2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Birtokba vették a gyerekek az Úttörőházban kialakított ideiglenes óvodát – Helyszínbejárás, videóval!

Illés György Cinó  |  2022. 08. 31., 08:49

A sajtó és az ideköltöző Kunszt Utcai Óvoda nevelői kollektívája és a város más óvodái pedagógusai, valamint a sajtó jelenlétében mutatta be dr. Filvig Géza polgármester és Katus Györgyné óvodai intézményvezető az Ifjúsági Házban – egykori Úttörőház épületében – kialakított ideiglenes óvodát, amely az első ütemben csak részben megépült új óvoda, a „Lurkópalota” elmaradt, további 75 gyermek számára férőhelyet biztosító szárnyának megépüléséig szolgálja a kalocsai óvodai nevelés ügyét. Tekintsenek körbe az óvodában videónkkal!

A megjelenteket Filvig Géza köszöntötte, összefoglalva az idáig vezető utat, amely azzal vette kezdetét, hogy tavaly nyáron az új, akkor még épülő, ez év januárban átadott óvodában és két, akkor még működő óvodában, az újvárosiban és a Kunszt utcaiban tartottak a mostanihoz hasonló, de sokkal rosszabb hangulatú terepbejárást, amikor a testület tagjai szembesültek a két óvodában az épületek elavultsága miatt kialakult drámai állapotokkal.
Akkor az előbbi intézményt ki kellett üríteni, és a gyermekeket átmenetileg más óvodák csoportjaiban helyezték el, az utóbbiban pedig elvégezték a legszükségesebb fejlesztéseket és karbantartásokat, hogy a mostanáig tartó időszakban balesetveszély nélkül folyhasson a nevelői munka, és az óvoda kiváltására ideiglenes óvoda kialakítása mellett döntöttek. Az akkor elhatározott fejlesztés tervének részleteiről portálunk is beszámolt.

A polgármester elmondta, hogy az udvaron álló faállományt – többnyire idős japánakác fákat – szakemberekkel vizsgáltatták meg, és a kapott szakvélemény szerint a fák elöregedettek voltak, ami balesetveszélyt okozhatott volna. Ezért, a gyermekek biztonságát szem előtt tartva inkább eltávolításuk mellett döntöttek, és később pótolják őket.
Addig a már felállított állványzatra még felszerelésre váró árnyékolók, „napvitorlák” védik majd a gyerekeket az udvaron a sugárzástól.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A most birtokba vett épület kívülről még nem készült el, de belül minden igényt kielégítő csoportszobák, öltözők, vizesblokkok és kiszolgáló, valamint közösségi helyiségek kerültek kialakításra.

Katus Györgyné köszönetet mondott a polgármesternek és a képviselő-testületnek, amiért hathatós módszert találtak az óvodai nevelés feltételeinek, a szükséges infrastruktúrának a kialakítására, a súlyosan leromlott óvodaépület kiváltására, és mindenkinek, aki a kivitelezés, vagy a munkák előkészítése során hozzájárult a projekt sikeréhez.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az intézményvezető hangsúlyozta a kiegyensúlyozott környezet szerepét a gyermekek fejlődésében, külön kiemelve a játszótéri elemekkel gazdagon fölszerelt, parkosított udvar jelentőségét, és örömét fejezte ki, hogy végre túl vannak a költözködés nehéz időszakán, amiben szintén sok segítséget kaptak.

Filvig Géza polgármester azzal hárította el a köszönetnyilvánítást, hogy az nem őket, a városvezetést és a képviselő-testületet illeti, hiszen csak a kötelességüket végezték. Ugyanakkor maga is köszönetet mondott Boromisza Viktornak, valamint az általa vezetett műszaki osztály munkatársainak a megfeszített munkáért a projekt előkészítésében, pályázatok keresésében, benyújtásában, illetve a kivitelezést végző vállalkozás szakembereinek, amellyel a nevelési év kezdetére sikerrel tették az épületet az óvoda céljaira ideálisan használhatóvá.


A továbbiakban az épületet Katus Györgyné mutatta be, körbevezetve a megjelenteket a teljes komplexumon. A nagyterem belmagassága maradt, ez a későbbiekben, a hagyományos funkció visszaállításakor kap majd nagyobb jelentőséget. Addig az óvodások számára a különleges térélmény és a megőrzött, patinás részletek nyújtanak különleges, egyedi környezetet.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az egykori rendezvényteremben kialakított csoportszobákban nem készült álmennyezet, így a nagy belmagasság, nagy légtér aggályokat vethet föl a fűtési igények szempontjából, tekintettel a száguldó energiaárakra. Azonban Boromisza Viktor megnyugtatta a jelenlévőket, hogy az építkezés során próbafűtést is végeztek, és az volt a tapasztalat, hogy viszonylag gyorsan és könnyen, megfelelő költséghatékonysággal kifűthető az épület, amely vastag téglafalai és kedvező térbeli elrendezése miatt annak ellenére is jó hőgazdálkodási tulajdonságokkal bír, hogy a külső felújításra a nyílászárók cseréje kivételével nem futotta az időből, így a hőszigetelő burkolat sem készült még el.
E hiányosságot a következő etapban pótolják, együtt a teljes külső tatarozással.
Ellenben

BELÜLRŐL NAGYON CSINOS LETT!

Nézzék meg a saját szemükkel!

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK