2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép VIDEÓVAL! – Túl vagyunk az év leghosszabb napján, raklapgyár épülhet Kalocsán, Dusnokon pancsolhatnak az ovisok

Illés György Cinó  |  2019. 06. 28., 14:08

A múlt csütörtöki testületi ülés is több érdekes témát tartogatott, többek közt ingatlanértékesítések is napirendre kerültek, köztük a műemlék magtárra érkezett ajánlattal. A ’19-es kommunista rémuralom tébolyát száz év távlatából sem feledhetjük: Kalocsa mellett a környék több településén a Duna mentén föllángolt ellenállás letörésére és megtorlására elvégzett kegyetlenkedések és gyilkosságok áldozataira emlékeztek. Kalocsán tartotta gyermeknapi rendezvényét a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A Kalocsa Jövőjéért Egyesület nem engedte el őket a városból üres kézzel. Egy csomó program kapcsolódott az év legrövidebb éjszakájához. Az őszi választásokhoz közeledve újabb állomásként programot hirdetett a megalakulását két hete bejelentő Szövetségben Városunkért Egyesület. Sporthíreink is voltak a Méhecskék és az úszóink háza tájáról is. A hétvégére és a jövő hétre pedig megint egy csomó programot tudunk ajánlani olvasóink figyelmébe, nem csak Kalocsán!

A Városházáról jelentjük

Már több éve próbált megszerezni egy kalocsai ipari telket a piliscsabai székhelyű Rozifa Kft. A raklapgyártó cég az ipari parkban található területen üzemcsarnokot kíván kiépíteni, gyártósor fölszerelésével. A csarnok építése és a gyártósor üzembe helyezése három éven belül kezdődhet meg, a termelés öt éven belül indulhat, de a raklapok értékesítését már jövőre megkezdik, így az önkormányzat már az eladást követő első évben iparűzési adóbevételhez juthat az ügylet nyomán. Az építkezés késlekedésének oka az, hogy az áramszolgáltató csak másfél-két év alatt tudja garantálni a gépek telepítéséhez szükséges hálózatbővítést, másrészt a gyártósor beszerzése, legyártatása is legalább két évet vesz majd igénybe. A mintegy 1,6 hektáros telket végül az ajánlattevő személyes meghallgatása után, a 11 jelenlévő képviselő egyhangú szavazatával, bő 8,14 millió forintért eladták a Rozifa Kft.-nek, a szokásos visszavásárlási garanciákkal.

Nem adják el viszont a műemlék Magtár épületét. Az 1710. és 1732. között, Csáky Imre érsek idejében épült egykori érsekuradalmi magtárra a Kalocsa Korona Tours Utazási Iroda tett ajánlatot, amely szerint az épületet a város turisztikai kínálatába integrálnák. A képviselő-testület többsége azonban elutasította az ajánlatot, és arról határozott, hogy egyelőre csak az épület állagmegóvására költenek, és megvizsgálják, hogy milyen funkciókra volna alkalmas az épület, és milyen ráfordítással lehetne az épületet arra fölkészíteni, de minderről már csak a következő önkormányzat hozhat döntést.

A Tenisz Egyesület azon kéréséről viszont, hogy a sportpályán lévő klubházat és a négy teniszpályát 30 évre használatba vehessék, nem is döntött a grémium: a kérdést elnapolták. Indoklás: a végleges határozati javaslat kidolgozása előtt további egyeztető tárgyalásokat kíván folytatni az egyesülettel. A kérelmezők érveit levelükben fogalmazták meg, olvasóink pedig cikkünkben ismerkedhetnek meg velük.

Több más kérdés mellett döntöttek továbbá a helyi állattartási rendelettel kapcsolatban készült javaslatról – erről ma írtunk portálunkon.

Épp száz éve söpört végig vidékünkön a vörösterror

A Lenin-fiúk áldozatairól megemlékeztek a legtöbb mártírt számláló Dunapatajon, Solton és Kalocsán is. Dunapatajon az esti megemlékezés előtt egész napos konferenciát is tartottak, a megemlékezésen részt vett és beszédet mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke is.
Nem lehet szavakkal leírni a rettenetet, amit a kommunista terroristák szabadítottak az országra. A szónokok által elmondottakból itt azt emelnénk ki, hogy Kalocsán két 17 éves kamasz, Dunapatajon pedig még fiatalabb 16 éves fiú és 80 év fölötti aggastyán is a kötél általi halálra ítéltek közé soroltatott, és a történteket föl sem dolgozhatta az utókor, hiszen még harminc éve is „A Dicsőséges 133 Nap” néven emlegették a patkányforradalmat a történelemkönyvek.

Nagycsaládosok gyermeknapja Kalocsán – Nem mentek haza üres kézzel

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete múlt szombaton Kalocsán tartotta Családi és Gyermeknapját. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete Al-Duna Régiójának éves nagyrendezvényére összesen 19 helyi egyesület mintegy 400 tagja érkezett többek közt Pécsről, Szekszárdról, Tolnáról, Paksról és Kiskunhalasról. A résztvevőket dr. Bálint József polgármester, Kardosné Gyuró Katalin országos elnök, Vargáné Kunszt Orsolya, az Al-Duna Régió titkára és Kisné Szirtes Andrea kalocsai elnök köszöntötte.
A rendezvényt a színes programok mellett az tette emlékezetessé, hogy a Kalocsa Jövőjéért Egyesület az egyesület éves tagdíjbevételét, 150 ezer forintot ajánlott föl a nagycsaládosoknak, amit az egyesület nevében dr. Filvig Géza nyújtott át az egyesület helyi vezetőjének, Kisné Szirtes Andreának.

Szent Iván-éji vigasságok

Múlt hét szombaton tartották meg a többéves hagyományok nyomán a Múzeumok éjszakáját. Öt helyszínre – a Viski Károly Múzeum mellett a Schöffer Gyűjteményben, a Városi Galériában, a Városi Képtárban és az Érsekkertben – terveztek programokat, azonban az utóbbi helyszínre szánt csillagászati bemutatót, ahogyan a múzeum udvarára tervezett koncertet és színházi előadást is elmosta a vihar. Jó hangulatban tartották meg viszont a fedett helyre tervezett programokat, amit az sem zavart meg, hogy radioaktív sugárzást mutattak ki az egyik helyszínen, az egykori zsinagógában.

Június 24-én 1894. óta nem dolgoznak a határban a dusnokiak. Hogy miért, az kiderül a legrövidebb éjszakát emlékezetesebbé tevő fáklyás csónakázásról szóló cikkünkből. Hogy még nagyobbat szóljanak a Szent Iván-éji programok, az alkalomhoz időzítették TOP pályázati forrásából megvalósult 30 milliós óvodai fejlesztés átadását. A beruházás keretében teljes elektromos hálózat és világítás csere történt, lefedték a teraszt, szabadtéri zuhanyt, gyermekpancsolót alakítottak ki, konyhai berendezéseket, tárgyakat vásároltak a dusnoki óvoda számára.

Folytatódik a kampány

Tegnap délután tartott sajtótájékoztatójukon ismertette választási programját a Szövetségben Városunkért Egyesület. Szerkesztőségünk benyomása szerint elég komoly munka áll mögöttük, a program összeállításával várakozáson fölött teljesítettek – erről mai cikkünkben részletesen olvashatnak a KALOhíreken.

Sport

Szezonzáró juniális volt a „Méhecskéknél”. A focistapalánták nagyszabású családi sportnappal, hangulatos szezonzáróval ünnepelték egymást és a 2018/19-es bajnoki eredményeiket gyerekek és szülők múlt szombaton. A változatos programok, éremátadás hangulatát az eseményről szóló cikkünkbe ágyazott képgalériánk érzékelteti.

Lakatos Bence egyéni csúcsához közeli 24, 88 mp-es időeredménnyel „B” döntőt nyert az úszó serdülő OB-n! A kalocsai fiú a két évvel idősebbek országos elitjében is bátran mérettette meg magát.

Programajánló

Jézus Szíve búcsú – Kalocsa és a kalocsai járások búcsúja háromnapos hitéleti eseménysorral ma veszi kezdetét. A körmenet és a főmise vasárnap lesz.

Szintén e hétvégén tartják a Bács-Trophy idei harmadik, kalocsai futamát. Az Off-road versenysorozat állomásai közül a kalocsai futam az itteni pályák nehézségéről nevezetes.

Aki nem vezet, ihat is: Hajóson Pincenyitogató és Fröccsözön 2.0 címmel tartanak rendezvényt a pincefaluban, amelynek programján hajnalig tartó mulatság is szerepel.

Jövő hétvégén tartanak falunapot Foktőn. Ennek programját hamarosan közöljük, elöljáróban annyit, hogy ha el nem vetik a tarhonyát, akkor főzni fogják!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK