2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Life Logos mintaprojekt indul Kalocsán – Vízmegtartás, természetközeli környezet és közösségi tér létesítése a cél

Illés György Cinó  |  2023. 03. 06., 08:54

A Life Logos 4 Waters „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” című program keretében a gyümölcs utcák végében húzódó, ökológiailag igen értékes területen valósulna meg a terület használatát javító, de a természetvédelem, az élőhelyek védelmét, biológiai diverzitást is szem előtt tartó fejlesztés – derült ki csütörtökön délután négy órai kezdettel a Városháza díszterében tartott lakossági fórumon, amelyen a tervet előkészítő szakemberek mutatták be az elképzeléseket, lehetőségeket, majd a mintegy 35 fős hallgatóság részéről érkező kérdésekre is válaszoltak.

A LIFE LOGOS 4 WATERS program keretében a Belügyminisztérium és a vele együttműködő, szakmai kontrollt biztosító WWF Magyarország együttműködésével jelenleg két mintaprojekt zajlik a Duna-menti térségben. Ezek egyikét Bátya önkormányzata koordinálja, ahol már korábban megtörtént egy hasonló célú, de más területi adottságokra alkalmazott beavatkozás, emellett – a kalocsain kívül – Drágszélen, Szakmáron valósulnak meg beruházások.

Elsőként – dr. Filvig Géza köszöntő szavai és bevezető, a tervezési terület ökológiai értékeit is méltató gondolatai után - a Belügyminisztérium képviseletében dr. Szatzker Petra, a program szakmai vezetője szólt a program szervezeti hátteréről, a partnerszervezetekkel való együttműködéséről, illetve a projekt okáról és céljáról, a klímaváltozás és az általa okozott szélsőségek mérséklésére szolgáló lehetőségekről.
Elhangzott:

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

A TELJES, TUCATNYI TELEPÜLÉSEN TERVEZETT PROGRAM 2025-IG TART, ÉS MINDÖSSZESEN MINTEGY 1,3 MILLIÁRD FORINTOS KÖLTSÉGVETÉSSEL GAZDÁLKODIK, AMIBŐL 55% VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ UNIÓS TÁMOGATÁS.

A forrást az európai Life program keretében nyerte el a Belügyminisztérium.

A következőkben Farkas Mátyás, a WWF Magyarország Alapítvány munkatársa röviden bemutatta szervezetét és annak szerepét a programban, majd a projekt a környezet és természetvédelmi vonatkozásait ismertette, kiindulva a klímaváltozás és a folyószabályozás együttes, nem kívánatos következményeitől, amilyen a

TÉRSÉGÜNK EGYRE SZÁRAZABBÁ ÉS IDŐJÁRÁSUNK, CSAPADÉKVISZONYAINK MIND SZÉLSŐSÉGESEBBÉ VÁLÁSA – EZEKRE EGYÜTTESEN KERES MEGOLDÁSOKAT EZ A PROGRAM.

Az eszköz: a zöld-infrastruktúra fejlesztése, amelynek lényegét a világ különböző részeiről hozott, érdekes példákon keresztül világította meg az előadó

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A WWF szakembere elmondta: az itt megvalósuló program egyszerre szolgálja majd az érintett területek vízgyűjtő puffer szerepének erősítését, a városlakók kikapcsolódását, illetve rekreációs célokat, ismeretterjesztést, a lakosság klímatudatosságának erősítését, a település, illetve a táj esztétikai értékeinek növelését, összhangban az itteni élőhelyek megóvásával és fejlesztésével. Ez utóbbiak a hasonló beruházások nélkül nem is volnának lehetségesek, hiszen hathatós beavatkozás nélkül sajnos

AZ ILYEN VÍZJÁRTA TERÜLETEK TOVÁBBI VISSZASZORULÁSÁRA, ELTŰNÉSÉRE LEHET SZÁMÍTANI A JÖVŐBEN IS

– hangzott el.
A környezetvédelmi szakember biztosította a hallgatóságot, hogy a növényzet, a faállomány értékes elemeinek megtartása és fejlesztése mellett az itt élő különböző állatok, madárfajok, hüllők, kétéltűek, halak életterének megóvását, sőt, létfeltételeik javítását is szem előtt tartották a tervezők.

Harmadikként Fekete Csaba, a gesztortelepülés Bátya polgármestere a konkrét elképzelésekről szólt, az öt területrész vonatkozásában egyenként ismertetve a
terveket.
Elmondta:

A TERÜLET JELENLEG IS TERMÉSZETKÖZELI ÁLLAPOTBAN VAN, AMIT SEMMIKÉPP SEM KÍVÁNNAK MEGVÁLTOZTATNI.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Gondoskodni kívánnak ugyanakkor a víz utánpótlásának lehetőségéről is, amihez a nem messze húzódó, Foktő felé menő Vajas-szakasz vizét használnák föl, megfelelő zsiliprendszerrel és más szükséges vízépítési művekkel.
Emellett


SPORTOLÁSI LEHETŐSÉG, TANPÁLYA, VALAMINT EGY FEDETT, OLDALAIN RÉSZBEN NYITOTT ÉPÜLETET IS EMELNEK AZ EGYIK TERÜLETRÉSZEN,

amely iskolai foglalkozások, baráti összejövetelek, kisebb városi rendezvények megtartására is alkalmas lesz.

A szép számú érdeklődők – többségükben a szomszédos lakóterületen élők – számos kérdést tettek föl, amelyek többek közt a természeti értékek védelmére, a terület szél elleni védelmi funkciójára, illetve a terület későbbi használatra vonatkoztak.
Ezekre minden esetben megnyugtató válaszokat kaptak, ami élteti a reményt, hogy ezen a területen valóban az itt élők érdekeit szolgáló, ugyanakkor a természeti értékeket is kímélő, sőt a környezeti feltételeket javító fejlesztés valósul majd meg, nem pedig a Foktői úti záportározóhoz hasonló, legalábbis „véleményes” beruházás.


A rendezvényt követően többen kötetlen beszélgetés keretében vitatták meg a hallottakat a helyszínen, illetve fordultak további kérdésekkel, észrevételekkel a szakemberekhez, ami jól mutatja, hogy a kalocsaiakat nem hagyja hidegen a környezetünket, természeti értékeinket érintő változások.

A PROJEKT RÉSZLETEIVEL KÉSŐBB MÉG FOGLALKOZUNK, BEMUTATVA A FÓRUMON PROJEKTORRAL KIVETÍTETT TERVLAPOKAT IS.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK