2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Font Sándor és dr. Filvig Géza közösen tekintették meg a készülő kalocsai beruházásokat

Font Sándor és dr. Filvig Géza közösen tekintették meg a készülő kalocsai beruházásokat
Illés György Cinó  |  2021. 01. 06., 11:14

Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Filvig Géza Kalocsa város polgármestere, a kivitelezést végző cég, a Kalo-Bau Kft. vezetője, Skultéti Csaba és Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. vezetője közösen tekintették meg január 5-én délelőtt, a két folyamatban lévő beruházást. Nemrégiben az iparterület fejlesztése 118,4 millió forint, míg a város új óvodája, amely a Petőfi Sándor utcában kap helyet, 138 millió forint többlettámogatásban részesült. A már megkezdett munka így tovább folytatódhat és gazdagodhat a város.

Az előzmények:
A 2017. évi TOP-pályázatok révén nyert lehetőséget Kalocsa, hogy a Foktői úti laktanya területén a Vagyonhasznosítási Kft.-t, benne az abba beolvadt Parkgondozó Kft. telephelyét is majdan befogadó iparterületetalakítsanak ki, valamint úgynevezett inkubátorházat hozzanak létre kezdő vállalkozások telephelyigényének kielégítésére, valamint a szintén felújítás alatt álló Ifjúsági Ház telkén egy új, az eredeti tervek szerint 150 fős óvoda létesítésére.

Az időközben megnövekedett építőanyag- és építőipari árak növekedése miatt a projektek forrásigénye megnőtt, aminek biztosítása meghaladta a város gazdasági erejét.

Az óvodaépítés tervét ezért úgy módosították, hogy az két lépcsőben legyen megépíthető, az első ütemben egy 75 férőhelyes óvoda létesítésével.
Ezen kívül a lehetőségek mértékéig a városi büdzséből is kiegészítő forrást rendeltek a beruházások mellé, ám ez sem bizonyult elegendőnek.
Bő egy évvel ezelőtt 120 milliós többlettámogatásra pályázott Kalocsa az új óvoda megépítéséhez

EZEK A TÖBB MINT HÁROM ÉVRE VISSZANYÚLÓ ELŐZMÉNYEK UTÁN FORDULT CÉLEGYENESBE A VÁROS KÉT NAGYPROJEKTJE,

miután a laktanyából kihasított iparterület fejlesztésére közel 120 milliós, az óvodaépítésre 138 milliós, kiegészítő támogatást juttatott a kormányzat városunknak.

Ilyen előzmények után most már akadálytalanul folyhat a két beruházás, amelyet tegnap, kedden tekintett meg Kalocsa polgármestere, országgyűlési képviselőnk és számos illetékes szakember társaságában.


Helyszíni szemle

December 24-én, Ádám Éva napján érkezett a hír, miszerint a város egy újabb, forráshiány miatt megakadt projektje kap többlettámogatást.
Ennek köszönhetően az egykori foktői úti laktanya területén található ipaterület-fejlesztése is tovább folytatódhat.
Összesen 118,4 millió forint többlettámogatásban részesült Kalocsa város önkormányzata, ami Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhető.
Dr. Filvig Géza, városunk polgármestere így január 5-én, kedden, helyszíni bejárásra invitálta a képviselőt.
A településvezető a nyilvánosságot képviselő sajtó munkatársainak elmondta:

A projekt egy öt és fél hektáros területen helyezkedik el, ahová a tervek szerint a vagyonhasznosító Kft, illetve a Parkgondozó Kft is költözik. 5 meglévő csarnok kerül felújításra, amelyek közül az egyiket inkubátorházzá alakítják. Ez elsősorban a kezdő vállalkozásoknak nyújt majd segítséget.”Dr. Filvig Géza hozzátette, a beruházás elsősorban nem profitorientált. A cél a kalocsai gazdasági élet fellendítése, amihez szorosan kapcsolódik a hamarosan épülő új Duna-híd is.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Filvig Géza / Facebook


Ezzel Kalocsa gazdasága és ipari potenciálja nagyban erősödik”A kivitelezőnek egy év áll rendelkezésre, hogy készre jelentse a projektet, így

VÁRHATÓAN 2022 JANUÁRJÁBAN MÁR HASZNÁLATBA IS VEHETIK MAJD AZ ÚJ IPARTERÜLETET A VÁLLALKOZÓK.

Font Sándor, a helyszínbejárást követően elmondta:

Súlyos százmilliók hiányoztak mind kér projekt befejezéséhez. A legnagyobb kihívást ennek a fedezetnek a megszerzése jelentette. A karácsony előtti közlönyben jelent meg az a határozat, melyben a kormány talált keretet. ”
A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, mind két projektre hatással van a Kalocsa-Paks Duna-híd, illetve a Paks II. projekt is.

Kalocsa kitüntetett helyen van a jövőt illetően. Nem sok olyan 17 ezer főt számláló város van, mely most egy híd összeköttetéssel automatikusan rá tud lépni az autópálya rendszerre. Hamarosan megindul a híd kivitelezése és a rávezető utak építése, Kalocsa ezáltal hirtelen egy izgalmas hely lehet mindenki számára.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Filvig Géza / Facebook


Épül a város új óvodája is

A bejárás során a városi elöljárók a Petőfi Sándor utcában épülő új, 75 férőhelyet biztosító óvoda munkálatait is megtekintették. Ezt a projektet is forráshiány nehezítette, azonban a 138 millió forintos többlettámogatásnak köszönhetően zavartalanul folyik az építkezés, amely már nyáron megkezdődött.
Kalocsa polgármestere kiemelte:

Ez a két nagy projektje jelenleg a városnak, amelyet sikerült mozgásba hoznunk a forráshiány fedezetének biztosításával.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Filvig Géza / Facebook


Az egykori Úttörőház udvarán helyet kapó új épület falai már állnak, látványos szakaszához érkezett a projekt.
Font Sándor hangsúlyozta, ahhoz hogy a város, vonzó legyen a gyermeket nevelő fiatal házaspárok számára, fontos, hogy hasonló projektek valósuljanak meg.

A város lokalizációja, elhelyezkedése, adottsága, történelmi és kulturális háttere olyan, amellyel nem sokan rendelkeznek. Ezt a hátteret kell biztosítani és kiszolgálni, ilyen intézményekkel és beruházásokkal, hogy élhető legyen a város, a fiatalok ide akarjanak jönni és itt is akarjanak maradni. ”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 04., 09:39
A rendőrök kihallgatták a sértettet, aki úgy nyilatkozott, hogy az utcán bántalmazta egy idegen. Még >>>
2023. 10. 04., 09:32
A következő fordulókban a bajai lány mentora Trokán Nóra színművész lesz. Még >>>
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK