2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Átadtak Kalocsa újkori történetének legimpozánsabb, legkorszerűbb gyermekintézményét - A Lurkó palota minden tekintetben rászolgál a palota elnevezésre

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 16., 15:34

Akikben eddig kétség merült fel, hogy nem túlzó-e Lurkópalotának nevezni Kalocsa újkori történetének legimpozánsabb, legfelszereltebb új gyermekintézményét, a 75 gyermeket befogadó, zöldmezős beruházásként épült új Belvárosi óvodát, azt abban erősíthetjük meg: nem. A külső építészeti jegyeiben újszerű, impozáns, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje szakembereinek javaslatait már a tervezéskor figyelembe vevő épületkomplexum elcsodálkozásra késztette azokat, akik a március 16-án, 10 órakor kezdődő ünnepélyes átadás alkalmával jártak először a gyermekek által február 15-e óta belakott intézményben. A megyében sok hasonló ünnepélyes átadón résztvevő vendégek, köztük Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő nem csak az épület kvalitásait, a kivitelezés minőségét méltatták, hanem az eseményen fellépő gyermekek műsorát látva a benne folyó pedagógiai munkáról is elismeréssel szóltak. Dr. Filvig Géza ünnepi beszédében ehhez hozzá tette: az új óvoda a városi összefogás jelképe is egyben.

Dr. Filvig Géza a protokoll vendégek, a tervező, a kivitelező, a hivatal és természetesen az óvoda munkatársai, a szülők, a gyermekek köszöntése után röviden összefoglalta a megvalósítás nem éppen zökkenőmentes történetét.
Mint többek között elhangzott:

Az új óvoda 538 millió forintból épült meg. 2017-ben az akkori városvezetés 150 fős óvodát tervezett, majd 75 fős lett belőle.ABács-Kiskun megyei önkormányzat TOP pályázatán 400 millió forint támogatást nyert a város, ám a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően 138 millió forint forráshiánnyal szembesültek. Font Sándor2019. október 14-én mondta az újonnan megválasztott polgármesternek: ha segítségre van szükséged, fordulj hozzám, Kalocsa számíthat rám. Miután aképviselő úrral átbeszéltük a helyzetet, Font Sándor felkutatta a forrást, a kormányzat elé vitte az ügyet, és egyedi kormánydöntéssel megszerezte a városnak a hiányzó 138 millió forintot. Így már elkezdődhetett a beruházás a kalocsai székhelyű Generál Kft., mint fővállalkozó kivitelezésében. Az óvodafejlesztés valamennyi résztvevője átérezte annak a felelősségét:aki óvodát épít, az a jövőt építi.”
- mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Filvig Géza hozzátette:

Nem dőlhetünk hátra, van feladat még bőven. Az idei évben 430 óvodásunk van az egyes tagintézményekben, az ő biztonságos elhelyezésük a feladatunk.Jelenleg 75 gyermek van itt, és további 75 gyermek elhelyezése halaszthatatlan.A mögöttünk lévő épület építési terület, zajlik a munka - utalt a polgármester az Ifjúsági Házban kialakítandó ideiglenes óvodára és a játszóudvarra, a mellettünk lévő ingatlant már megvásároltuk, a tervek elkészültek, a pályázatunkat a TOP Plusz keretében benyújtottuk, 550 millió forint összegre, így lesz teljes a 150 fős óvoda. A meglévő óvodákat és bölcsödét sem felejtjük el, 300 milliós bővítést és felújítást végzünk rajtuk.”

 

Dr. Filvig Géza végül megköszönte Font Sándorképviselőnek, a kormányzatnak, a megyei közgyűlésnek, a városi képviselő-testületnek, az intézmény dolgozóinak, a fejlesztési csoportnak, a kivitelező fővállalkozónak és alvállalkozóknak, a Vagyonhasznosítási Kft-nek, mint üzemeltetőnek, és nem utolsó sorban az óvodás gyermekek szüleinek, hogy közreműködtek a megvalósításban.

Azt kérem, folytassuk így közösen a munkát, látható, közös összefogással milyen csodálatos eredményt tudunk elérni, és így Kalocsa élhetőbb város lesz!”
zárta beszédét a polgármester.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a jelenlévők köszöntése után annak adott hangot:

Azért is jöttem örömmel, mert kíváncsi voltam már arra, milyen is már a régóta dajkált, készülő óvoda, és mivel korábban érkeztem, már végig néztem a termeket, és azt kell hogy mondjam: gyönyörű. Világos, természetes fényben lehetnek a gyermekek, és káprázatosan jó lesz majd, ha elkészül majd az udvar része is. Kalocsának ez az egyik fontos létesítménye, de a megyei TOP-os keretből több mint 2 milliárd forint érkezett az elmúlt években Kalocsára: az óvodán kívül a szomszédos utcában lévő szociális otthon fejlesztésre, a csapadékvíz-hálózat fejlesztésére, az ipari park beruházásra és a szociálisan leromlott terültek megújítására is."
– sorolta a közgyűlés elnöke, majd azzal folytatta:

Ez a pénz csak az önkormányzathoz érkezett, a vállalkozói szféra támogatására biztosított források nem tartoznak ide. Nagyon sok szép óvoda átadásán voltam már az idei esztendőben is Bács-Kiskun megyében. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy összesen 600 projekt indult a megyében. Ebben vannak bölcsődék, szociális intézmények, egészségügyi épületek, csapadékvíz-elvezetés, és sok minden másra futotta. És még lesz ebben az évben még egy 80-85 átadásunk, ami a TOP keretében valósul meg. Elkezdődött a TOP folytatása, TOP Plusz néven. Ezt a programot ugyan még Brüsszelben nem fogadták el, a magyar kormány megelőlegezi a forrásokat a megkezdéshez. Ugyanakkor ilyen gyors pályázati elbírálás sem volt, a megyei közgyűlés már az elmúlt héten 53 beruházást tudott támogatni. Még egy-két hét, és a megyében elkezdődhetnek az újabb TOP plusz pályázatok megvalósításai. Gratulálok ehhez a mint a neve is mondja, „palotához” – használják a gyermekek javára, jó egészséggel!”  – mondta Rideg László.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Font Sándor országgyűlési képviselő emlékeztetett:

A forráshiányt egyedi kormánydöntéssel lehetett megszerezni, amelyhez a megyei önkormányzat fejlesztési cégének a segítsége is kellett. Az ipari parknál is hasonló problémák adódtak, de a költségeket ott is sikerült helyrebillenteni, így hamarosan az is átadásra kerülhet.”
A továbbiakban Font Sándor az uszoda és környezete megújításának szükségességéről beszélt, amely szerinte a következő parlamenti ciklus legnagyobb feladata lesz.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírekNem kétséges, hogy ekkora összegű beruházás nem a város pénztárcájához van mérve, tehát nincs mese, itt az állami központi forrásokra is szükség lesz, amit a magyar gazdaság eddigi teljesítőképessége, és annak folytatása – amennyiben az orosz-ukrán háború hatása ezt nem írja felül (a minél hamarabbi béke elérése a célunk) – tehet lehetővé”
mondta Font Sándor, aki a várost e céljai megvalósításában is a támogatásáról biztosította.

 

Katus Györgyné egyebek mellett elmondta:

Kalocsán új óvoda átadására 1975 óta nem volt példa, és míg korábban álomnak tűnt egy új óvoda építése, ez az álom most valóra vált."
Az intézményvezető a továbbiakban köszönetét fejezte ki a megvalósításhoz támogatást nyújtó polgármesternek, országgyűlési képviselőnek, a képviselő-testületnek a támogatását, segítségét, a köszönetnyilvánításból a tervező, a kivitelező, az alvállalkozók sem maradtak ki. Katus Györgyné külön köszöntet mondott Dr. Grabarits Istvánnak és a szülőknek, a Vagyonhasznosító Kft-nek, akik a költözködéshez sok segítséget nyújtottak.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Mint elhangzott, az új épületben 75 négyzetméteres csoportszobák, tágas öltözők, igényes mosdók, tornaszoba, fejlesztő szoba, könyvtár, nevelői szoba, irodák, modern tálalókonyha és szociális helyiségek kerültek kialakításra. A Petőfi utcai óvoda átadásával jelentősen javul a köznevelési feladatellátás helyzete, szerepe a városban, de még további fejlesztésre van szükség, melynek a munkálatai már megkezdődtek. Az intézményvezető végül az új, Petőfi Sándor utcai (belvárosi) óvoda minden kis lakója, az ő szülei, valamennyi óvodai dolgozó, és a saját nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal „jövőt építettek a kalocsai kisgyermekes családoknak.”

Az épületet Fülöp Ernő főszékesegyházi plébános apát, kanonok, belvárosi plébános áldotta meg.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A továbbiakban a protokoll vendégek a polgármesterrel, intézményvezetővel a generálkivitelező cég vezetőjével közösen vágták át a nemzeti színű avatószalagot, majd a vendégek az óvoda belső bejárását, megtekintését követően az egyes óvodai csoportok által előadott kedves kis műsort tekintették meg.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK