2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 47. hét

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 47. hét
Illés György Cinó  |  2020. 11. 20., 08:37

Paráználkodás – ezen a héten erről is olvashatunk az e heti Kalocsai Néplapban, amelyben a koronavírus-járvány, valamint az ellene való védekezés mellett két fáról, útfelújításokról és más fejlesztésekről, valamint gazdasági természetű hírekről is írnak. Ezen kívül most is megtudhatjuk, mit írt a Néplap 100 éve. Nem is gondolnák, de akkor is komoly igény volt a zenés-táncos rendezvények korlátozására. És még csak nem is a spanyolnátha miatt!

A kalocsai Néplap e heti számában a hírek többsége így vagy úgy kapcsolatban áll a pillanatnyilag életünk minden területére kiható koronavírus-világjárvánnyal. A reményt egy novella csillantja föl, de vigasztalódhatunk egy új játszótér és több útfelújítás híreivel, megismerkedhetünk a gépjármű felelősségbiztosítások közelgő megújításával kapcsolatban a várható díjakról, a Magyar Posta költséghatékonyság-növelő programjának egyik első lépéséről, valamint két fáról, amelyek azonban nem az Édenkertben állnak, és nem is tiltott fák… Sőt, kifejezetten ajánlottak!


Koronavírus-járvány

A Néplap is közli dr. Kiss Csaba jegyző lakossági tájékoztatóját az új járványügyi intézkedésekről és az ezzel összefüggésben változik a hivatali ügyintézési rendről. Amint ismert, a városban minden közterületen kötelező a szájmaszk viselése. A hivatali ügyintézés előtt szükséges telefonos egyeztetéshez közlik a Polgármesteri Hivatal elérhetőségeit is.

Az országos és helyi rendelkezések betartását elégedetten nyugtázta a lapban közölt villám-interjúban dr. Filvig Géza polgármester, aki további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kért a lakosságtól.

Koronavírusos dolgozók miatt bezárt a dusnoki bölcsőde, óvoda. Az intézmény hétfőtől határozatlan ideig való bezárását a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya rendelte el, tekintettel arra, hogy az óvodában dolgozó, tüneteket mutató felnőttek közülük egy óvónőnek és egy dajkának pozitív lett a tesztje. Mellettük a kontaktszemélynek minősülőknek is 10 napos karanténba kellett vonulniuk.

Két koronavírusos tanár az EGYMI Nebulóban – Ott azonban a megszokott rendben folyhat tovább az oktatás, ugyanis a pedagógusok fertőződése az őszi szünetben történt, az után pedig már nem álltak munkába, így sem a nevelői kollektíva, sem a tanulók nem kerültek kontaktba az érintett tanárokkal, akiknek a hírek szerint viszonylag enyhe lefolyású volt a betegségük.

A pedagógiai Szakszolgálat közleménye viszont arról tájékoztat, hogy a Kalocsai Pedagógiai Szakszolgálat személyes találkozást igénylő feladatellátása egyelőre zavartalanul folytatódik.

Kivételes esetben, külön engedéllyel, szigorú szabályok betartása mellett látogathatóak a kórházban ápolt egyes betegek. Például a végstádiumban lévő betegek, kiskorúak, vajúdó, szülő nők látogatását teszi lehetővé 15 perces időkorlát mellett a főigazgató- helyettesi utasítás. A cikk kitér az engedélyezés módjára, valamint a látogatás technikai részleteire is.

Sűrítik a helyi közlekedésben résztvevő buszok járatszámát. November 9-étől reggel 7 és délelőtt 9, valamint délután 15 és este 19 óra közötti időszakokban gyakrabban indulnak a helyi autóbuszjáratok azokban a megyei jogú városokban, ahol az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés értelmében a Volánbusz biztosítja a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedést. A mintegy 2800 kilométerrel nagyobb teljesítménytől a zsúfoltság, ezáltal az utasok közti kontaktok csökkenését várják 16 településen. Az intézkedés több mint 1 millió lakost érint.


Irodalom

Fraktál
A előző néhány cikk alapján is nyilvánvalóan nehéz járványügyi helyzetben a reményt Dávid Attila Fraktál című egyperces novellája csillantja föl, nem kifejezetten tudományos alapon, indirekt módon „előrejelezve” a teljes világbéke közeli eljövetelét.


Az élet a járvány idején sem állt meg

Solton önkormányzati forrásból és adományokból építettek új játszóteret.
Solt egyik fontos, a lakosság jelentős részét befogadó városrészében, A Petőfi-telepen kialakított játszóteret Font Sándor országgyűlési képviselő jelenlétében, szűk körben adták át.

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza. Amint ismeretes, az 51-es főút eddig elmaradt szakaszairól már korábban döntés született, az a beruházás jelenleg a kiviteli tervezés fázisában tart.
A megye másik két forgalmas útjáról, az 52-es főút és a Kecskemétet Soltvadkerttel összekötő 54-es számú főút felújításáról szóló, már a Magyar Közlönyben is megjelent kormányhatározatokról Font Sándor országgyűlési képviselő videoüzenetben számolt be. A felújított utak mintegy 50 ezer lakosnak teszi biztonságosabbá a közlekedést Kecskemét felé. Az útfelújítás során négy körforgalmi csomópontot is kialakítanak. Font szerint a munkák 2021 második felében kezdődnek.

24 órás szolgálatra állt át a magyar közút. Az ország mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékútját üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. az enyhe őszi idő ellenére november 10-től kezdődően téli üzemmódra váltott. Megyénkben 5 mérnökség 179 munkatársa dolgozik azon, hogy az összesen 2200 kilométeres úton elvégezzék a szükséges feladatokat a biztonságosabb közlekedés érdekében. A társaság a 2020-2021-es téli szezonban az országos közúthálózaton összesen több mint 1100 munkagépet (nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók) mozgósíthat.


Gazdaság

Ismertek a megyei termésátlagok és felvásárlási árak – írja a lap a megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Betakarítási Koordinációs Bizottságának záró ülése nyomán. A cikk ismerteti a főbb termények termésátlagait, valamint a felvásárlási árakat is, továbbá tájékoztat a földalapú mezőgazdasági támogatások kifizetésének állásáról, illetve a várható folytatásról is.

Emelkednek a kötelező felelősségbiztosítások. A néplap Marschalek Péter, a Netrisk csoport kereskedelmi igazgatója tájékoztatása nyomán közli az átlagos díjmértéket, és azt is, hogy milyen mértékű emelkedés várható. E szerint a tavalyi árszinthez képest 7%-os drágulás látható az ajánlatokban, de akár 30 százalék feletti díjemelkedéssel is szembesülhetnek a autósok, míg mások enyhe díjcsökkenést tapasztalhatnak. A lap arra is ad tippeket, hogy mivel lehet faragni a díjból.

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program. Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai támogatást és a szabad státuszok függvényében munkalehetőséget kínál az egyetemistáknak a Néplap hasábjain Mittler István kommunikációs igazgató által bemutatott programja keretében a Paks II. Zrt. A programban részt vevő hallgatók szakmai támogatást kapnak a tanulmányaik sikeres befejezéséhez, a diplomamunka elkészítéséhez, és a kötelező szakmai gyakorlatukat is tudják teljesíteni.

Csengődön közös fiókot nyitott a Magyar Posta és a Takarékbank. Bár a posta régi épülete bezárt Csengődön, de a postai szolgáltatás nem szűnt meg: november 6-a óta közös helyen lehet igénybe venni a postai és a banki szolgáltatásokat. A költségek csökkentése érdekében kialakított közös fiókot Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg, és ezzel jelképesen is kezdetét vette a Magyar Posta és a Takarékbank közös együttműködése, melynek keretében az országban további 20 helyen folytatódik az összevonás.


Fiatal fa, öreg fa

A Kárpát-medence biodiverzitását őrzik a Szent István Gimnázium diákjai azzal a Fenntarthatósági Témahét keretében zajlott akciójukkal, amelynek során egy több száz éve ismert erdélyi almafafaj egy ifjú példányát ütették el. A fát a legfiatalabb generáció ültette, így abban reménykednek, hogy végzősként már láthatják majd teremni is a fát.

A mélykúti júdásfa lett az év fája 2020 verseny győztese. Az Év Fája versenyt 2010 óta szervezi minden évben az Ökotárs Alapítvány. A cikk több másik esélyest, illetve különdíjast is bemutat.


Hitélet

Bálint Miklós, a Kalocsai Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora ezen a héten a hetedik parancsolatról elmélkedik: „Ne paráználkodjál!” A lelkész a közelmúltban elhíresült „érzékenyítő” könyvvel kapcsolatban gyermekek szexuális devianciákkal szemben való megóvásának szükségességéről is szót ejt. „A nemi identitásukra rátaláló kislányokat és kisfiúkat nem összezavarni kellene, hanem segíteni őket abban, hogy saját nemiségükhöz és az ellenkező nemhez normálisan, egészségesen viszonyuljanak” – írja. Az egészséges, és Istennek is tetsző szexualitásról a Szentírás alapján azt írja: a szexualitás helye a házasságban van. Végül Jézus szavaival még magasabbra teszi a mércét…


Száz éve írták

A Kalocsai Néplap száz évvel ezelőtt megjelent, XXXXIV. évfolyam, 95., 1920. november 20-án megjelent száma Fekete kenyér címmel a hatósági liszt minőségére irányuló panaszokkal is foglalkozik. „A ragadós, sületlen kenyérből az ellátatlanok mintát vittek a közélelmezéshez. Ilyen kenyérnek élvezete kész betegség.” Ezzel szemben „a malmok azzal védekeznek, hogy az asszonyok nem tudnak rozslisztből kenyeret sütni.”
A Szalámi gyártás akkori szabályozásáról is írnak, amely szerint engedélyezik a tisztán sertéshúsból hideg időszakban, főzés nélkül készült szalámifélék gyártását, 45.000 honi hízlalású sertés erejéig. Ám mindegyik után 42 és fél kg szalonnát és 7 és fél kg olvasztott zsírt kötelesek a közfogyasztás céljára adni.
Tojás-, és baromfi-kiviteli tilalom
Szintén a háború utáni ellátási nehézségekre utal az a hír, amely szerint tojásra és baromfira a közélelmezési minisztérium nem ad kiviteli engedélyt, és ilyen kérelmet nem is fogadnak be.
Minő borzalom: Rozzant vasúti kocsik járnak a kalocsa-kiskőrösi vasútvonalon, bár a vasúti szerelvényt részben már rendbe hozták. Rossz, törött ablakok, becsukhatatlan, vagy épp kanyarban maguktól kinyíló ajtók...
Nyilvános mulatságok korlátozása címmel pedig arról írtak, hogy

„KALOCSÁN MÁR ANNYIRA ELFAJULT A MULATOZÁS, HOGY EL SEM LEHET KÉPZELNI A VASÁRNAPOT VAGY AZ ÜNNEPNAPOKAT TÁNCMULATSÁG NÉLKÜL. NAGYON ELKELNE ITT IS A TÁNCMULATSÁGOK KORLÁTOZÁSA. KÉRIK A KÉPVISELŐTESTÜLETET, HOGY FOGLALKOZZANAK EZZEL. ELÉG VOLT A TÁNCBÓL, A MULATSÁGBÓL!”

Ebből is látható, hogy minden kornak megvannak a maga problémái…
Azonban megfelelő előképzettséggel és háttérrel karriert is építhet(t)ünk:

A Dunaszentbenedeki Hangya Szövetkezetbe 6000 korona óvadékkal azonnali belépéssel üzletvezetőt keresnek.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés