2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Avatószalag átvágásával zárult az Iparterület-fejlesztés és az Inkubátorház projekt a Paksi közben – Jöhet a hasznosítás, amit a folytatódó Paks2 beruházás is segíthet

Avatószalag átvágásával zárult az Iparterület-fejlesztés és az Inkubátorház projekt a Paksi közben – Jöhet a hasznosítás, amit a folytatódó Paks2 beruházás is segíthet
Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 28., 18:24

Újabb kettő, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásával a Területi Operatív Program (TOP) keretében megvalósult projekt segítheti Kalocsa fejlődését. Március 28-án, 9 órakor Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, Font Sándor országgyűlési képviselőt, és a két fővállalkozó cég vezetőjét, Halász Lászlót, a kalocsai székhelyű Generál Kft., valamint Skultéti Csabát, az ugyancsak kalocsai Kalo-Bau ügyvezetőjét dr. Filvig Géza a fejlesztési területen épített új, illetve felújított komplexumok előtt köszöntötte. Az ünnepi esemény apropója, hogy befejeződött az Iparterület - fejlesztési és az Inkubátor Ház projekt fizikai megvalósítása a volt Foktői úti laktanya immár önkormányzati tulajdonban lévő területén. Az egyedi kormánydöntésnek köszönhetően a 118,4 millió forinttal kiegészített Iparterület-fejlesztés és a 3,98 millió forint vissza nem térítendő támogatással megtoldott inkubátor ház építés összesen 918,4 millió, illetve 223,98 millió forint értékben valósult meg.

Az ünnepségre meghívott vendégeket dr. Filvig Géza köszöntötte, aki elöljáróban emlékeztetett:

„Ingatlancserére volt szükség a Magyar Állammal annak érdekében, hogy az önkormányzat a különösen a Kalocsa-Paks Duna-híd közelsége miatt előnyös terület tulajdonjogát megkapja. Két jelentős projekt valósult meg itt, egymás mellett: az iparterület-fejlesztés, valamint az inkubátor ház projekt, ezekből áll össze az új gazdasági központ, a város ezen jól megközelíthető területén. A kettő beruházás mindösszesen 1,2 milliárd forint értékű, amelyben mind a TOP pályázati források, valamint a Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárására megkapott egyedi kormányzati támogatások is benne vannak.

Mindkét projekt2017-ben indult, szögezte le a polgármester, hozzátéve, már az ingatlancsere alkalmával szüksége volt a városnak arra a segítségre, amit az országgyűlési képviselő nyújtott. Ám még így is feltételes közbeszerzéssel indult a kivitelezésre kiírt pályázat. A beérkezett ajánlatokat követően szembesült a városvezetés azzal, hogy az időközben bekövetkezett áremelkedések következtében forráshiányos a projekt. Ismét Font képviselő úr nyújtott segítő kezet és közreműködésével, egyedi kormánydöntéssel megérkezett a közel 124 millió forint az iparterület-fejlesztésre, 3,98 millió forint az inkubátorház megépítésére.

És hogy miért fontos Kalocsának ez a két beruházás?"-
tette fel a kérdést a polgármester, amire a választ maga adta meg: Kalocsa egy csodálatos város, nagyon szeretünk itt élni, de ahhoz, hogy Kalocsa ezt a színvonalát tartani, illetve fokozni tudja, a gazdaság erősödésére van szüksége. Sajnos az iparűzési adóban megmutatkozó gazdasági teljesítőképesség alacsony szinten van. Ez a beruházás is azt segíti, hogy Kalocsa gazdasági élete erősödjön és fejlődjön. Az önkormányzat az inkubátor házzal a kezdő vállalkozásokat kívánja segíteni, hogy kész telephelyet, kiépített infrastruktúrát biztosítson számukra, és hogy az ide leszerződött öt év leteltével innen megerősödve tudjanak tovább lépni. Emellett a már működő vállalkozásoknak is lehetőséget biztosítunk, telephelyet, illetve raktárt lehet bérelni, ugyanis öt hatalmas, felújított csarnok áll rendelkezésre, egyikből lett az inkubátorház kialakítva. Az elképzelés szerint a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. adminisztrációja és a parkgondozó feladatokat ellátó részlege is ide költözik, hiszen régóta nagyon méltatlan körülmények között dolgoznak a jelenlegi telephelyükön.” – mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A továbbiakban Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt:

Egy hete az új kalocsai óvoda átadásán is elmondta: amikor hét éve nekiálltak az iparterület-fejlesztési projektek kiírásának a megyében, akkor azok nagyon nehezen indultak, mígnem az uniós ciklus végére az igények a másfélszeresére emelkedtek. Eleinte az iparterület - fejlesztésekért nem álltak sorba a települések, alig-alig mutatkozott igény, csak az eredeti keret felére volt jelentkező. A teljes összeg 10 milliárdról indult, de a végén 14 milliárd forint felhasználásával zárult a ciklus. Örülök, hogy ez a projekt Kalocsán megvalósult, minden résztvevőtől nagyon nagy munka volt ebben. Ezúton köszönöm meg a kollégáknak, akik akár Kalocsán, akár Kecskeméten, a megyei fejlesztési ügynökségnél dolgoztak. És kellett mindehhez Font Sándornak az a munkája is, hogy a megyei fejlesztések koordinátoraként, kormánybiztosként a szükséges forrást egyedi kormánydöntés formájában megszerezze.”

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az elnök a továbbiakban már a TOP Plusz pályázatokról szólt, kifejtve:

Az elmúlt héten 52 település pályázata volt sikeres, több mint 11 milliárd forint értékben. És ha ehhez hozzá tesszük, hogy a négy-öt számjegyű utakhoz megyei TOP-os keretből bő 4,5 milliárd forint fordítható még ezen felül, akkor elmondható: ilyen az összeg az ezt megelőző uniós ciklusban egyetlen egy alkalommal sem volt. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy Brüsszelben még nem fogadták el a magyarországi operatív programokat, tehát mindez a magyar kormány megelőlegezéséből származik. A holnapi nap folyamán megkezdődik a támogatási okiratok aláírása az egyes településekkel. Hamarosan megérkezik a pénz a számlájukra, és nekifoghatnak a következő fejlesztési elképzeléseik megvalósításához.”-
mondta az elnök.

Hozzátette:

Kalocsa lehetőségei pedig úgy gondolom óriásiak! A következő években, évtizedekben a város mágnesként fogja idevonzani a az embereket, és a megyei önkormányzat kész arra, hogy ezt minden vonatkozásban segítse. Polgármester úrral két héttel ezelőtt beszéltünk arról, hogy vannak turisztikai fejlesztések is a TOP Plusz keretében, például a Vajason való evezési lehetőség Foktőtől Érsekcsanádig valósulhat meg. Ezen is közösen dolgozunk, és természetesen sok más projekten is.”
zárta beszédét Rideg László.

Font Sándor a résztvevők köszöntése után kifejtette:

Apró, de nagyon fontos mozaikokból rakjuk össze Kalocsa fejlesztését, több irányú, több célú a megközelítés. A fiatal családokat segítő infrastruktúra, az óvoda átadása a múlt héten történt, most az iparterületé, de már a turisztikai fejlesztések is a rajzasztalokon és a fejekben vannak. Egyértelmű, hogy az egészet majd a Kalocsa-Paks Duna-híd koronázza, illetve erősíti meg."

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Múlt héten a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács ülése volt, amelyen a Paks2 fejlesztéséért felelős miniszter és államtitkár is jelen volt. Kikerülhetetlen volt az orosz-ukrán háború, és a Paks2 beruházás. A jelenlegi tudásunk szerint Oroszország garantálta, hogy minden megkötött szerződését az abban leírt ütemezéssel teljesíti. Egyben azt is jelezte államtitkár úr, hogy a tavaly ősszel még hiánypótlásra visszaadott tervek május – júniusra meg lesznek, a hiánypótlást teljesíteni tudják. Ők nem látják akadályát, hogy fizikailag is elinduljon az építkezés, az úgynevezett gödörnyitással. Ez azt jelenti, hogy minden, amire itt készülünk, és ami a Paks2-re, Magyarország villamos energiával való ellátására irányul, az menetrend szerint halad, a háború ellenére is, melyben egyetlen egy álláspontunk van: minél hamarabb fejeződjön be, legyen béke, hogy visszazökkenjünk azokba a gazdasági kapcsolatokba és fejlesztési lehetőségekbe, amelyek igen szép ívet jósoltak. A tavalyi 7,1 százalékos gazdasági növekedés még soha nem látott nagyságrendű volt, és az EU összes uniós országát megelőztük. Enne folytatása most megremegett, nem csak nálunk, egész Európa most a bizonytalanság fázisába került, ebben az a rendkívül biztos pont, hogy az atomerőmű építkezést az egyelőre a menetrend szerint halad.”
– zárta beszédét Font Sándor.

Az avatószalag átvágását követően a helyszíni bejárást irányító Boromisza Viktor, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője az egyes épületeknél, épületrészeknél elmondta:

Idestova 5 évre tekint vissza ez a projekt, a projekt ötlet megvalósításánál közel 3,5 hektáros területben lehetett gondolkodni. Az ingatlan a Magyar Állam tulajdonát képezte, és elsősorban hadászati, honvédségi célokra használták. A területen 5 darab csarnok épület volt; négy csarnok egyenként közel ezer négyzetméter, az ötödik 1100 négyzetméter alapterületű."

 

„Amikor átvettük a területet, eléggé gazdátlan képet mutatott: aljnövényzettel benőtt, az épületek nagyon rossz állapotban voltak. A pályázati kérelmet 2017-ben nyújtotta be az önkormányzat iparterület-fejlesztésre és inkubátor ház kialakítására kért támogatást, tehát két pályázatról beszélünk. Az egyik ötlet egy központi adminisztrációs épület megteremtése volt, ami 1000 négyzetméteren valósult meg. Ebben találhatók irodák, előadótermek, tárgyalók, 150 fős férfi-női öltöző vizesblokkal, szociális helyiségekkel, ez egy teljesen új, a 21. század követelményeinek megfelelő épület. Az 1000 négyzetméteres inkubátorházat hat szekcióra bontottuk föl, gyakorlatilag 6 műhely elhelyezésére alkalmas egység alakult ki. Valamennyi műhelyhez tartozik tároló, szociális és adminisztratív helyiség, teakonyha. Minden olyan funkció megtalálható benne, ami egy vállalkozás működéséhez szükséges. Minden egyes műhely energiaellátása biztosított, gondolok itt a gázenergiára, ugyanis itt egy gáz hőközpont működik. Valamennyi egység hőmennyiség mérővel ellátott, és külön villamos almérővel is rendelkezik, továbbá a víz is egyedileg mérhető. Ezek bárki számára bérelhetők.

A fennmaradó négy csarnokból hármat tároló funkcióra alakítottunk ki; itt általános felújítás zajlott, mind a három csarnok esetében. A lapos tetőket vízszigeteltük, a meglévő nyílászárókat, kapukat felújítottuk, új villanyhálózatot kaptak a csarnokok, illetve a csapadékvíz elvezetést is biztosítottuk. Az ötödik csarnok szintén jelentősebb felújításon esett át, ebben egy komoly műhelyblokkot sikerült kialakítanunk. Itt is lapostető szigetelés, hőszigetelés történt, a belső falakat szendvics panelekkel hőszigeteltük, műhely egységeket alakítottunk ki, tárolókat létesítettünk. Egy fatüzelésű kazán biztosítja a hőenergiát, amely reményeink szerint a városban képződő hulladékból származó fadarálékkal működik, egyedi termo-ventillátorokkal, egyedi hőfokszabályozással.

Ezen kívül a területet teljesen újra közművesítettük, ami azt jelenti, hogy belső ivóvízhálózat, csapadékvíz elvezető hálózat épült, a gázellátáshoz külön gerinchálózatot építettünk, és az elektromos energiaellátást is biztosítottuk. Nagyon komoly teljesítmény - igényeket kötöttünk le annak érdekében, hogy a betelepülő vállalkozásoknak ne legyenek energiaigény korlátai. Belső kamerahálózat is kiépült, a teljes terület be van kamerázva, tehát a vagyonvédelem is biztosított, valamint részben az utcafronton új kerítést is építettünk.”-
fejezte be tájékoztatását az osztályvezető.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK