2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Megelőző-segítő jellegű közlekedési akciót tartottak Kalocsa belvárosában – Fókuszban a gyalogos és a kerékpáros közlekedés

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 27., 13:57

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság motoros járőreinek bevonásával megelőző-segítő jelleggel ezúttal elsősorban a kerékpárosokra és a gyalogátkelőhelyeken, azok közelében közlekedőkre fókuszáló közúti közlekedési akciót tartott a Kalocsai Rendőrkapitányság Kalocsán, július 27-én, szerdán. A piaci napra, annak is a legforgalmasabb időszakára időzített, 7:30 órától 9 óráig tartó akció során a rendőrök láthatósági mellényt, biciklicsengőt és prizmát osztották a járókelőknek, de a rend őreihez többen tanácsért, vagy a számukra nem egyértelmű, zömében a kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabály tisztázása érdekében is fordultak.

Talán soha ennyi előzékeny, már a zebrát is óvatosan megközelítő autóst, motorost, kerékpárost nem láttunk Kalocsa belvárosában, mint szerdán reggel, amikor is a piac előtti két gyalogátkelőnél egy-egy közlekedési rendőr, a volt Duna Áruházzal szembeni nagy parkolóban pedig két rendőrségi BMW motorkerékpár demonstrálta a rendőri jelenlétet. „Van ám rend egyszeriben!” – kommentálta a látottakat az egyik kerékpáros, aki mielőtt átment a túloldalra, a szabályt követve leszállt a bicikliről és áttolta azt.


Forrás: KALOhírek


Hogy szükség van az ilyen akciókra, azt a 2022. évi országos közlekedési statisztika is bizonyítja: a gyalogosbalesetek közel harmadát a szabálytalanul közlekedő gyalogosok okozzák, tíz gyalogos közül négyet a zebrán gázolnak el! Ráadásul száz gyalogosbalesetből három a gyalogos halálával végződik.

Az akció végén a helyszínen sajtótájékoztatót tartó Kocsis Zsolt Viktor rendőr zászlós, balesetvizsgáló azt ígérte: az ilyen, jelen esetben megelőző- segítő jelleggel tartott közlekedési akciók folytatódnak a városban.
A jövőben nemcsak az autósok, motorosok, hanem a gyalogosok, kerékpárosok esetleges szabályszegései sem maradnak következmények nélkül. Ám betartják a fokozatosság elvét, ahol az elegendőnek tűnik, figyelmeztetik a szabálytalankodókat, de indokolt esetekben a gyalogosokat is megbírságolhatják.


Forrás: KALOhírek


Azt az utóbbi hetekben már megtapasztaltuk, hogy kalocsai rendőrök is minden rendelkezésére álló eszközt bevetnek annak érdekében, hogy gyalogátkelőhelyeken a gyalogosok és az autósok is betartsák a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat, és akár drónnal is figyelik a nagyobb forgalmi csomópontok, a zebrák és környékének forgalmát.

Minden jel, köztük a mai kalocsai közlekedési akció is arra utal, hogy a rendőrség megelégelte az autósok és a gyalogosok egymásra mutogatását, ki közlekedik szabálytalanabbul, figyelmetlenebbül, ezért, és természetesen valamennyi közlekedő biztonsága érdekében folytatják az ilyen jellegű rendőri munkát. Azt ígérik: a jövőben nincs kivétel, aki szabályt sért, azzal szemben intézkedni fognak, akár gyalog, kerékpárral, akár járművel közlekedik.


Forrás: KALOhírek


Hogy az ilyen jellegű rendőri jelenlétnek van hatása, azt mi sem bizonyítja jobban mint a mai nap. Az autósok, motorosok a kijelölt gyalogátkelőhelyek előtt lassítva, vagy megállva szabad utat engedtek az átkelni készülő gyalogosoknak. A párhuzamos közlekedésre alkalmas egyirányú, kétsávos utakon pedig megálltak, ha már egy másik jármű állt, hogy szabad utat adjanak az átkelni készülő gyalogosoknak. Ezt a Kereskedelmi és Iparkamara épületével szemben lévő, illetve azon túli útszakaszon tapasztaltuk. E szerint az autósok tudják, sokba kerülhet elszáguldani a másik jármű mellett abból kiindulva, hogy a gyalogos még úgy is csak most lépett le a járdáról, simán elhajthat még az orra előtt – hívta fel a figyelmet az egyik rendőr, hozzátéve:

Jobban járnak a kerékpárosok is, ha áttolják a biciklijüket a zebrán és nem felülve tekernek át a gyalogátkelőhelyen, fel a járdásra, vagy kanyarodnak éppen egy éles kanyart véve a gyalogosok között az úttestre.

Azért azt leszögezhetjük: Kalocsán - vélhetően másutt sem –talán emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy rendőr megállítson, igazoltasson és megbüntessen gyalogost a KRESZ rá vonatkozó előírásainak be nem tartásáért. Természetesen figyelmeztetések mindig is voltak, és ebből az akció során is kijutott néhány a piacra az autók között vargabetűket írva igyekvő gyalogosnak.


Forrás: KALOhírek


A sajtótájékoztatót tartó zászlós szólt arról is, hogy a helyszínen az intézkedő rendőr mind a gyalogossal, mind a kerékpárossal és a járművezetővel szemben figyelmeztetést alkalmazhat, de helyszíni bírságot is kiszabhat, és feljelentést is tehet. A tilos jelzésen történő áthaladás esetén azonban nincs mit tenni, a rendőrök nem mérlegelhetnek. Ez a jogsértés ugyanis közigazgatási bírsággal büntetendő. Bármilyen járművel hajtson is át valaki a piroson – autóval, motorral, kerékpárral – 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthat.

Érdekes momentuma volt a közlekedési akciónak, hogy sokan még akkor is láthatósági mellényt, kerékpárcsengőt és prizmát kértek, amikor az már sajnos elfogyott. Ennek hiányában azonban magukkal vitték a hasznos és tartalmas közlekedésbiztonsági szórólapokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés