2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kettős öngyilkosságot követtek el a porschés németek – Még nincs gazdája a helyszínen talált 43 milliónak

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 13., 09:14

Súlyos, két ember halálával járó, horrorisztikus haláleset történt még a nyáron Homokmégy-Hillyén. Mint korábban beszámoltunk róla, június 21-én házukban holtan találták a faluban csak porschés németeknek nevezett házaspárt. Az ügy büntetőjogi része már lezárult, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint „…a szóban forgó halálesetek körülményeinek tisztázása büntetőeljárás keretében történt. A lefolytatott nyomozás minden kétséget kizáróan, mindkét elhunyt vonatkozásában kizárta az idegenkezűséget.” Következésképp – és ezt már mi tesszük hozzá – a házaspár közel egyidejű öngyilkosságot követett el. Ám az elhunytak hagyatékát képező, a helyszínen készpénzben talált 43 millió forint sorsa még nem dőlt el, a hagyatéki eljárás közel 10 hónapja folyamatban van.

A pénzt a házaspár férfi tagja napokkal a halál valószínűsített időpontja előtt vette ki a bankból, tehát előre készülhettek az öngyilkosságra.

Az elhunytak kizárólag német nyelvű iratai között végrendeletet is találtak, így végrendeleti örökös, vagy ha az nem lenne érvényes, az elhalálozott férfi és nő előző házasságából született gyermekek személyében törvényes örökösök is vannak.

A helyszínem megtalált, hosszú évekkel ezelőtt született német nyelvű végrendeletet hivatalos fordításra küldték, így már ismert, ki, illetve kik az elhunytak végrendeleti örökösei.
bővebben ...

Azt már korábban sikerült kiderítenünk, hogy az ügy német állampolgárságú résztvevőit, a zacskóval a fején holtan talált feleséget és az udvari lakókocsiban, vélhetően méreggel öngyilkosságot elkövető férjet a rendőrorvosi boncolást követően Németországba szállították, és ott közös sírban temették el őket.

Ám hogy ki örökli az asszony holtteste mellett, az egyik fiókban készpénzben talált, az érintettek halálát megelőző napokban a bankból egy összegben kivett 43 millió forintot, az még nem dőlt el. A hagyatéki eljárás azóta folyamatban van. A hagyatéki procedúra nem a szokásos rutin szerint történik, hiszen a fellelt iratokat le kell fordítani, és az ügyfeleket Németországból kell idézni.

Homokmégyen és Hillyén is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy középkorú fiatalember, az egyik elhunyt fia járhatott a korábban bűnügyi zárlat alatt tartott házban. Erre utal, hogy a bejárati kapun a rendőrségi pecséttel ellátott biztonsági szalag középen el van szakadva. A garázs felőli nagykapun a szalag sértetlen, azaz járművet, nagyobb tárgyakat nem szállítottak el onnan.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Azt is hivatalos forrásból tudjuk, hogy a helyszíni szemle során, az asszony holtteste melletti egyik fiókban fellelt 43 millió forintot a homokmégyi polgármesteri hivatal hagyatéki ügyintézője az önkormányzat számláján, de elkülönítve helyezte biztonságba.

A közjegyző a hagyatéki eljárást még nem zárta le, így az önkormányzat nem kaphatott végzést arról, hogy a pénzt, ha érvényes a végrendelet, a végrendeleti örökösnek, ha nem, a törvényes örökösöknek, azaz az elhunyt férfi és nő előző házasságából született  gyermekeinek adja ki.

Homokmégy-Hillyét megrázta az eset

Mint emlékezetes, 2018. június 21-e, a holttestek felfedezése után Homokmégy-Hillyét, de a környező településeket is hetekig lázban tartotta a helyben egyesek által „egy gyilkosság két áldozat” szóhasználattal illetett kettős haláleset.

A lepukkant kisbuszban felfedezett, felesége halálában valószínűleg közreműködő férfi halálát nem lőfegyver, hanem feltehetően méreg okozta.
bővebben ...

A helyszíni szemle után a rendőrség kérdésünkre azt a tájékoztatást adta:

„A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai a haláleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálják. Az ügy kapcsán egyéb információt nem áll módunkban közölni, mert a nyomozás még folyamatban van.”

A szóvivőnek az eset után 10 hónappal, április 11-én küldött megkeresésünkre a Rendőr-főkapitányság azt írta:

A szóban forgó halálesetek körülményeinek tisztázása valóban büntetőeljárás keretében történt. A lefolytatott nyomozás minden kétséget kizáróan, mindkét elhunyt vonatkozásában kizárta az idegenkezűséget, ezért a nyomozást a Be. 398. § (1) bekezdés a) pontja alapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága bűncselekmény hiányában megszüntette.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Nem légből kapott volt a találgatás

A holttestek feltalálásakor a helyszínen járt szemtanúktól tudjuk: a szobában holtan talált asszony fején egy műanyag zacskó volt. A férjet az udvaron lévő, lepusztult lakókocsiban fedezték fel holtan, a helyszíni szemlén közreműködő orvos önmérgezésre gyanakodott. Az akkor megismerhető tényeken alapuló, laikus feltételezések szerint az volt a legvalószínűbb, hogy az asszony fejére a férj húzhatta a műanyag zacskót, majd miután az megfulladt, a férfi az udvaron álló, lepusztult kisbuszban követett el öngyilkosságot.
Ezt a helyszínen járt szemtanúktól származó feltevést zárta ki a rendőrség nyomozása. Tájékoztatásuk szerint a Büntetőeljárási törvény hivatkozott 398. § (1) bekezdés a) pontja, azaz „Az ügyészség és a nyomozó hatóság megszünteti az eljárást, haa cselekmény nem bűncselekmény” – jogszabályhely alapján zárták le az eljárást.

Még mindig kísért a kettős haláleset

Hillyén április 11-én járva többen elmondták, még mindig szorongva mennek el a ház előtt, az ingatlanon kívül a rendőrségi biztonsági szalagok is a megrázó esetre emlékeztetnek.

No’ meg arra, hogy a házaspár úgy élt le különc módon 18 évet Hillyén, hogy szinte egy szót nem tanultak meg magyarul. Az asszonyt ennyi idő alatt alig látták, a házból legfeljebb pár percre ment ki a bokrokkal sűrűn takart udvarra. A nála úgy 10 évvel idősebb férj kéthetente járt bevásárolni az öreg, sötétkék Porschéval, ami azért még avítt állapotában is feltűnést keltett. Innen eredt a porschés németek ragadványnév, amiről az érintettek valószínűleg nem tudtak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A megkérdezettek ezúttal is megerősítették, a holttestek feltalálásában kulcsszerepe volt annak a helyi férfinek, aki miután megérkezett a szokásos fűnyírásra, a munkát elvégezve hiába szólongatta a német férfit a keresztnevén, hogy kifizesse, az nem adott életjelt. Miután hazament, az esetet elmondta a lányának, ő értesítette a rendőrséget. 

Ez a bejelentés 2018. június 21-én történt. Ám akkor a házaspár már legalább egy hete nem élhetett. A szomszédok június 11-től az utcán a zárt ajtók és ablakok ellenére rossz szagot éreztek, de elhalt állat tetemére gyanakodtak.

A sarokház miatt viszonylag távol eső szomszédok annak a reményüknek adhat hangot: ha meglesznek az örökösök, hamar eladják majd a Hillyén még mindig takarosnak számító házat, hogy az ahhoz fűződő rossz emlékek mielőbb oldódjanak az esetet leszámítva a nyugalom szigetének számító faluban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK