2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Felavatták a fénysorompót a Paksi közi vasúti átjáróban – Három nagyvállalat csúcsvezetői az ünnepségen

Illés György Cinó  |  2019. 04. 10., 10:28

Kedd délelőtt átadták a Paksi közi vasúti átjáró fénysorompóját. A műszaki átadás már korábban megtörtént, most nagy sajtóérdeklődés mellett, ünnepélyes keretek közt vette birtokába a város a háromtagú konzorcium közös eredményeképp megújult átkelőt. A mintegy 56 millió forint összköltség egyharmad-kétharmad arányban a Glencore cégcsoporthoz tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft. és a MÁV között oszlott meg, a tereprendezés munkálatait a kalocsai önkormányzat vállalta. Az ünnepségen beszédet mondott Bálint József polgármester, a MÁV képviseletében Mondi Miklós, valamint Juhász Csaba, a Glencore Hungary ügyvezető igazgatója.

Közép-Európa legnagyobb növényolajgyára, a foktői Pannon Növényolajgyár, a Glencore magyarországi cégcsoportjának tagja közel 19 millió forintot biztosított a fejlesztéshez, a MÁV mintegy 37 millióval járult hozzá a beruházáshoz. A tereprendezést, a burkolat-helyreállítást, a közlekedési táblák kihelyezését és az átjáró körüli növényzet rendbe tételét Kalocsa Város Önkormányzata vállalta.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A Foktői vágányhálózaton az eddigi biztosítatlan, andráskereszttel jelzett vasúti átjáróban elsősorban a vasúti forgalom megnövekedése és a lakóövezet közelsége miatt vált szükségessé egy fénysorompó üzembe helyezése. Ez az igény a gyakran arra közlekedők és a környékben élők részéről egyaránt fölmerült. A beruházás végrehajtására tavaly kötetett megállapodás a kalocsai önkormányzat, a MÁV Zrt.-vel és a Glencore magyarországi cégcsoport tagja, a Pannon Növényolajgyártó Kft. között.

Ünnepélyes fénysorompó-avatás

A kedd délelőtt 11 órakor tartott átadó ünnepségen megjelenteket, köztük a konzorciumi partnerek magas rangú képviselőit Bálint József köszöntötte, majd fölidézte a közös sikerhez vezető utat. Elmondta: a biztonságos közlekedés érdekében illetve a szerelvények lefékezésével járó zajhatások megszüntetése végett, a közeli lakótelepen élők nyugalma érdekében döntött úgy a Glencore, a MÁV és Kalocsa önkormányzata, hogy hármas konzorciumban kiépítik ezt a fénysorompót.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A polgármester köszönetet mondott cégeiknek a beruházásban való együttműködésért Juhász Csabának, a Glencore magyarországi cégcsoportja ügyvezető igazgatójának, valamint a fő szponzor és kivitelező, a MÁV Szegedi Pályavasút Szegedi Területi Igazgatósága képviseletében megjelent Mondi Miklósnak, majd átadta a szót a nevezetteknek.

Mondi Miklós fontos mérföldkőnek nevezte az átadó ünnepélyt, hiszen, amint fogalmazott, nem minden nap avatnak az általa vezetett igazgatósághoz tartozó pályaszakaszokon fénysorompót, főleg nem ilyen külsőségek között.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Egy profitorientált cég életében a siker nem csak a megtermelt nyereségben és az elért hatékonyságnövelésben mérhető, hanem abban is, hogy mit tud nyújtani a környezetének, ahol a tevékenységét folytatja – mondta beszédében Juhász Csaba.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: a Glencore Növényolajgyártó Kft. mindamellett, hogy több mint 830 millió forint iparűzési adót fizetett tevékenysége megkezdése óta, saját költésgén megépítette a Foktőt elkerülő utat és egy körforgalmat, hogy a közlekedést biztonságosabbá tegye, és most is egy ilyen, sikeres munka fénypontja érkezett el.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Juhász Csaba, a Glencore Agriculture Hungary Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: ettől a fejlesztéstől a vállalat nem termel több pénzügyi eredményt, nem javulnak a termelési mutatóik, de ha mélyebbre tekintünk, ez a beruházás amellett, hogy hozzájárul a vasútvonal mentén lakók nyugalmának javításához, tovább erősíti a Kalocsa Város Önkormányzatával, a MÁV-val és a lakossággal meglévő jó kapcsolatunkat is.

Az ügyvezető igazgató reményét fejezte ki, hogy a dolgozók büszkék arra, hogy a cégcsoport munkájában részt vehetnek, és hogy a dolgozóknak tudnak olyan munkalehetőséget biztosítani, amely lehetővé teszi számukra, hogy jövőjüket itt, a térségben képzeljék el, végül megköszönte az együttműködést a beruházásban részt vevő partnereknek, és mindazoknak, akik bármiben előmozdították a projekt megvalósítását.

Ezt követően a konzorciumi tagok képviselői Németh Nándorral, a vasútvonalat használó a DB Cargo Hungária ügyvezetőjével kiegészülve átvágták a két kalocsai viseletbe öltözött hagyományőrzőnk által tartott nemzeti színű szalagot.
Nézzék meg a szalag átvágásáról készült rövid videónkat is!

Azt, hogy miért, és mennyire jó ez a közelben lakóknak, nézzék meg külön cikkünkben, amelyben két videón mutatjuk be, hogy hogyan jártak itt a vonatok eddig, és hogyan fognak járni eztán!

A Glencore magyarországi cégcsoport
A magyarországi olajosmagok kereskedelmének egyik fontos szereplője, ezzel összefüggő gyártási és raktározási tevekénységet is folytat. A magyar piacon 23 éve jelen lévő Glencore Agriculture Hungary Kft. gabonafélék, olajos magvak, növényolajok és állati takarmány alapanyagok kereskedelmével, valamint logisztikájával foglalkozó vállalat. Regionálisan is jelentős kereskedelmi, logisztikai, termelési bázisokkal rendelkezik, megerősítve jelentős szerepét a kelet-közép-európai régióban. Árbevétele 2017-ben 156 milliárd forint volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK