2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Felesége megölése után fejbe lőtte magát a porsches német férfi? – Homokmégy–Hillyén 43 milliót rejtett a tetthelyen kihúzott fiók

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 26., 20:20

Homokmégy-Hillyét, de a környező településeket is június 21-e óta tartja lázban az a horrorisztikus eseménysorozat, amelynek részletei után a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai nem a rendkívüli haláleseteknél szokásos közigazgatási, hanem a büntetőeljárás szabályai szerint nyomoznak. A rendőrség az esetről nem adott ki közleményt. Portálunk kérdésére is csak annyit közöltek: a haláleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálják. Idegenkezűségre utaló jel eddig nem merült fel. Az ügy kapcsán egyéb információt nem áll módjukban közölni, mert a nyomozás még folyamatban van. A rendőrség tájékoztatásának szoros értelmezéséből azt gondolhatnánk: ha két holttest volt, és a nyomozás eddigi adatai szerint „idegenkezűség nem merül fel”, akkor a házaspár mindkét tagja önkezével vethetett véget az életének. Ám ezzel szemben egészen más, ennek alapvetően ellentmondó híresztelésre alapozott információk jutottak birtokunkba. Többek elmondása szerint nevezetesen, hogy az elhunyt nő fején egy műanyag zacskót találtak, a férfit pedig főbe lőve fedezték fel az udvaron álló, használaton kívüli, lepusztult kisbuszban. A szomszédok lövést nem hallottak, így akár más módját is választhatta a halálnak. A beszerzett információk alapján azt tényként kezeljük, hogy a helyszíni szemle alkalmával az egyik fiókban 43 millió forint készpénzt találtak, amit nem sokkal a halál valószínűsített időpontja előtt vettek ki a bankból.

Ha a nyomozás nem igazolja, hogy harmadik személynek is köze lehetett a két ember halálához, akkor a formális logika és a rendelkezésünkre álló információk alapján az a legvalószínűbb: a férj húzhatta a műanyag zacskót az asszony fejére, majd miután az megfulladt, a férfi az udvaron álló, lepusztult kisbuszban vagy ahogy mondják, fejbe lőtte magát, vagy más módját választotta az öngyilkosságnak. Ám ahhoz, hogy eddig elérjünk, oknyomozó riportunkban kicsit visszamegyünk az időben.

Letelepedtek a „prosches németek”

Tizennyolc éve nagy csodálkozást váltott ki a Homokmégyhez tartozó, attól úgy 3 kilométerre lévő Hillyén, hogy egy akkor a hatvanas évei elején járó német férfi és a nála úgy 10-15 évvel fiatalabb német felesége a magyar mértékkel mérve is „Isten háta mögötti helyen”, még önálló utcanevekkel sem rendelkező Hillyén vásárolta meg a már akkor sem a legjobb állapotban lévő, Dobai-féle házat.

Hogy miért éppen erre az ingatlanra esett a választás, az csak akkor derült ki, amikor úgy telt el 3-5-10-18 (!) év, hogy a sarkon lévő, háromszög alakú, bokrokkal sűrűn takart, Hillye 78. szám alatti házból a tulajdonosok csak rövid időre dugták ki az orrukat. Akkor is csak annyi időre, amíg a már akkor sem a legújabb modellnek számító, sötétkék Porsche sportkocsijukkal úgy kéthetente bevásárolni indultak. [Innen a helyiek adományozta ragadványnév, amiről ők valószínűleg soha nem tudtak: „a porsches németek.]


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az elzárkózottan élő házaspár nő tagját szinte soha, a férfit is csak addig látták a szomszédok, amíg a költözést követő néhány évben az udvarban a füvet vágta. Úgy öt-hat éve már ezt sem, mert ezt a munkát egy helybéli férfire bízta,

aki ilyenformán szinte az egyedüli kapcsolatuk volt a külvilággal.

Azaz csak majdnem egyedüli, mert az egyik helybéli beszámolójából tudjuk, hogy egy hajósi borkereskedő hetente-kéthetente rendszeresen több tíz liter kannás bort szállított a portára.

A hillyeiek kollektív emlékezete még úgy 8 év távlatából is őrzi, hogy a német férfinek komoly összeütközése volt az egyik szomszéddal, amiért annak a kisebb gyerekei az utcán játszva hangoskodtak.

A „porches német” annyira kijött a sodrából, hogy nem egyszer fél téglákat dobált a gyerekek felé,

és ha a szomszéd kutyája ugatott, német nyelven, fenyegetőzve ordított.

Az eset vége az lett, hogy az egyik németül jól beszélő hillyei fiút hívták segítségül: fordítsa le a szomszédok kérését, hogy a német hagyjon fel az agresszív magatartásával. Azt is szeretnék, ha nincsenek otthon, ne bontsa ki a kerítésüket, hogy az általa nem szívelt kutya így tűnjön el a határban.

A helyzet csak akkor oldódott meg, amikor ezek a szomszédok részben azért költöztek el, mert fenyegetettnek érezték magukat az agresszív, a gyerekekben szándékosan félelmet keltő német miatt.

Akkoriban a német is gondolkozott a költözésen, mert éppen a németül beszélő fiút kérte fel: tolmácsoljon, amikor az egyik hillyei házra alkudott. Az üzletből nem lett semmi, mert soknak tartotta a 3 milliós vételárat. Ekkor azonban kicsit megnyílt. Annyit elárult, hogy Németországban volt buszsofőr, a felesége idegenvezető, de már mindketten nyugdíjasok. Előző házasságukból egy-egy gyermek szültetett, neki egy Németországban élő fia van.

A teljes elzárkózás miatt persze megindultak a találgatások. Az amerikai filmeken szocializálódott korosztály fejében az a magát máig is tartó elképzelés állt össze:

lehet, hogy a németek valami, vagy valaki elől menekülnek, rejtőzködnek, esetleg tanúvédelmi programnak a bújtatott résztvevői.

Dögszag terjeng, de honnan?

Az a tény, hogy a házaspárt nem látják, az nem volt különös a németek legközelebbi, tőlük úgy 20 méterre lévő házban élő szomszédoknak. Ám a június 11-ével induló hét vége felé járva már találgatni kezdték: mi lehet annak a soha nem érzett bűznek a kiváltó oka, ami különösen az esti és a reggeli órákban okozott kellemetlenséget. E miatt a nagy melegben még szellőztetni sem tudtak. Azt hitték, hogy valami állati tetem lehet a németek kertjében, az okozza a bűzt, de ettől többre nem gondoltak. Még a reggeli buszhoz siető asszony fejében sem fordult meg más, amikor a németek háza előtt elhaladva különös, napról napra erőteljesebb bűzt érzett az utcán.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A fűvágásra érkező ember gyanút fogott

Mint megtudtuk, a holttestek feltalálásában kulcsszerepe volt annak a helyi férfinek, aki miután megérkezett a szokásos fűnyírásra, a munkát elvégezve hiába szólongatta a német férfit a keresztnevén, hogy kifizesse, az nem adott életjelt. Miután hazament, az esetet elmondta a lányának, aki azt látta megnyugtatónak, ha értesítik a rendőrséget.

Ennyi rendőrautó még a drogtanya felszámolásakor sem volt Hillyén

A minden tekintetben, így közbiztonsági szempontból is nyugalmasnak nevezhető Hillyén igencsak felkavarta az állóvizet, amikor június 21-én, a holttestek felfedezésekor, úgy fél utcányi rendőrautó és az azokból kiszálló rendőrök, nyomozók lepték el a települést. Az egyik helybéli úgy jellemezte a helyzetet, hogy még a több mint tíz éve felszámolt drogtanyánál sem volt annyi egyenruhás, mint most, pedig hát akkor a rendőröknek drogkereskedőkkel, bedrogozott emberekkel volt dolguk.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az asszony fején műanyag zacskó, a férfi fején lőtt seb?

Az esettel összefüggésben végzett adatgyűjtésünk, a rendelkezésünkre álló – a rendőrség által nem megerősített – információk alapján arra a kikövetkeztetésre jutottunk, az a történeti tényállás rajzolódik ki:

a haláleset időpontja június 13-a és 21-e között lehetett.

Ezt támasztja alá, hogy a tanúként is kihallgatott szomszédok elmondása szerint június 13-án, szerdán még kint volt a szemetes kuka az utcán, majd miután azt kiürítették, bekerült az udvarra. Az elhullott állatnak tulajdonított „dögszagot” először azon a hétvégén, majd intenzívebben június 18-án és az azt követő napokban érezték. Mint megtudtuk, lövés hangját senki nem észlelte. Azt viszont többen megerősítették, hogy szerintük

Az elhunyt asszonyt a házban, fején műanyag zacskóval találták.

Információnk szerint a szobában, az egyik fiókból 43 millió forint készpénz került elő, melyet a helyi polgármesteri hivatal hagyatéki leltár ügyintézője vett át. A pénz kivételéről szóló banki kivonat szintén előkerült.

A férfit az udvaron lévő, használaton kívüli, már a típusát sem felismerhető állapotban lévő kisbuszban, egyes elmondások szerint fején lőtt sebbel találták meg, más vélemények szerint viszont más módját választotta az öngyilkosságnak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A laikus feltételezések szerint a férfi először az asszonnyal végzett, majd öngyilkosságot követett el.

A helyszíni szemle lefolytatása után, a már elég rossz állapotban lévő holttesteket először a kalocsai kórház proszektúrájára, másnap a rendőr orvosi boncolás elvégzésére Kecskemétre szállították. A rendőrség a helyszínt bűnügyi zárlat alá vette, valamennyi bejáratot szalaggal és pecséttel is biztosították.

A büntetőeljárás szabályai szerint nyomozó rendőrségen kívül a polgári hatóságoknak is van teendőjük, mert a rendőrség által zárolt, a helyszínen található értékek számba vételén túl az örökösöket is fel kell kutatniuk. Már csak azért is, mert a rendőrség engedélyéhez kötött temetést elsősorban nekik kellene intézni.

Az ügyre a bővebb hivatalos tájékoztatást követően visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK