2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Elkészült az ÖKO Pont iroda

Elkészült az ÖKO Pont iroda
Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 06. 12., 19:03

Bemutatóteremmel, demonstrációs eszközökkel és tanácsadással segíti majd a környezettudatosabb működés kialakításában a lakosságot, illetve az üzleti szféra képviselőit és a különböző közintézményeket a csütörtök délután átadott ÖKO Pont iroda. A központ emellett inkubátorházként is üzemel majd, teret engedve olyan kezdeményezéseknek, amelyek a teljes város, vagy akár a tágabb régió és az ország számára nyújtanak megoldást a felmerülő környezetvédelmi problémákra. Lehetőség lesz konferenciák megtartására is, amelyeknek a minden szükséges technikával felszerelt konferenciaterem szolgálhat helyszínül.

A megnyitón Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő idézte fel, hogy a felújítás előtt szebb napokat is látott épület például szolgálta a közt ifjúsági klubként, ő maga is volt itt diszkóban, de járt ide karate edzésre is. Ezeken a falakon belül óvoda és kisegítő iskola is működött, ám a város egyik frekventált pontján álló létesítmény a leromlott állaga miatt évek óta kihasználatlanul pangott az ürességtől.
Mint mondta, ha ezzel a projekttel semmi mást nem érnének el, mint az épület felújítását, már akkor is elégedettek lehetnének. De a cél nem ez, hanem jóval több, ezért bízik benne, hogy az üzemeltető és a kalocsaiak megtalálják majd a közös hangot, és sok hasznos rendezvénynek lehet majd helyszíne a modern épület.

Az ÖKO Pont hónapok óta tartó kommunikációs kampányában, és az ennek keretében szervezett rendezvényeken aktívan közreműködő képviselő szavai után Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és fejlesztési osztály vezetője részleteiben is bemutatta a projektet.

Egységes koncepció mentén a zöldebb Kalocsáért

Az osztályvezető aláhúzta: Kalocsa Város Önkormányzata több évvel ezelőtt eldöntötte, hogy fejlesztési koncepciójában kiemelt szerepet szentel a környezetvédelemnek, a környezettudatos életmódnak, és keresi az ezzel kapcsolatos lehetőségeket. Majd mindezeket össze is foglalta – a Haynald Városfejlesztési Terv irányvonalai mentén – a Zöld Kapu Programban.

– Első lépésként 2011-ben pályázott az önkormányzat az ÖKO Pont létrehozására, ami akkor nem zárult sikerrel.  A lehetőségek keresése ezzel azonban nem ért véget, és végül 2013-ban ért be a munka gyümölcse, amikor sikerrel pályáztunk a projekt végrehajtására. Ennek eredményeként 2014-ben köthetett támogatási szerződést az önkormányzat a közreműködő szervezettel – ismertette a közelmúlt eseménysorát Boromisza Viktor, majd rátért a beruházás részleteire.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

A projekt összköltsége közel bruttó 150 millió forint, amely egyrészről az építési, felújítási költségeket, másrészről a projekthez kapcsolódó kommunikációs kampányt fedezte.

Az osztályvezető felidézte: az építési beruházás a szükséges engedélyezési eljárások lefolytatását követően 2014 novemberében kezdődött, és közel fél éves időintervallumot vett igénybe. Mint elmondta, apróbb korrigálásokra még szükség lesz, de a műszaki átadás-átvétel hamarosan megtörténhet.

Külső, belső megújulás

Boromisza az építési munkálatokat két részre osztva mutatta be.
– Egyrészt a meglévő, volt speciális általános iskola épületének felújítása történt meg, benne a külső homlokzat rekonstrukciójával – az északi homlokzat hőszigetelést is kapott –, a színezési munkálatok elvégzésével, a nyílászárók cseréjével, a padlásfödém hőszigetelésével, a belső épületgépészet és az elektromos rendszer teljes körű felújításával. A belső átalakítás során irodák, kiállító terem, konferenciaterem, tárgyaló, szociális- és vizesblokkok, akadálymentes vizesblokkok, és egyéb közlekedők készültek el. A tető felújításán kívül szinte mindent kicseréltünk. Az építési beruházás másik fő eleme az a lapostetős épület, amelynek a felújítása már nem volt célszerű, annyira rossz állapotban volt. Ennek az elbontása történt meg, és helyette szintén egy lapostetős épületrész épült [itt tartották a megnyitót is – A szerk.], amelyben a későbbiekben kiállítótér, illetve fogadótér fog majd működni.

A szakember hozzátette: az épület külső környezetét, beleértve a Heller sarki parkot is, ugyan nem a pályázat keretében, hanem elsősorban a közmunka program segítségével, szintén rendbe tették, illetve egy részét teszik még a közeljövőben.

Újabb lépés a környezettudatos város felé

Boromisza végül a pályázat céljaival összefüggésben elmondta, az iroda a helyi lakosság segítését és érdekeit fogja szolgálni, például tájékoztatásban, pályázati lehetőségek feltérképezésében, előadások megtartásában, illetve a pályázat során elindult kommunikációs kampány folytatásával, ami szintén fontos szerepet játszik a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatásában a fenntartható életmóddal, a környezettudatos mindennapjainkkal kapcsolatban. – Minden feltétel adott ahhoz, hogy helyi szinten előrelépjünk ezen a területen is – zárta gondolatait a vezető.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

Ezt követően kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét Bolvári Ferdinánd, Loibl László, a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft, és a Kalocsai Vagyonhasznosító és Könyvvezető Kft. ügyvezetője, Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. vízműtelep-vezetője, Greksa Lászlóné, az "Európai Hulladékcsökkentési Hét" versenyében Magyarország képviselője, és Szalmai László, a Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület képviselője részvételével, Kalocsa környezetvédelmi problémáiról, lehetőségeiről és a városban folytatott ez irányú kezdeményezésekről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés