Ha jól sikerül, már a kezedben szétesik. A kereskedelmi forgalomban vékony, a szaloncukoréhoz, vagy a tejsütikéhez hasonló, csak annál kisebb fóliazacskókban, egyenként csomagolva kerül forgalomba. Sokan összegyúrják kibontás előtt, hogy ne morzsálódjon, mert annyira könnyű, lágy és omlós, hogy szinte elrepül, és már a kezedben széthullik. Az egyik jellegzetes karácsonyi csemege egész Spanyolországban. Ez a polvorón – többes számban ’polvorones’ –, amelynek pofonegyszerű, házi receptjét egy gasztroblogger, Házisáfrány közösségi médiás oldalán találtuk.
Ha kipróbálnál valami újat az ünnepekre, ezt a szuperegyszerű, szuperomlós andalúz mandulalisztes aprósütit nem csak te fogod imádni, de azok is, akik ajándékba kapják tőled!”– így ajánlja a blogger közösségi médiás felületén a blogjában közölt receptet.
Aki már kóstolta, az biztosan elgondolkodott rajta, hogyan készülhet, mert ez tényleg annyira omlós, hogy nálunk hozzá hasonló sincs.
Házisáfrány most meghozta a választ!
A blogon megjelent cikk a recepthez rövid bevezetőt is közöl, amelyből kiderül, hogy a polvorones XVI. századi, andalúz eredetű aprósütemény, amelyet, bár több helyen is készítik, de igazán Estepa városa híres róla.
Ez a süti karácsony előtt hegyekben áll a spanyol élelmiszerboltokban és cukrászdákban, egyesével selyempapírba csomagolva úgy, ahogy itthon a szaloncukor.”
Sok változata van, készülhet mandulaliszt nélkül, ezt a változatot mantecadosnak hívják, és ízesítik kakaóval, citrommal, de kókusszal is. Hagyományosan disznózsírral készül, bár most már akad vajas vagy olivaolajas változata is. A blogger ez esetben a hagyományos megoldást javasolja, mert – amint írja – az állaga csak így lesz megfelelően omlós.
A kekszeid akkor sikerültek jól, ha szinte már a kezedben szétesnek. Ahhoz azonban, hogy ennyire omlós legyen, két dologra is ügyelni kell.
A KEKSZEK JÓL ZÁRÓDÓ DOBOZBAN HETEKIG ELÁLLNAK. NEM KELL ŐKET HŰTENI, GYORSAN ELKÉSZÜLNEK, ÉS A LEGTÖBB EHETŐ AJÁNDÉKKAL ELLENTÉTBEN, LESZÁMÍTVA A MANDULALISZTET, OLCSÓ ALAPANYAGOKBÓL KÉSZÜLNEK.
Csomagold őket egyesével selyempapírba, és már adhatod is szeretteidnek!
A RECEPT
50 db 2 cm magas, pogácsa méretű kekszhez
Hozzávalók
Elkészítés
Melegítsd a sütőt 230 fokosra és egy lapos tepsin tedd be a lisztet! Amikor pirulni kezd, keverd át! Ismételd meg ezt 2-3-szor, míg az egész liszt fehér helyett bézs színű nem lesz, majd tedd félre!
Pirítsd meg ugyanígy a mandulát!
Tegyél minden hozzávalót egy tálba és gyúrd össze kézzel pont addig, míg össze nem áll! Ahogy látod, hogy alakul, azonnal hagyd abba a gyúrást! Tedd a tésztát frissentartó fóliában legalább 2 órára hűtőszekrénybe!
Vedd ki a tésztát, és melegítsd a sütőt 180 fokosra!
Több részletben nyújtsd a tésztát 2 cm vastagra és szaggass belőle karikákat!
Tedd a karikákat sütőpapírra, és süsd őket 10-12 percig, míg kivilágosodnak, átsül a belsejük, de még nem kezdenek el barnulni!
Várd meg, míg kihűlnek, majd forgasd őket porcukorba, csomagold őket egyesével zsírpapírba, és már ajándékozhatod is!