2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Hamarosan 60 fő hagyja maga mögött a méltatlan körülményeket

Hamarosan 60 fő hagyja maga mögött a méltatlan körülményeket
Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 05. 08., 22:04

Elsőként épült fel és május 8-án, pénteken már méltó helyszínt is adott a „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” című projekt hivatalos megnyitójának a Martinovics utca 3. szám alatti, 12 fős lakóotthon. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott TIOP-3.4.1.A-11/1-2013-0001 számú, 100 százalékos támogatási intenzitású pályázat további öt lakóotthon és egy szolgáltató központ építésének, 60 gondozott korszerű elhelyezésének adja meg a lehetőségét.

Az összesen 893,5 millió forint költségvetésű, vissza nem térítendő támogatásból még az idén megvalósuló beruházás jelentős mérföldkő Kalocsa és a járás szociális ellátása életében, ugyanis az infrastrukturális fejlesztéseket a legkorszerűbb ellátásformákkal párosítják.

„Soha ne nézz szánakozva engem…”

A Himnusz, valamint Borbély Lászlóné és Farkasné Böjtös Beáta gordonka duójának elhangzását követő emelkedett, bensőséges hangulatot csak fokozta, amikor az ellátottak közül Fél Sebestyén ismeretlen szerzőtől adott elő egy idézetet, majd Czikk Árpád Urgyán Tibor György Soha ne nézz szánakozva engem című versét szavalta el, amelynek első sora azzal folytatódik, „… én is az élet szépségét zengem.” A vers elhangzását követően ugyancsak az új otthon leendő lakója, Lakatos Gizella tolmácsolta az intézmény ellátottjainak költözéssel kapcsolatos várakozásait.

Képgaléria megtekintése (61 db kép)

60 fő hagyja maga mögött a méltatlan körülményeket

Az ünnepségen felszólaló Font Sándor országgyűlési képviselő gratulált a pályázatot 2013-ban elnyerő önkormányzatnak, a pályázati lehetőséget felismerő szakembereknek és mindazoknak, akik a városkép szempontjából sem elhanyagolható fejlesztésekben mind építészeti, mind szakmai vonatkozásban részt vesznek.

Dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének igazgatója áttekintést adott a szakmai célokról, amelyeket kibontva rámutatott: a Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltására azért volt szükség, mert az ottani körülmények méltatlanná váltak a lakók elhelyezésére. A projekt eredményeként az intézmény 60 lakójának élete változik meg oly módon, hogy családi házakban, lakásokban és egy lakócentrumban, korszerű körülmények között élhetik majd mindennapi életüket. Nappali teendőiket a szintén újonnan épülő szolgáltató központban végezhetik. Az építési munkálatok, az infrastruktúra megteremtése mellett mind az ellátottak, mind a velük foglalkozó szakemberek felkészítésére nagy hangsúlyt fektetnek. Mint ahogy arra is, hogy a lakóotthonok környezetében élők minél teljesebben fogadják el a gondozottakat, azok társadalmi integrációja is segítségükre legyen.

Még hat helyszínen építkeznek, közben képzések is folynak

Dr. Tóth Mária szerint fontos feladatuknak tekintik, hogy olyan támogató szolgáltatásokat nyújtsanak, amellyel a lakók minél magasabb szintű, önálló életvitelét érhetik el. A szakember arra is rámutatott: az építési munkák valamennyi helyszínen elkezdődtek, a kisebb épületek már befejezés közeli állapotban vannak. Így valamennyi létesítmény elkészülhet a megvalósításra rendelkezésre álló időn belül, azaz 2015. október 31-ig.

Jó hír az is, hogy a projekt keretében vállalt, egyéb jelentősebb elemek, úgymint mentorszolgáltatás, képzések, szervezetfejlesztés, eszközbeszerzések, valamint az építkezéshez kapcsolódó járulékos feladatok egy része már szintén megvalósult.

Képgaléria megtekintése (61 db kép)

Dr. Tóth Mária a nyilvános nyitórendezvény nyújtotta lehetőséget is megragadta arra, hogy a helyi szakembereknek megköszönje a kiváltási stratégia melletti elkötelezettségüket, a lakók életminőségének javítása érdekében tett erőfeszítésüket. Egyben reményét fejezte ki, hogy a város lakóinak hiteles tájékoztatása is segíti a lakóotthonokban élők befogadását és elfogadását tágabb és szűkebb környezetükben.

Szervezeti változások is bonyolították a projektet

Kiss Erzsébet, a városi önkormányzat munkatársa prezentációjában a projekt részletes életútjának bemutatása mellett arra is kitért, hogy 2014. január 1-jétől az intézmény fenntartója a Magyar Állam, míg a kedvezményezett az önkormányzat szociális otthonából kivált Kalocsai Szociális Szakellátási Központ lett.

A beruházás előkészítését dicséri, hogy az, a jogelőd önkormányzat által tervezett szakmai-műszaki tartalommal valósul meg. Mint elhangzott, a Komló sor 9. szám alatti Szolgáltató Központ 747,5, a Mócsy János utcai 24 fős lakócentrum 1064, a Martinovics u. 3. szám alatti, most helyszínül szolgáló 12 fős lakóotthon 483,8, a Kossuth Lajos u. 21. szám alatti 10 fős lakóotthon 298, a Petőfi Sándor utcai 8 fős lakóotthon 255, a Sörös Imre utcai lakóotthon 220, a Kossuth Lajos u. 40. szám alatti 2 fős lakás 54,5 négyzetméter alapterülettel valósul meg.

Időkapszula és alapkő került a 24 fős lakócentrum udvarára

A rendezvény hivatalos része a Mócsy János u. 2/E szám alatti, 24 fős lakócentrum építésének helyszínén zárult, ahol Font Sándor és dr. Tóth Mária letette az épület alapkövét, valamint azt az időkapszulát, amelybe előzőleg Jávorné Pécsi Renáta, a Kalocsai Szociális Szakellátási központ igazgatója helyezte el azokat a dokumentumokat, fényképeket és sajtómegjelenéseket, amelyek az utókor számára is tanúskodnak arról, hogy Kalocsa városa is úttörő módon lépett az Európai Unió által szorgalmazott úgynevezett kiváltási stratégia útjára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK