2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 48. hét

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 48. hét
Illés György Cinó  |  2020. 11. 27., 14:15

A Kalocsai Néplap e heti számában újra több szemelvényt olvashatunk a száz évvel ezelőtti lapszámból, amelyekből jól átjön annak a kornak a hangulata, amikor az ország a „Nagy Háború” után próbált talpra állni. A mai aktualitásokra egy másik háború, a koronavírus ellen vívott küzdelem nyomra rá a bélyegét, alig van a cikkek közt olyan, amelyik így, vagy úgy ne említené a járványt, holott – a kifejezetten egészségügyi és járványügyi hírek mellett – számos kulturális, közéleti, gazdasági témával foglalkozik a lap friss száma.

Megkapta a villamos létesítési engedélyt a Paks II. projekt. A MEKH engedélye kiemelt jelentőséggel bír az új blokkok mint villamosenergia-termelő egységek létesítésének megkezdése kapcsán, hiszen az Országos Atomenergia Hivatal által kiadható, a nukleáris létesítményre vonatkozó létesítési engedéllyel együttesen előfeltétele az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái megkezdésének.

Virtuális állásbörzén a Paks II. Zrt. A járvány miatt az állásbörzén személyesen nem lehetett rész venni. A virtuális térben azonban csaknem ötvenezer látogatója volt november 12-13-án megrendezett JOB4me virtuális állásbörzének, amelyen az aktuális karrier- és képzési lehetőségekről kaptak tájékoztatást a potenciális álláskeresők. A Paks II. Zrt. 24 ajánlattal jelent meg a börzén, ezek mindegyike a hozzá tartozó részletes leírással megtalálható a társaság új karrierportálján. A cikkben megszólaltatják Mittler Istvánt, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatóját is. A Paks II. Zrt. standjával találkozhatnak az álláskeresők a Budapesti Műszaki Egyetem decemberi állásbörzéjén is.

EGÉSZSÉG

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban – közli a lap, idézve Filvig Géza polgármester közösségi médiás profilján e tárgykörben közzétett tájékoztatását, amelyben arra is kitér, hogy volt olyan eset, amikor a tilalom ellenére csomagot csempésztek be az otthonba.

Megszűnnek a hétvégi fogorvosi magánrendelések. Hét közben nem változnak a rendelési idők – derül, ki a cikkből, amely annak kapcsán íródott, hogy lejárnak a város fogorvosokkal kötött, ötéves szerződései. Azok felülvizsgálata a különleges jogrend idején polgármesteri hatáskör, és az erről folytatott tárgyalások során tértek ki a hétvégi ügyeletre is. Annak ellátása nem kötelező önkormányzati feladat, eddig az önként vállalt feladatok közt látták el, ám az orvosok beszámolói szerint alacsony kihasználtság mellett, ezért a fogászok a továbbiakban nem kívánják működtetni a magánpraxisukat a hétvégeken.

November 20-tól országos koronavírus-szűrés az intézményekben
Múlt pénteken vette kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben. Az önkéntes tesztelés hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik. Gulyás Gergely tájékoztatása nyomán ír a lap arról is, hogy Magyarország három gyártónál mintegy 12 millió adag oltóanyagot tud rendelni, s amint lesz rá lehetőség, megrendelik és kifizetik ezeket, várhatólag összesen több mint 36 milliárd forintért.

Pfizer: Biztonságos és 95 százalékban hatékony a vakcina. A Pfizer gyógyszergyártó szerint oltóanyaguknak nincsenek súlyos mellékhatásai. A cég által közölt kísérleti adatok szerint az oltás megakadályozta a Covid-19 enyhe és súlyos formáit, és 94 százalékban hatásos azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre veszélyesebbek lehetnek a vírus szövődményei. Különösen ígéretesek az idősek körében elért, szintén 90% fölötti eredmények. A Moderna gyógyszergyártó által fejlesztett oltás 94,5%-os, az orosz Sputnik-V hatékonysága pedig %-os hatékonyságú a közölt részeredmények szerint.

KÖZÉLET, POLITIKA

Online ülésezést sürget, az LMBTQ-propaganda ellen száll síkra a Mi Hazánk Mozgalom. E két témában tartott sajtótájékoztatót Szabadi István, a párt megyei elnöke, valamint Szabó Patrik, a kalocsai pártszervezet elnöke. Úgy vélik, a koronavírus-járvány idején is meg kell találni a módját, hogy ne a polgármesterek döntsenek egy személyben fontos kérdésekről, hiszen a technikai lehetőség adott a képviselők bevonására a döntés-előkészítésbe, a tapasztalat szerint pedig előfordul. hogy kibővített jogkörükkel a vezetők visszaélnek. A gender-kérdés kapcsán a gyermekek védelme érdekében szólaltak meg, amit a nemrégiben elhíresült, részben ilyen témájú mesekönyv tett aktuálissá, valamint az, hogy a kalocsai elnök szerint az LMBTQ-aktivisták a járványhelyzetet kihasználva indít támadást a társadalom ellen.

KULTÚRA

Elhunyt a kalocsai népművészet nagyasszonya, Romsics Lászlóné Szarka Vera
, a népművészet mestere. Hosszan tartó betegség után, életének 79. évében elhunyt pingáló és hímző asszonyra a megyei Prima díj átvétele kapcsán adott interjújának fölidézésével emlékezik.

„Pannon rege” – képzőművészeti kiállítás Baján.
Adusnoki Hub–Art, a szabadkai CroArt és a belistyei Bel–Art képzőművészeti csoportoknak a bajai Bácska Kultúrpalotában nyílt közös kiállítása november 6-án. A cikk bemutatja azt a magyar, horvát és vajdasági képzőművészek közreműködésével, „Pannon” néven létrejött összefogását, amely közös táborok, kiállítások szervezésében nyilvánul meg, valamint az együttműködésben részt vevő, Hubert László alapította és vezette Hub-Art Galériát és annak előzményeként működött, Sáfrán Ferenc nyugdíjas tanító felhívására létrejött Önképző Kör történetét is.
A tárlat a vírushelyzet miatt, sajnos, jelenleg nem látogatható – a cikkhez ezért csatolták a Hub-Art galéria alkotói, Kovácsné Dudás Magdi, Hubert Emese Kata, Köhler Péter, Hubert László, Zsigmond Enikő, Látó Endre, Viczay Lajos, Hubert Fecó, Vlcskó János, Kiss István, Pesztalics Márta, dr. Nagy Ágnes, Kerekes Jenőné, Szűcs Mária, Kőrösi Tamás és Farkas Ferencáltal által kiállított képek fotómásolatát is.

Egyetemek napja – online pályaorientációs nap a Kalocsai Szent István Gimnáziumban. Az iskola hagyománya, hogy az egyetemek november közepén ellátogatnak hozzájuk, és kiállítással, illetve előadásokkal, foglalkozásokkal népszerűsítik képzéseiket. Erre ezúttal november 20-án online formában kerülhetett sor. Azon 11 egyetem összesen 28 bemutatkozó kisfilmjét mutathatták be az osztályfőnökök az online órák keretében, három egyetem pedig a november 26-27-i Életvitel projektnapok eseményeibe kapcsolódik be a végzősöknek szánt programjukkal.

A vírus a katonai hagyományőrzők programját is átírta
, hiszen rendezvényeiket ők sem tudják megtartani. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Dél-alföldi régiójának (DAR) legénysége ráadásul talán kivétel nélkül a veszélyeztetett generációhoz tartozik. A lap a BEOSZ DAR elnökével, dr. Kovács Györggyel készült interjút közli, amelyben az elnök a szervezet terveiről szól, érintve azt a régi vágyukat is, hogy állandó székhelyként visszatérhessenek a várhatóan nemsokára használatba vételre kerülő Foktői úti laktanyába, ahol összegyűjtött emléktárgyaiknak is méltó helyet alakíthatnának ki.

„Légből kapott világ”
– Kvalla Gábor Balázs és Paletta Richárd a 6. Magyar Speciális Független Filmszemlén az Arcaink nagydíj független, professzionális film kategóriájának győztese lett a „Vaklufis” Lakatos Norbert történetéből forgatott dokumentumfilmjükkel.

„Ne lopj!” – a Tízparancsolatról szóló elmélkedéssorozatában ezúttal nyolcadik parancsolatról értekezik Bálint Miklós, a Kalocsai Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora.

„Legyen a zene mindenkié!” – A program sikere minden képzeletet felülmúlt – nyilatkozta Tóth Emese, a Kalocsa Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője az ősszel, kvázi az elmaradt Paprikafesztivál pótlására megtartott rendezvénysorozatról. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázati forrásából, összesen 15,6 millió forint megvalósított, a zenei programok mellett 7,4 milliós, hiánypótló eszközbeszerzést is magába foglaló kulturális projektről Tóth Emese elmondta: a programok közt a szeptember 13-án, vasárnap délután Csík János és a Mezzo koncertjével induló, a népzene bűvöletében zajló programsorozat volt, részben a népszerű sztárvendég népszerűsége, részben a fellépő csoportok nagy létszáma miatt.

SPORT

Hajszálon múlt – Megszorongatta a KKC a bajnokesélyest. A lap részletes tudósítást közöl a Kalocsai Kézilabda Klub legutóbbi, Kiskunhalas ellen idegenen játszott mérkőzéséről. A kétgólos vereség ellenére a lapnak nyilatkozó Kolics János edző elégedetten szólt a játékról és a csapat küzdeni akarásáról.

100 ÉVE ÍRTÁK

A mostani számban a Kalocsai Néplap 1920. november 27-én megjelent, XXXXIV. évfolyam, 97. számából fölidézik az orosz hadifogságból hazatérő kalocsaiakról szóló cikket, amely a hazatérteket név szerint is említi, megjegyezve, hogy még sok kalocsai hadifogoly van útban hazafelé, akiknek hazai földre való megérkezését december 10-ére várták.
Szintén a „Nagy Háború” utórezgése lehetett, hogy hosszú áramszünet volt Kalocsán, amit a szénhiány okozott. Ez addig tart, amíg a villanygyár nem szerez szenet. A színházban karbidlámpákkal világítottak.
Az Alföld fásítása kapcsán az annak előmozdítására több helyen létesíteni tervezett csemetekertekről írtak, valamint arról, hogy a minisztérium Erdőt az Alföldre címen röpiratot adott ki, hogy a gazdasági egyesületeket és szövetkezeteket is bevonja a munkába.
Előző héten a vasúti kocsik leromlott állapota került a fókuszba, most arról írtak, hogy a Kalocsa-Kiskőrösi vonalon se szombaton, se vasárnap nem jár a vonat. Emellett írtak a köztisztviselőknek járó vasúti kedvezmények január 1-jétől érvénybe lépő csökkentéséről, noha annak mértékét még nem állapították meg.
Beharangozták a főleg a gabonaszolgáltatás ügyét érintő, többnapos járási értekezletet.
A hét bűnténye volt: Úri Bénitől hat, Tamás Bálinttól nyolc, Bógáncs Illésnétől öt füzér paprikát loptak el a napokban s még másoktól is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés