2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Bemutatták az új uszoda terveit – Sok múlhat a mélységi gyógyvíz próbafúrásokon

Illés György Cinó  |  2017. 10. 10., 12:39

A Városháza dísztermében múlt kedden a tervező iroda szakembere mutatta be a JETA és városi forrásból elkészült építészeti terv koncepcióját. Pénzügyi, elemző partnercégük az üzleti ésszerűségről festett kedvező képet az első pillantásra álomvilágnak tűnő, verseny és tömegsport célú uszoda, gyógy- és szabadidős élményfürdőként egyaránt szolgáló, elképzelt komplexum megvalósítása tekintetében. Bálint József elsősorban a paksi bővítéshez kapcsolódó „kerítésen kívüli infrastrukturális beruházások” forrásaiból reméli elnyerni a szükséges fedezetet. Az üzleti ésszerűség szempontjából ugyanakkor nem közömbös, hogy a jelentős költséggel, a korábbinál majdnem kétszer mélyebb kísérleti fúrás alkalmával sikerül- kellő mennyiségű vizet adó forrást találni, és az milyen minőségű és hőfokú vizet ad. Ha megtalálnák a remélt, mesés gyógyforrást, itt volna a Kánaán!

Az uszoda körüli történésekről, megvalósult, illetve tervezett fejlesztésekről már írtunk a napokban, azonban ezek a lépések még nem a korábban is emlegetett, elkerülhetetlen rekonstrukció keretében zajlottak.

Ugyanott tájékoztattunk a JETA forrásából nyert támogatásból, önkormányzati pénzügyi kiegészítéssel elkészültek a tervezett, nagyszabású felújítási munkát előkészítő tervekről, amelyek alapján egy új, univerzális versenyuszoda, élményfürdő, valamint gyógyfürdő is épülne a mai helye mellett, távlati tervek szerint pedig a Csajda-kert területén egy százágyas, legalább négycsillagos szálloda is létesülne.
E terveket ismertették a dokumentáció készítői a városházi tervbemutatón a települési önkormányzat több tagja, a Polgármesteri Hivatal szakmailag érintett munkatársai, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Tervező: a keszthelyi Forma Zrt.

A meglévő épület időszakos felújításai, szükséges gépészeti fejlesztései, alkatrészek, berendezések cseréi jelenleg is sok pénzt visznek, és az uszoda így is távol áll a rentábilistól.
Emellett épp 30 éve adták át, így egyes elemei mára meglehetősen elhasználódtak, ami egy komolyabb rekonstrukciót tesz szükségessé – amint az kiderült dr. Bálint József polgármester rövid bevezetőjéből.

A továbbiakban Kurucz Szabolcs DLA építész tervező, a tervezéssel megbízott Forma Tervező és Fővállalkozó Zrt. szakembere mutatta be néhány mondatban vállalkozásukat, majd ismertette az építészeti terveket.

A keszthelyi székhelyű Forma Zrt. a ’90-es évek elejétől tevékenykedik, és a kezdetektől az uszodák, fürdők tervezése a fő profiljuk. Ennek szemléltetésére vetített prezentációjában referenciaként számos, különböző jellegű fürdőt mutatott be korábbi munkáikból.

A régiből szinte semmi sem maradna

A tervek során csak részben vették figyelembe a jelenleg hatályos helyi örökségvédelmi rendelkezéseket, mivel a nyilvántartás szerint a teljes „vonatszerű”, hosszanti épületet a védelem hatálya alá tartozik,  a tervezőcsoport álláspontja szerint azonban ezt fölül kell vizsgálni, mert abból csak a középső, kiemelkedő rész – amelyben ma az előcsarnok található –, és a hozzá kapcsolódó, kiemelkedő nyaktag az eredeti, a többi a ’80-as években épült – fejtette ki az építész.

A mai komplexumból szinte semmi sem maradna, csak ez a pavilon, mint amolyan mementó – ebben egyébként gyerekparadicsomot rendeznének be az elképzelések értelmében – és az elbontott épületrészek helyett, illetve azok melletti, a ma szabad területen egy hatalmas, sportuszodával is kiegészülő gyógy- és élményfürdő komplexum épülne meg.

A bemutatott tervek szerint az elődjénél nagyságrendekkel nagyobb, új épület a Kossuth Lajos utcai telekhatárhoz illeszkedne – bár onnan nézve inkább egy töltés oldalához hasonlítana, majd látjuk, miért –, és a telket teljes szélességében elfoglalná, sőt, a mai parkoló szomszédos, önálló helyrajzi számú telkén tovább is folytatódna, egészen a vasútállomás felőli széléig, a jelenlegi autós lehajtóig.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

„Alapozás” – a pénzügyi vonal

A koncepció alapvetően a Paks II. projekt építés beruházásai miatt várható igénynövekedéstől várható keresletbővülésre épül, emellett figyelembe véve Kalocsa nagy ívű reményeit is a turizmusból származó bevételek, látogatószámok és vendégéjszakák növelésére, valamint az ennek érdekében már megvalósult, valamint folyamatban lévő beruházásokat.

Mindezek alapján pénzügyi számítások, illetve becslések is készültek, kitérve a megvalósítás forrásigényére, az üzemeltetés becsült költségeire és a tervezett bevételeken keresztül a megtérülés esélyére, illetve idejére is.

Ezekről a kérdésekről először Kraft Péter, a munkája során szigorú pénzügyi szemléletet követő, turisztikai vonatkozású projektekkel foglalkozó Kraft és Társai Fejlesztési Iroda tulajdonosa szólt a hallgatóságnak, bemutatva társaságukat, és szintén említve néhány referenciát, kül- és belföldről egyaránt.
A cégnek a fürdőfejlesztés előkészítésében játszott szerepét úgy határozta meg, hogy „olyan fürdőt tervezzenek, és olyan fürdő szülessen majd meg, amelynek gazdaságilag is értelme van”.

A koncepció szerint továbbra is számítanak a helyi lakosságra, mégpedig beleértve a járást, illetve a híd megépülése esetén a szomszédos dunántúli területeket is. Ugyanakkor előnyként könyvelték el a fővároshoz való viszonylagos közelségünket.

A tizenöt éves távlatra tervezett, a piaci viszonyokat, versenytársakat, mai, hasonló szolgáltatások árait, látogatószámokat figyelembe vevő, pénzügyi tervre, hozamszámításra alapuló gazdasági megvalósíthatósági tanulmányról további részleteket a társaság munkatársa, Szilágyi Nikolett mondott el.

A sport- és egészségturizmust külön is vizsgáló, a jegyárkedvezményekig lebontott koncepciójuk egyik alapfeltevése volt, hogy a majdani fürdőt professzionális, szakértelemmel rendelkező szakmai befektető üzemelteti majd.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Négy az egyben

Négy egység: gyógyászat, wellness, sport, illetve élmény és strandfürdő alkotná a fürdőbirodalmat, részben elkülönülő piaci célcsoportokkal.
A megcélzott szegmensek közt a helyi lakosság igényeinek kielégítése elsődleges szempont volt, beleértve az úszásoktatást is, de arra is törekedtek, hogy a távolabbról, más turisztikai célponthoz városunkba érkezők számára is egyedi élményt jelentő, minél komplexebb, mennyire csak lehet, hiánypótló elemekkel is kiegészülő kínálat jöjjön létre.

Építészeti koncepció

A gyermekbirodalom kivételével az összes funkció egy hatalmas épületben kapna helyet, amelynek egyetlen hagyományos értelemben homlokzata az udvar felé eső, déli határfelületen volna, ahonnan besüthetne a fény. Az épület egyetlen óriási, közterületként is hasznosítható, járható zöldtetővel volna fedve – a déli homlokzaton kívül az ezen kimetszett kör alakú nyílásokon, illetve az azok alatt kialakuló terek, csomópontok felől jutna természetes fényhez az épület belseje.

A fürdő parkolójának jelenlegi területét igénybe venné a fejlesztés, ezért a megfelelő számú parkolót a szemközti, egykor KRESZ-parkként használatba vett, alulhasznosított területen alakítanának ki. Az épületkomplexum innen egy, az út alatt átvezető, gyalogos aluljárón, valamint a gyalogútról, illetve a kerékpárútról felülről volna megközelíthető.
Mindkét megközelítési útvonalon a főbejárathoz jutnánk, ahol egy függőleges, figyelemfelkeltő jel is helyet kapna, akárcsak vele szemben, az út túloldalán, a parkolóban. A javaslat szerint ez paprika volna (felálló) ám az esetleges téves asszociációk miatt ennek megváltoztatása javasolt, sokkal inkább, mint az örökségvédelmi rendelkezések fölülvizsgálata. Lehetne helyette például két gólya egymással szemben.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Egyik fókusz a sport…

A terv szerint 14 medence épülne, amelyek közül az egyik egy 50-szer 25 méteres, bármilyen fedettpályás úszóverseny megtartására alkalmas nagy medence volna, sok férőhelyes lelátóval. Ez vízilabda-mérkőzések megtartására is alkalmas volna – ennek érdekében, a versenyszabályzat szabványainak megfelelő magasság biztosítása végett ezen a részen a födémszint fölé emelkedő extenzív, tehát nem járható zöldtető létesülne.

A vízi sport központ a nagymedence és lelátók mellett kellő számú öltözővel, köztük csapatöltözőkkel szolgálná a versenyek megrendezése mellett a csapatok fölkészülését is, úgy a helyi egyesületek versenyzőiét, mint az edzőtáborokba – remélhetőleg nagy számban – idelátogató sportolókét.
Ugyanakkor a sportcentrum a szabadidős, illetve tömegsport igényeit is kiszolgálhatná megfelelő idő- és térbeosztással, hiszen a nagy vízfelület miatt a medence több részre osztása is megoldható volna.

… a másik az egészség

A gyógyászati központ a szolgáltatások széles skálájával várná a beutaltakat és az egészségük miatt magánúton ideérkezőket, köztük az iszappakolástól a masszázson át a súlyfürdőig és fizikoterápiáig.
Mindehhez más egészségügyi, szépészeti és testkultúrával kapcsolatos szolgáltatások társulhatnának. A gyógyfürdő részleg mindazonáltal az aktív sportolók regenerálódását és formába hozását is segíthetné.

A gyógyfürdő kialakításához továbbra is keresik a forrást – ezúttal nem pénzügyi értelemben -, hiszen a terv része – és arra pénzügyi tervek is jelentős összeget irányoznak elő – hogy meg kell találni a gyógyforrást, amely több adat szerint valószínűsíthető a város alatt. A korábbi kutatások e téren részleges eredménnyel zárultak, nem kellő koncentrációjú ásványianyag-tartalommal, nem elég melegen feltörő vizű, nem elég nagy hozamú kutakat tudtak csak létesíteni, amelyek való gyógyfürdői fejlesztést nem tettek lehetővé, a vizet pedig a termálfürdőhöz is melegíteni kell.

Mindezt fitnesz, wellness, szépészeti szolgáltatások sora egészíthetné ki, gyakorlatilag a kézrátétellel gyógyítók és auralátók kivételével teljessé téve a egészségkultúra kínálatát.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Vizet!!!

Amennyiben az új, az erőműépítést megelőző geológiai fölmérések és más elérhető kutatások és elemzések adatait is figyelembe véve előkészítendő, újabb, gyógyvizű forrást kereső kútfúrási kísérlet sikere esetén a fürdő üzemeltetése igen olcsó lehet, hiszen a várakozások szerint a teljes hőszükséglet innen kinyerhető volna.

A megalapozó pénzügyi számítás ugyanakkor a pesszimista forgatókönyv szerint készült, eszerint évi 200 millió forintba kerülne az uszoda teljes üzemeltetési költsége, amit a remélt bevételek bőségesen fedeznének, így a várakozások szerint a leendő, szakmai befektető üzemeltetők közt árverseny alakul majd ki a működtetés jogáért, tetemes veszteségek helyett évről évre tervezhető bevételt generálva a város költségvetésében.

Élményfürdő

Említést érdemel a másik nagymedence, amely kifejezetten a szabadidős fürdőzők céljait szolgálná. Ez kiemelkedik a többi közül hatalmas méretű vízfelületével is, emellett egyedülállóvá teszi köztük, hogy részben az épület alá nyúlik, részben nagy, szabadtéri strandfürdő része is volna, csúszdaparkkal és egyéb élményelemekkel.

SWOT analízis is készült

Az egy-egy terület, illetve projekt erősségeit, gyengeségeit, a benne rejlő lehetőségeket és a fenyegető veszélyeket fölsoroló elemzésben

A VESZÉLYEK KÖZT EMLÍTETTÉK A REMÉLT INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK – FŐLEG A DUNA-HÍD ÉS A KAPCSOLÓDÓ ÚTÉPÍTÉSEK – ESETLEGES ELMARADÁSÁT, VALAMINT A PÉNZÜGYI TERVBEN IS SZEREPELTETETT, A KORÁBBINÁL KÖZEL KÉTSZER NAGYOBB MÉLYSÉGBE HATOLÓ GYÓGYVÍZ-KERESŐ PRÓBAFÚRÁS ESETLEGES KUDARCÁT IS.

Ezen a kutatáson sok múlhat, hiszen a siker és szerencse megfelelő arányú keverékével olyan mennyiségű és minőségű, illetve hőmérsékletű vizet találhatnak a geológusok, amely egyébként a tanácskozáson elhangzottak szerint szakértői vélemények alapján nem alaptalanul remélhető, akkor

KALOCSA FÖLIRATTKOZHAT AZ ORSZÁG – ÉS EURÓPA – NEVES GYŐGYFÖRDŐHELYEI KÖZÉ, RÁADÁSUL INGYEN LESZ AZ EGÉSZ LÉTESÍTMÉNY HŐELLÁTÁSA, BELEÉRTVE A HASZNÁLATI MELEG VIZET, A TÉLI FŰTÉST ÉS A MEDENCÉK HŐSZABÁLYOZÁSÁT IS!

Szálloda is kell

A terv részleteiben nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, csak az elmélet szintjén szögezi le, hogy nemcsak a fürdőfejlesztési tervek miatt, hanem Kalocsa turisztika területén való várakozásainak és szándékainak beváltása érdekében egyébként is feltétlenül szükség van a – hangsúlyozottan minőségi – szálláshelyek számának jelentős növelésére.

E célra az uszoda szomszédjában, a jelenlegi ős fehér nyáras helyén képzelnének el egy, a fürdővel föld alatti folyosón keresztül összekötött, százszobás szállodát. Ez a hotel természetesen nemcsak a fürdő vendégeit szolgálná ki igényes szálláshellyel, beleértve a sportesemények látogatóit és az edzőtáborozókat, hanem a városba irányuló turizmus más szegmensei előtt is nyitva állna szabad kapacitása erejéig.

Ennek a szállodának a részletes tervezése egy másik, önálló projekt keretében valósulhatna meg, valószínűleg privát befektetői források üzleti alapon történő bevonásával.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK