2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórummal zárult a 75 milliós felzárkóztató program – 170 egyéni fejlesztési terv, több ezer elért ember

Illés György Cinó  |  2023. 04. 01., 09:30

Az uniós TOP pályázati rendszer (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében megvalósult, összetett projekt a szegregátumban élő lakosság felzárkóztatásának felgyorsítását tűzte célul, élményszerűbben, mint a Szociális Központ intézményi keretei között történhet. A program néhány kisebb eleme még hátravan, ám nagyobb tömegeket érintő része már megvalósult. Kedden délután öt órai kezdettel az infrastrukturális fejlesztéseket megvalósító 250 milliós testvérprojekt keretében megépült új roma közösségi házban tartották meg a programhoz kapcsolódó utolsó lakossági fórumot.

A megjelenteket dr. Filvig Géza köszöntötte, örömét fejezve ki, hogy ilyen, a városunkban a cigány lakosság életét és felzárkózását megkönnyítő program valósulhatott meg, és köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a program sikeréhez.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Schmidt Rajmund, cigány származású önkormányzati képviselő, aki személyes példájával is elöl jár a roma felzárkóztatás ügyében. A képviselő a megjelenteket biztosította arról, hogy bátran fordulhatnak az önkormányzathoz, hiszen amit lehet, megteszik a nehéz életkörülmények közt élők lehetőségeinek javításáért, amely szempontból a közelmúltban megvalósult infrastrukturális projekt is nagy előrelépést jelentett. Amint emlékezetes, a program keretében nemcsak az új közösségi ház épült meg, hanem szociális bérlakások, utak, járdák újultak meg, közműfelújítások történtek.

A most záruló programról Rumi László, a projekt szakmai vezetője szólt.


Forrás: Illés György / KALOhírek


A projekt magvát azok az egyéni fejlesztési tervek jelentették, amelyekbe 170 szegregátumban élő, hátrányos helyzetű lakost tudtak bevonni.

Létrejön egy olyan honlap is, amely kifejezetten a roma lakosságnak szól, és az őket érintő tartalmakat, a célcsoport számára fontos és hasznos információt fognak majd megjeleníteni – ez még folyamatban van. Ezen az internetes oldalon szeretnék elvégezni a projekt utókommunikációját is, számot adva a megvalósult programokról, elért eredményekről.

A program összesen 75 millió forintos forrásának egy része a szakmai munkatársak és a projektmenedzsment béreit fedezte, emellett a lakosságot szolgáló eszközvásárlásokra, például televízió vásárlására, illetve a mintegy bő félszáz program megvalósítására fordítódott.

A program keretében olyan, az újdonság erejével ható elemek is megvalósultak, mint az az istentisztelet, amelyre annak reményében igyekeztek becsábítani a roma lakosságot, hogy az ilyen hitéleti alkalmakra a későbbiekben is igényük lesz majd. A roma pasztoráció a közösséghez tartozás élménye és a hit által közvetített erkölcsi értékek révén is hozzájárulhat a legnehezebb sorsúak fölemelkedéséhez, beilleszkedéséhez.

Fontos elemei voltak a pályázati programnak azok a nyári táborok, amelyeken nagy számban juthattak el a cigány származású gyerekek olyan helyekre, ahova e nélkül nagyon ritkán, vagy sohasem juthattak volna el.

A program keretében a cigány kultúra népszerűsítésére is jutott figyelem: részben városi rendezvényekhez kapcsolódva hívtak meg olyan roma előadókat, akik a legmagasabb színvonalon űzik hivatásukat, ezáltal a többségi társadalom részéről is erősítve az elfogadást, elősegítve a célcsoport tagjainak beilleszkedését.
Olvasóink is emlékezhetnek rá, hogy például a Paprikafesztivál keretében is óriási sikerrel mutatkozott be a roma kultúra, olyan nemzetközi színvonalú előadók segítségével,  akinek produkciójára több százan voltak kíváncsiak.

A programokról a lakosságot lakossági fórumok keretében rendszeresen tájékoztatták – a keddi alkalom volt ezek sorában az utolsó, amelyen a teljes projektre tekintettek vissza, összefoglalva annak főbb állomásait, illetve ismertetve a néhány még hátralévő programelemet. Ezek a következő két-három hónapon belül fognak megvalósulni, így a nyáron zárul majd a teljes program – tudtuk meg Rumi Lászlótól, aki azt is elmondta, hogy a hátralévő elemek az egyéni fejlesztési programokban résztvevők számára tartandó kisebb tréningek lesznek, amelyeken meghívás alapján vehetnek majd részt az érintettek.


Forrás: Illés György / KALOhírek


MINDEZZEL TÖBB EZER EMBERT TUDTAK ELÉRNI A PÁLYÁZATI PROGRAM SEGÍTSÉGÉVEL.

Rumi László a programot sikeresnek értékelte, és méltatta a benne együttműködő szakmai munkatársak tevékenységét, és örömmel osztotta meg, hogy az érintettek is lelkesen vettek részt a különböző programokon, jó szívvel fogadták a különböző kapcsolódó eseményeket.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK