2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Heti Körkép VIDEÓVAL! – Szívből Kalocsa, szívtájékon Sükösd és Fajsz, megújult csillagda és leromlott óvoda

2019. 06. 21., 14:10

Most először videós, beszélgetős formában is földolgoztuk a hét fontosabb eseményeit, de a témakörökben készült cikkeinket is ajánljuk olvasóink szíves figyelmébe! A heti terítéken találhatnak új, városunkat is érintő információkat a nevelőapját múlt héten megkéselő fiatalkorúról, a nyári táborozási lehetőségekről, a tetőszerkezetében megújult Haynald Obszervatóriumról, a beázása miatt felújítására szoruló, egyes sajtó hírek szerint bezárásra érett Kunszt Utcai Óvoda sorsáról, valamint az újabb, a helyhatósági választásokra jelölteket – köztük Bagó Zoltán személyében polgármesterjelöltet – állító kalocsai civilszervezetről. Végül: nyakunkon a jövő hét is, tele izgalmas programokkal!

Elkészült a vihartépte csillagda tetejének helyreállítása

Majdnem egy éve tavaly június 29-én csapott le Kalocsára az a vihar, amely kidöntött fákkal, ledöntött kerítésekkel, leszakadt áramvezetékekkel tette emlékezetessé magát, és a Szent István Gimnázium tetején található Haynald Obszervatóriumot is csúnyán megrongálta. Az orkánerejű szél nagy területen föltépte a tető bádogborítását, és a Csillagda két kupolája közül az egyiket megemelte. Ennek következtében balesetveszélyes helyzet alakult ki. Ezt is fölidézte Perity Lajos igazgató, amikor a múlt pénteki sajtótájékoztatójukon Makai Tamással, a Bajai Tankerületi Központ működtetési referensével közösen adtak tájékoztatást a fölújítás lezárulásáról.

Megtudtuk, hogy a biztosítás csak töredékét fedezte a tetőzet és rajta a kupola helyreállítása közel tízmilliós költségnek, így a fenntartó Bajai Tankerület Központ sietett az intézmény segítségére. Most csak a vihar által megrongált tetőszerkezetet újították föl, de szóba került a csillagda teljes, berendezéseivel és műszereivel együtt való helyreállításának lehetősége is, amihez azonban több százmillió forintra volna szükség. További részletekért olvassák el cikkünket!

A felújított kupola kívülről

Nem kell bezárni a Kunszt utcai ovit

Idén májusban aztán újra tomboltak az elemek, most azonban nem a szél, hanem a víz okozott károkat, méghozzá két oktatási-nevelési intézményünkben: az iskolabővítés során kialakított ideiglenes födémszigetelést megbontotta a szél, így a hatalmas eső eláztatta a Kertvárosi Iskola egyes részeit – a helyreállításra kétnapos szünetet is elrendeltek–, és csúnyán beázott a Kunszt József utcai Óvoda is. Ez utóbbi épületnek a leromlott állapota, főképp a tető elavultsága már nem volt ismeretlen az ott dolgozók, illetve Katus Györgyné intézményvezető előtt sem.

A Kunszt utcai óvoda épülete

Most azonban a képviselő testület előtt is beszámolt a problémáról, amelynek orvoslása a megkért árajánlat szerint négymillió, alsó hangon kétmillió forintba kerülne, amihez Katusné az önkormányzat segítségét kérte. Ennek kapcsán jegyezte meg Bálint József polgármester, hogy lehet, hogy ezt az óvodát a tervezett idő – azaz a 400 millióból épülő új óvoda átadása előtt – be kell majd zárni. Ezt a hírt több médium is közölte, azonban portálunknak nyilatkozva Katus Györgyné megnyugtatta az oda járó gyermekek szüleit és a közvéleményt: nem kell bezárni a Kunszt Utcai Óvodát.

Újabb részletek a fajszi késelésről, annak előzményeiről és az elkövetőről

Múlthéten érkezett a megdöbbentő hír: Fajszon dolgozó, Sükösdi illetőségű nevelőapját szívtájékon szúrta egy tizenöt éves fiú. Most újabb részleteket tudtunk meg az ügyről, és annak előzményeiről, köztük az önmagát „Az igazságosztó” névvel illető gyanúsítottnak Kalocsával való kapcsolatáról, valamint a sértett állapotáról, akinek továbbra is az életéért küzdenek. Szintén új információnk vannak a család körülményeiről, amelynek életében a feszültségek egyik forrása volt, hogy a fiú vér szerinti apja nemsokára szabadul…

Bagó Zoltán a Szívből Kalocsa Egyesület polgármesterjelöltje

Múlt hét végén a Facebookon robban a hír: új egyesület alakult városunkban, hogy az őszi helyhatósági választásokra jelölteket állítson. A hírt egyidejűleg tették közzé a szervezet képviselőjelöltjei, valamint Bagó Zoltán polgármesterjelölt.

Szívből Kalocsa Egyesület, középen dr. Bagó Zoltán polgármesterjelölt

Azt csak találgatni lehet, hogy a politikai szándék volt-e előbb, vagy a Szentháromság tér helyreállítását sürgető, közösségi médiás mozgalom, amelynek Gyarmati-Simigh Dóra volt az elindítója. A tyúk és tojás problémájának megoldására kísérletet sem teszünk, de a polgármesterjelöltjüket, a választói kerületekben induló egyéni képviselőjelöltjeiket és a két listás helyért pályázó „tartalékosokat” is bemutatjuk a szervezet megalakulásáról tájékoztató cikkünkben.

Nyári táborozási lehetőségek gyerekeknek

Kitört a nyári szünet. Ilyenkor beköszönt a gyermekekre a gondtalan vakációzás öröme, ellenben nagy fejtörést okoz a szüleiknek, hogy mivel töltsék az időt a csemetéik, amíg ők a munkahelyükön vannak. Erre kínálnak lehetőséget a bentlakásos és napközis jellegű nyári táborok, ahol a legkülönfélébb tematikával várják a gyerekeket. Mi a szülők gondjain azzal tudtunk segíteni, hogy összeszedtük egy csokorba a táborozási lehetőségeket, igaz a teljesség igénye nélkül. Aki ki tudja egészíteni a listát, jelezze!

Gézengúz UKC évzárója

Június 14-én, pénteken délután sátoros ünnepet tartott a Gézengúz Utánpótlás Kézilabda Club, amelynek keretében megtartották a klub évzáróját is, fölidézve az idei küzdelmeket és eredményeket, és megjutalmazták a kiemelkedő teljesítményeket nyújtókat.

Gézengúz UKC évzáró juniális

Jövő héten sem fogunk unatkozni: PROGRAMAJÁNLÓ!

Fölsorolni is sok, hogy mi minden program lesz a térségben a hétvégén és jövő héten. Ezúttal nem is vállalkozunk ennél többre,íme a lista:

A T-dance tánciskola évzáróját e hét pénteken 16 órai kezdettel tartják a Városi Színházban.

Dunapatajon a Közös Temetőben a vörös terror áldozataira emlékeznek péntek 18 órától, előtte egésznapos konferencia.

Szombaton ismét Kalocsán állomásozik a Mozgó Mozi: hat filmet vetítenek a nap folyamán.

A Country Road zenekar szombaton délután fél hattól az Érsekkertben, az ott álló rendezvénysátorban tartja 10+1. születésnapi koncertjét, több vendégzenekar fellépésével.

Szombaton lesz a Múzeumok éjszakája, amely a megszokott helyszíneken, a korábbi évekéhez hasonló tematikával várja az érdeklődőket izgalmas programokkal este héttől.

Dusnokon a Szent Iván-éj alkalmából fáklyás csónakázás lesz a Vajason hétfőn este fél kilenctől.

Kalocsán kedden délután öt órától emlékeznek a vörös terror helyi áldozataira.

A Kábítószer ellenes világnap
alkalmából szerdán 9-14 óra között a sétálóutcában lesznek különféle programok.

Péntektől vasárnapig a Jézus Szíve ünnephez kapcsolódóan tartják Kalocsa és a szállások főbúcsúját. A körmenet vasárnap 9.45-től a Szent István király templomtól indul a Nagyboldogasszony Főszékesegyházig.

Pénteken és szombaton tartják az Offroad Bács-Throphy kalocsai (azaz, meszesi) futamát. Az éjszakai futam pénteken 21 órakor rajtol, míg a nappali etap szombaton 9-kor kezdődik.

Szombaton nem kell álkulcs a hajósi pincékhez: a gazdák maguk nyitják ki a Hajós Pincenyitogató rendezvénye alkalmából.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK