2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Egy ideig a jelen kép marad a Szentháromság téren

2017. 12. 07., 21:24

Míg néhány héttel ezelőtt egymást érték az ünnepi alkalmak, (harangszentelés, harangdaruzás, Áder János látogatása, Szent Asztrik ünnepe, térfeltárás) addig mostanra mintha nyugvópontra jutott volna a kalocsai Szentháromság tér. Bizonyos szempontból ez történt.

Amikor a munkálatok állapota felől érdeklődünk, mint mindig, most is Vörös Mártához, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye főépítészéhez fordultunk, aki maga is nyugtázta, hogy valóban lelassultak a tér újraburkolását megelőző – kötelezően elvégzendő – régészeti feltárások.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Tóth Barna / KALOhírek

A szakember elmondta, hogy korábban az esőzés, a napokban a havazás és a hideg szabott gátat a munkavégzésnek. Emlékeztetett, hogy ahhoz, amit most csinálnak, elvileg már áprilisban rendelkeztek a szükséges engedélyekkel, egyes gáncsoló tényezők miatt mégis szűk féléves csúszással kapott tényleges zöld jelzést a projekt – így elkerülhetetlenül belecsúsztak a télbe. A földből előkerült, illetve vélhetően benne lévő maradványok állagát tekintve pedig az esős, saras időben nem lehet nekiállni azok feltárásának.

A legkorábbi időszak, amiből már kerültek elő beazonosítható emlékek, az a barokk építés ideje. Nagyon sok bezuhant kődarabot és faltestet rejt a téren a föld, amelyekből helytelen következtetéseket lehet tisztázni, vagy újakat levonni. Egy korábbi feltételezés szerint például volt egy fiatornya is a főszékesegyháznak, amelyre eddig semmilyen konkrét jelet nem találtunk sem a felújítás, sem a térmunkák során. Ilyen építészeti megoldásokból a Halászbástya épületén látható rengeteg.– meséli Vörös Márta.

Azért tűnik úgy, hogy egy lassú folyamat, ami most történik, mert valóban az. Sőt, szinte biztos, hogy a tél teljesen meg is fogja állítani ezt – tekintett a jövőbe az építészmérnök, megerősítve korábbi nyilatkozatát, miszerint olyan aprólékos, mélységi régészeti feltárást, amilyen a Főszékesegyház padozata alatt történt, nem terveznek a Szentháromság téren.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Tóth Barna / KALOhírek

Azt viszont nyomatékosította, hogy ha arra utaló nyom kerülne elő, hogy korai építmény, vagy korábbi templomidőkből létező műhely-nyomokat rejt a föld, azokat pontszerűen fel fogják tárni. Ennek lényege, hogy ha megtartható falmaradványra lelnek, akkor az semmiképpen ne temetődjön vissza, hanem kerüljön megtartható és megmutatható formába.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés