2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 46.hét

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 46.hét
Illés György Cinó  |  2020. 11. 13., 13:55

A szerb gabonaszállító uszály Csehországba igyekezett volna, amikor nekiütközött dunai úszómalmoknak. Persze nem most, épp száz éve. A Kalocsai Néplap ugyanis saját százéves számait szemlézi hétről-hétre. Ám ez csak egy hasábot tesz ki, a többi mind heti aktualitás, nekrológtól a politikai pengeváltásig.

A Kalocsai Néplap legfrissebb, a pultokon most megtalálható számában a következő témákkal találkozhatunk:

Hitélet

A hatodik parancsolat
 került sorra ezen a héten: „Ne ölj!” Ebben többnyire úgy hisszük, jól állunk, igaz? Vagy mégsem? Van teendők e parancs kapcsán? Bálint Miklós, a Kalocsai Pünkösdi gyülekezet lelkésze megmutatja.

A Paprika Mise és a hozzá kapcsolódóan megrendezett paprikás ételek főzőversenye is bekerült a lapba. A cikk ismerteti a háromtagú zsűri összetételét, valamint a november 8-án a kalocsai Szent István király templomban, a paprikaszentelő szentmise keretében kihirdetett eredményeket – az első három helyezettet és két különdíjast – is.

Emlékezünk

In Memoriam – Papp Ernő
(1958-2020)
Városunk közismert, nagyra becsült gépjármű-vezető oktatóját pályája ismertetésével búcsúztatja a lap.

’56 emlékezete
A november 4-ei nemzeti gyásznap alkalmából Font Sándor október 23-án Kalocsán elmondott ünnepi beszédét közi kivonatosan a Néplap.

Száz éve írták
A Kalocsai Néplap egyik különlegessége, hogy névazonos elődje már 1878-tól közölte szűkebb s tágabb hazánk és a nagyvilág híreit, így az archívumból rendkívül érdekes cikkek kerülnek elő – ezekből is idéznek minden héten.
Most a vidékünket sújtó orvoshiány és annak megszüntetésére felcsillanó remény, a Bátyán járt szerb bizottságnak egy szerb vontató gőzös által megkárosult vízimalmok tulajdonosaival kötött egyessége és a hat uszály gabonát szállító gőzös okozta káresemény mellett az eperfák állandó szakértői felügyelet mellett történő gondozását elrendelő miniszteri rendelet, a Kiskőrös és Kalocsa közt a heti kétnapos „vonatszünet” okozta elzártság áthidalására indított kocsiposta, valamint a Nagy Háború okozta építőanyag-hiány és annak enyhítésére a Hangya által indított új üzletág és egy megszerezett szabadalom került a válogatásba.

Kultúra

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere. A MAFOSZ által adományozott szakmai cím megszerzése kapcsán a fotóművész polgármesterrel készült interjút is közölt a lap.

Járványhelyzet

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe, ha valakihez még nem jutott volna el a híre… A koronavírus-járvány miatti országos és helyi érvényű rendelkezésekről valószínűleg a lap elkövetkezendő számaiban is olvashatunk majd. Most dr. Filvig Géza polgármester nyilatkozott a lapnak, ismertetve a város pillanatnyi járványügyi helyzetét, és rámutatva néhány városunkat fenyegető veszélyforrásra is.

Nyomot hagyott a Néplap hasábjain a Negyedik „Tök jó” futás az Ériben, egyúttal a Futócimbik következő futóalkalmára, a Mikulás futásra is fölhívva a figyelmet.

Gazdaság

Enyhén csökkentek a kalocsai ingatlanárak, mégis Nehezebben kelnek el a lakások – derül ki Kovács László ingatlanközvetítő ingatlanpiaci elemzéséből, amely az okokat is hosszan részletezi. Nem a koronavírus.

Közélet, politika

„Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten” címmel foglalkozik a lap azzal, hogy Király Róbert ellenzéki képviselő és annak nyomán egy helyi portál azzal gyanúsította meg a polgármestert, hogy gondatlansága folytán a város sokmillió forintot bukott a Kertvárosban megvalósult csapadékvíz beruházáson. A válasz szerint, valahogy úgy van ez, mint a viccben, amikor híre megy, hogy Leningrádban Mercedeseket osztogatnak, de kiderült, hogy nem Leningrádban, hanem Moszkvában, nem Mercedeseket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak…

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei