2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Helyreállították a másfél évszázados Csillagda tetőszerkezetét

Gazsó Rita  |  2019. 06. 20., 08:30

Az egy évvel ezelőtti, Kalocsa-szerte hatalmas károkat okozó vihar jelentősen megrongálta a Szent István Gimnázium legfelső szintjén található néhai Haynald Obszervatórium tetejét is. Mára a tetőszerkezet ismét eredeti szépségében látható, talán egyszer még eredeti funkcióját is visszakaphatja.

A tavaly június 29-i hatalmas vihar jelentős károkat okozott a Szent István Gimnázium épületén: a Csillagda tetejét két helyen is megbontotta.

Két-három méter magas kőfalak, combvastagágú, több mázsás faágak, leszakadt áramvezetékek, a nyomvályúkban hirtelen felgyülemlett víz követelt kis híján emberéletet Kalocsán, amikor pénteken 17 óra után néhány perccel Dunapataj irányából orkán erejű széllel özönvízszerű eső zúdult a városra.
bővebben ...

Jelentős területen leszakította, több négyzetméteren gyakorlatilag teljesen feltépte a tetőt, illetve a Csillagda két kupolája közül az egyiket megemelte, amelynek következtében balesetveszélyes helyzet alakult ki – ismertette Perity Lajos igazgató az intézmény tetőrészén található történelmi Csillagda, eredeti nevén Haynald Obszervatórium helyreállításának előzményeit a pénteki sajtótájékoztatón.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Az intézményvezető hozzátette: a kalocsai tűzoltók segítségével ugyan a balesetveszélyes állapotot viszonylag rövid idő alatt sikerült megszüntetni, de kiderült, hogy a biztosítás csak töredékét fedezi annak a költségnek, ami a csillagda kupolájának a helyreállításával jár. Így segítséget kértek a fenntartó Bajai Tankerület Központtól a célból, hogy megoldást találjanak a kupola eredeti állapotba történő helyreállítására.

Ennek eredményeként idén tavaszra teljes egészében elkészült a felújítás, amely a tankerületi központ segítsége nélkül nem jöhetett volna létre” – hangsúlyozta az igazgató.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A százötven éves, patinás épületrész javításáról Makai Tamás, a Bajai Tankerületi Központ működtetési referense elmondta,

A közel tízmilliós felújítási költséget a tankerület önerőből finanszírozta és két részletben valósult meg.

Ősszel helyreállították a bádogfelület nagy részét, a Csillagda kupolájának a felújítása viszont komoly feladatot jelentett, hiszen nem volt könnyű megtalálni azt a vállalkozót, aki ezt a komplex feladatot el tudta végezni. Ekkorra viszont már beköszöntött a rossz idő, így csak rögzítették a kupolát, megelőzve ezzel az esetleges további állagromlást és a balesetveszélyt.

Az idei évben a jó idő beálltával kezdődhettek el a valódi javítási munkálatok, amihez komoly szakértelemre volt szükség.

A magasban először vissza kellett emelni a helyére a kupolát, majd rögzíteni, utána a sérült gerendák, deszkák cseréje következett. Ezt követte a párkányzat javítása, a felületkezelési munka és új csatornarendszer kiépítése, végül az épülethez színben illő bádoggal lett a kupola oldala bevonva.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Makai Tamás a továbbiakról úgy fogalmazott, a munkát a megsérült tető miatt beázott tantermek festésével folytatják, amelyet az intézmény nyári karbantartási munkálatai idején fognak elvégezni.

Perity Lajos a KALOhíreknek elmondta, hogy a Csillagda, mint ismert, sajnos már hosszú évek óta nem működik, a felújítások célja a balesetveszély elhárítása és a kupola alatt működő rajz szaktanterem felújítása volt, amit szeptembertől így újra használhatnak majd a diákok.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A szépen felújított kupolát nézve adódik a kérdés, nem lehetne-e a Csillagdát teljes egészében, műszerestől együtt felújítani, újra berendezni. Kérdésünkre Perity Lajos elárulta, korábban felmerült ez a lehetőség, de százmilliók kellenének ahhoz, hogy ezt megvalósítsák. Jelenleg a kupolát forgató berendezés még működik, de a második kupola felújítása és a teljes berendezése csak egy komolyabb pályázat segítségével valósulhatna meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK