2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Font Sándor és dr. Filvig Géza közösen tekintették meg a készülő kalocsai beruházásokat

Font Sándor és dr. Filvig Géza közösen tekintették meg a készülő kalocsai beruházásokat
Illés György Cinó  |  2021. 01. 06., 11:14

Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Filvig Géza Kalocsa város polgármestere, a kivitelezést végző cég, a Kalo-Bau Kft. vezetője, Skultéti Csaba és Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. vezetője közösen tekintették meg január 5-én délelőtt, a két folyamatban lévő beruházást. Nemrégiben az iparterület fejlesztése 118,4 millió forint, míg a város új óvodája, amely a Petőfi Sándor utcában kap helyet, 138 millió forint többlettámogatásban részesült. A már megkezdett munka így tovább folytatódhat és gazdagodhat a város.

Az előzmények:
A 2017. évi TOP-pályázatok révén nyert lehetőséget Kalocsa, hogy a Foktői úti laktanya területén a Vagyonhasznosítási Kft.-t, benne az abba beolvadt Parkgondozó Kft. telephelyét is majdan befogadó iparterületetalakítsanak ki, valamint úgynevezett inkubátorházat hozzanak létre kezdő vállalkozások telephelyigényének kielégítésére, valamint a szintén felújítás alatt álló Ifjúsági Ház telkén egy új, az eredeti tervek szerint 150 fős óvoda létesítésére.

Az időközben megnövekedett építőanyag- és építőipari árak növekedése miatt a projektek forrásigénye megnőtt, aminek biztosítása meghaladta a város gazdasági erejét.

Az óvodaépítés tervét ezért úgy módosították, hogy az két lépcsőben legyen megépíthető, az első ütemben egy 75 férőhelyes óvoda létesítésével.
Ezen kívül a lehetőségek mértékéig a városi büdzséből is kiegészítő forrást rendeltek a beruházások mellé, ám ez sem bizonyult elegendőnek.
Bő egy évvel ezelőtt 120 milliós többlettámogatásra pályázott Kalocsa az új óvoda megépítéséhez

EZEK A TÖBB MINT HÁROM ÉVRE VISSZANYÚLÓ ELŐZMÉNYEK UTÁN FORDULT CÉLEGYENESBE A VÁROS KÉT NAGYPROJEKTJE,

miután a laktanyából kihasított iparterület fejlesztésére közel 120 milliós, az óvodaépítésre 138 milliós, kiegészítő támogatást juttatott a kormányzat városunknak.

Ilyen előzmények után most már akadálytalanul folyhat a két beruházás, amelyet tegnap, kedden tekintett meg Kalocsa polgármestere, országgyűlési képviselőnk és számos illetékes szakember társaságában.


Helyszíni szemle

December 24-én, Ádám Éva napján érkezett a hír, miszerint a város egy újabb, forráshiány miatt megakadt projektje kap többlettámogatást.
Ennek köszönhetően az egykori foktői úti laktanya területén található ipaterület-fejlesztése is tovább folytatódhat.
Összesen 118,4 millió forint többlettámogatásban részesült Kalocsa város önkormányzata, ami Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhető.
Dr. Filvig Géza, városunk polgármestere így január 5-én, kedden, helyszíni bejárásra invitálta a képviselőt.
A településvezető a nyilvánosságot képviselő sajtó munkatársainak elmondta:

A projekt egy öt és fél hektáros területen helyezkedik el, ahová a tervek szerint a vagyonhasznosító Kft, illetve a Parkgondozó Kft is költözik. 5 meglévő csarnok kerül felújításra, amelyek közül az egyiket inkubátorházzá alakítják. Ez elsősorban a kezdő vállalkozásoknak nyújt majd segítséget.”Dr. Filvig Géza hozzátette, a beruházás elsősorban nem profitorientált. A cél a kalocsai gazdasági élet fellendítése, amihez szorosan kapcsolódik a hamarosan épülő új Duna-híd is.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Filvig Géza / Facebook


Ezzel Kalocsa gazdasága és ipari potenciálja nagyban erősödik”A kivitelezőnek egy év áll rendelkezésre, hogy készre jelentse a projektet, így

VÁRHATÓAN 2022 JANUÁRJÁBAN MÁR HASZNÁLATBA IS VEHETIK MAJD AZ ÚJ IPARTERÜLETET A VÁLLALKOZÓK.

Font Sándor, a helyszínbejárást követően elmondta:

Súlyos százmilliók hiányoztak mind kér projekt befejezéséhez. A legnagyobb kihívást ennek a fedezetnek a megszerzése jelentette. A karácsony előtti közlönyben jelent meg az a határozat, melyben a kormány talált keretet. ”
A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, mind két projektre hatással van a Kalocsa-Paks Duna-híd, illetve a Paks II. projekt is.

Kalocsa kitüntetett helyen van a jövőt illetően. Nem sok olyan 17 ezer főt számláló város van, mely most egy híd összeköttetéssel automatikusan rá tud lépni az autópálya rendszerre. Hamarosan megindul a híd kivitelezése és a rávezető utak építése, Kalocsa ezáltal hirtelen egy izgalmas hely lehet mindenki számára.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Filvig Géza / Facebook


Épül a város új óvodája is

A bejárás során a városi elöljárók a Petőfi Sándor utcában épülő új, 75 férőhelyet biztosító óvoda munkálatait is megtekintették. Ezt a projektet is forráshiány nehezítette, azonban a 138 millió forintos többlettámogatásnak köszönhetően zavartalanul folyik az építkezés, amely már nyáron megkezdődött.
Kalocsa polgármestere kiemelte:

Ez a két nagy projektje jelenleg a városnak, amelyet sikerült mozgásba hoznunk a forráshiány fedezetének biztosításával.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Filvig Géza / Facebook


Az egykori Úttörőház udvarán helyet kapó új épület falai már állnak, látványos szakaszához érkezett a projekt.
Font Sándor hangsúlyozta, ahhoz hogy a város, vonzó legyen a gyermeket nevelő fiatal házaspárok számára, fontos, hogy hasonló projektek valósuljanak meg.

A város lokalizációja, elhelyezkedése, adottsága, történelmi és kulturális háttere olyan, amellyel nem sokan rendelkeznek. Ezt a hátteret kell biztosítani és kiszolgálni, ilyen intézményekkel és beruházásokkal, hogy élhető legyen a város, a fiatalok ide akarjanak jönni és itt is akarjanak maradni. ”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés