2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 364 Ft   : 313 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Mekkora sebességtúllépésnél nem bírságolnak még? – „Szamárvezető” leendő gyorshajtóknak

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 21., 16:27

Senkit sem akarunk száguldozásra ösztönözni, de azért nem árt tudni, mekkora sebesség mellett nem jár még büntetés. Mindemellett fontos információ lehet, hogy gyorshajtás szabálysértésből akár szabadságvesztéssel járó bűncselekmény is kerekedhet. Óvatosan tehát a lóerőkkel, és nem csak a bírság nagysága miatt.

Az elején érdemes tisztázni: a gyorshajtás szabálysértés, amelyből akár szabadságvesztéssel járó bűncselekmény is kerekedhet, ha

A MEGENGEDETT SEBESSÉG TÚLLÉPÉSE OK-OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ AZ ESETLEGES SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL, NE ADJ ISTEN VALAKI HALÁLÁVAL VÉGZŐDŐ BALESETTEL.

Senkit nem buzdítunk arra, hogy gyorsabban menjen, mint ami a megengedett, de azért nem árt tudni, mekkora sebességtúllépéseknél lehet még megúszni a büntetést.

Az elején tisztázandó, hogy

ELTÉRŐ BÜNTETÉSRE KELL SZÁMÍTANI, HA A JÁRMŰVET KAMERA MÉRI BE, VAGY HA A RENDŐR SZEMÉLYESEN CSÍPI NYAKON A VEZETŐT ÉS GYORSHAJTÁS MIATT HELYSZÍNI BÍRSÁGOT SZAB KI.

Az összesen 365 darab telepített és 160 hordozható kamera „érzékenységi küszöbje” is magasabbra van állítva, azaz gyorsabban kell menni ahhoz, hogy a kihágás elérje a minimum 30 ezres bírságszintet.

ELLENBEN, HA BEMÉRIK AZ EMBERT ÉS A RENDŐR UTÁNA KÖZVETLENÜL MEG IS ÁLLÍTJA, AKKOR BIZONY LEHET KAPNI ALACSONYABB HELYSZÍNI BÍRSÁGOKAT IS MÁR A MEGENGEDETT SEBESSÉG MINIMÁLIS TÚLLÉPÉSÉÉRT IS.Na de pontosan milyen bírságokra lehet számítani gyorshajtás esetén, illetve mennyivel lehet a sebességhatár felett menni, hogy abból biztosan ne legyen még büntetés?

Ebben lehet segítségünkre az alábbi táblázat. Elemzése közben nem szabad megfeledkezni arról, hogy az autók sebességmérője nem pontos, valamivel többet mutat a valóságnál (hogy mennyivel, ez konkrét modellenként eltérhet), ezért a táblázat GPS-szerinti sebességeket tartalmaz. Az adatokba bele van kalkulálva a traffipaxok hibahatára is, ami 100 km/órás sebességig 3 km/óra, felette százalék.


A táblázatból látszik, hogy például az M5-ös autópálya kivezető szakaszán érvényben lévő 70 km/órás sebességhatár mellett a telepített VÉDA-traffipax csak 88 km/h felett lép működésbe (tehát körülbelül 90-nel kell mennünk ahhoz óra szerint, hogy lefotózzon), alatta nem kell számítanunk bírságra. De ez nem zárja ki azt, hogy éppen azon az útszakaszon „trafizó” rendőrök már akár 74 km/órával bemérjenek, megállítsanak és a helyszínen megbüntessenek minket néhány ezer forintra.Forrás: alapjarat.hu, origo.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!