2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 50. hét

Illés György Cinó  |  2020. 12. 12., 08:26

Fogadják szeretettel a Kalocsai Néplap e heti számából készült ízelítő lapszemlénket!

GAZDASÁG

Kalocsa 200 milliós turisztikai fejlesztést készít elő – Az internetes térben közel 100 résztvevővel tartottak Bács-Kiskun Megyei Turisztikai Konferenciát november 2-án. Az online tanácskozáson Kalocsa képviseletében részt vett Filvig Géza polgármester és Kapitány Aliz, a TDM Iroda vezetője ismertette a tanácskozás fontosabb részleteit, szólva egyebek mellett a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben lévő ágazat életben tartására, a körülményekhez való alkalmazkodásra és a járvány utáni időkre való felkészülés elősegítésére irányuló kezdeményezésekről, programokról, köztük – városunk vonatkozásában – egy a TOP2 pályázat forrásából megvalósítani tervezett, 200 milliós turisztikai fejlesztés előkészítéséről.

Online tanácskozás az 51-es főút elkerülő, és Kalocsán áthaladó szakaszáról – Hamarabb befejeződött a tervezés a vártnál, a tervdokumentáció jelenleg szakmai egyeztetésen van – közli a lap dr. Filvig Géza polgármesternek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) november 2-án tartott online tanácskozásáról tartott tájékoztatása nyomán. A cikk megadja az eddigi közbeszerzések nyerteseit és a további menetrendet, ismertetve a fejlesztés elemeit.

Polgármesteri szemle a téli időjárásra való felkészülésről
Filvig Géza polgármester december 3-án tartott szemlét a Vagyonhasznosítási Kft. Érsekkert melletti telephelyén, a város gépállomásán. A szemlén Posztobányi Anita, a Kft. városüzemeltetési osztályvezetője és Tamás Krisztián részlegvezető kalauzolta a polgármestert. Az illetékesek tájékoztatást adtak a felkészülés elvégzett munkálatairól, valamint az ágazatnak az elöregedett gépállomány miatti gondjairól is, ugyanakkor beszámoltak arról is, hogy idén a korábbinál nagyobb keretösszegből, jobb minőségű téi bakancsokat vásárolnak a hó eltakarításában részt vevő munkásoknak.


KÖZÉLET, POLLITIKA

A választások óta eltelt időszakot értékelte dr. Filvig Géza polgármester
– Ennek kapcsán közölt nagyinterjúját a Kalocsai Néplap ingyenes kiadványában tették közzé, azt eljuttatják a kalocsai postaládákba.
Koronavírus-járványtól politikai kérdéseken át a város gyarapodásáig számtalan témát érint, végül közvetíti a polgármester karácsonyi és újévi jókívánságait.

Kézbesítésre átadták a postának a 65 évnél idősebbek 5000 forintos karácsonyi ajándékát
A juttatást ezen és a jövő héten minden jogosulthoz eljuttatják. Az ennek kapcsán született cikk felidézi az időseknek címzett ünnepi juttatások mértéke alakulásának történetét, és közli Németh Ferencné, a Kalocsai Nyugdíjasok Egyesületének elnöke gondolatait az ajándékpénzzel kapcsolatban, és beszámol az egyesületi tagságtól érkezett visszajelzésekről. Az elnök asszony egyúttal arról is szól, hogyan zajlott egyesületük 2020-as éve a koronavírus-járvány árnyékában.

KULTÚRA

Petőfi születésének 200. évfordulójára készülünk – Hetente legalább egy programot tervez a Kiskőrösön október 17-én megalakult Petőfi 200 Emlékbizottság, amely tagjai közt tudhatja Font Sándor országgyűlési képviselőt és Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnökét, akik az Országgyűlésnél kezdeményezik Petőfi születésének az egész országra kiterjedő megünneplését. Az Országgyűlés 37/2020. (XII. 1.) OGY számú határozatával hivatalosan is a kezdetét veszi az az előkészítő munka, amely elindítja a Talpra Magyar! országos program megvalósítását.
A  2021.év elején a megyei önkormányzat létrehozza a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottságot, amely a megyei feladatokat készíti elő, koordinálja – áll többek közt a lapban.

Kőrösi Tamás rendhagyó kiállítása Kiskőrösön
A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ ablakaiban vízkereszt napjáig a kalocsai Kőrösi Tamás festményei láthatóak – e kreatív megoldással alkalmazkodva a járványhelyzet adta körülményekhez. A kalocsai születésű festőművész több mint tízedik alkalommal állítja ki festményeit Kiskőrösön. A rendhagyó tárlat kapcsán a művész rövid életrajzát is ismerteti, eddigi pályáját, sikereit is bemutatja a Néplap.

Tízparancsolatról szóló elmélkedéssorozata utolsó fejezetéhez, a tízedik parancsolathoz érkezett Bálint Miklós lelkipásztor. Ahhoz, „amelyik a legmélyebbre nyúl az emberi szívbe”. Ne vegyem el a másét, jó. De ne is kívánjam? „Kívánság, bűn, halál. Ezen a három lépcsőn keresztül akar a Gonosz levezetni minket a pusztulásba” – írja. E heti elmélkedésében a lelkipásztor ennek a gonosznak fondorlatos trükkjeiről rántja le a leplet, a Szentírás alapján megmutatva a tőle megóvó utat is.

Utolsó kívánságként kapta a város az idei fenyőfáját
Megható történet fűződik a város sétálóutcájában felállított karácsonyfájához. A Tátrából származó, közel negyedszázada Kalocsán álló fa ültetetője, Vámospércsi Józsefné októberben elhunyt. Végakarata szerint a fát Kalocsa városának ajánlották föl.

Keresik Kalocsa legfinomabb bejglijének receptjét!
Olyant úgysem találnak, mint a nagyié! Igaz? Nosza, nevezz vele – részletek Kalocsai Néplap e heti számában! A legjobb recepteket a következő, ez évi záró számukban teszik közzé.
Véletlenül se hagyják ki az évek alatt aprólékosan tökéletesített kis kiegészítéseket, például „a bordó tepsiben jobban sikerült”, vagy „több cukor kellett a töltelékhez” szösszeneteket.”


HO-HO-HO-HÓÓÓ! – ITT JÁRT A MIKULÁS!

Házhoz ment a Kalocsai Néplap Mikulása A Kalocsai Néplap Mikulás-napi nyereményjátéka nyertesei egy részének a Néplap télapója december 4-én, pénteken vitte házhoz a mikuláscsomagokat. A csomagok átadása szívmelengető pillanatokat hozott, és az ajándékozásból a gyerekek szülei sem maradtak ki!

Mikuláscsomagot vitt az ovisoknak a polgármester
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Az erről szóló cikkben a polgármester ezúttal a Mikulás küldöncének szerepében szólal meg.

Idén a medence helyett az uszoda parkolójában járt a Mikulás – hiába volt jó Kalocsa több mint száz úszója, a koronavírus-járvány miatt nem mehetett be a birodalmukba a Mikulás. Ehelyett ők mentek elébe: az uszoda karácsonyi zeneszó és forralt bor illata által körüllengett parkolójában felállított sátor alatt, „MC-drive rendszerben” várta a Mikulás a gyermekeket, akik az autó ablakán át, egy-két jókívánság kíséretében vették át a csomagot.


SPORT

Kalocsa legendás birkózói voltak – A sport-helytörténeti írás egy aechív fotó kíséretében a rajta szereplő öt kiváló kalocsai birkózót, Deák „Dixi” Ferencet, Fábri Tivadart, Demsa Andrást, Polyák Imrét, valamint Tóth Lászlót mutatja be, eredményeik, pályájuk főbb állomásainak említésével.

Idegenben zárta a szezont a KKC Az elmúlt hétvégén véget értek a csatározások a Kalocsai KC NB II-es felnőtt és III. osztályú junior csapata számára is. A meccsekről az edzők nyilatkozataival kiegészítve számol be a lap.


100 ÉVE ÍRTÁK
Kalocsai Néplap. XXXXIV. évfolyam, 100. szám, 1920. december 8.


Új jószágkormányzót neveztek ki
Lukácsy Imre volt állami földmívesiskolai igazgató személyében.
Beharangozó! A lap megjelenése napján 3 órakor tartott előadást a földbirtokreformról Szabóky Jenő nemzetgyűlési képviselő a Munkásegyletben.
Jótékony előadás – A Szent Cecília című oratórium korhű jelmezek való előadása volt a fénypontja a kongreganista leányok nagy érdeklődés mellett zajlott, jótékony célú előadása folyt le. Tűzifa ára
A faármegállapító bizottság meghatározta a faárakat.

Öl szerinti árakat közöl a lap, ismertetve a rendelet értelmezésének és alkalmazásának módját, azzal a figyelmeztetéssel, hogy az ártúllépés hat hónapi elzárás büntetéssel és 2000 korona pénzbüntetéssel jár.
Az Árpád Könyvkereskedés
Karácsonyi könyvek és mindenféle kiadványok dús választékát kínálja a fa alá.

VÉGRE VALAHÁRA!
ÚJRA BOLDOG BÉKEIDŐK!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK