2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép VIDEÓVAL! – Javul a bűnözési, romlik a baleseti statisztika, de szerencsére van, aki ellássa a sérülteket: elismerések Semmelweis-napon, közben Világ- és Európa-bajnokot is avattunk

Illés György Cinó  |  2019. 07. 05., 14:27

Ki tudhatná, hogy baleseti statisztikára kedvező, vagy hátrányos hatása lesz-e annak, hogy megjavítják a megye egyik legrosszabb útját? A tavalyi statisztikákról, a megye rendőreinek 2018-as munkájáról beszámoló megyei rendőr-főkapitány beszélt. Mindenesetre az útfelújítás híre kapcsán összefoglaltuk, amit a halasi és a kalocsai börtönökről az idők folyamán megtudtunk. Ezen a héten is ehettünk-ihattunk jókat, ezúttal Solton, ahol hagyományteremtő szándékkal tartottak pincepörkölt főző versenyt. Javában tart az uborkaszezon, de az egészségügyben ilyenkor sem áll meg az élet, sőt! Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője” születésének évfordulójához kapcsolódóan idén is megtartották a Magyar Egészségügy Napját, amelyhez kapcsolódó ünnepségeken számos kalocsai orvost és ápolót tüntettek ki nemcsak Kalocsán, hanem Kecskeméten és a fővárosban is. Szerencsére egyikük munkájára sem volt szükség annak a hétfőn történt balesetnek a kapcsán, amely egy útépítés miatt lelassító kocsi farát fazonírozta át kissé, de személyi sérülés nem történt. Igazán szenzációgyanús hírünk is volt a héten: a kalocsai nevelésű Elekes Enikő egy bő hét eltérésével két nagyszabású nemzetközi versenyt is „behúzott”. Görgessenek, kattintsanak a részletekért!

Eheti körképünkben hál’ Isten nem kell halálesetekről, rémtettekről, véres balesetekről beszámolnunk, mégis sok érdekes témánk van. Ezekről újra élő videón csevegett Borbély-Juhász Ágnes és Tóth Barna, röviden összefoglalva a tudnivalókat, amit, ha a közösségi médiában nem láttak-hallottak élőben, most is pótolhatják, az alábbiakban pedig írott formában is ajánljuk a hét legizgalmasabb témáival foglalkozó cikkeinket olvasóink figyelmébe, alul pedig ajánlót találnak a hétvége programjaival!

Újabb útfelújítás a láthatáron

Hamarosan megújul a Kalocsáról Halasra vezető út leginkább leromlott, Kecelen túli szakasza. A Kecel–Imrehegy–Kiskunhalas közötti, a megye legrosszabb útjai közé tartozó szakasz felújításának hírét dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának igazgatója a megyei közgyűlés Hartán, június 28-án megtartott ülésén számolt be. Az út felújításáról Pintér Sándor kezdeményezésére születhet kormányhatározat, aki az új, halasi börtönbe városunkból átjáró büntetés-végrehajtási személyi állománynak tett korábban ígéretet erre. Erről szóló cikkünkben fölidézzük a halasi létesítmény fölállításával, a korábban a kalocsai börtönben dolgozók ottani szerepvállalásával kapcsolatos eddigi híreinket, valamint a Kalocsai Fegyház és Börtön felújításával kapcsolatos, illetve további sorsáról szóló információinkat is.

Pincepörkölt fesztivál Solton

Solton nyitott pincékkel, vigassággal várták a hagyományteremtő szándékkal megtartott pincepörkölt fesztivál népes közönségét. Kalmár Pál polgármester régóta dédelgetett ötletét a neves pincészetet vezető Krammer Zoltán az önkormányzat segítségével valósította meg. A főzőversenyt lopóverseny is kiegészítette. Hogy az pontosan micsoda, és hogyan zajlik, elolvashatják a témát feldolgozó cikkünkben, amelyben a programot kiegészítő változatos kulturális műsorszámokról, a mazsorettek és a művészeti iskolások műsoráról, a borlovagrendek felvonulásáról, és természetesen a versenyszámok eredményeiről is olvashatnak.

Javult a bűnözési statisztika Bács-Kiskun megyében

Az elmúlt kilenc évben épp tavaly volt a legkevesebb regisztrált bűncselekmény, ellenben nőtt a súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek, és drasztikusan emelkedett az embercsempészettel való gyanúsítások száma. Azért így is 9764 bűncselekmény történt a megyében – köztük három szándékos, befejezett emberöléssel –, ám az előző évinél ez 17,8 százalékkal kevesebb. A bűncselekmények több mint egynegyedét Kecskeméten követték el.
Megyénk rendőreinek 2018-ban végzett munkájáról a Megyei Önkormányzat június 28-ai, Hartára kihelyezett ülésén Dávid Károly, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője számolt be, érintve a rendőreinkre jutó határőrizeti feladatokat is, majd válaszolt a képviselők kérdéseire. Beszámolóját a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. Az erről szóló cikkünkben a bűnözési és felderítési statisztika adatait is részletesebben megtalálhatják.

Semmelweis-napi ünnepségek, elismerésekkel

Miután hétfőn, a Magyar Egészségügy Napján munkaszüneti nap volt az egészségügyi dolgozóknak, másnap a kórházakban ünnepségekkel is megemlékeztek az anyák megmentőjéről, az alkalmat kihasználva arra is, hogy különféle elismeréseket adjanak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtott orvosoknak, ápolóknak, illetve segítőiknek.
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban tartott ünnepélyről részletes tudósítást is közöltünk az alkalom másnapján, azt pedig már kedden megírtuk, hogy az „Év Orvosa” díjat dr. Pap Gizella főorvos, az „Év Ápolója” díjat pedig Farkas Lászlóné szülésznő vette át.

A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban július 2-án tartott ünnepélyén dr. Mócza György főigazgató-helyettes mondott ünnepi beszédet. Az alkalom kapcsán azt is megírtuk, hogy dr. Barkóczi Ilona, a Tüdőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa és dr. Göcsei Zsuzsanna, a Neurológiai Osztály osztályvezető főorvosa előző nap Budapesten vehetett át kitüntetést dr. Kásler Miklós minisztertől.
Különböző elismerésekben részesült még Farkas Zoltánné Bencze Éva, Zsinkáné Rideg Anita, Erős Andrea, Faragó Tiborné, Salacz Gergelyné, Tamás Mária, Takács Istvánné, Szigeti Éva, valamint Jánosi István, amiről bővebben részletes tudósításunkban olvashatnak.

Tanulságos baleset Dunapataj mellett

Egy olvasónk révén „szaladtunk bele” abba a balesetbe, amelyben egy BMW terepjáró szaladt bele egy Audiba, amely egy útépítés miatt lassított le. Amint azon frissiben megírtuk, a baleset személyi sérüléssel nem járt, csak anyagi kárral. ezt másnap azzal egészítettük ki, hogy leírtuk a baleset valószínűsíthető forgatókönyvét, és azt, hogy a baleset résztvevői kultúremberek módjára rendezték a dolgot egymás közt, példát mutatva a hasonló helyzetben gyakran ökölrázva vitatkozó társaiknak.
Azt viszont csak most tesszük hozzá, hogy az útépítés miatt feltorlódó kocsisorba nem is olyan nehéz belefutni! Dunapataj közelében vezessenek óvatosan, a félpályás útzár és lámpás irányítás miatt ugyanis úgy fel tud torlódni a kocsisor, hogy akár a kanyarig ér a vége, így a közeledők már csak kanyarodás közben, az utolsó pillanatban vehetik észre az akadályt. Ha akkor épp elmélázik a sofőr, vagy a látóhatárt kémleli, akkor már elkerülhetetlen lehet az ütközés.
Szóval, közlekedjünk figyelmesen!

SPORT

Elekes Enikő serdülő Világ- és Európa-bajnok!

Elekes Enikő a KSE egykori birkózó amazonja, Elekes Endre hajdani szabadfogású fenomén-lánya június 18-29.között korosztálya két világversenyén is diadalmaskodott. Előbb Budapesten az U15-ös kategória világbajnokaként állhatott dobogóra, tíz nappal később Krakkóban a kontinensviadalt is megnyerte.
A versenyző lendületének érzékeltetésére néhány adat: 6–0, 10–0, 9–0 – ilyen végeredményű mérkőzések kísérték végig versenyzését azokon a versenyeken, ahol a Európa és a világ legjobbjaival kellett megküzdenie. Mit mondhatnánk? Nem sok esélyt hagyott az ellenfeleknek… További részletek a bajnok nyilatkozatával kiegészítve ebben a cikkünkben olvashatóak!

Hogyan tovább kalocsai kézilabda?

A női csapatban személyi változások – kiváló kapusunk Deák Marianna bejelentette visszavonulását, és Kolics János helyett Dávidházi Sándor lesz az edző –, új edző és hasonló izgalmak bizonytalaníthatják el a sportkedvelő közönséget a kalocsai kézilabda közeljövőjét illetően. Segít helyretenni a dolgokat Tamás Fecó cikke, amelyben alaposan körbejárja a témát.

Programajánló

Foktőn falunap lesz a hétvégén az Animal Cannibals, Szulák Andrea és a Piramis fellépésével, valamint az elmaradhatatlan tarhonyás ételek főzőversenyével. A részletes programot ide kattintva olvashatják a KALOhíreken! Aki teheti, ne hagyja ki!

Húzós vasárnap Dusnokon: Mária-szobor szentelés, búcsú, útavatás és konyhaátadó

A dusnokiak már megint nem férnek a bőrükbe, ezúttal szoborszentelés, útavatás és az iskolai konyha átadása csődíti majd össze a falu amúgy is összetartó népét július 7-én, vasárnap.
Délután fél 4-kor szentelik meg a Köztársaság utcában felállított Szűz Mária szobrot, majd a Feketi kápolna búcsúja alkalmából mutatnak be szentmisét.
Utána a Zrínyi utca felújított útját jelképesen Zsigó Róbert országgyűlési képviselő és Palotai Péter polgármester avatja fel, de aznap adják át a felújított iskola konyhát is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK