2022. 09. 30. péntek
Jeromos
: 420 Ft   : 435 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Az MNV Zrt. a Földhivatal ingatlankezelője – Felújítás még nincs a láthatáron, egyeztetések igen

Illés György Cinó  |  2018. 11. 21., 22:41

Nem a Kalocsai Körzeti Földhivatal, sem a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal nem illetékes a leromlott épülettel kapcsolatban, helyettük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) kell gondoskodnia az állami épületek állagának megóvásáról, karbantartásáról – tudtuk meg a Kormányhivataltól és az annak égisze alá tartozó Földhivataltól megkapott válaszokból. A körbekordonozást viszont a Kormányhivatal állta, hogy nehogy balesetet okozzanak az épületről lehullott darabok, s a hivatalra háruljon a balesetveszély miatti felelősség.

Amint már megírtuk, szánalmas állapotban van a Kalocsai Körzeti Földhivatal – korábban a falugazdász iroda és a Pártok Háza – épülete, amelyet nemrégiben fémrácsos kordonnal vettek körbe. Kérdéseinkkel az épület egy részét használó Földhivatalhoz, valamint az annak felügyeletét ellátó megyei Kormányhivatalhoz fordultunk, és most kézhez vett válaszokból kiderült, hogy információink helytállóak voltak: a kordon sajnos nem felújítási munkák előhírnöke, csupán az utcán közlekedők személyi biztonságát szolgálja.


Forrás: Illés György

A megküldött tájékoztatás szerint a 2018 májusában átadott Kalocsa Város Önkormányzata az épületet az állam kezelésébe. Előzőleg

A KORMÁNYHIVATAL TÖBBSZÖR JELEZTE AZ ÖNKORMÁNYZAT FELÉ AZ ÉPÜLET SÚLYOSAN LEROMLOTT ÁLLAPOTÁT, BALESETVESZÉLYES JELLEGÉT, KEZDEMÉNYEZTE AZ ÖNKORMÁNYZATNÁL A FELÚJÍTÁST, AMI AZONBAN NEM TÖRTÉNT MEG.

A jelenlegi elkerítés is baleset-megelőzés érdekében került kialakításra, amit a Kormányhivatal saját költségvetéséből eszközölt.

Az MNV Zrt. a „reszortos”

Azonban, amint megtudtuk, a teljes ingatlan kezelése nem a Földhivatal és nem is a Kormányhivatal kompetenciája.

A TELJES ÉPÜLET AZ MNV ZRT. KEZELÉSÉBEN ÁLL, A KORMÁNYHIVATALNAK AZ ÉPÜLETET EGY RÉSZÉRE CSAK HASZNÁLATI JOGA VAN, AZZAL RENDELKEZNI NEM JOGOSULT.

Ennek fényében az állami ingatlanok kezelésének feladatait ellátó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez fordultunk kérdéseinkkel, akiktől az alábbi válaszokat kaptuk kérdéseinkre:


Forrás: Illés György

A Kalocsa 21 és 22 helyrajzi számú, kivett irodaház, lakóház és udvar megnevezésű ingatlanok 2018 májusában – jelenlegi állapotukban – kerültek a magyar állam tulajdonába, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal használati jogával terhelten”
– írják, tömören összefoglalva az előzményeket.

Az MNV Zrt. törvényben meghatározott kötelezettsége a költségvetési szervek elhelyezése közfeladatuk ellátásával összefüggésben. Amennyiben az érintett ingatlanok, vagy azok egy része állami feladat ellátásához nem szükségesek, úgy társaságunk azok egyéb irányú hasznosítását irányozza elő”
– folytatódik a  kérdéses ingatlan kezelését végző társaság válasza, amivel

KILÁTÁSBA HELYEZIK, HOGY AZ ÉPÜLET EGY RÉSZE MÁS FUNKCIÓRA KERÜL MAJD KIALAKÍTÁSRA EGY KÉSŐBBI FELÚJÍTÁS SORÁN.

A szándék megvan…

E felújításról egyelőre nem tudjuk, hogy mikor történhet meg, azonban azt igen, hogy

LEGALÁBB AZ ÉPÜLET ÁLLAGÁT MEGÓVÓ BERUHÁZÁSRA A SZÁNDÉK MEGVAN A VAGYONHASZNOSÍTÓ RÉSZÉRŐL:

Az MNV Zrt. a további állagromlás megakadályozása érdekében a szükséges munkálatok meghatározására egyeztetéseket kezdeményezett a helyi Önkormányzatnál és az Örökségvédelmi Hatóságnál”
– zárult az Magyar Nemzeti vagyonkezelő portálunknak megküldött válasza.

Az épület műemlék, így felújítása szigorú szabályok alapján történhet majd meg.
A ház melletti közterület is tartogat érdekességet az épített örökségünk iránt vonzódók számára:


Forrás: Illés György

Az épület melletti járda is különleges, akár az is műemlék lehetne!
A múlt század elején végzett felújítások részeként a Nagytemplom körül és az egész Szentháromság téren az akkor új műszaki megoldásnak számító

ASZFALTOS JÁRDÁT ÉPÍTETTEK KI, KÖZEL SZÁZ ÉVVEL EZELŐTT, AMELYNEK A FÖLDHIVATAL MELLETT EGY SZAKASZA MÉG MA IS LÁTHATÓ

Aki lusta odakutyagolni, kattintson Napi gyors cikkünkre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 29., 18:11
Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. Tagjai marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Még >>>
2022. 09. 29., 15:51
Mivel a víz után a kávé a leggyakrabban fogyasztott ital a világon, így joggal érdemel meg egy saját világnapot. Még >>>
2022. 09. 29., 13:05
A takarékosság jegyében idén nem lesz őszi szünet. Még >>>
2022. 09. 29., 13:01
A sofőrt és utasát a Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe vették, a határsértőket pedig visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Még >>>
2022. 09. 29., 09:46
Nagy szeretettel hívják városunk idősebb, nyugdíjas korú lakóit a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ udvarán tartandó ünnepi műsorra! Még >>>
2022. 09. 29., 09:25
Petőfi kora címmel rendezett tudományos konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára XXI. Levéltári Napja alkalmából 2022. szeptember 28-án, szerdán 10 órától a Cifrapalotában. A program moderátora dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK