2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Birtokba vették a gyerekek az Úttörőházban kialakított ideiglenes óvodát – Helyszínbejárás, videóval!

Illés György Cinó  |  2022. 08. 31., 08:49

A sajtó és az ideköltöző Kunszt Utcai Óvoda nevelői kollektívája és a város más óvodái pedagógusai, valamint a sajtó jelenlétében mutatta be dr. Filvig Géza polgármester és Katus Györgyné óvodai intézményvezető az Ifjúsági Házban – egykori Úttörőház épületében – kialakított ideiglenes óvodát, amely az első ütemben csak részben megépült új óvoda, a „Lurkópalota” elmaradt, további 75 gyermek számára férőhelyet biztosító szárnyának megépüléséig szolgálja a kalocsai óvodai nevelés ügyét. Tekintsenek körbe az óvodában videónkkal!

A megjelenteket Filvig Géza köszöntötte, összefoglalva az idáig vezető utat, amely azzal vette kezdetét, hogy tavaly nyáron az új, akkor még épülő, ez év januárban átadott óvodában és két, akkor még működő óvodában, az újvárosiban és a Kunszt utcaiban tartottak a mostanihoz hasonló, de sokkal rosszabb hangulatú terepbejárást, amikor a testület tagjai szembesültek a két óvodában az épületek elavultsága miatt kialakult drámai állapotokkal.
Akkor az előbbi intézményt ki kellett üríteni, és a gyermekeket átmenetileg más óvodák csoportjaiban helyezték el, az utóbbiban pedig elvégezték a legszükségesebb fejlesztéseket és karbantartásokat, hogy a mostanáig tartó időszakban balesetveszély nélkül folyhasson a nevelői munka, és az óvoda kiváltására ideiglenes óvoda kialakítása mellett döntöttek. Az akkor elhatározott fejlesztés tervének részleteiről portálunk is beszámolt.

A polgármester elmondta, hogy az udvaron álló faállományt – többnyire idős japánakác fákat – szakemberekkel vizsgáltatták meg, és a kapott szakvélemény szerint a fák elöregedettek voltak, ami balesetveszélyt okozhatott volna. Ezért, a gyermekek biztonságát szem előtt tartva inkább eltávolításuk mellett döntöttek, és később pótolják őket.
Addig a már felállított állványzatra még felszerelésre váró árnyékolók, „napvitorlák” védik majd a gyerekeket az udvaron a sugárzástól.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A most birtokba vett épület kívülről még nem készült el, de belül minden igényt kielégítő csoportszobák, öltözők, vizesblokkok és kiszolgáló, valamint közösségi helyiségek kerültek kialakításra.

Katus Györgyné köszönetet mondott a polgármesternek és a képviselő-testületnek, amiért hathatós módszert találtak az óvodai nevelés feltételeinek, a szükséges infrastruktúrának a kialakítására, a súlyosan leromlott óvodaépület kiváltására, és mindenkinek, aki a kivitelezés, vagy a munkák előkészítése során hozzájárult a projekt sikeréhez.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az intézményvezető hangsúlyozta a kiegyensúlyozott környezet szerepét a gyermekek fejlődésében, külön kiemelve a játszótéri elemekkel gazdagon fölszerelt, parkosított udvar jelentőségét, és örömét fejezte ki, hogy végre túl vannak a költözködés nehéz időszakán, amiben szintén sok segítséget kaptak.

Filvig Géza polgármester azzal hárította el a köszönetnyilvánítást, hogy az nem őket, a városvezetést és a képviselő-testületet illeti, hiszen csak a kötelességüket végezték. Ugyanakkor maga is köszönetet mondott Boromisza Viktornak, valamint az általa vezetett műszaki osztály munkatársainak a megfeszített munkáért a projekt előkészítésében, pályázatok keresésében, benyújtásában, illetve a kivitelezést végző vállalkozás szakembereinek, amellyel a nevelési év kezdetére sikerrel tették az épületet az óvoda céljaira ideálisan használhatóvá.


A továbbiakban az épületet Katus Györgyné mutatta be, körbevezetve a megjelenteket a teljes komplexumon. A nagyterem belmagassága maradt, ez a későbbiekben, a hagyományos funkció visszaállításakor kap majd nagyobb jelentőséget. Addig az óvodások számára a különleges térélmény és a megőrzött, patinás részletek nyújtanak különleges, egyedi környezetet.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az egykori rendezvényteremben kialakított csoportszobákban nem készült álmennyezet, így a nagy belmagasság, nagy légtér aggályokat vethet föl a fűtési igények szempontjából, tekintettel a száguldó energiaárakra. Azonban Boromisza Viktor megnyugtatta a jelenlévőket, hogy az építkezés során próbafűtést is végeztek, és az volt a tapasztalat, hogy viszonylag gyorsan és könnyen, megfelelő költséghatékonysággal kifűthető az épület, amely vastag téglafalai és kedvező térbeli elrendezése miatt annak ellenére is jó hőgazdálkodási tulajdonságokkal bír, hogy a külső felújításra a nyílászárók cseréje kivételével nem futotta az időből, így a hőszigetelő burkolat sem készült még el.
E hiányosságot a következő etapban pótolják, együtt a teljes külső tatarozással.
Ellenben

BELÜLRŐL NAGYON CSINOS LETT!

Nézzék meg a saját szemükkel!

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK