2018. 02. 23. péntek
Alfréd
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Reklámtábla erdő ritkítására kötelez a kalocsai önkormányzat – aki nem távolítja el, bírságot fizet

Zsiga Ferenc  |  2018. 02. 08., 09:48

A napokban több tucat, „reklámhordozó berendezés eltávolítására” tárgyú felszólító levelet küldött ki a Kalocsai Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztálya. A dr. Bálint József polgármester által jegyzett levél 15 napos határidő kitűzése mellett kötelezi a címzetteket, hogy a közterületen általuk elhelyezett reklámtáblákat és az azokat tartó oszlopokat, kereteket távolítsák el, ezzel egyidejűleg a közterületet állítsák helyre. A felszólítás első körben azoknak szól, akiknek eddig határozott idejű szerződésük volt reklámtábla kihelyezésére, de az bármilyen okból megszűnt. Ám a törvény erejénél fogva már az önkormányzattal határozott időre kötött szerződések sem hosszabbíthatók meg. Mi több, a határozatlan időre kötöttek is végleg hatályukat vesztik 2020 decemberében. Tehát aki most kapott levelet, az nyugodtan hozzá foghat a munkához, megint mások a szerződésük lejártának napján. A lényeg, hogy 2020 decembere után már mindenki tiltólistán lesz.

Mielőtt a jogi hátteret megvilágítanánk, talán érdemes felvázolni azokat a reakciókat, amit a levél az érintettekből az elolvasást követően kiváltott.

Reakciók kereszttüzében

„Ugyan már, megint a kicsiket ütik! Bezzeg majd az Aldi, a Tesco, a Spar, az összes többi multi nem kap ilyen felszólítást!... Honnan tudjam, ezelőtt 15-20 évvel milyen feltételekkel kötöttem a szerződést, ami már régen nincs meg, most hol keressem?... Mi köze az önkormányzatnak ahhoz, hogy én az 51-es főút mellett kihelyeztem a reklámtáblámat? Az út az Állami Közútkezelő kezelésében van, attól kértem hozzájárulást, de az soha, így most sem szólt semmit.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mit mond a jog, mire kötelez?

Szűk két éve annak, hogy kihirdették a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt. Tavaly áprilisban ennek a törvénynek a végrehajtására, mintegy útmutatásnak jelent meg a 104/2017. (IV.28.) Kormányrendelet, amely immár pontosan, kottára meghatározza, hogy közterületen, közterületről látható magánterületen milyen módon lehet elhelyezni reklámhordozó berendezést. A jogszabály ennek a mikéntjébe, tehát a szabályozásba az önkormányzatokat is bevonja, amelyek településképi rendeletükben határozzák meg, hogy náluk milyen méretben és technológiával helyezhető el reklámhordozó. A helyi rendeletalkotás korlátja, hogy a Kormány azt is előírja: reklámhordozó közzétételére kizárólag utcabútor (például pad) használható. Mint tudjuk, Kalocsán kevés az utcabútor, így ennek a lehetősége a gyakorlatban is elég korlátozott lenne. Nem beszélve arról, hogy műemléki környezetben elég furcsán festene az a pad, amelynek mondjuk a hátlapja színes reklámtáblából áll. Talán szerencse, hogy Kalocsán ezen nem kell törnünk a fejünket, ugyanis a Városrendezési Terv övezeti besorolása szerint „Kalocsa város közterületén reklámhordozó berendezés nem helyezhető el.” Marad tehát az üzlet, egyéb ingatlan homlokzata, de erről majd később.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Nyugodjon meg mindenki és nyugodt lesz – Nincsenek kivételek!

Ennyi kitérő után talán már érthetőbben tudunk választ adni a füstölgők első felindulásában elhangzott kérdéseire. Először is! Nincs kicsi és nagy,

a szabályozás az egyéni vállalkozóra éppúgy vonatkozik, mint a részvénytársaság vezetőjére.

Az Aldi, Tesco, a Spar, az összes multi, de nyugodtan ide sorolhatjuk a benzinkutakat is,

nem közterületen, hanem az általuk megvásárolt magánterületen, jellemzően a parkolókban állították fel

az úgynevezett hirdetési totem oszlopaikat. Tehát rájuk nem vonatkozik a rendelet, mert az nem köz-, hanem magánterület. A reklámtábla kihelyezését engedélyező szerződések természetesen megtalálhatók az önkormányzatnál. Már csak azért is, mert évente ezért fizetni kellett. Annak aki nem fizetett, értelemszerűen megszűnt a szerződése.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A várost járva azt tapasztaltuk, hogy számos vállalkozás reklámtáblája még kint van, de a cég már régen megszűnt, vagy nem a tábla szerinti helyen, esetleg másik néven működik. Az önkormányzatnak igenis van köze az 51-es főút mellett kihelyezett reklámtáblákhoz, mert azok a város közterületén találhatók. A tábla tulajdonosának csak hozzájárulást kellett kérnie az Állami Közútkezelőtől, az engedélyt az önkormányzat ennek birtokában adhatta meg. A Közútkezelő csak azt a szempontot vizsgálta, hogy a reklámtábla a közlekedés biztonságát veszélyezteti-e, illetve az út karbantartását, tisztítását nem akadályozza-e.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kiküldött levél nem alaptalanul zárul azzal:

ha a törvény és a kormányrendelet alapján 15 napon belül nem távolítják el a reklámhordozót, az ügy a Járási Hivatal szabálysértési hatóságához kerül és a végrehajtási eljárást is lefolytatják.

Most és hosszú távon tehát azok menekülnek meg ettől a macerától, akik ezeket a reklámhordozókat, jellemzően táblákat, fényreklámokat eddig is a saját ingatlanjuk homlokzatán helyezték el.

Az önkormányzat először a saját portáján söpörjön!

Azért tegyük szívünkre a kezünket, ha kulturált városban szeretnénk élni, jogszabályi kötelezés nélkül is érdemes azt a sok esetenként rozsdás, ízléstelen, minden egységes megjelenést nélkülöző reklámtáblát és annak tartóoszlopát eltávolítani.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ugyan az önkormányzat előbb vagy utóbb, szépen vagy csúnyán, minden bizonnyal rendet vág majd ezen a területen, de azért kicsit magába is nézhetne. Néhány fotót készítettünk arról, hogy egy-egy utcanévtábla, az önkormányzat által kihelyezett útbaigazító tábla milyen szégyenteljes állapotban van. E tekintetben sajnos a környék összes, még a legkisebb települése is megelőz bennünket. Ráadásul a városon áthaladók talán ebből a látleletből is következtetést vonnak le rólunk. Na ne túlozzunk, elsősorban az önkormányzatról, amelynek szintén össze kell magát kapnia, mert a közterületek rendje, tisztasága, az utcanév, az útbaigazító táblák állapota jó ideje nem az erőssége.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 22., 14:04
A képviselő asszonyt nem nevesíti az előterjesztés, amelyben az ÖKO Pontnak a KKKK-ba olvasztását javasolja dr. Bálint József polgármester, azonban egyértelművé teszi, hogy a lépéssel egy fővel csökken a személyi állomány, a feladatokat pedig a kulturális intézmény meglévő személyi állományával látnák el. Közben, amint magától Angelitől tudhattuk meg, jogi bizottsági elnöki tisztétől és bizottsági tagságától, valamint a közbeszerzési bizottsági tagságától is búcsúzni kényszerülhet a mai testületi ülés folyományaként.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 22., 16:27
Zseniális taktikával felülmúlhatatlan siker született a phjongcshangi téli olimpián. A vb-második magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnok lett. Még >>>
2018. 02. 22., 13:45
Egyre fogy Kalocsa lakossága. Jóval többen hunynak el, mint ahányan születnek városunkban Még >>>
2018. 02. 22., 05:53
Pályázatot írtak ki jó néhány, a Parkgondozó Kft. tulajdonában álló munkagépre és kiegészítő eszköz értékesítésére. És még csak nem is ez lesz a legnagyobb mai hír a város maradék két Kft.-je egyikéről! Még >>>
2018. 02. 21., 18:34

Dorina ismét új dallal hódít

A pár órája közzétett videó, ami Dorina legújabb videóklipjéből származik, jelenleg 10ezer megtekintésnél tart a közösségi oldalon. Az eredeti, teljes videóra pedig szűk egy óra alatt több mint HATEZREN kattintottak rá. Még >>>
2018. 02. 21., 11:47
A következő napok zimankói miatt fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élő embertársainkra. Ha pedig baj van, hívjunk segítséget Még >>>
2018. 02. 20., 17:31
A hipermarket biztonsági őre futott el az ívekkel az Index cikke szerint. Később visszakapták az íveket, darabja tízezer forint lett volna, ha elvész. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.
Lengyelország védelmi minisztériuma a napokban jelentette be, hogy indul a lengyel pilóták képzése az M-346 Master (lengyel megnevezéssel "Bielik") kiképző repülőgépeken, a lengyel oktatópilóták már teljesítették első repüléseiket az új típuson.
Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.