2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

290 Le, 110 km/h, 250 L/min., megszentelve: Mi az?! – „Soha ne vonuljon a Paksi Atomerőmű területére”

Illés György Cinó  |  2018. 06. 22., 14:47

Csütörtök délelőtt tíz órakor tartott, ünnepélyes állománygyűlés keretében került átadásra a Kalocsai Tűzoltó-parancsnokság új tűzoltókocsija. A jármű mindenben fölülmúlja, vagy utoléri elődjét, amelyet tartalékos állományba helyeznek. A mindenféle extrákkal, a mentést, oltást, kárelhárítást szolgáló eszközök gazdag tárházával fölszerelt „önjáró állomás” átadásán Font Sándor országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd a korszerű járműfecskendőt Betlen Zsolt, az új kalocsai tűzoltóparancsnok mutatta be az állománynak, majd Márton Gábor káplán szentelte meg. Az ünnepséget lezáró állófogadáson Ossó János tűzoltóezredes mondott pohárköszöntőt.

A jármű átadására szervezett ünnepélyes állománygyűlésen – a Himnusz hangjai után – dr. Farkasinszki Lóránt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, aki az alkalmat arra is kihasználta, hogy személyi változásokat jelentsen be a Katasztrófavédelem megyei szervezetében, különös tekintettel azoknak városunkat is érintő jellegére: más, fontos beosztásba

áthelyezték Istella Zsolt eddigi tűzoltóparancsnokot, akinek helyét Betlen Zsolt veszi át.

A tisztségek átadásával-átvételével kapcsolatos rituálék, illetve székfoglaló, illetve leköszönő beszédek után – már a tűzoltóság udvarán – Font Sándor is köszöntötte a megjelenteket, kiemelten a távozó és a kinevezett parancsnokot, az állomány és a társszervezetek jelen lévő tagjait, illetve Kalocsa város és a környező települések polgármestereit, hiszen az ő településeken élők számára is áldásos lesz a most használatba vett eszköz.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A képviselő hangsúlyozta, hogy az új gépjárműfecskendő az itt élők biztonságának és biztonságérzetének fokozására is alkalmas lesz. Font reményét fejezte ki, hogy a tűzoltóság állományának tagjai is érzékelik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a kormányzat az érdekükben tesz, hiszen az elmúlt időszakban számos kérdést kellett rendezni ezen a téren.

EZEK KÖZÜL KIEMELTE AZ ELMARADT TÚLÓRAPÓTLÉKOK KIFIZETÉSÉNEK KÉRDÉSÉT,

hangsúlyozva, hogy bár a probléma kialakulásához nem volt közvetlen közük, de 2010-től fogva mégis az ő feladatuk és felelősségük volt ezeknek az elmaradásoknak a rendezése, az ezzel kapcsolatos feladatok rájuk hárultak. A képviselő szólt az életpályamodellről is, amelyet szükségesnek tartottak a rendvédelmi szervek dolgozóira is kiterjeszteni. Ezek közül is kiemelkedik a tűzoltóság és katasztrófavédelem, ahol a gyorsaság rendkívül fontos, hiszen „ha baj van, akkor mindenki elvárja”, hogy lehetőleg „másodperceken belül érkezzen a segítség”.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


EHHEZ NÉLKÜLÖZHETETLEN A JÓ HÁTTÉR, A MEGFELELŐ TECHNIKAI ADOTTSÁGOK MEGLÉTE.

Font azt is elmondta, hogy a jármű néhány évvel ezelőtti kifejlesztéséhez elengedhetetlenek voltak a katasztrófavédelem mindennapi feladatait ellátók tapasztalatai, ugyanis a fejlesztés az általuk megfogalmazott igények és észrevételek figyelembevételével valósult meg, ezért azt kérte az állomány tagjaitól, hogy

ha bevethetőség, praktikum kényelem szempontjából jobbító javaslataik, észrevételeik vannak, akkor a megszokott szolgálati utat betartva jelezzék.

Annál is inkább, mert a katasztrófavédelem mellett egy másik fontos nemzetbiztonsági terület, a honvédelem megerősítésére is jelentős pénzügyi eszközök kerülnek elkülönítésre, így azon a területen is komoly technikai fejlesztés fog el kezdődni a jövőben.
A honvédségnek pedig hasonló alvázra épített járművekre lesz szüksége, így a tűzoltók tapasztalatait a katonai célra szánt járműveken is fel tudják majd használni,

bár egy ilyen eszköznél azt szeretnénk, ha soha nem kerülne használatba ténylegesen, esetleg csak gyakorlaton – mondta Font Sándor, aki azt is fölidézte, hogy annak a folyamatnak a részeként, amellyel igyekeznek a tűzoltóegységeket megerősíteni,

MÁR KISKŐRÖSÖN IS ÁTADTAK EGY UGYANILYEN JÁRMŰVET NÉHÁNY HÓNAPPAL EZELŐTT.

Végül jó munkát kívánt a képviselő az állománynak az új jármű használatához.

Betlen Zsolt bemutatja: a RÁBA R16

Az új járművet a kulcsok átadását megelőzően Betlen Zsolt tűzoltó alezredes, a Kalocsai Tűzoltó-parancsnokság új parancsnoka mutatta be.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A parancsnok fölidézte: 2012-ben fogalmazódott meg az az országos elhatározás, hogy a tűzoltóság kiöregedőben lévő gépjárműparkját hazai gyártású járművekkel pótolják. Már annak az évnek a decemberében átadták az első prototípust, amelyet még MAN alvázra építettek. Később abból is több változat készült, majd Renault alvázra került, és Rába gyártmányú futóművel, rugókkal és fékberendezésekkel szerelték föl. A fejlesztés során módosították a kormányzást, a futóművet, az üzemanyag- és oltóanyagtartályokat.

AZ ÚJ MODELLT 290 LÓERŐS RENAULT MOTORRAL SZERELTÉK.

Sebessége 90 kilométer/órára korlátozott, de megkülönböztető jelzést használva 110 km-es óránkénti sebességgel is tud haladni.

4000 LITERES BEÉPÍTETT VÍZTARTÁLLYAL, 400 LITER HABKÉPZŐ ANYAG TARTÁLLYAL SZERELTÉK FÖL, A JÁRMŰ MOTORJÁRÓL MEGHAJTOTT, HÁTSÓ BEÉPÍTÉSŰ GÉPJÁRMŰFECSKENDŐVEL RENDELKEZIK, AMELY 250 LITER/PERC VÍZSZÁLLÍTÁSÚ SZIVATTYÚVAL KERÜLT KIALAKÍTÁSRA.

A Rába R16 mindkét oldalán gyorsbeavatkozó került kiépítésre, két-két 75 mm átmérőjű nyomócsonkkal, amelyre egyszerre négy darab vezetéket tudnak szerelni.
Mindezen kívül – a teljesség igénye nélkül – nagyteljesítményű feszítővágó, pneumatikus emelőpárna, láncfűrész, hőkamera és vízágyú is kiegészíti a járműre telepített eszköztárat, az akcióterületen a megfelelő látási viszonyok megteremtését pedig a földtől 5 méter magasságra emelkedő fényárboc, illetve a kocsi két oldalán fölül elhelyezett LED reflektorok is segítik.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az új katasztrófavédelmi eszköz bemutatása után Farkasinszki Lóránt ünnepélyesen átadta az indítókulcsokat Betlen Zsolt parancsnoknak, majd a nemzeti színű szalag átvágása következett, miután a tűzoltók kíváncsian vették birtokukba az új tűzoltóautót.

A rendezvény állófogadással zárult a tűzoltóság oktatótermében, ahol Ossó János tűzoltó ezredes mondott pohárköszöntőt.

„Emelem poharam…”

Az ezredes elmondta egyebek közt, hogy eddig 108 darab ilyen jármű készült el és állt szolgálatba, és büszkén fűzte hozzá, hogy a kirendeltséghez tartozó mindkét tűzoltóállomás rendelkezik már ilyen eszközzel, majd poharát az új parancsnokra emelte, azt kívánva, hogy

ez a gépjármű-fecskendő sohase vonuljon a Paksi Atomerőmű területére!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK