyi közlekedő biztonsága érdekében folytatják az ilyen jellegű rendőri munkát. Azt ígérik: a jövőben nincs kivétel, aki szabályt sért, azzal szemben intézkedni fognak, akár gyalog, kerékpárral, akár járművel közlekedik.


Forrás: KALOhírek


Hogy az ilyen jellegű rendőri jelenlétnek van hatása, azt mi sem bizonyítja jobban mint a mai nap. Az autósok, motorosok a kijelölt gyalogátkelőhelyek előtt lassítva, vagy megállva szabad utat engedtek az átkelni készülő gyalogosoknak. A párhuzamos közlekedésre alkalmas egyirányú, kétsávos utakon pedig megálltak, ha már egy másik jármű állt, hogy szabad utat adjanak az átkelni készülő gyalogosoknak. Ezt a Kereskedelmi és Iparkamara épületével szemben lévő, illetve azon túli útszakaszon tapasztaltuk. E szerint az autósok tudják, sokba kerülhet elszáguldani a másik jármű mellett abból kiindulva, hogy a gyalogos még úgy is csak most lépett le a járdáról, simán elhajthat még az orra előtt – hívta fel a figyelmet az egyik rendőr, hozzátéve:

Jobban járnak a kerékpárosok is, ha áttolják a biciklijüket a zebrán és nem felülve tekernek át a gyalogátkelőhelyen, fel a járdásra, vagy kanyarodnak éppen egy éles kanyart véve a gyalogosok között az úttestre.

Azért azt leszögezhetjük: Kalocsán - vélhetően másutt sem –talán emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy rendőr megállítson, igazoltasson és megbüntessen gyalogost a KRESZ rá vonatkozó előírásainak be nem tartásáért. Természetesen figyelmeztetések mindig is voltak, és ebből az akció során is kijutott néhány a piacra az autók között vargabetűket írva igyekvő gyalogosnak.


Forrás: KALOhírek


A sajtótájékoztatót tartó zászlós szólt arról is, hogy a helyszínen az intézkedő rendőr mind a gyalogossal, mind a kerékpárossal és a járművezetővel szemben figyelmeztetést alkalmazhat, de helyszíni bírságot is kiszabhat, és feljelentést is tehet. A tilos jelzésen történő áthaladás esetén azonban nincs mit tenni, a rendőrök nem mérlegelhetnek. Ez a jogsértés ugyanis közigazgatási bírsággal büntetendő. Bármilyen járművel hajtson is át valaki a piroson – autóval, motorral, kerékpárral – 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthat.

Érdekes momentuma volt a közlekedési akciónak, hogy sokan még akkor is láthatósági mellényt, kerékpárcsengőt és prizmát kértek, amikor az már sajnos elfogyott. Ennek hiányában azonban magukkal vitték a hasznos és tartalmas közlekedésbiztonsági szórólapokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK