2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hét nap hírei a Kalocsai Néplap tükrében – Visszapillantó lapszemle, 2020. 50. hét

Illés György Cinó  |  2020. 12. 12., 08:26

Fogadják szeretettel a Kalocsai Néplap e heti számából készült ízelítő lapszemlénket!

GAZDASÁG

Kalocsa 200 milliós turisztikai fejlesztést készít elő – Az internetes térben közel 100 résztvevővel tartottak Bács-Kiskun Megyei Turisztikai Konferenciát november 2-án. Az online tanácskozáson Kalocsa képviseletében részt vett Filvig Géza polgármester és Kapitány Aliz, a TDM Iroda vezetője ismertette a tanácskozás fontosabb részleteit, szólva egyebek mellett a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben lévő ágazat életben tartására, a körülményekhez való alkalmazkodásra és a járvány utáni időkre való felkészülés elősegítésére irányuló kezdeményezésekről, programokról, köztük – városunk vonatkozásában – egy a TOP2 pályázat forrásából megvalósítani tervezett, 200 milliós turisztikai fejlesztés előkészítéséről.

Online tanácskozás az 51-es főút elkerülő, és Kalocsán áthaladó szakaszáról – Hamarabb befejeződött a tervezés a vártnál, a tervdokumentáció jelenleg szakmai egyeztetésen van – közli a lap dr. Filvig Géza polgármesternek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) november 2-án tartott online tanácskozásáról tartott tájékoztatása nyomán. A cikk megadja az eddigi közbeszerzések nyerteseit és a további menetrendet, ismertetve a fejlesztés elemeit.

Polgármesteri szemle a téli időjárásra való felkészülésről
Filvig Géza polgármester december 3-án tartott szemlét a Vagyonhasznosítási Kft. Érsekkert melletti telephelyén, a város gépállomásán. A szemlén Posztobányi Anita, a Kft. városüzemeltetési osztályvezetője és Tamás Krisztián részlegvezető kalauzolta a polgármestert. Az illetékesek tájékoztatást adtak a felkészülés elvégzett munkálatairól, valamint az ágazatnak az elöregedett gépállomány miatti gondjairól is, ugyanakkor beszámoltak arról is, hogy idén a korábbinál nagyobb keretösszegből, jobb minőségű téi bakancsokat vásárolnak a hó eltakarításában részt vevő munkásoknak.


KÖZÉLET, POLLITIKA

A választások óta eltelt időszakot értékelte dr. Filvig Géza polgármester
– Ennek kapcsán közölt nagyinterjúját a Kalocsai Néplap ingyenes kiadványában tették közzé, azt eljuttatják a kalocsai postaládákba.
Koronavírus-járványtól politikai kérdéseken át a város gyarapodásáig számtalan témát érint, végül közvetíti a polgármester karácsonyi és újévi jókívánságait.

Kézbesítésre átadták a postának a 65 évnél idősebbek 5000 forintos karácsonyi ajándékát
A juttatást ezen és a jövő héten minden jogosulthoz eljuttatják. Az ennek kapcsán született cikk felidézi az időseknek címzett ünnepi juttatások mértéke alakulásának történetét, és közli Németh Ferencné, a Kalocsai Nyugdíjasok Egyesületének elnöke gondolatait az ajándékpénzzel kapcsolatban, és beszámol az egyesületi tagságtól érkezett visszajelzésekről. Az elnök asszony egyúttal arról is szól, hogyan zajlott egyesületük 2020-as éve a koronavírus-járvány árnyékában.

KULTÚRA

Petőfi születésének 200. évfordulójára készülünk – Hetente legalább egy programot tervez a Kiskőrösön október 17-én megalakult Petőfi 200 Emlékbizottság, amely tagjai közt tudhatja Font Sándor országgyűlési képviselőt és Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnökét, akik az Országgyűlésnél kezdeményezik Petőfi születésének az egész országra kiterjedő megünneplését. Az Országgyűlés 37/2020. (XII. 1.) OGY számú határozatával hivatalosan is a kezdetét veszi az az előkészítő munka, amely elindítja a Talpra Magyar! országos program megvalósítását.
A  2021.év elején a megyei önkormányzat létrehozza a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottságot, amely a megyei feladatokat készíti elő, koordinálja – áll többek közt a lapban.

Kőrösi Tamás rendhagyó kiállítása Kiskőrösön
A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ ablakaiban vízkereszt napjáig a kalocsai Kőrösi Tamás festményei láthatóak – e kreatív megoldással alkalmazkodva a járványhelyzet adta körülményekhez. A kalocsai születésű festőművész több mint tízedik alkalommal állítja ki festményeit Kiskőrösön. A rendhagyó tárlat kapcsán a művész rövid életrajzát is ismerteti, eddigi pályáját, sikereit is bemutatja a Néplap.

Tízparancsolatról szóló elmélkedéssorozata utolsó fejezetéhez, a tízedik parancsolathoz érkezett Bálint Miklós lelkipásztor. Ahhoz, „amelyik a legmélyebbre nyúl az emberi szívbe”. Ne vegyem el a másét, jó. De ne is kívánjam? „Kívánság, bűn, halál. Ezen a három lépcsőn keresztül akar a Gonosz levezetni minket a pusztulásba” – írja. E heti elmélkedésében a lelkipásztor ennek a gonosznak fondorlatos trükkjeiről rántja le a leplet, a Szentírás alapján megmutatva a tőle megóvó utat is.

Utolsó kívánságként kapta a város az idei fenyőfáját
Megható történet fűződik a város sétálóutcájában felállított karácsonyfájához. A Tátrából származó, közel negyedszázada Kalocsán álló fa ültetetője, Vámospércsi Józsefné októberben elhunyt. Végakarata szerint a fát Kalocsa városának ajánlották föl.

Keresik Kalocsa legfinomabb bejglijének receptjét!
Olyant úgysem találnak, mint a nagyié! Igaz? Nosza, nevezz vele – részletek Kalocsai Néplap e heti számában! A legjobb recepteket a következő, ez évi záró számukban teszik közzé.
Véletlenül se hagyják ki az évek alatt aprólékosan tökéletesített kis kiegészítéseket, például „a bordó tepsiben jobban sikerült”, vagy „több cukor kellett a töltelékhez” szösszeneteket.”


HO-HO-HO-HÓÓÓ! – ITT JÁRT A MIKULÁS!

Házhoz ment a Kalocsai Néplap Mikulása A Kalocsai Néplap Mikulás-napi nyereményjátéka nyertesei egy részének a Néplap télapója december 4-én, pénteken vitte házhoz a mikuláscsomagokat. A csomagok átadása szívmelengető pillanatokat hozott, és az ajándékozásból a gyerekek szülei sem maradtak ki!

Mikuláscsomagot vitt az ovisoknak a polgármester
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Az erről szóló cikkben a polgármester ezúttal a Mikulás küldöncének szerepében szólal meg.

Idén a medence helyett az uszoda parkolójában járt a Mikulás – hiába volt jó Kalocsa több mint száz úszója, a koronavírus-járvány miatt nem mehetett be a birodalmukba a Mikulás. Ehelyett ők mentek elébe: az uszoda karácsonyi zeneszó és forralt bor illata által körüllengett parkolójában felállított sátor alatt, „MC-drive rendszerben” várta a Mikulás a gyermekeket, akik az autó ablakán át, egy-két jókívánság kíséretében vették át a csomagot.


SPORT

Kalocsa legendás birkózói voltak – A sport-helytörténeti írás egy aechív fotó kíséretében a rajta szereplő öt kiváló kalocsai birkózót, Deák „Dixi” Ferencet, Fábri Tivadart, Demsa Andrást, Polyák Imrét, valamint Tóth Lászlót mutatja be, eredményeik, pályájuk főbb állomásainak említésével.

Idegenben zárta a szezont a KKC Az elmúlt hétvégén véget értek a csatározások a Kalocsai KC NB II-es felnőtt és III. osztályú junior csapata számára is. A meccsekről az edzők nyilatkozataival kiegészítve számol be a lap.


100 ÉVE ÍRTÁK
Kalocsai Néplap. XXXXIV. évfolyam, 100. szám, 1920. december 8.


Új jószágkormányzót neveztek ki
Lukácsy Imre volt állami földmívesiskolai igazgató személyében.
Beharangozó! A lap megjelenése napján 3 órakor tartott előadást a földbirtokreformról Szabóky Jenő nemzetgyűlési képviselő a Munkásegyletben.
Jótékony előadás – A Szent Cecília című oratórium korhű jelmezek való előadása volt a fénypontja a kongreganista leányok nagy érdeklődés mellett zajlott, jótékony célú előadása folyt le. Tűzifa ára
A faármegállapító bizottság meghatározta a faárakat.

Öl szerinti árakat közöl a lap, ismertetve a rendelet értelmezésének és alkalmazásának módját, azzal a figyelmeztetéssel, hogy az ártúllépés hat hónapi elzárás büntetéssel és 2000 korona pénzbüntetéssel jár.
Az Árpád Könyvkereskedés
Karácsonyi könyvek és mindenféle kiadványok dús választékát kínálja a fa alá.

VÉGRE VALAHÁRA!
ÚJRA BOLDOG BÉKEIDŐK!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés