2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Körbetáncolták Homokmégyet – Szüreti mulatság erdélyi vendégekkel

Illés György Cinó  |  2016. 09. 26., 19:19

Homokmégy több nagy ünnepe közül az egyik legjelesebb a szüreti fölvonulás mulatság, amelynek során a falu népe a központi településrészről indulva több távolabbi helyszínt is fölkeres, hogy szüreti jókedvvel, muzsikaszóval vigyék el nekik a termés megáldásának jó hírét, és az ott élőket Homokmégy központjába hívják egy önfeledt szüreti bálra. Az idei ünnep fényét egy 25 éves testvérvárosi kapcsolat is emelte: Székelyvarság küldöttségét fogadhatták a homokmégyiek a szüret ünnepség alkalmából.

Az évszázadosnál is régebbi népünnepély központi ceremóniája ősi forgatókönyv szerint alakul évről-évre, így volt ez idén is. Akiknek van népviseletük Homokmégyen, azok ezen az ünnepen, különösen a terményáldás alkalmára felöltik a díszes ruháikat, és régi hagyomány, hogy már a terményáldás előtt, majd utána is, ott, a templom előtt septiben táncra is perdülnek.
De nem csak ott: a terményáldást követő templomtéri tánc után a díszes forgatag a központi buszmegállóhoz vonult, ahol a szüreti ünnep keretében összeadott „bíró” és „bíróné” szülei vendégelték meg a fesztiváli sokadalmat.

Amint megtudtuk, a régi hagyomány szerint ilyenkor a valóban házasulandó homokmégyi párok közül választották ki a bírót és bírónét – egyfajta megtiszteltetésképpen – a házasodási szerepjátékhoz, és a vendéglátás is valóban a szülők házánál zajlott. Azonban ma már nincs elegendő fiatal ehhez, így az a fő szempont, hogy el tudják járni a nyitótáncot. Manapság sokszor kapják a bírói pár szerepét olyanok, akik a valós életben nem ápolnak egymással intim viszonyt, bár az utóbbi években sokszor vállalták ezt a szerepet valóban párok. Sőt, nem is mindig homokmégyi kapja ezt a nemes feladatot, ahogyan idén sem.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: www.homokmegy.hu

A bíró nem volt szerelmes

Ezúttal kalocsai volt a bíró, és valójában nem voltak szerelmesek „hites feleségével”, bár ki tudja, udvari kémeink szerint remekül érezték magukat együtt, jól mulattak egész este… Akárhogy is alakul az idei bírói pár további sorsa, az élet nem áll meg, így már a jövő évi szürethez is elkezdődtek az előkészületek. A bíró és bíróné szerepére már van is jelentkező, akik híreink szerint valóban jegyesek.
Akárhogyan is lesz, most úgy volt, hogy a bírói kézfogó örömére sokan táncra is perdültek.
Ezt követően megindult a menet a köztudomásúan sajátos térbeli elrendezésű, több kisebb szállást is magába foglaló település távolabbi részeibe, hogy oda is elvigyék a bíró lakodalmának és a szép termésnek, a szüreti vigalmaknak a jó hírét.

No de nem ám gyalogláb: lovas kocsik, négyszemélyes hintók, tíz-húszfős kocsik és egy hatalmas, 30 fős kocsi vitte a fesztiváli népet az ünnepi helyszínekre. Az egyiken még zenekar is helyet kapott, onnan muzsikáltak az úton végig. Először a halomi útkereszteződésbe vitt az útjuk, ahol rendőri segítséggel szintén egy rövid össztánc volt a program, majd Alsómégy felé menet még a Kárpi család sajtüzemébe is betértek, ahol egy sajtkóstolóval kedveskedett nekik a házigazda, amit újra tánccal háláltak meg, végül Alsómégyre értek, ahová szintén táncbemutatóval vitték el a szüret hangulatát.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: www.homokmegy.hu

Több mint száz „levél”, száz munkaóra

Visszatérve a faluközpontba igazi dínomdánom vette kezdetét: két bográcsban rotyogott a pörkölt, egyik egy egész vaddisznóból, másik egy birkából, miközben az asszonyok a megarétes előkészületein munkálkodtak. A desszert pompás, nagyanyáink receptje szerinti kézműves rétes volt. Hogy ez a maga kategóriájában hivatalos rekord volt-e, vagy lehetett volna-e, azt nem tudjuk. De aki látta még a nagymamáját, jobb esetben édesanyját kézzel rétest készíteni, esetleg maga is tud, az el tudja képzelni, mekkora munka lehetett több mint száz, az asztallapnál egyenként nagyobb, kézzel húzott levélből sütött, kemencés rétes elkészítése. Akinek nincs tapasztalata, annak elmondjuk, hogy húsz gyakorlott, jó kezű asszony ötórás munkája volt a rétesek előkészítése.

Erdélyi testvérváros az ünnepen

A rendezvényt fél hattól folklórcsoportok közreműködésével zajlott kulturális rendezvénysor tette teljessé. A házigazda, a részben régi tagokból nemrégiben újjáalakult Homokmégyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes nyitószáma mellett további három tánccsoport lépett színpadra. Másodikként a Drágszéli Asszonykórus énekelt, majd a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület Néptánccsoportja mutatta be táncait, végül a Székelyvarsági Néptánccsoport bemutatója zárta a sort.

Székelyvarság Homokmégy testvértelepülése immár 25 éve. Azonban az utóbbi három évben nem sikerült személyesen idelátogatniuk a testvértelepülés küldötteinek. Erre azonban most sor került, és a kulturális delegációt a polgármester vezette protokollküldöttség is elkísérte, amelynek a tagjai közt Székelyvarság önkormányzatának képviselőit is üdvözölhettük.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: www.homokmegy.hu

126 éve már megtartották!

A testvérvárosi kapcsolat tető alá hozatalában is oroszlánrészt vállaló Romsics Imre üdvözölte is őket a nyílt plénum előtt, hiszen a táncos est előtt ő mondott rövid köszöntőt és ünnepi beszédet. Ebben kitért a homokmégyi szüreti mulatság hagyományainak idő ködébe vesző ősiségére, hiszen írásos feljegyzés is bizonyítja, hogy 1890-ben már hasonló tematikával megtartott szüreti mulatság volt a faluban.
A táncbemutatókat követően, rövid szünet után a nyitótánccal indult az esti bál, amely hajnalig eltartott. Híreink szerint fél ötkor ment el az utolsó vendég. Valószínűleg addigra már őt is nagyon várták.

A rendezvény után Vígné Romsics Beáta munkatársunknak elmondta, hogy a rendezvény szervezését ugyan ő koordinálja, de a szüreti mulatság előkészítésében és lebonyolításában nagyon sokan részt vesznek a faluból önkéntes segítőként. A főszervező nekik ez úton mondott köszönetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK