2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Reklámtábla erdő ritkítására kötelez a kalocsai önkormányzat – aki nem távolítja el, bírságot fizet

Zsiga Ferenc  |  2018. 02. 08., 09:48

A napokban több tucat, „reklámhordozó berendezés eltávolítására” tárgyú felszólító levelet küldött ki a Kalocsai Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztálya. A dr. Bálint József polgármester által jegyzett levél 15 napos határidő kitűzése mellett kötelezi a címzetteket, hogy a közterületen általuk elhelyezett reklámtáblákat és az azokat tartó oszlopokat, kereteket távolítsák el, ezzel egyidejűleg a közterületet állítsák helyre. A felszólítás első körben azoknak szól, akiknek eddig határozott idejű szerződésük volt reklámtábla kihelyezésére, de az bármilyen okból megszűnt. Ám a törvény erejénél fogva már az önkormányzattal határozott időre kötött szerződések sem hosszabbíthatók meg. Mi több, a határozatlan időre kötöttek is végleg hatályukat vesztik 2020 decemberében. Tehát aki most kapott levelet, az nyugodtan hozzá foghat a munkához, megint mások a szerződésük lejártának napján. A lényeg, hogy 2020 decembere után már mindenki tiltólistán lesz.

Mielőtt a jogi hátteret megvilágítanánk, talán érdemes felvázolni azokat a reakciókat, amit a levél az érintettekből az elolvasást követően kiváltott.

Reakciók kereszttüzében

„Ugyan már, megint a kicsiket ütik! Bezzeg majd az Aldi, a Tesco, a Spar, az összes többi multi nem kap ilyen felszólítást!... Honnan tudjam, ezelőtt 15-20 évvel milyen feltételekkel kötöttem a szerződést, ami már régen nincs meg, most hol keressem?... Mi köze az önkormányzatnak ahhoz, hogy én az 51-es főút mellett kihelyeztem a reklámtáblámat? Az út az Állami Közútkezelő kezelésében van, attól kértem hozzájárulást, de az soha, így most sem szólt semmit.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mit mond a jog, mire kötelez?

Szűk két éve annak, hogy kihirdették a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt. Tavaly áprilisban ennek a törvénynek a végrehajtására, mintegy útmutatásnak jelent meg a 104/2017. (IV.28.) Kormányrendelet, amely immár pontosan, kottára meghatározza, hogy közterületen, közterületről látható magánterületen milyen módon lehet elhelyezni reklámhordozó berendezést. A jogszabály ennek a mikéntjébe, tehát a szabályozásba az önkormányzatokat is bevonja, amelyek településképi rendeletükben határozzák meg, hogy náluk milyen méretben és technológiával helyezhető el reklámhordozó. A helyi rendeletalkotás korlátja, hogy a Kormány azt is előírja: reklámhordozó közzétételére kizárólag utcabútor (például pad) használható. Mint tudjuk, Kalocsán kevés az utcabútor, így ennek a lehetősége a gyakorlatban is elég korlátozott lenne. Nem beszélve arról, hogy műemléki környezetben elég furcsán festene az a pad, amelynek mondjuk a hátlapja színes reklámtáblából áll. Talán szerencse, hogy Kalocsán ezen nem kell törnünk a fejünket, ugyanis a Városrendezési Terv övezeti besorolása szerint „Kalocsa város közterületén reklámhordozó berendezés nem helyezhető el.” Marad tehát az üzlet, egyéb ingatlan homlokzata, de erről majd később.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Nyugodjon meg mindenki és nyugodt lesz – Nincsenek kivételek!

Ennyi kitérő után talán már érthetőbben tudunk választ adni a füstölgők első felindulásában elhangzott kérdéseire. Először is! Nincs kicsi és nagy,

a szabályozás az egyéni vállalkozóra éppúgy vonatkozik, mint a részvénytársaság vezetőjére.

Az Aldi, Tesco, a Spar, az összes multi, de nyugodtan ide sorolhatjuk a benzinkutakat is,

nem közterületen, hanem az általuk megvásárolt magánterületen, jellemzően a parkolókban állították fel

az úgynevezett hirdetési totem oszlopaikat. Tehát rájuk nem vonatkozik a rendelet, mert az nem köz-, hanem magánterület. A reklámtábla kihelyezését engedélyező szerződések természetesen megtalálhatók az önkormányzatnál. Már csak azért is, mert évente ezért fizetni kellett. Annak aki nem fizetett, értelemszerűen megszűnt a szerződése.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A várost járva azt tapasztaltuk, hogy számos vállalkozás reklámtáblája még kint van, de a cég már régen megszűnt, vagy nem a tábla szerinti helyen, esetleg másik néven működik. Az önkormányzatnak igenis van köze az 51-es főút mellett kihelyezett reklámtáblákhoz, mert azok a város közterületén találhatók. A tábla tulajdonosának csak hozzájárulást kellett kérnie az Állami Közútkezelőtől, az engedélyt az önkormányzat ennek birtokában adhatta meg. A Közútkezelő csak azt a szempontot vizsgálta, hogy a reklámtábla a közlekedés biztonságát veszélyezteti-e, illetve az út karbantartását, tisztítását nem akadályozza-e.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kiküldött levél nem alaptalanul zárul azzal:

ha a törvény és a kormányrendelet alapján 15 napon belül nem távolítják el a reklámhordozót, az ügy a Járási Hivatal szabálysértési hatóságához kerül és a végrehajtási eljárást is lefolytatják.

Most és hosszú távon tehát azok menekülnek meg ettől a macerától, akik ezeket a reklámhordozókat, jellemzően táblákat, fényreklámokat eddig is a saját ingatlanjuk homlokzatán helyezték el.

Az önkormányzat először a saját portáján söpörjön!

Azért tegyük szívünkre a kezünket, ha kulturált városban szeretnénk élni, jogszabályi kötelezés nélkül is érdemes azt a sok esetenként rozsdás, ízléstelen, minden egységes megjelenést nélkülöző reklámtáblát és annak tartóoszlopát eltávolítani.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ugyan az önkormányzat előbb vagy utóbb, szépen vagy csúnyán, minden bizonnyal rendet vág majd ezen a területen, de azért kicsit magába is nézhetne. Néhány fotót készítettünk arról, hogy egy-egy utcanévtábla, az önkormányzat által kihelyezett útbaigazító tábla milyen szégyenteljes állapotban van. E tekintetben sajnos a környék összes, még a legkisebb települése is megelőz bennünket. Ráadásul a városon áthaladók talán ebből a látleletből is következtetést vonnak le rólunk. Na ne túlozzunk, elsősorban az önkormányzatról, amelynek szintén össze kell magát kapnia, mert a közterületek rendje, tisztasága, az utcanév, az útbaigazító táblák állapota jó ideje nem az erőssége.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK