2022. 06. 25. szombat
Vilmos
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Homokmégyen örömünnepen szólalt meg először a katolikus templom új toronyórája

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 28., 08:12

Negyvenöt év után új toronyórát kapott Homokmégy ékessége, a Katolikus templom. Az alkalomból a községben ünnepi szentmisét, bált tartottak.

„Kis falunkban megállt az idő! Segítsetek homokmégyiek, hogy együtt büszkék lehessünk! Egy hatalmas összefogásra kérek, buzdítok mindenkit! Homokmégy temploma falunk legnagyobb ékessége. Ha hazaérünk munkából, kirándulásból, több kilométerről előre köszönt bennünket. Éjjel-nappal láthatjuk, de sajnos a toronyóra kb. 45 éve nem működik benne. Egy kivételes összefogásra kérek mindenkit.
Árajánlatot kértem egy toronyórás cégtől, kijöttek megvizsgálták és megállapították, hogy vezérlőegységet, óra szerkezetet, számlapot és a mutatókat is kell cserélni. Többféle árajánlatot kaptam az órára. A legolcsóbb ajánlat 2 700 000, a legdrágább 5 400000 Ft-ba kerül. Ha még kérünk időjelző kalapácsot, az még plusz 500 000 Ft. Úgy gondolom, hogy 40 év után az is hatalmas dolog lenne, ha a legolcsóbbat választanánk, hisz az óraszerkezet ugyanaz, csak a kinézete lenne más.
Így 4 db 1400mm átmérőjű alumínium alapú óraszámlapot alumínium óra mutatókkal fekete - fehér porfestett kivitelben kapnánk szerkezettel, vezérlővel 2 700 000 Ft-ért. Plusz ha összejön rá a pénz, 500 000 Ft - ba kerülne az időjelző kalapács.
Ez nem önkormányzati vagy egyházi kezdeményezés! Kérek mindenkit Aki (bárhol legyen is a világban), de egy picit is Homokmégyinek érzi magát, hogy keressen engem és segítsen amennyivel tud, hogy örömmel nézhessünk fel a toronyórára. Előre is köszönök minden segítséget, bízom abban, hogy a mai őrült világban még sok embernek „ketyeg” ott bent valami. Tegyük együtt még jobb hellyé Homokmégyet! Kérlek titeket, hogy szóban, megosztással, vagy bármilyen egyéb módon segítsetek, hogy eljusson mindenkihez ez az üzenet. Szeretném, ha február végéig összejönne a pénz, így március 15 - re mi is elmondhatjuk, hogy egy nagy dolgot tettünk! Köszönök minden segítséget előre is!”
 - írta közösségi médiás bejegyzésében Karcsák László vállalkozó, ötletgazda és a megvalósítás főszervezője még 2022. január 16-án, aki akkor talán maga sem gondolta, hogy felhívására megmozdul a település apraja-nagyja és mindenki, aki valamilyen kötődése révén homokmégyinek érzi magát a nagyvilágban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


És most ugorjunk két hónapot és 10 napot az időben, mígnem eljött 2022. március 26.-a, amikor is a 17 órakor kezdődő szentmisén Móró László, a község plébánosa a templomot zsúfolásig megtöltő hívek és a közönség jelenlétében megáldotta az új toronyórát, majd a Kalocsai Fúvószenekar Betlenné Dajkó Ágnes karnagy vezényletével az alkalomhoz és a templombelsőhöz, a szakrális környezethez illő darabokat adott elő, amit a közönség vastapssal jutalmazott.

A műsorfolyam Karcsák László első osztályos fia szavalatával folytatódott, a verset a március 15-én Kalocsa Város Díszpolgárává avatott Papp Róbert külön erre az alkalomra írta.

Az egyházi ceremónia a művelődési házban rendezett bállal folytatódott, ahol a homokmégyiek és vendégeik a vacsorát követően a kalocsai Have-rock zenekar muzsikájára hajnalig mulattak.

A szombati bált követően Karcsák László portálunknak elmondta: a felhívásra több mint ötmillió forint gyűlt össze, így amellett, hogy a valamivel több mint hárommillió forintból megújított óra elkészült, és a szerkezet a GPS távvezérlésnek, a szünetmentes áramforrásnak köszönhetően éjjel-nappal mutatja a pontos időt, a fennmaradó összegből még a templom esővízcsatornájának megújítására is futja. Nagyon büszke vagyok mindenkire, aki egy picit is segített, hogy összehozhassuk ezt az egészet! Szeretem Kalocsát. Nagyon jó helyen van ott a vállalkozásunk, nagyon sok kalocsai barátom van, de ha már egyszer valaki, ha csak egy pár évig is homokmégyi volt, az tudja, hogy homokmégyinek lenni, az a világ egyik legjobb dolga! – fogalmazott Karcsák László főszervező, ötletgazda, aki maga is jelentős összeggel járult hozzá a megvalósításhoz.

A homokmégyi templom
A Homokmégy környéki szállásokra kiköltöző kalocsaiak buzgó vallásos életet éltek. Vasárnapokon és ünnepnapokon számtalan szekér vitte a pusztaiakat a városi templomba. Az emberi élet fordulóihoz kötődő szokásokat – keresztelő, lakodalom, temetés – is a városban tartották. A gyakorta járhatatlan utak nehezítették, akadályozták az utazást. Erről tanúskodik a kalocsai plébános 1807-ben írt figyelmeztetése a kereszteletlen csecsemők haláláról: „...ne a pusztákon barmok módjára szüljenek segedelem nélkül, hanem amikor érzik a szülés közeledtét, jöjjenek a városba." A homokmégyi szálláson tartózkodó kalocsaiak 1825-ben kértek először templomot érsek földesuruktól: „Homokmégyi Szálláson lakozó Kalocsai szállásbeliek ki teszik, hogy ők már annyira meg szaporodtak, hogy 400 lelkeknél többen volnának, mivel pedig a Templom töllük 3 órányi járásra volna, és Gyermekeik is minden nevelés nélkül nőnének fel, esedeznek, hogy ő Excellentiája méltóztasson nékiek a pusztára egy Templomot építeni."

A templom nélküli szállások lakói kis kápolnákat, Mária-képeket és haranglábakat állítottak, amelyek jellegzetes, kultikus szerepű közösségi építményei lettek a szállásokon lakó kalocsaiaknak. A haranglábakat általában a pásztorház vagy a kovácsház udvarán állították föl. A Mária-képek állítása az 1870-es évek közepétől volt divatos. A félkör alakú, kápolnára emlékeztető kis fülkék belsejében Mária szobor, ritkábban Mária kép volt. Nyitott elejüket vasráccsal zárták. Általában a szállások szélén épültek. A körülöttük elterülő térségen, a szabad ég alatt imádkoztak vasárnaponként a szállásiak. A XIX. század utolsó évtizedeiben megszaporodnak az adatok az útmenti keresztek állításáról, melyeket általában a szállásokról kivezető utak kereszteződéseiben helyeztek el.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Az alsómégyi Mária-kép

 

A homokmégyiek által igényelt templomra fél évszázadot kellett várni. A plébániát 1877-ben szervezték meg, anyakönyveit 1878 óta vezetik. A 1000 fő befogadására képes templomot 1875 októberétől 1877 októberéig építette Karlik János balassagyarmati építész. A Haynald Lajos érsek adományozta 400.000 tégla mellé, további 220.000 darabot kellett vásárolni. A templom hossza 21 öl, szélessége 7 öl. 1878. szeptember 28-án, szent Adalbert tiszteletére szentelték föl, ami után a misehallgatást és az emberi élet fordulóinak ceremóniáit is elvégezhették a szálláson. Búcsúját szent Mihály főangyal ünnepére engedélyezte XIII. Leo pápa 1880. április 6-án. A falakat Kuczka Mihály székesfehérvári művész festette ki 1936-ban. A festést 2010-ben restaurálta Vörösváczki Csaba.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A homokmégyi templom

A község első kőkeresztjét Gatter János és felesége, Glocker Mária állíttatta 1889. július 20-án. Felirata: ISTEN DICSŐSÉGÉRE / EMELTETTE / GATTER JÁNOS / ÉS NEJE / GLOCKER MÁRIA / 1889. A keresztet a templom bejárata előtt állították föl. Virágoskert övezte, mögé orgonabokrot ültettek. A keresztet a templom bejáratához vezető járda déli oldalára helyezték át 1968-ban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
Gyerekek a homokmégyi templom előtt az 1940-es években

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>
2022. 06. 22., 14:31
Amennyiben az időjárási körülmények engedik, 2022. június 23. napján, csütörtökön földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Kalocsa önkormányzatának illetékességi területén. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK