2022. 09. 29. csütörtök
Mihály
: 411 Ft   : 430 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Helyére került a korszerű CT berendezés a Szent Kereszt Kórházban

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 05., 18:56

A Szent Kereszt Kórház rekonstrukcióval érintett épületébe a 2016. év utolsó napjaiban emelték be, majd végleges helyére került a régen várt CT berendezés. A komputertomográf (CT) a szükséges beüzemelést, az új diagnosztikai egység átadását követően szolgája majd a beutalási körzetben élő betegek egészségét. A CT használatba vételével régi álma valósul meg a Kalocsa környéki betegeknek, akik jelenleg még Bajára, Kecskemétre, távolabbi városokba utaznak az egyébként is költséges vizsgálatra.

Dr. Mócza György, a kórház vezetője arról számolt be, hogy a közel 1 milliárd forintos beruházás az időközben beköszöntött téli időjárás ellenére jól halad, jó esély van arra, hogy a kivitelező a január végi átadási határidőt tartani tudja.

A rekonstrukcióval járó műszerbeszerzésekre gyakorlatilag az eddig raktárban lévő CT berendezés tette fel a koronát, amely nemcsak hatékony, hanem a beüzemelést követően közvetlenül elérhető eszköz lesz a kórház különböző osztályainak gyógyító, megelőző tevékenységében. Az intézmény azzal számol, hogy a korszerű, Philips márkájú CT berendezés a komputertomográfos vizsgálatok eddig is magas száma miatt szinte folyamatosan működik majd.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

A főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy a CT vizsgálat olyan röntgensugarakkal végzett speciális felvételi eljárás, amelynek kiértékelése számítástechnikai módszerekkel történik. A CT-vel készült felvétel a hagyományos röntgenképnél sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok, az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól, megbetegedéseiről.

Ott jártunkkor a 3550 grammal, 49 centiméterrel született Nimród éppen azt próbálgatta, hogyan tudja a szemét kinyitni.
bővebben ...

A vizsgálat során a beteg egy hengerben fekszik. A hengerben egy röntgensugarakat kibocsátó egység fordul körbe, amellyel szemben egy a sugarakat felfogó egység található. A gép a test egyes vizsgálandó metszeteiben azt méri, milyen mértékű a sugár elnyelődése. A készülék az egyes metszeti képeket számítástechnikai eljárással jeleníti meg a képernyőn.

A szakember rámutatott: az orvos számára sokszor elegendő felvilágosítást ad az ultrahang vizsgálat is, tehát CT vizsgálatot továbbra sem szükséges minden betegnél végezni. Ám akinél ez indokolt, a szakorvos az ettől is hatékonyabb MR vizsgálatot kéri.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

A CT vizsgálat nagy előnye, hogy gyakorlatilag minden szervről képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni. A felvételen nem vetülnek össze a szervek, mint a hagyományos röntgen vizsgálatnál, így sokkal pontosabban elkülöníthetők egymástól. Ennek következtében a kóros elváltozások már hamarabb és pontosabban kimutathatók.

CT-vel jól vizsgálhatók az agy különböző betegségei, például az érelzáródás (stroke), daganatok, érbetegségek, amelyek legtöbbször a magas vérnyomás, cukorbetegség következményei. Kimutatható az arcüreg és melléküregek gyulladásos és daganatos megbetegedése, de az orrsövényferdülés is. A gerinc degeneratív, gyulladásos betegségeit, valamint a porckorongok kitüremkedését, az idegek érintettségét is pontosan tudják meghatározni.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

A mellkas vizsgálatnál a daganatok nagyon korai stádiumban kimutathatók, de emellett a tüdőgyulladást, tüdőtágulatot, továbbá minden tüdőbetegséget nagy pontossággal lehet meghatározni. A CT a hasban a különböző szervek gyulladásos, daganatos vagy degeneratív szervi elváltozását is ki tudja mutatni.

A rekonstrukció építészeti részének befejezését, január végét követően érkeznek majd a Philips mérnökei, hogy a készüléket beüzemeljék. A fájdalommentes vizsgálatot a Szent Kereszt Kórház szakasszisztensei és radiológus orvosai végzik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 28., 20:23
Vállalkozásként üzletelt kábítószerrel – kristállyal – egy kalocsai család, amibe még a legfiatalabb családtagot, egy 13 éves lányt is bevontak. Az anyagra a bátyjai is rákaptak. A nyomozás során lőszer is előkerült. Még >>>
2022. 09. 28., 08:30
Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás. Még >>>
2022. 09. 28., 07:24
Ezekben a napokban a posta a kalocsai háztartásokba is kézbesíti a KSH, a borítékon „HIVATALOS ÉRTESÍTÉS” feliratú levelét. Még >>>
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés