2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép – Nyárvégi daráló motoros találkozóval, falunapokkal, koncertekkel, költöző Iparkamarával és épülő főtérrel

Illés György Cinó  |  2019. 08. 30., 17:20

Húzósra sikerült a nyár vége, és erősen indul az utószezon is: a szelidi motoros találkozóról jó néhány videót is hoztunk, a hétvégi és jövő heti, szakmári és dunaszentbenedeki falunapokra, valamint a Pataji Őszre pedig ajánlóval készülünk, de akkor indul az idei vadászszezon is, és a szabadtérin is lesz egy ingyenes koncert. Volt a héten egy interjúnk a Kalocsai Vállalkozói Klubról, és másik gazdasági hírként az Iparkamara leendő, patinás épületéről is írtunk. Újra foglalkoztunk a hosszú ideje folyamatos témát nyújtó Szentháromság térrel is annak kapcsán, hogy – igaz, a tervekben szereplőtől eltérő helyen, és terepmagaslat nélkül, de – építik már az érsekségnél csak „háborús emlékműként” emlegetett Magyar Hősök szobrának talapzatát.

Kiemelt témáinkról szokás szerint élő videóban beszélgetett portálunk két munkatársa, a portál tulajdonosa, Borbély-Juhász Ágnes és Tóth Barna. A Facebookon adott élő műsort természetesen utólag is visszanézhetik olvasóink, a videó alatt pedig rövid szöveges formában is összefoglaltuk a lényeget.

Dübörgő rock-bandák és dübörgő motorok a Pirates Family szelidi találkozóján

Huszonnyolcadik alkalommal tartották meg Szeliden a Pirates Family MC motoros találkozóját. Az Árnyas kemping megszokott helyszínét megint újszerűen rendezték be a kalózok, és a szokásos vidámságok kísérték a programot, amelyek közül ezúttal a pocak- és popóversenyről készítettünk videót. A találkozó zenei kínálatáról külön cikk készült, több videóval is szemléltetve a hangulatot, a színpadra lépett csapatokról pedig rövid ismertetést is adtunk.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: KALOhírek

Híreink a Szentháromság térről

Az első néhány tíz négyzetméter trentói porfír kő lerakásával a július 22-én kezdődő héten indult a Szentháromság tér burkolása, amely azóta nagyot haladt előre. A burkolási munkálatokkal egy időben folytatódik a Háborús emlékmű felállítása az új helyén, de hamarosan alkotója megelégedésére a gesztenyefák alól végre méltó helyre kerül a Liszt szobor is.

A nagy zeneszerző hasonmása 2,2 méter magas posztamensről tekint majd a főszékesegyház főbejáratára. A tér építésének aktualitásairól Vörös Mártával a helyszínen beszélgettünk. A főépítész a munkaterület bejárását ezúttal is egy kis kuriózummal színesítette.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: KALOhírek

Az Ipartestület volt székházába költözik az Iparkamara

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megvásárolta a város egyik legszebb nagypolgári házát, a Kalocsa és Környéke Ipartestület Búzapiac tér 10. szám alatti épületét. Az ingatlan külső felújítása befejeződött, belső felújítása folyamatban, az udvari térburkolatok, járdák kialakítása várhatóan az őszi hónapok végére elkészül. A munkálatok befejezésével a patinás épületbe a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Kirendeltsége költözik – tájékoztatta portálunkat Sziráki Szilárd, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ipari alelnöke.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Búzapiac tér 10. szám alatti patinás, régi nagypolgári épületet a főleg a hagyományos kisipari és népi kézműves szakmákat képviselő Ipartestületek Országos Szövetségétől (IPOSZ). Az épület teljes körű külső és belső felújítása befejezésének céldátuma szeptember közepe. A tervek szerint a Kamara elnökségének kihelyezett ülését már az új épületben tartja majd meg szeptember 17-én.

Sziráki Szilárd és Markella Viktor a Kalocsai Vállalkozói Klubról

A városunkban július 10-én Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke és Font Sándor országgyűlési képviselő nyitóelőadásával megalakult a Kalocsa Vállalkozói Klub. Az informális szerveződés két alapítójával, Sziráki Szilárddal, a Budamobil-Cargo ügyvezetőjével, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökhelyettesével és Markella Viktorral, az OTP Kalocsai Fiókjának vezetőjével a Klub alapításának előzményeiről, a célokról és lehetőségekrőlbeszélgettünk.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: KALOhírek

Újabb munkahelyteremtő beruházásra készül az Anda Present

A fizikai megvalósítását tekintve várhatóan két éven belül meginduló zöldmezős beruházáshoz az önkormányzattól vásároltak jelenlegi telephelyük mellett bő húszmillióért négy szomszédos telket, mintegy 3,5 hektár összterülettel. A 600 forintos négyzetméterenkénti árat tartalmazó ajánlatra vita, tartózkodás és ellenszavazat nélkül mondott igent a képviselő-testület jelenlévő 11 tagja. A két ütemben tervezett beruházás első lépése egy raktárbázis megépítését célozza, és legalább 25 munkahelyet teremt majd, a továbbiakban pedig öt éven belül kezdik megépíteni új gyártó és csomagoló üzemcsarnokukat, amelybe újabb legalább 25 fő új munkaerőt vehet állományba a kalocsai telephelyének ötéves fennállását a jövő hétvégén nyílt nappal ünneplő cég.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: KALOhírek

SPORT

Győzelemmel startolt a Méhecskék új, felnőtt legénysége

Városunk legnagyobb utánpótlás-nevelő egyesülete a Méhecskék SE Kalocsa gondolt egy merészet és úgy döntött, hogy egy felnőtt csapattal nevez a 2019/20-as bajnokságra, a megyei harmadosztályú labdarúgó-bajnokság Nyugati csoportjába, elsősorban egykori kiöregedett focistái számára. Az új csapat remekül kezdte meg első szezonját: a Gyuricza János vezette gárdánk az augusztus 24-i rajton a jó erőkből verbuválódott Szalkszentmárton otthonában 2–1-es győzelemmel esett át a tűzkeresztségen.

Városi kispályás labdarúgó bajnokság, őszi etap

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: KALOhírek

Már múlt héten megírtuk, hogy elstartolt a népszerű torna őszi fordulója. Abban a cikkbenismertettük az augusztus 21-eieredményeket és az így kialakult tabellát. Akkor az öregfiúk csapatai küzdöttek egymással, másnap és harmanap, augusztus 22-én és 23-án aztán a városi kispályás labdarúgó-bajnokság hétcsapatos II. osztályában is folytatódtak a küzdelmek a nyári pihenő után, mégpedig meglepetésekkel indítva a szezont. Itt is ismertettük a tabella állását, amelyen vezető helyét a Szig-Víz annak ellenére is mg tudta őrizni, hogy az első forduóban ők voltak a „szabadnaposok”.

PROGRAMAJÁNLÓ

Húzós nyárutó ígérkezik a művelődési és kikapcsolódási, szórakozási lehetőségek tekintetében.

Szakmáron e hétvégén lesznek a falunapok, amelynek húzóneve a Republic lesz, mégpedig az előzetes tervtől eltérően péntek este. Más zenei fellépők mellett tánc, sport, horgászat főzőcske, egészségprogramok színesítik a kétnapos rendezvényt, amelyet a záróbuli előtt tűzijáték koronáz.

Jövő hétvégén Dunaszentbenedek folytatja a falunapok sorát, ahol a Mystery Gang lesz a sztárfellépő. A programban más zenei produkciók mellett hagyományőrző és gyermekprogramok, kiállítás, főzőverseny, a település kitüntetéseinek átadása és non plus ultraként a VI. Dunaszentbeneki Pálinka- és Párlatmustra szerepel.

Jövő pénteken nyílik a Dunatáj Fotókör fotókiállítása Kalocsán a Kiállítóteremben. A tizenöt éves jubileumi tárlatot Csikós Marianna könyvtárigazgató nyitja meg.

Szintén jövő hétvégén, péntek-szombat-vasárnap tartják a Pataji Ősz rendezvénysorozatát, amelynek egyik legnagyobb durranása a Csík zenekar szombaton fél hétkor kezdődő koncertje lesz, de az utána következő Zártosztály együttes is megérdemli a figyelmet: az Edda egykori tagjainak bandája a legendás együttes fénykorát hozza vissza majd. A változatos programokat itt is tűzijáték koronázza majd szombaton, vasárnap pedig pingpongbajnokság és bajnoki labdarúgó mérkőzés zárja.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: KALOhírek

Szombaton a hagyományos ludasszállási Szent Hubertus-misével kezdődik a vadászati idény.

Vasárnap este hattól a Bagossy Brothers Company ad majd ingyenes koncertet az érsekkerti szabadtéri színpadon. Belépőjegy ugyan nem lesz, de a konccert regisztrációhoz kötött! Föliratkozni ITT lehet!
Szóval nem fogunk unatkozni, hacsak nem az a cél…

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei