2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Átadtak Kalocsa újkori történetének legimpozánsabb, legkorszerűbb gyermekintézményét - A Lurkó palota minden tekintetben rászolgál a palota elnevezésre

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 16., 15:34

Akikben eddig kétség merült fel, hogy nem túlzó-e Lurkópalotának nevezni Kalocsa újkori történetének legimpozánsabb, legfelszereltebb új gyermekintézményét, a 75 gyermeket befogadó, zöldmezős beruházásként épült új Belvárosi óvodát, azt abban erősíthetjük meg: nem. A külső építészeti jegyeiben újszerű, impozáns, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje szakembereinek javaslatait már a tervezéskor figyelembe vevő épületkomplexum elcsodálkozásra késztette azokat, akik a március 16-án, 10 órakor kezdődő ünnepélyes átadás alkalmával jártak először a gyermekek által február 15-e óta belakott intézményben. A megyében sok hasonló ünnepélyes átadón résztvevő vendégek, köztük Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő nem csak az épület kvalitásait, a kivitelezés minőségét méltatták, hanem az eseményen fellépő gyermekek műsorát látva a benne folyó pedagógiai munkáról is elismeréssel szóltak. Dr. Filvig Géza ünnepi beszédében ehhez hozzá tette: az új óvoda a városi összefogás jelképe is egyben.

Dr. Filvig Géza a protokoll vendégek, a tervező, a kivitelező, a hivatal és természetesen az óvoda munkatársai, a szülők, a gyermekek köszöntése után röviden összefoglalta a megvalósítás nem éppen zökkenőmentes történetét.
Mint többek között elhangzott:

Az új óvoda 538 millió forintból épült meg. 2017-ben az akkori városvezetés 150 fős óvodát tervezett, majd 75 fős lett belőle.ABács-Kiskun megyei önkormányzat TOP pályázatán 400 millió forint támogatást nyert a város, ám a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően 138 millió forint forráshiánnyal szembesültek. Font Sándor2019. október 14-én mondta az újonnan megválasztott polgármesternek: ha segítségre van szükséged, fordulj hozzám, Kalocsa számíthat rám. Miután aképviselő úrral átbeszéltük a helyzetet, Font Sándor felkutatta a forrást, a kormányzat elé vitte az ügyet, és egyedi kormánydöntéssel megszerezte a városnak a hiányzó 138 millió forintot. Így már elkezdődhetett a beruházás a kalocsai székhelyű Generál Kft., mint fővállalkozó kivitelezésében. Az óvodafejlesztés valamennyi résztvevője átérezte annak a felelősségét:aki óvodát épít, az a jövőt építi.”
- mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Filvig Géza hozzátette:

Nem dőlhetünk hátra, van feladat még bőven. Az idei évben 430 óvodásunk van az egyes tagintézményekben, az ő biztonságos elhelyezésük a feladatunk.Jelenleg 75 gyermek van itt, és további 75 gyermek elhelyezése halaszthatatlan.A mögöttünk lévő épület építési terület, zajlik a munka - utalt a polgármester az Ifjúsági Házban kialakítandó ideiglenes óvodára és a játszóudvarra, a mellettünk lévő ingatlant már megvásároltuk, a tervek elkészültek, a pályázatunkat a TOP Plusz keretében benyújtottuk, 550 millió forint összegre, így lesz teljes a 150 fős óvoda. A meglévő óvodákat és bölcsödét sem felejtjük el, 300 milliós bővítést és felújítást végzünk rajtuk.”

 

Dr. Filvig Géza végül megköszönte Font Sándorképviselőnek, a kormányzatnak, a megyei közgyűlésnek, a városi képviselő-testületnek, az intézmény dolgozóinak, a fejlesztési csoportnak, a kivitelező fővállalkozónak és alvállalkozóknak, a Vagyonhasznosítási Kft-nek, mint üzemeltetőnek, és nem utolsó sorban az óvodás gyermekek szüleinek, hogy közreműködtek a megvalósításban.

Azt kérem, folytassuk így közösen a munkát, látható, közös összefogással milyen csodálatos eredményt tudunk elérni, és így Kalocsa élhetőbb város lesz!”
zárta beszédét a polgármester.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a jelenlévők köszöntése után annak adott hangot:

Azért is jöttem örömmel, mert kíváncsi voltam már arra, milyen is már a régóta dajkált, készülő óvoda, és mivel korábban érkeztem, már végig néztem a termeket, és azt kell hogy mondjam: gyönyörű. Világos, természetes fényben lehetnek a gyermekek, és káprázatosan jó lesz majd, ha elkészül majd az udvar része is. Kalocsának ez az egyik fontos létesítménye, de a megyei TOP-os keretből több mint 2 milliárd forint érkezett az elmúlt években Kalocsára: az óvodán kívül a szomszédos utcában lévő szociális otthon fejlesztésre, a csapadékvíz-hálózat fejlesztésére, az ipari park beruházásra és a szociálisan leromlott terültek megújítására is."
– sorolta a közgyűlés elnöke, majd azzal folytatta:

Ez a pénz csak az önkormányzathoz érkezett, a vállalkozói szféra támogatására biztosított források nem tartoznak ide. Nagyon sok szép óvoda átadásán voltam már az idei esztendőben is Bács-Kiskun megyében. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy összesen 600 projekt indult a megyében. Ebben vannak bölcsődék, szociális intézmények, egészségügyi épületek, csapadékvíz-elvezetés, és sok minden másra futotta. És még lesz ebben az évben még egy 80-85 átadásunk, ami a TOP keretében valósul meg. Elkezdődött a TOP folytatása, TOP Plusz néven. Ezt a programot ugyan még Brüsszelben nem fogadták el, a magyar kormány megelőlegezi a forrásokat a megkezdéshez. Ugyanakkor ilyen gyors pályázati elbírálás sem volt, a megyei közgyűlés már az elmúlt héten 53 beruházást tudott támogatni. Még egy-két hét, és a megyében elkezdődhetnek az újabb TOP plusz pályázatok megvalósításai. Gratulálok ehhez a mint a neve is mondja, „palotához” – használják a gyermekek javára, jó egészséggel!”  – mondta Rideg László.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Font Sándor országgyűlési képviselő emlékeztetett:

A forráshiányt egyedi kormánydöntéssel lehetett megszerezni, amelyhez a megyei önkormányzat fejlesztési cégének a segítsége is kellett. Az ipari parknál is hasonló problémák adódtak, de a költségeket ott is sikerült helyrebillenteni, így hamarosan az is átadásra kerülhet.”
A továbbiakban Font Sándor az uszoda és környezete megújításának szükségességéről beszélt, amely szerinte a következő parlamenti ciklus legnagyobb feladata lesz.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírekNem kétséges, hogy ekkora összegű beruházás nem a város pénztárcájához van mérve, tehát nincs mese, itt az állami központi forrásokra is szükség lesz, amit a magyar gazdaság eddigi teljesítőképessége, és annak folytatása – amennyiben az orosz-ukrán háború hatása ezt nem írja felül (a minél hamarabbi béke elérése a célunk) – tehet lehetővé”
mondta Font Sándor, aki a várost e céljai megvalósításában is a támogatásáról biztosította.

 

Katus Györgyné egyebek mellett elmondta:

Kalocsán új óvoda átadására 1975 óta nem volt példa, és míg korábban álomnak tűnt egy új óvoda építése, ez az álom most valóra vált."
Az intézményvezető a továbbiakban köszönetét fejezte ki a megvalósításhoz támogatást nyújtó polgármesternek, országgyűlési képviselőnek, a képviselő-testületnek a támogatását, segítségét, a köszönetnyilvánításból a tervező, a kivitelező, az alvállalkozók sem maradtak ki. Katus Györgyné külön köszöntet mondott Dr. Grabarits Istvánnak és a szülőknek, a Vagyonhasznosító Kft-nek, akik a költözködéshez sok segítséget nyújtottak.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Mint elhangzott, az új épületben 75 négyzetméteres csoportszobák, tágas öltözők, igényes mosdók, tornaszoba, fejlesztő szoba, könyvtár, nevelői szoba, irodák, modern tálalókonyha és szociális helyiségek kerültek kialakításra. A Petőfi utcai óvoda átadásával jelentősen javul a köznevelési feladatellátás helyzete, szerepe a városban, de még további fejlesztésre van szükség, melynek a munkálatai már megkezdődtek. Az intézményvezető végül az új, Petőfi Sándor utcai (belvárosi) óvoda minden kis lakója, az ő szülei, valamennyi óvodai dolgozó, és a saját nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal „jövőt építettek a kalocsai kisgyermekes családoknak.”

Az épületet Fülöp Ernő főszékesegyházi plébános apát, kanonok, belvárosi plébános áldotta meg.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A továbbiakban a protokoll vendégek a polgármesterrel, intézményvezetővel a generálkivitelező cég vezetőjével közösen vágták át a nemzeti színű avatószalagot, majd a vendégek az óvoda belső bejárását, megtekintését követően az egyes óvodai csoportok által előadott kedves kis műsort tekintették meg.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>